Γαλακτοκομικά: Ελλείψεις στο γάλα λόγω ακρίβειας. «Χρυσάφι» το τυρί και το γιαούρτι. Πώς η ακρίβεια στις ζωοτροφές μείωσε την πρώτη ύλη και οδηγεί σε κίνδυνο ελλείψεων στα γαλακτοκομικά. Τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Τεράστιες είναι οι αυξήσεις που έχει καταγράψει η τιμή του γάλακτος μέσα σε διάστημα ενός έτους. Σύμφωνα με τους παραγωγούς, αυτό οφείλεται στις αυξήσεις των ζωοτροφών και γενικότερα στην αλματώδη έκρηξη ακρίβειας στην αγορά, με τα γαλακτοκομικά να επηρεάζονται άμεσα.
Μάλιστα, η κατάσταση που διαμορφώνεται έχει οδηγήσει αρκετές φάρμες στο να βάλουν «λουκέτο» με αποτέλεσμα να παρατηρείται και έλλειψη στο γάλα. Κατ’ επέκταση, αναμένονται ελλείψεις και στα τυριά και στα υπόλοιπα γαλακτομικά προϊόντα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega και της πρωινής εκπομπής «Mega Ενημέρωση», οι τιμές στο γάλα έχουν αυξηθεί από 16% ως 60%, ανάλογα με το είδος.
Συγκεκριμένα, το αγελαδινό γάλα το 2021 είχε 0,45 ευρώ το λίτρο ενώ τώρα έχει 0,52 ευρώ το λίτρο καταγράφοντας αύξηση 16%.
Το πρόβειο γάλα το 2021 κόστιζε 1 ευρώ το λίτρο, ενώ τώρα κοστίζει 1,60 ευρώ σε μια αύξηση της τάξης του 60%.
Τέλος, το κατσικίσιο γάλα κόστιζε 0,70 ευρώ το λίτρο ενώ τώρα έχει 0,90 ευρώ το λίτρο, καταγράφοντας αύξηση 29%.
Στην ίδια εκπομπή, παρουσιάστηκε πίνακας με τις αυξήσεις στις τιμές των γαλακτομικών προϊόντων τα οποία έχουν φτάσει… στον Θεό! Τυριά και γιαούρτι τείνουν να γίνουν απλησίαστα για τους πολίτες, αφού σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους έχουν πάρει τεράστιες αυξήσεις στις τιμές τους. Δείτε τον πίνακα που ακολουθεί…
Είδος | Τιμή Δεκέμβριος 2021 | Τιμή Αύγουστος 2022 | Τιμή Οκτώβριος 2022 |
Ανθότυρο | 5,5 ευρώ | 7 ευρώ | 7,20 ευρώ |
Μυζήθρα | 8,5 ευρώ | 10 ευρώ | 10,80 ευρώ |
Γραβιέρα | 12 ευρώ | 14 ευρώ | 14 ευρώ |
Φέτα | 8,5 ευρώ | 10 ευρώ | 111 ευρώ |
Γιαούρτι | 3,80 ευρώ | 4,30 ευρώ | 4,50 ευρώ |
Η εκπομπή «Mega Ενημέρωση» φιλοξένησε και έναν τυροκόμο από τη Σύρο, ο οποίος εξήγησε πως «Οι τιμές θα αλλάξουν με τη νέα χρονιά, άρα περιμένουμε κι άλλες αυξήσεις. Άρα πιστεύουμε ότι θα ανέβουν κι άλλο οι τιμές στα προϊόντα».
Όπως εξήγησε, η αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών έχουν οδηγήσει στις αυξήσεις στην τιμή του γάλακτος αλλά και σε κλείσιμο αρκετές φάρμες, με αποτέλεσμα την έλλειψη της πρώτης ύλης.
«Κάθε μία εβδομάδα, ανεβαίνουν και ένα λεπτό οι ζωοτροφές. Μέχρι τέλους του χρόνου θα κλείσουν κι άλλες φάρμες. Η αύξηση που έχει γίνει στην τιμή του γάλακτος μπορεί να φέρει έλλειψη. Εμείς, για παράδειγμα, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ελλείψεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γαλακτοκομικά: Φέτα από… χρυσό!
Τεράστιες αυξήσεις καταγράφει το πιο αγαπημένο ελληνικό τυρί, η φέτα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές γάλακτος και πετρελαίου τη συμπαρασύρουν.
