Φέτα από… χρυσό! Δείτε πού έφτασε η τιμή της

Φέτα: Μέχρι και τα 15 ευρώ θα φτάσει η τιμή της φέτας. Αδιανόητες αυξήσεις και οι καταναλωτές σε απόγνωση. Η βαρελίσσια φέτα ακόμα πιο ακριβή από τη δοχείου. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Τεράστιες αυξήσεις καταγράφει το πιο αγαπημένο ελληνικό τυρί, η φέτα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές γάλακτος και πετρελαίου τη συμπαρασύρουν.

«Ράλι» ανόδου καταγράφει η τιμή της φέτας, με τα «πιεσμένα» από την ακρίβεια ελληνικά νοικοκυριά να ελαττώνουν την κατανάλωσή της. Ήδη από τα 10,50 που πωλείται η χύμα φέτα το κιλό προβλέπεται πως μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 15 ευρώ.

Η συσκευασμένη φέτα βρίσκεται άλλωστε ήδη σε αυτή την τιμή, ενώ η χύμα «κρατάει» λίγο χαμηλότερα. «Έχω ελαττώσει την κατανάλωσή της. Παίρνω λίγο» λέει ένας καταναλωτής στο Open.

Μέσα σε έναν μόνο χρόνο η χύμα φέτα καταγράφει αύξηση της τιμής της κατά 43% και η συσκευασμένη κατά 45%.

«Κάποιος που αγόραζε ένα κιλό, τώρα παίρνει μισό» λέει ένας καταστηματάρχης. Οι επαγγελματίες εξηγούν την αύξηση της τιμής στις αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος αλλά και σε εκείνες στο πετρέλαιο που επηρεάζουν τις μεταφορές. «Για ένα κιλό φέτα απαιτούνται πέντε με έξι λίτρα γάλα».

Ιδιοκτήτης εργαστηρίου τυρόπιτας λέει χαρακτηριστικά στο Open:

«Δεν μπορούμε να αντέξουμε τέτοια ανατίμηση. Η φέτα έχει πάρει πάνω από 3 ευρώ το κιλό. Προσπαθούμε να κρατήσουμε και την ποιότητα και τις τιμές όσο μπορούμε».

Φέτα: Είδη πολυτελείας γάλα, γιαούρτι και τυρί

Δύσκολες καταστάσεις για τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με τις συνεχόμενες αυξήσεις στα βασικά είδη ανάγκης. Οι αγορές στα σούπερ-μαρκετ γίνονται με φειδώ και μετρημένα, με την ελπίδα ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δε θα επιτρέψει κι άλλη αύξηση για τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ αν και ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 12,1%, οι ανατιμήσεις στην κατηγορία των γαλακτοκομικών άγγιξαν το 23,3%.

Φέτα: Μειωμένη παραγωγή

«Ήδη βλέπουμε μειώσεις στην παραγωγή της πρώτης ύλης, που συνεπάγεται και μείωση στην παραγωγή προϊόντων. Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες ανάγκες», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος εγχώριας γαλακτοβιομηχανίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος έχει υποχωρήσει κατά 4,5%, του κατσικίσιου κατά 5,6% και του πρόβειου 2%.

«Έχουμε μειωμένη παραγωγή γιατί οι κτηνοτρόφοι είτε έσφαξαν τα ζώα τους και δεν συνεχίζουν το επάγγελμα είτε υποσιτίζουν τα ζώα τους, γιατί οι ζωοτροφές είναι ακριβές, με αποτέλεσμα να έχουμε μειωμένες αποδόσεις», προσθέτει.

«Οι τιμές όλων των ζωοτροφών έχουν υπερδιπλασιαστεί. Ενδεικτικά, το καλαμπόκι από 0,15 ευρώ που το αγοράζαμε σήμερα έχει 0,40 ευρώ.

Ο βαμβακόσπορος και η κράμβη από τα 0,18 ευρώ ανέβηκαν στα 0,40 ευρώ. Η σόγια από τα 0,30-0,35 ευρώ κοστίζει πλέον 0,60 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για το ρεύμα και το πετρέλαιο, που είναι κατά 100% ακριβότερα», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), Χρήστος Τσομπάνος.

Φέτα: Πολύ υψηλό το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Εκπρόσωποι, πάντως, των γαλακτοβιομηχανιών ισχυρίζονται σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ ότι απορροφούν μεγάλος μέρος των αυξήσεων, σημειώνοντας ότι οι ανατιμήσεις στο ράφι είναι της τάξεως του 20%, ενώ οι αυξήσεις του νωπού γάλακτος που αγοράζουν από τους κτηνοτρόφους ξεπερνούν το 40%.

«Πέρα από την πρώτη ύλη, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου είναι πάρα πολύ υψηλό.

Αν σε αυτά προστεθούν και τα μεταφορικά και το κόστος των υλικών συσκευασίας, οι ανατιμήσεις αποτελούν μονόδρομο», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές συμπληρώνοντας ότι «μέχρι πριν από λίγο καιρό νομίζαμε ότι είχαμε φτάσει στο τέλος του τούνελ. Δυστυχώς, κάθε μήνα βλέπουμε ότι οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται». Μάλιστα, δεν αποκλείουν σύντομα η τιμή του αγελαδινού γάλακτος να υπερβεί ακόμα και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Φέτα: Στροφή σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Αν και οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου τώρα διαμορφώνουν τη λίστα με τα προϊόντα που θα προσφέρουν σε χαμηλότερες τιμές στους καταναλωτές, το πιο πιθανό είναι να στραφούν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Έτσι, για παράδειγμα τα νοικοκυριά, αντί να αγοράσουν το επώνυμο γάλα που σήμερα πωλείται 1,85 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν γάλα private label πληρώνοντας 1,20 ευρώ το λίτρο.

Αντίστοιχα, το γιαούρτι που φέρει το brand του σούπερ μάρκετ θα μπορούν να το αγοράσουν με 1,75 ευρώ (συσκευασία 3 τεμαχίων) από 3,67 ευρώ που κοστίζει το επώνυμο.

Φέτα: Προσφορές σε επώνυμα προϊόντα

Τα σούπερ μάρκετ ασχέτως του καλαθιού της νοικοκυράς θα προχωρούν σε προωθητικές ενέργειες σε συνεργασία με τους προμηθευτές, προσφέροντας επώνυμα προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα πωλούν φθηνότερα ή θα παγώσουν τις αυξήσεις, καθώς δέσμευσή τους είναι να διαθέτουν τα προϊόντα τους με ανατιμήσεις μικρότερες από τον κλαδικό πληθωρισμό.

ΓΑΛΑ: ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ

ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ

  • 0,55-0,60 ευρώ το κιλό το 2022
  • 0,38 ευρώ το κιλό το 2021
  • +57,8%

ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ

  • 0,75-0,80 ευρώ το κιλό το 2022
  • 0,58 ευρώ το κιλό το 2021
  • +37,9%

ΑΙΓΟΠΡΟΒΕΙΟ

  • 1,5-1,6 ευρώ το 2022
  • 0,93 ευρώ το 2021
  • +72%

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

ΓΑΛΑ (1 ΛΙΤΡΟ)

  • 1,38 ευρώ τον Μάρτιο
  • 1,85 ευρώ τώρα
  • +34%

ΦΕΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΗ (400 ΓΡΑΜΜ.)

  • 5,03 ευρώ τον Μάρτιο
  • 5,65 ευρώ τώρα
  • +12,3%

ΓΙΑΟΥΡΤΙ (3Χ200 ΓΡΑΜΜ.)

  • 3,2 ευρώ τον Μάρτιο
  • 3,67 ευρώ τώρα
  • +14,6%

Φέτα: Απελπισία και το κρέας

«Τρελές» αυξήσεις στα βασικά διατροφικά είδη βλέπουν οι καταναλωτές σε σχέση με πέρυσι. Οι ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και υπηρεσίες και η αύξηση του κόστους ενέργειας έχουν αναγκάσει τους καταναλωτές να είναι φειδωλοί στις αγορές τους και στο κρέας.

Φαίνεται ότι οι τιμές σε ορισμένα είδη κρεατικών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Συγκεκριμένα:

Το κοτόπουλο από πέρυσι που ήταν στα 3,20 ευρώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 4,79 ευρώ το κιλό,
η χοιρινή από 5,80 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι, φέτος είναι στα 7, 90 ευρώ,
ο χοιρινός λαιμός από 5,20 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι, φέτος είναι στα στα 6,50,
το μοσχάρι και αρνί από 10,50 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι, φέτος είναι στα 13,50 ευρώ.
Όπως ανέφερε ο Ηλίας Φωτοπουλος, ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στις Αχαρνές οι καταναλωτές εν μέσω ακρίβειας αγοράζουν λιγότερες ποσότητες κρέατος για το καθημερινό τους τραπέζι.

«Ο κόσμος θα πάρει τα απολύτως απαραίτητα και όπως φαίνεται τα ψώνια της ημέρας. Οι ποσότητες είναι περιορισμένες», ανέφερε ο κ. Φωτόπουλος στην τηλεόραση του Open.

Όσον αφορά την αύξηση των τιμών ο ίδιος δήλωσε: «Παρά την προσπάθεια που έχει γίνει να απορροφήσουμε όλη αυτή την αύξηση δυστυχώς ερχόμαστε να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε άλλο. Η κατάσταση ακόμα είναι αμφίρροπη. Υπήρξε μια περίοδος μέσα στο καλοκαίρι που ήταν συχνές οι αλλαγές. Τώρα προσπαθούμε να το παγώσουμε, να δούμε λίγο πως θα πάνε τα πράγματα, τι κινήσεις θα κάνει το κράτος, ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο».

Τέλος σχετικά με το ενδεχόμενο για το «καλάθι του κρεοπώλη» μετά τα σούπερ μάρκετ σε μια προσπάθεια να στηριχθούν τα νοικοκυριά από τις συνεχείς αυξήσεις σε βασικά προϊόντα το κρέας ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε:

«Υπάρχει αντίδραση διότι δεν διευκρινίζεται ότι αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να την απορροφήσει ο συνοικιακός κρεοπώλης. Δεν υπάρχει κάποια στήριξη, κάποιο πλαίσιο από το κράτος για βοήθεια σε αυτό. Είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνει με πρωτοβουλία των συνοικιακών κρεοπωλών και με επιβάρυνση της ίδιας της επιχείρησης. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εύκολο αυτό. Βέβαια ότι πρέπει να κάνουμε, θα το κάνουμε για τον κόσμο».

Φέτα: Έρχεται το καλάθι του νοικοκυριού σε κρεοπωλεία – αρτοποιεία

Την προσεχώς εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη νόμου για το «καλάθι του νοικοκυριού», όπως ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του Olympia Forum III.

«Η διάταξη νόμου θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, ενώ εξήγησε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στην παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που ο ίδιος εκτιμά ότι θα βγάλει απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης ερωτηθείς για το καλάθι του νοικοκυριού.

Παράλληλα γίνονται σκέψεις προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τύπου «καλάθι νοικοκυριού» και σε άλλες επιχειρήσεις όπως κρεοπωλεία αλλά και αρτοποιεία. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί η ακριβή ημερομηνία για την έναρξη του μέτρου, πηγές του υπουργείου ανάπτυξης αναφέρουν πως θα το δούμε σύντομα. Το καλάθι θα περιλαμβάνει προϊόντα με «συγκρατημένες» τιμές. Ωστόσο μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πώς θα γίνει αυτό και πόσα προϊόντα θα περιέχει.

Όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου ανάπτυξης στο Newsbomb.gr «ο αρμόδιος υπουργός έχει πραγματοποιήσει επαφές με επαγγελματίες του κλάδου προκειμένου να δημιουργήσουν και αυτοί με τη σειρά τους ένα “καλάθι του νοικοκυριού” το οποίο θα περιλαμβάνει κάποια προϊόντα». Αντίστοιχες συνομιλίες έχει κάνει και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα καταστήματα να εφαρμόσουν ένα παρόμοιο καλάθι.

Φέτα: Τα 50 βασικά προϊόντα

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έφερε αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα σε όσα σούπερ μάρκετ δεν στείλουν άμεσα τη λίστα με τα προϊόντα.

Μια λίστα με 50 βασικά προϊόντα, τα οποία θα διατηρούνται σε προσιτές τιμές, χαμηλότερες του πληθωρισμού θα είναι ουσιαστικά το «Καλάθι του Νοικοκυριού».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η τιμή αναφοράς γι’ αυτά τα προϊόντα θα είναι αυτή που είχαν στις 5 Οκτωβρίου, δηλαδή πριν από την ανακοίνωση του μέτρου από το υπουργείο Ανάπτυξης, επομένως δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα να «φουσκώσει» κάποια αλυσίδα την τιμή.

Η λίστα των 50 προϊόντων

  • Ρύζι (Ρύζι τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο)
  • Ψωμί (Ψωμί για τοστ, ψωμί φραντζόλα και φρυγανιές)
  • Ζυμαρικά (Μακαρόνια Νο 6)
  • Χοιρινό (Συσκευασμένα)
  • Πουλερικά (Συσκευασμένα)
  • Αλλαντικά (Γαλοπούλα ή/και πάριζα)
  • Ψάρια κατεψυγμένα (Ένα τουλάχιστον προϊόν)
  • Γάλα νωπό πλήρες (Γάλα φρέσκο πλήρες)
  • Γάλα νωπό με μειωμένα λιπαρά (Γάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά <2%)
  • Γάλα διατηρημένο (Γάλα εβαπορέ)
  • Γιαούρτι (Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις και γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις)
  • Τυριά (Φέτα, γκούντα, τυρί με Χαμηλά Λιπαρά)
  • Άλλα είδη διατροφής (Χυμός τομάτας διατηρημένος)
  • Αυγά (Κλωβοστοιχίας και Αχυρώνα)
  • Μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη
  • Ελαιόλαδο (Παρθένο ελαιόλαδο)
  • Άλλα βρώσιμα έλαια (Ηλιέλαιο)
  • Λαχανικά κατεψυγμένα (Τουλάχιστον ένα, από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια)
  • Ζάχαρη (Λευκή ζάχαρη)
  • Παιδικές τροφές (Φόρμουλα μωρών και γάλα βρεφικής ηλικίας)
  • Καφές (Ελληνικός, στιγμιαίος και γαλλικός)
  • Είδη καθαρισμού και συντήρησης (Απολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά, απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη – όχι ταμπλέτες), απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμό επιφανειών – χλωρίνες, απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι και χαρτί κουζίνας)
  • Είδη προσωπικής υγιεινής (Οδοντόκρεμες, χαρτί υγείας, σερβιέτες, ταμπόν, σαμπουάν, σαπούνια σε στερεή κατάσταση και πάνες ακράτειας)
  • Είδη για μωρά (Πάνες για μωρά, είδη ατομικής υγιεινής για μωρά [μωρομάντηλα] καιίδη ατομικής υγιεινής για μωρά [σαμπουάν]
  • Τροφές για κατοικίδια ζώα, για σκύλους και γάτες
  • Όσπρια (φακές, ρεβύθια, φασόλια γίγαντες)
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Μέχρι τώρα οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτή η ρύθμιση θα κατατεθεί με τη μορφή τροπολογίας. Η τελευταία κατά πάσα πιθανότητα θα κατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια μιας και δεν είναι εφικτό, όπως έλεγαν πηγές απ’ το υπουργείο Ανάπτυξης, να είναι έτοιμη ώστε να ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τα επιχειρηματικά πάρκα.