Google: Τέλος στα passwords – Έτσι θα μπαίνετε στον λογαριασμό σας

Google: Την αρχή του τέλους στην εποχή των παραδοσιακών κωδικών (passwords) κήρυξε η Google, ανακοινώνοντας πως από σήμερα λανσάρει άλλες μεθόδους ταυτοποίησης του χρήστη. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ειδικότερα, όσοι έχουν λογαριασμό σε οποιαδήποτε εφαρμογή της Google θα κληθούν σταδιακά να καταργήσουν εντελώς τους κωδικούς που χρησιμοποιούσαν και να θέσουν άλλου είδους συστήματα επαλήθευσης: είτε τοπικό PIN είτε βιομετρικά στοιχεία (δακτυλικό αποτύπωμα ή ταυτοποίηση προσώπου).

«Η χρήση κωδικών εναποθέτει μεγάλη ευθύνη στους χρήστες. Το να επιλέξει κανείς ισχυρούς κωδικούς και να τους θυμάται για όλους τους λογαριασμούς μπορεί να είναι δύσκολο. Επίσης, ακόμη και οι πιο εξοικειωμένοι χρήστες συχνά παραπλανώνται και δίνουν τους κωδικούς σε απόπειρες phising», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Google.

Τα passkeys, αντιθέτως, θεωρούνται ασφαλέστερα, ενώ στο πλαίσιο της ένωσης FIDO Alliance -η οποία θεσπίστηκε ακριβώς για την ανάπτυξη και την προώθηση ασφαλέστερων προδιαγραφών επαλήθευσης- η Apple, η Microsoft και άλλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν ήδη απομακρυνθεί από τους παραδοσιακούς κωδικούς.

Μετά τον ορισμό passkey από το χρήστη, η κάθε πλατφόρμα θα ζητά επαλήθευση κατά το log in ή όποτε αντιλαμβάνεται ασυνήθιστη δραστηριότητα στον λογαριασμό.

Τα passkeys θα αποθηκεύονται σε όλες τις συμβατές συσκευές, μεταξύ άλλων σε iPhone με λογισμικό iOS 16 και σε συσκευές Android με λογισμικό Android 9.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google, τα passkeys δεν μπορούν να γραφτούν σε κάποιο σημειωματάριο ή να διοχετευθούν κατά λάθος για κακόβουλους σκοπούς.

Σημειώνεται πως οι χρήστες θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα προσωρινής πρόσβασης στον λογαριασμό τους μέσω ξένης συσκευής μέσω της ειδικής επιλογής «use a passkey from another device».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι για την ανακοίνωση της Google σήμερα που στρέφεται εμφανώς προς την υιοθέτηση των passkey, αφενός λόγω του μεγέθους της Google, αφετέρου της έκτασης της ίδιας της εφαρμογής, η οποία ουσιαστικά επιτρέπει σε κάθε χρήστη λογαριασμού της Google να χρησιμοποιεί passkeys», δήλωσε ο Andrew Shikiar, εκτελεστικός διευθυντής της FIDO Alliance.

«Επίσης πιστεύω ότι αυτή η εφαρμογή θα λειτουργήσει ως ένα σπουδαίο παράδειγμα για άλλους διαχειριστές υπηρεσιών και φαίνεται να είναι σημείο καμπής για την επιτάχυνση της υιοθέτησης των passkeys», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Google: Έτσι θα θυμάσαι πάντα πού παρκάρεις το αυτοκίνητό σου

Με μόλις λίγα κλικ στο κινητό του τηλέφωνο, κάθε οδηγός μπορεί να βρίσκει εύκολα που έχει παρκάρει το αυτοκίνητό του, ακόμα και στους πιο πολυσύχναστους χώρους στάθμευσης. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σε ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των οδηγών έχει αναδειχθεί το Google Maps, μιας και τους προσφέρει ακριβείς κατευθυντήριες οδηγίες για τις διαδρομές που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μάλιστα, αυτή η ευρέως διαδεδομένη εφαρμογή πλοήγησης λαμβάνει ενημερώσεις που την καθιστούν ολοένα και πιο χρήσιμη για τους οδηγούς.

Σήμερα, μέσω των Χαρτών της Google μπορείς να εντοπίσεις τις τιμές της βενζίνης ανά πρατήριο, ξενοδοχεία, χώρους στάθμευσης κ.ο.κ. Πέρα από τα προαναφερθέντα, τα Google Maps μπορούν να προσφέρουν περαιτέρω διευκόλυνση στους οδηγούς, παρέχοντας τη λύση σε έναν από τους μεγαλύτερους φόβους και «πονοκεφάλους» τους: Πού έχουν αφήσει το αυτοκίνητό τους σε ένα πάρκινγκ.

Πρόκειται για μια «κρυφή» λειτουργία η οποία βοηθά τους «ξεχασιάρηδες» μαρκάροντας στον χάρτη την τοποθεσία που έχουν σταθμεύσει το όχημά τους.

Για να χρησιμοποιήσουμε τη συγκεκριμένη λειτουργία θα πρέπει να πατήσουμε την μπλε κουκίδα που δείχνει τη θέση μας στον χάρτη και να επιλέξετε το σημείο ως «Ορισμός θέσης στάθμευσης».

Στη συνέχεια, η θέση στάθμευσης του αυτοκινήτου μας θα συμβολίζεται με μία κίτρινη κουκίδα και το γράμμα “P”.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να κατευθυνθούμε προς την κίτρινη κουκίδα, ακολουθώντας τη διαδρομή πεζών που θα μας βγάλει το Google Maps και να βρούμε το αυτοκίνητό μας.

Γι’ αυτό φροντίζει ο νέος κόκκινος κύκλος με τον δέκτη στο κέντρο του που εμφανίζεται στην άκρη της οθόνης, δείχνοντάς στον χρήστη πού βρίσκεται ο προορισμός του.

Όσο και αν μετακινηθεί ή περιστραφεί ο χάρτης ο συγκεκριμένος δείκτης θα συνεχίζει να βρίσκεται στην άκρη της οθόνης.

Επιπλέον, αν ο χρήστης αγγίξει τον κύκλο, ο τελευταίος θα τον οδηγήσει αυτόματα στον προορισμό που είχε επιλεχθεί.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης ήδη εμφανίζεται σε πολλά κινητά τηλέφωνα Ελλήνων χρηστών, παρέχοντάς τους περαιτέρω διευκόλυνση.

Google: Πώς εξοικονομώ χρήματα

Το μόνο που έχει να κάνει ο χρήστης είναι να «ανοίξει» το Google Maps και να επιλέξει τον προορισμό του. Ακολούθως, πρέπει να πατήσει στις τρεις οριζόντιες τελείες στη δεξιά πάνω γωνία της οθόνης και να επιλέξει «Επιλογές Διαδρομής».

Εν συνεχεία πατάει «Διαδρομές με αποδοτικότερη κατανάλωση καυσίμου», αλλά και «Τύπος κινητήρα», επιλέγοντας ανάμεσα σε βενζίνη, diesel, ηλεκτρικό και υβριδικό. Στη συνέχεια θα εμφανιστεί στον χάρτη η διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι προεπιλεγμένη (by default) επιλογή είναι η βενζίνη.

Ο τύπος κινητήρα αποτελεί μία βασική παράμετρο για την Google, προκειμένου να χαράξει την αποδοτικότερη διαδρομή. Για παράδειγμα αν το αυτοκίνητο του χρήστη είναι πετρελαιοκίνητο τότε η υπηρεσία ενδέχεται να εμφανίσει μία διαδρομή που περιλαμβάνει κίνηση σε αυτοκινητόδρομο. Στον αντίποδα, για ένα υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα, η διαδρομή που θα χαραχθεί θα αφορά σε αστικό περιβάλλον ώστε να αξιοποιηθεί η ανάκτηση της ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

Όπως φαίνεται και στην παραπάνω φωτογραφία, για μία διαδρομή από το Χίλτον στον Πειραιά, το Google Maps δείχνει ότι μέσω της Λεωφ. Συγγρού, η διάρκεια ανέρχεται σε 27 λεπτά (12 χλμ.) και η εξοικονόμηση βενζίνης φτάνει το 5%.

Σημειωτέον ότι η υπηρεσία εξοικονόμησης καυσίμου της Google συνδράμει καθοριστικά και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), καθιστώντας τις πόλεις πιο βιώσιμες.