«Ράλι» ανόδου καταγράφει η τιμή της φέτας, με τα «πιεσμένα» από την ακρίβεια ελληνικά νοικοκυριά να ελαττώνουν την κατανάλωσή της. Ήδη από τα 10,50 που πωλείται η χύμα φέτα το κιλό προβλέπεται πως μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 15 ευρώ.
Η συσκευασμένη φέτα βρίσκεται άλλωστε ήδη σε αυτή την τιμή, ενώ η χύμα «κρατάει» λίγο χαμηλότερα. «Έχω ελαττώσει την κατανάλωσή της. Παίρνω λίγο» λέει ένας καταναλωτής στο Open.
Μέσα σε έναν μόνο χρόνο η χύμα φέτα καταγράφει αύξηση της τιμής της κατά 43% και η συσκευασμένη κατά 45%.
«Κάποιος που αγόραζε ένα κιλό, τώρα παίρνει μισό» λέει ένας καταστηματάρχης. Οι επαγγελματίες εξηγούν την αύξηση της τιμής στις αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος αλλά και σε εκείνες στο πετρέλαιο που επηρεάζουν τις μεταφορές. «Για ένα κιλό φέτα απαιτούνται πέντε με έξι λίτρα γάλα».
Ιδιοκτήτης εργαστηρίου τυρόπιτας λέει χαρακτηριστικά στο Open:
«Δεν μπορούμε να αντέξουμε τέτοια ανατίμηση. Η φέτα έχει πάρει πάνω από 3 ευρώ το κιλό. Προσπαθούμε να κρατήσουμε και την ποιότητα και τις τιμές όσο μπορούμε».
Γαλακτοκομικά: Είδη πολυτελείας γάλα, γιαούρτι και τυρί
Δύσκολες καταστάσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με τις συνεχόμενες αυξήσεις στα βασικά είδη ανάγκης. Οι αγορές στα σούπερ-μαρκετ γίνονται με φειδώ και μετρημένα, με την ελπίδα ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δε θα επιτρέψει κι άλλη αύξηση για τους επόμενους μήνες.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ αν και ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 12,1%, οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των γαλακτοκομικών άγγιξαν το 23,3%.
Γαλακτοκομικά: Μειωμένη παραγωγή
«Ήδη βλέπουμε μειώσεις στην παραγωγή της πρώτης ύλης, που συνεπάγεται και μείωση στην παραγωγή προϊόντων. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος έχει υποχωρήσει κατά 4,5%, του κατσικίσιου κατά 5,6% και του πρόβειου 2%.
«Έχουμε μειωμένη παραγωγή γιατί οι κτηνοτρόφοι είτε έσφαξαν τα ζώα τους και δεν συνεχίζουν το επάγγελμα είτε υποσιτίζουν τα ζώα τους, γιατί οι ζωοτροφές είναι ακριβές, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις», προσθέτει.
«Οι τιμές όλων των ζωοτροφών έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ενδεικτικά, το καλαμπόκι από 0,15 ευρώ που το αγοράζαμε σήμερα έχει 0,40 ευρώ.
Ο βαμβακόσπορος και η κράμβη από τα 0,18 ευρώ ανέβηκαν στα 0,40 ευρώ. Η σόγια από τα 0,30-0,35 ευρώ κοστίζει πλέον 0,60 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για το ρεύμα και το πετρέλαιο, που είναι κατά 100% ακριβότερα», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος.
Γαλακτοκομικά: Πολύ υψηλό το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας
Εκπρόσωποι, πάντως, των γαλακτοβιομηχανιών ισχυρίζονται σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ότι απορροφούν μεγάλος μέρος των αυξήσεων, σημειώνοντας ότι οι ανατιμήσεις στο ράφι είναι της τάξεως του 20%, ενώ οι αυξήσεις του νωπού γάλακτος που αγοράζουν από τους κτηνοτρόφους ξεπερνούν το 40%.
«Πέρα από την πρώτη ύλη, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου είναι πάρα πολύ υψηλό.
Αν σε αυτά προστεθούν και τα μεταφορικά και το κόστος των υλικών συσκευασίας, οι ανατιμήσεις αποτελούν μονόδρομο», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές συμπληρώνοντας ότι «μέχρι πριν από λίγο καιρό νομίζαμε ότι είχαμε φτάσει στο τέλος του τούνελ. Δυστυχώς, κάθε μήνα βλέπουμε ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται». Μάλιστα, δεν αποκλείουν σύντομα η τιμή του αγελαδινού γάλακτος να υπερβεί ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο.