Φορολογικές δηλώσεις 2024: Πότε ξεκινούν – Τι αλλάζει για 1 εκατομμύριο φορολογούμενους

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άρχισε να μετρά αντίστροφα η κλεψύδρα. Σημαντικές αλλαγές φέτος, πιο γρήγορα η διαδικασία για ένα εκατομμύριο πολίτες. Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη φετινή χρονιά στο xristika.gr.

Ανοίγει σε περίπου δύο μήνες το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024 και οι φορολογούμενοι έχουν αρχίσει ήδη να ενημερώνονται για τα πώς και τα γιατί της φετινής χρονιάς.

Παράλληλα, ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί αυτή τη χρονιά σε περισσότερες δόσεις και έτσι αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα με τα «ραβασάκια» νωρίτερα, συμπίπτοντας με τις φορολογικές δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι πέρσι, η υποβολή είχε ξεκινήσει στα τέλη Μαρτίου και συγκεκριμένα στις 31-3-2023.

Πότε ξεκινούν το 2024 οι φορολογικές δηλώσεις

Δεν αναμένεται φέτος να αλλάξει κάτι ως προς τον χρόνο. Οι φορολογικές δηλώσεις 2024 θα ξεκινήσουν την ίδια ημερομηνία με πέρυσι, δηλαδή στις 31 Μαρτίου.

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ποιοι «γλιτώνουν»

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ είναι να συμπληρώνει και να υποβάλλει τις δηλώσεις φορολογούμενων οι οποίοι το 2023 δεν είχαν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση. Ουσιαστικά πρόκειται για τα φυσικά πρόσωπα που είχαν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις.

Η εν λόγω κατηγορία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσει τη δήλωση. Οι κωδικοί του Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένοι. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένας έλεγχος στα προσυμπληρωμένα πεδία που αφορούν ποσά των μισθών, των συντάξεων, των αποδείξεων, των δανείων και των προσωπικών τους στοιχείων.

Όσοι δεν διαπιστώσουν κάποιο λάθος, θα πατούν με ένα κλικ το κουμπί της υποβολής δήλωσης. Αυτόματα θα εκδίδεται και ο λογαριασμός. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ΑΑΔΕ, ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι δεν κάνουν κάποια ενέργεια, η δήλωση θα θεωρείται ότι υποβλήθηκε στην πλατφόρμα την τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

Με το μέτρο της προσυμπλήρωσης, θα μπει τέλος στο σήριαλ των παρατάσεων που παίζεται κάθε χρόνο.

Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024: Νωρίτερα η πληρωμή σε 11 δόσεις

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τον ΕΝΦΙΑ 2024, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση που έκανε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής. Μάλιστα, αυξάνεται και ο αριθμός των δόσεων που θα έχουν τη δυνατότητα οι φορολογούμενοι να αποπληρώσουν φέτος τον φόρο.

Την ανακοίνωση έκανε ο κ. Πιτσιλής σε συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ακινήτων, ξαφνιάζοντας τους πάντες, αφού πλέον έχει αρχίσει αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των ποσών στο Taxisnet. Μάλιστα, σε λίγες μέρες λήγει και η προθεσμία που έχουν οι ιδιοκτήτες για να διεκδικήσουν και την έκπτωση 10% που προβλέπεται.

Παρότι ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ημερομηνία, ο περσινός «οδηγός» δίνει τις απαντήσεις. Πέρσι λοιπόν, η πλατφόρμα άνοιξε στα τέλη Απριλίου και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης έληγε στα τέλη Μαΐου.

Δεδομένου ότι φέτος η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Απριλίου, μπορούμε να υπολογίσουμε με ασφάλεια ότι τα «ραβασάκια» θα αναρτηθούν στο Taxisnet περίπου στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου το αργότερο.

ΕΝΦΙΑ 2024: Αυξάνονται οι δόσεις πληρωμής

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν εφέτος να εξοφλήσουν τον φόρο σε 11 αντί για 10 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Απριλίου αντί για το τέλος Μαΐου.

Η πληρωμή του φόρου θα γίνει φέτος σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία έως 28 Φεβρουαρίου 2025. Όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ακινήτων που πλήρωσαν και πέρσι.

Όμως, χιλιάδες άλλοι, θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο επειδή απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά, ή απέκτησαν σε ακίνητα πλήρη η ψιλή κυριότητα, επικαρπία, ή τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους, ή εμφάνισαν πέρσι στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Αντιθέτως, όσοι φορολογούμενοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή τα εγγόνια τους θα δουν μειωμένο το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

ΕΝΦΙΑ 2024: Τα «ψιλά γράμματα» που κόβουν την έκπτωση

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ζήτησε με επιστολή προς το οικονομικό επιτελείο να μην εξαιρεθούν από την έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ 2024 οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών που υπολείπονται κατά κάποιον τρόπο από κάποιες προϋποθέσεις που δεν ήταν γνωστές μέχρι τώρα.

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ το συγκεκριμένο αίτημα για την μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ 2024 έγινε γιατί αυτό δημιουργεί έντονο συναίσθημα αδικίας και δυσπιστίας των πολιτών προς το μέτρο.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των προϋποθέσεων για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ 2024 είναι:

  • Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,
  • Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών εντός του ίδιου έτους,
  • Η ασφάλιση να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια (900) ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Τώρα η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να εκδοθεί απόφαση ως προς τα «ψιλά γράμματα» που πετάνε εκτός δικαιούχους της έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ 2024.

Ζητάει για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η έκπτωση να χορηγηθεί σε όλους όσους έχουν ασφάλιση κατοικίας με κάλυψη πυρκαγιάς και σεισμού, ανεξαρτήτως ασφαλισμένου ποσού, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται η κάλυψη της πλημύρας και για το πρώτο τρίμηνο του 2024 να δοθεί προθεσμία έως την 31.3.2024 για να ευθυγραμμιστούν τα ασφαλιστικά συμβόλαιά τους με όλες τις προϋποθέσεις της νέας ρύθμισης.

Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι είναι άδικο κάποιος που μπορεί να μένει σε υψηλούς ορόφους να είναι απαραίτητο να ασφαλίζει το σπίτι του για πλημμύρα που δεν κινδυνεύει. Επίσης ζητάει να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ 2024 και από 10% να πάει 30% ώστε να δημιουργήσει συνθήκες μαζικής προσέλευσης στην ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων για να υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο.