Φορολογικές δηλώσεις 2021: Το απόλυτο μπάχαλο – Στάλθηκαν χιλιάδες λάθος εκκαθαριστικά!

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Σοκ από λάθος του Taxisnet έπαθαν χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς τους στάλθηκαν λάθος εκκαθαριστικά της φορολογικής τους δήλωσης!

Το εν λόγω τεχνικό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που ανέβαζαν στο taxisnet οι λογιστές και τα λογιστήρια των επιχειρήσεων τα οποία αφορούσαν παρακρατούμενους φόρους και συγκεκριμένα- κυρίως- την παρακράτηση 20% που γίνεται στα μπλοκάκια, αλλά και τους υπόχρεους σε προκαταβολή φόρου δεν απεικονίζονταν ορθά με αποτέλεσμα αλλά να δηλώνονται από τους λογιστές και άλλα να διαβάζει το σύστημα.

Η εξέλιξη αυτή μπλόκαρε τις υποβολές δηλώσεων, ενώ όσοι έχουν υποβάλλει ήδη τη δήλωση τους ενδεχομένως να έχει υπολογιστεί λάθος ο φόρος ή η επιστροφή φόρου.

Οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες, που υπέβαλαν δηλώσεις, θα πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση- χωρίς επιβαρύνσεις- μέσα στην κανονική προθεσμία, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Ξεχάστε την επιστροφή φόρου 

Μπορεί χιλιάδες φορολογούμενοι να περιμένουν την επιστροφή φόρου για να πάρουν μια τεράστια οικονομική ανάσα ωστόσο το κράτος έχει πολύ διαφορετική άποψη!

Κατόπιν αυστηρών ελέγχων εγκρίνονται από την ΑΑΔΕ οι επιστροφές φόρου, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις στην πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.

Από τις 4.913.252 φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα, εκδόθηκαν πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για 843.900 φορολογούμενους ή το 17,2%, με το επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 196,29 εκατ. ευρώ.

Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εκδίδεται αυτόματα το εκκαθαριστικό σημείωμα και ενημερώνεται ο (τυχερός) φορολογούμενος ότι έχει επιστροφή φόρου, αλλά μέχρι να δει τα χρήματα στον λογαριασμό του, απαιτούνται διαδικασίες ελέγχου, για τυχόν εκκρεμείς οφειλές ή για λάθη, σκόπιμα ή μη.

Οι επιστροφές φόρου περνάνε από κόσκινο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την Εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν μελλοντικές οφειλές, που δεν έχουν λήξει.

Παράδειγμα, αν έχει εκδοθεί το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ (από τα τέλη Αυγούστου και μετά), δεν θα λάβει επιστροφή, εάν δεν παρακρατηθεί πρώτα το ποσό του ΕΝΦΙΑ, ακόμη κι αν δεν έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ελέγχου, εάν υπάρχει ποσό για επιστροφή, πιστώνεται στον λογαριασμό του δικαιούχου.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Οι μεγάλοι κερδισμένοι των φετινών δηλώσεων

Την ίδια ώρα, σημαντικά μειωμένα θα δουν τα εκκαθαριστικά τους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς θα μειωθεί στο 55% από το 100% η προκαταβολή φόρου. Στη μείωση της προκαταβολής φόρου θα πρέπει να υπολογιστούν μαζί και οι προβλέψεις για:

  • Μόνιμη μείωση, από το 2022 (φορολογικό έτος 2021) του συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, από το 24% στο 22%.
  • Μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως και 10.000 ευρώ. Πλέον η ισχύουσα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:
  1. 0-10.000: 9%
  2. 10.001-20.000: 22%
  3. 20.001-30.000: 28%
  4. 30.001-40.000: 36%
  5. 40.001 και πλέον: 44%
  • Επέκταση της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022.
  • «Πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τα πρόστιμα σε εκπρόθεσμη υποβολή

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 54 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ή ν. 4174/2013):

Εάν ο φορολογούμενος δεν υποβάλει ή υποβάλει εκπρόθεσμα ή υποβάλει ελλιπή φορολογική δήλωση από την οποία δεν προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Αν από την υποβολή της εκπρόθεσμης δήλωσης προκύπτει υποχρέωση καταβολής φόρου, τότε ο φορολογούμενος, αν δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, επιβαρύνεται με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Αν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας και από τη δήλωση που υπέβαλε εκπρόθεσμα προκύπτει φόρος προς πληρωμή, τότε η φορολογική αρχή θα του καταλογίσει πρόστιμο 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία, ή 500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχει εκπνεύσει και η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή θα χρεώσει τον φορολογούμενο και με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι θα υπολογιστούν, επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση, με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης

Για τις φετινές φορολογικές απαλλάσσονται από τα τεκμήρια διαβίωσης όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, καθώς προβλέπεται:

  • Οσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε υποχρεώθηκαν να περιορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και υπέστησαν σημαντική μείωση τζίρου, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
  • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.
  • Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% του μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: «Σώζουν» οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

Σημαντική φορολογική ελάφρυνση θα είναι για χιλιάδες φορολογούμενους η απαλλαγή από την υποχρέωση να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω web-banking κ.λπ.)

Απαλλαγή από την υποχρέωσης να συγκεντρώνουν ηλεκτρονικές αποδείξεις, για όσους επλήγησαν από την κρίση που έφερε η πανδημία, προβλέπεται:

  • Για τους πληττόμενους φορολογουμένους (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι με πληττόμενο ΚΑΔ, εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας, εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν υποχρεωτικά κουρεμένα ενοίκια)
  • Φορολογούμενους ηλικίας άνω των 60 ετών.

Επίσης, προβλέπεται μείωση του «πέναλτι» στο 11% από 22% για μη πληττόμενους φορολογουμένους και ηλικίας έως 60 ετών οι οποίοι δεν έπιασαν το όριο του 30% αλλά έχουν καλύψει τουλάχιστον το 20% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικές συναλλαγές. Από τον προσδιορισμό του πραγματικού εισοδήματος εξαιρούνται τα έκτακτα εισοδήματα που καταβλήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας (αγροτικές ενισχύσεις, επιστρεπτέα προκαταβολή, αποζημίωση ειδικού σκοπού, αποζημίωση για κουρεμένα ενοίκια).

Φορολογικές Δηλώσεις 2021: Φορολόγηση ενοικίων

Αλλαγές έχουν γίνει και στη φορολόγηση ακινήτων. Ειδικά για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τους φόρους εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την στήριξη από την πανδημία. Για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες ο φόρος επιβάλλεται κανονικά. Αναφορικά με τα ανείσπρακτα ενοίκια από ενοικιαστές που δεν εμπίπτουν στα μέτρα στήριξης από την πανδημία, με σχετική απόφαση ορίζεται ότι με την κοινοποίηση ενός εξώδικου, ως απόδειξη επιδίωξης για την είσπραξη του ενοικίου, μπορούν οι ιδιοκτήτες να γλιτώσουν την επιβολή φόρου.