ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Η παγίδα που δεν μας είπαν με την προσυμπληρωμένη – Πόσο κοστίζει

Φορολογικές δηλώσεις: Δεν ήταν όλα τόσο… αθώα και ρόδινα στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

Φορολογούμενοι και φοροτεχνικοί θα σπεύσουν μαζικά τον Ιούλιο να καταθέσουν τροποποιητικές δηλώσεις, ώστε να αποφύγουν το «φουσκωμένο» φόρο των εκκαθαριστικών που θα προκύψουν από τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

Αυτή είναι και η ουσία της αντιπαράθεσης μεταξύ των λογιστών – φοροτεχνικών και της Ανεξάρτητης Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία πήρε διαστάσεις μετά τις κατηγορίες της κυβέρνησης πως οι ανακοινώσεις των λογιστών για τα λάθη στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις σχετίζονται με «συντεχνιακές» επιδιώξεις.

Και εφέτος οι δηλώσεις των φορολογουμένων είναι προσυμπληρωμένες με τα στοιχεία που αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ από πιστωτικά ιδρύματα, εργοδότες, κ.α., οι οποίοι έχουν την ευθύνη για την ορθή και πλήρη αποστολή των στοιχείων αυτών, και τη συμπλήρωση ή διόρθωσή τους, όπου απαιτείται.

Παράλληλα, και εφέτος, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουν τα προσυμπληρωμένα δεδομένα και να διορθώσουν τα στοιχεία που τους αφορούν ή να επικοινωνήσουν με τον φορέα που τα έχει αποστείλει, για να προβεί ο φορέας στη διόρθωση, όπως προβλέπει ο νόμος.

Ωστόσο, για πρώτη φορά εφέτος, δόθηκε η δυνατότητα σε 1,3 εκατομμύρια πολίτες με εισοδήματα κατά κύριο λόγο από μισθούς ή συντάξεις, να δουν τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί γι’ αυτούς στην ΑΑΔΕ, καθώς και τον φόρο που προκύπτει με βάση αυτά.

Στη βάση αυτή, οι λογιστές εντόπισαν προβλήματα με τους τόκους καταθέσεων, τα έκτακτα επιδόματα συνταξιούχων, τις παρακρατήσεις ελευθέρων επαγγελματιών, τις βεβαιώσεις αποδοχών, τη μεταφορά ζημίας προηγούμενων ετών σε γεωργικές επιχειρήσεις, τα οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία και κυρίως ζητήματα σχετικά με την κάλυψη των τεκμηρίων διαβίωσης.

Προσοχή. Πολλοί πολίτες με προσυμπληρωμένες δηλώσεις που τα προηγούμενα χρόνια πλήρωναν 30 και 50 ευρώ στους φοροτεχνικούς τους για να τους υποβάλουν τη δήλωση και οι οποίοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη διαδικασία, δεν έχουν εφέτος απευθυνθεί στους λογιστές, καθώς άκουσαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για αυτόματη υποβολή της δήλωσης.

Ωστόσο, αν δεν ελέγξουν τα στοιχεία της δήλωσης τους , και αν αποδεχθούν έτσι σιωπηρά όσα έχει συμπληρώσει στο Ε1 η εφορία, υπάρχει ο κίνδυνος να φορολογηθούν για τεκμαρτά εισοδήματα.

Αυτό θα γίνει αντιληπτό όταν οριστικοποιηθεί η δήλωσή τους από την ΑΑΔΕ στις 2/7/2024 και λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Τότε οι περισσότεροι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας θα αντιληφθούν την «λυπητερή».

Θα έχουν ωστόσο μόλις 24 ημέρες για να διορθώσουν την κατάσταση, μέσω τροποποιητικής δήλωσης που θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 26/7/2024, από λογιστές και φοροτεχνικούς.

Δηλαδή ο Ιούλιος θα είναι πλέον όχι ο μήνας υποβολής του βασικού όγκου των αρχικών υποβολών των φορολογικών δηλώσεων, αλλά των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων.

Και οι λογιστές θα έχουν να ολοκληρώσουν μια απαιτητική εργασία σε σφικτές προθεσμίες.

Φορολογικές Δηλώσεις: Κατασχέσεις σε 561.727 οφειλέτες – Σε ποιους τα παίρνει

Δεν σταματά τις κατασχέσεις η Εφορία, με μισό εκατομμύριο Έλληνες να βλέπουν τους λογαριασμούς τους να αδειάζουν!

Σε κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και ακινήτων σε βάρος 561.727 οφειλετών του Δημοσίου προχωρεί το Κέντρο Βεβαίωσης και Είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών της Αττικής, καθώς και τα δικαστικά τμήματα όλων των ΔΟΥ της χώρας.

Πρόκειται για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά ΑΦΜ και δεν τα έχουν ρυθμίσει.

Σύμφωνα με την πρακτική της ΑΑΔΕ, οι συγκεκριμένοι οφειλέτες κινδυνεύουν με κατασχέσεις σε κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, καθώς υπερβαίνουν το όριο οφειλής που είναι 500 ευρώ, προκειμένου να εφαρμοστούν τα σκληρά εισπρακτικά μέτρα.

Αναλυτικότερα, από τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει πως 4.013.138 φορολογούμενοι (οι μισοί) είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Οκτωβρίου 2023.

Από αυτούς, οι 2.041.234 φορολογούμενοι βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη των κατασχέσεων καθώς η Εφορία μπορεί ανά πάσα στιγμή να λάβει αναγκαστικά μέτρα εναντίον τους.

Επίσης, σε 1.479.507 από αυτούς ή στο 72%, έχουν ήδη επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε εκκρεμότητα παραμένει η λήψη αναγκαστικών μέτρων επί καταθέσεων, ποσών εις χείρας τρίτων, ενοικίων, μισθών, συντάξεων και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων σε 561.727οφειλέτες.

Τα αναγκαστικά μέτρα εναντίον των οφειλετών κλιμακώνονται ανάλογα με το ύψος του χρέους και τη συμπεριφορά του οφειλέτη και φτάνουν μέχρι και σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το όριο οφειλής για να ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων κατά των οφειλετών είναι το ποσό των 30 ευρώ, αλλά συνήθως εφαρμόζεται σε ποσά άνω των 50 ευρώ.

Πάνω από αυτό, η Εφορία μπορεί να κατασχέσει χρήματα από τους οφειλέτες, ενώ αν η οφειλή είναι πάνω από 500 ευρώ, με το γράμμα του νόμου, μπορεί να κατάσχει ακίνητο οφειλέτη, ακόμη και για χρέος που υπερβαίνει οριακά το ποσό των 500 ευρώ. Επίσης:

Αν φορολογούμενος οφείλει στο Δημόσιο ένα ποσό άνω των 500 ευρώ και δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες ούτε εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ενοίκια τα οποία μπορούν να κατασχεθούν άμεσα, τότε η Εφορία προχωρεί σε κατάσχεση ακινήτων, που είναι δηλωμένα στο Ε9.

Η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει και σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη για χρέος άνω 500 ευρώ.

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα χρήματα:

  • Μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
  • Το 25% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.
  • Το 20% των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.
  • Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.
  • Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.)
  • Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, ΙΧ αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.).
  • Ολόκληρα τα ποσά των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ.
Σωτήρης Παπαδόπουλος

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago