Φορολοταρία 2021: «Βρέχει» λεφτά – Πώς θα κερδίσετε μέχρι και 100.000 ευρώ

Φορολοταρία 2021: Τα δίνει κυριολεκτικά… όλα η κυβέρνηση μέσω της φορολοταρίας ώστε να καταφέρει να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Δείτε στο xristika.gr τη νέα μορφή της φορολοταρίας…

Προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις από καταστήματα και ελεύθερους επαγγελματίες, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ αλλάζουν το σύστημα των μηνιαίων κληρώσεων των αποδείξεων, για να το καταστήσουν ελκυστικότερο, αυξάνοντας το κέρδη και μειώνοντας τους νικητές.

Οι αλλαγές στο σύστημα αποδείξεων, περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής που παρουσίασε στο υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα που θα νομοθετηθεί σύντομα και εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής, θα προβλέπει την αύξηση του διανεμόμενου ποσού, μέσα από κληρώσεις της φορο-λοταρίας, από 12 εκατ. ευρώ, ετησίως σε 13 εκατ. ευρώ.

Με το υφιστάμενο σύστημα κληρώνονται κάθε μήνα 1.000 λαχνοί, και αναδεικνύονται 1.000 νικητές με έπαθλο 1.000 ευρώ έκαστος.

Με το νέο σύστημα που νομοθετείται, κάθε μήνα θα διανέμεται το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, αλλά σε λιγότερους νικητές.

Το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ καταλήγουν στο σχέδιο που προβλέπει την καθιέρωση 10 νικητών μηνιαίως με έπαθλο, το ποσό των 50.000 ευρώ έκαστος και 500 νικητές με έπαθλο 1.000 ευρώ έκαστος.

Θα καθιερωθεί και «τζακ-ποτ» καθώς στις γιορτές των Χριστουγέννων θα γίνεται έξτρα κλήρωση με 10 τυχερούς, οι οποίοι θα κερδίζουν από 100.000 ευρώ έκαστος.

Οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι τα μεγάλα ποσά που θα δίδονται στους τυχερούς, θα καταστήσουν τη διαδικασία περισσότερο ελκυστική και πιο αποτελεσματικό το κυνήγι των αποδείξεων.

Παράλληλα δρομολογούνται και αλλαγές στη διαδικασία της συμμετοχής των αποδείξεων στη φορο-λοταρία. Σήμερα κάθε απόδειξη συμμετέχει αυτοτελώς στην κλήρωση, χωρίς καμία στάθμιση.

Με το νέο σύστημα, θα δίνεται διαφορετική στάθμιση, ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται και με το οικογενειακό εισόδημα.

Έτσι, οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν αποδείξεις αξίας στο 40% του εισοδήματός τους θα έχουν περισσότερους λαχνούς σε σχέση με τον φορολογούμενο που συγκέντρωσε αποδείξεις μέχρι το 30% του εισοδήματός του.

Tαυτόχρονα τα κίνητρα για τη λήψη αποδείξεων περιλαμβάνουν και μειώσεις φόρους αν οι αποδείξεις προέρχονται από επαγγελματίες, επιρρεπείς στη φοροδιαφυγή.

Πρόκειται για 18 κατηγορίες επαγγελματιών που «στοχοποιεί» το ΥΠΟΙΚ, και ο φορολογούμενος που θα λαμβάνει αποδείξεις από αυτούς, θα του αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα κάθε φυσικού προσώπου το 30% των εξόδων που πραγματοποιεί κάθε χρόνο μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών για παροχή υπηρεσιών από τις συγκεκριμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.

Ειδικότερα, για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ το όφελος θα είναι 450 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για εισόδημα από 10.000,01 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000,01 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000,01 έως 40.000 ευρώ ενώ η έκπτωση φόρου φθάνει τα 2.200 ευρώ για ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Το μέτρο θα αφορά τη λήψη αποδείξεων από τις ακόλουθες επαγγελματικές κατηγορίες:

 • Δικηγόρους
 • Αρχιτέκτονες.
 • Ιδιωτικούς ερευνητές.
 • Εργολάβους κηδειών και καύσης νεκρών.
 • Εργολάβους κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών.
 • Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές.
 • Ξυλουργούς.
 • Εργολάβους καθαρισμού και συντήρησης κτηρίων.
 • Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών.
 • Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών).
 • Ταξιτζήδες.
 • Εργολάβους μεταλλικών. κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας).
 • Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων.
 • Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
 • Ψυκτικούς, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
 • Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες.
 • Φωτογράφους
 • Εργολάβους σκυροδέματος.

Φορολοταρία 2021: Το σχέδιο της κυβέρνησης για αγορά με κάρτες

Την ένταξη του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS αλλά και ταμειακών μηχανών θα εκδίδουν αποδείξεις, ενώ θα δέχονται και κάρτες.

Η επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και αφού προηγουμένως τεθεί σε ισχύ το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης που προβλέπει την έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data) από την 1η Ιουλίου και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS.

Υποχρεωτικά, λοιπόν, θα διαθέτουν μηχανήματα POS τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ταξί, τα περίπτερα και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το προσεχές διάστημα θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και την αύξηση των συναλλαγών μέσω «πλαστικού» χρήματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ελέγχονται καλύτερα οι επιχειρήσεις.

Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι, παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας, η κυβέρνηση πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη σχέση που ανέπτυξαν οι πολίτες με τις κάρτες τους, ισχυροποιώντας τα κίνητρα.

Επί της ουσίας, με την επανεκκίνηση της οικονομίας η κυβέρνηση σχεδιάζει και κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις κυρίως από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:

1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.

2. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.

Όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, ένας από τους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.

Ο στόχος διττός, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών. Αφενός η ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων επιχειρήσεων με την εφορία, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αφετέρου η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, που θα γλιτώσουν από μια απίστευτη γραφειοκρατία.

3. Νέου τύπου ταμειακές μηχανές. Η προμήθεια των νέων ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο με το Taxis, είναι ένα από τα πρώτα έργα του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα προχρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα.

4. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.

Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δεκάδες κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών και οι οποίοι διαχρονικά βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής αποφεύγουν τις συναλλαγές με κάρτες.

Ενώ οι υπηρεσίες είχαν 59,7% μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση το 2019, στην αξία των πληρωμών με κάρτα το μερίδιό τους περιορίζεται σε 31,3%. Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η διείσδυση της χρήσης καρτών στην εκπαίδευση, στις επαγγελματικές υπηρεσίες και στις επισκευές, ενώ, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, υπάρχει περιθώριο για σημαντική περαιτέρω αύξηση της χρήσης καρτών στην εστίαση.

Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκονται:

– Εκπαίδευση

– Ψυχαγωγία

– Υπηρεσίες υγείας

– Συνεργεία αυτοκινήτων

– Επισκευές ακινήτων

– Κομμωτήρια

– Ταξιδιωτικές υπηρεσίες

– Μικρά καταστήματα τροφίμων

Για τις αποδείξεις που θα λαμβάνονται από τις παραπάνω υπηρεσίες ο φορολογούμενος θα λαμβάνει ποσοστιαία έκπτωση στον φόρο που θα προκύπτει μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.