Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το Taxisnet – Υπολογισμός φόρου για το 2020

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Η στιγμή που κάθε Έλληνας φορολογούμενος θέλει να… αποφύγει, πλησιάζει, καθώς μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2021!

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού αλλά και εξόφλησης των φόρων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος έρχονται με τροπολογία στο νομοσχέδιο για την κρατική αρωγή το οποίο ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Φέτος, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 3,6 εκατομμύρια μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και ιδιοκτήτες ακινήτων απαλλάσσονται φέτος από τα τεκμήρια διαβίωσης της εφορίας, καθώς επίσης και από την επιβολή επιπλέον φόρου 22% σε περίπτωση μη κάλυψης του 30% του ατομικού εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής.

Στους κερδισμένους των αλλαγών περιλαμβάνονται επίσης οι φορολογούμενοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 έως 69 ετών, καθώς απαλλάσσονται κι αυτοί από το βραχνά της επιβολής επιπλέον φόρου λόγω μη κάλυψης του 30% του ετησίου εισοδήματός τους με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες. Ωφελημένοι είναι και οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, καθώς διευκολύνονται στην κατοχύρωση του δικαιώματος απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2020.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου και να παραμείνει ανοικτή ακόμα και μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Οι εννέα αλλαγές

Οι εννέα σημαντικές αλλαγές που επέρχονται στη φετινή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, υπολογισμού και πληρωμής των φόρων είναι, αναλυτικά, οι εξής:

 • Κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης οι παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:
 1. Οσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
 2. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.
 3. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
 4. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Oι τέσσερις παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων θα φορολογηθούν φέτος αποκλειστικά με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2020, τα οποία θα είναι σαφώς μειωμένα σε σύγκριση με τα εισοδήματα του 2019, λόγω των απανωτών lockdowns. Μοναδική προϋπόθεση για να κερδίσουν απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης είναι τα δύο προηγούμενα χρόνια να μην έχουν φορολογηθεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Θα πρέπει, δηλαδή, τουλάχιστον σε μία από τις δύο προηγούμενες χρονιές να μην είχε προσδιοριστεί το φορολογητέο εισόδημά τους με τεκμαρτό τρόπο.

 • Επιπλέον, κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όσοι φορολογούμενοι υπάγονται στις παραπάνω 4 κατηγορίες πληγέντων, καθώς επίσης και όσοι έκλεισαν μέχρι και πέρυσι το 60ό έτος της ηλικίας τους, εφόσον δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετησίου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω web-banking κ.λπ.), δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος 22% επί του ακάλυπτου ποσού.
 • Για όσους φορολογούμενους δεν εμπίπτουν στις παραπάνω πρόσθετες εξαιρέσεις, αλλά κατά τη διάρκεια του 2020 εξόφλησαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεταξύ 20% και 30% ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020, ο επιπλέον φόρος εισοδήματος με τον οποίο θα επιβαρυνθούν λόγω μη κάλυψης του 30% θα υπολογιστεί επί του ποσού που παρέμεινε ακάλυπτο (επί της διαφοράς μεταξύ του ποσού των εξοφληθεισών δαπανών και του ποσού που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος) με συντελεστή μειωμένο κατά 50%, δηλαδή με 11% αντί με 22%.
 • Επιπλέον, για όλους τους φορολογουμένους που υπόκεινται στην υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες συνολικού ποσού ίσου με το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος του 2020, τα έκτακτα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 δεν θα συνυπολογιστούν στο ετήσιο αυτό εισόδημα. Ως εκ τούτου, το ποσό του εισοδήματος που θα ληφθεί υπόψη ως βάση για την εφαρμογή του 30% και τον υπολογισμό της συνολικής δαπάνης που πρέπει να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα είναι πολύ μικρότερο και εν τέλει και το ποσό της δαπάνης που πρέπει να έχει καλυφθεί θα είναι σημαντικά χαμηλότερο.
 • Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα λήξει στις 28 Ιουλίου 2021. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος και των λοιπών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα μπορεί να γίνει και φέτος τμηματικά, σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Ιουλίου και κάθε μία από τις επόμενες 7 δόσεις μέχρι τα τέλη των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2022.
 • Για όσους δεν καταφέρουν να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Ιουλίου, δεν θα ισχύσει πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής. Και αυτοί οι φορολογούμενοι θα θεωρούνται εμπρόθεσμοι, εφόσον υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 27 Αυγούστου. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα είναι ωστόσο υποχρεωμένοι να καταβάλουν μέχρι τις 30 Αυγούστου μαζεμένες τις δύο πρώτες δόσεις των φόρων που θα έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεών τους.
 • Οσοι επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ έως τις 30 Ιουλίου το συνολικό ποσό των φόρων του εκκαθαριστικού τους, θα κερδίσουν έκπτωση 3% επί της συνολικής οφειλής τους.
 • Στους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια από τους μισθωτές τους το 2020, η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά ποσά θα χορηγηθεί με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκων στους μισθωτές.
 • Οι έγγαμοι φορολογούμενοι και οι φορολογούμενοι που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης θα έχουν εκ νέου τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θέλουν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Η προθεσμία για τη γνωστοποίηση αυτής της επιλογής στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2021, παρατείνεται μέχρι τις 6 Μαΐου 2021.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: 5 SOS για ιδιοκτήτες ακινήτων

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ανακοίνωσε χθες κι άλλες 5 ευνοϊκές ρυθμίσεις και διευκολύνσεις, οι οποίες προβλέπουν ότι:

 • Ο ΕΝΦΙΑ του 2021 θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές αξίες ακινήτων κι όχι με τις νέες που θα προκύψουν από τις επικείμενες αναπροσαρμογές.
 • Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022.
 • Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν σε εκκρεμείς δηλώσεις COVID 100.000 περίπου ιδιοκτητών για αναγκαστικές μειώσεις κατά 40% στα ενοίκια των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου 2021 εξοφλούνται άμεσα στους δικαιούχους, το αργότερο έως σήμερα το απόγευμα.
 • Εως την Παρασκευή το αργότερο θα έχουν καταβληθεί και οι διπλές αποζημιώσεις για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2021 σε περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι αποζημιώσεις αυτές ανέρχονται στο 80% των μη εισπραχθέντων ενοικίων.
 • Εντός των προσεχών ημερών θα εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για τον καθορισμό των εφαρμογής της διάταξης που προβλέπει έκπτωση από τον φετινό φόρο εισοδήματος του 40% των δαπανών των ιδιοκτητών για εργασίες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης των ακινήτων τους.