Φόροι 2022: Πώς θα τα πληρώσετε όλα σε δόσεις – Μην χάσετε την ευκαιρία

Φόροι 2022: «Αγκάθι» για όλα τα νοικικυριά ο ΕΝΦΙΑ και οι άλλοι φόροι 2022. Υπάρχει τρόπος για να τα βάλετε όλα σε δόσεις. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Δέκα δόσεις για τον φετινό ΕΝΦΙΑ, οκτώ δόσεις για τον φετινό φόρο εισοδήματος και… 96 δόσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Και περίοδο… προσαρμογής μέχρι τον Μάιο προκειμένου ο κάθε ιδιώτης και ο κάθε επαγγελματίας να κάνει τον προγραμματισμό του προκειμένου να αποπληρώσει τις οφειλές προς το δημόσιο.

Αυτός είναι ο τελικός σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος θα υλοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Με το νομοσχέδιο του ΕΝΦΙΑ, θα νομοθετηθεί η δυνατότητα αποπληρωμής του νέου φόρου κατοχής ακινήτων σε 10 μηνιαίες δόσεις από τον Μάιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023.

Σε συνδυασμό με τη μείωση του συνολικού ποσού που θα βεβαιωθεί –κατά 350 εκατ. ευρώ με το όφελος να αφορά στους 8 στους 10 ιδιοκτήτες- το τελικό αποτέλεσμα με το οποίο θα έρθουν αντιμέτωποι οι ιδιοκτήτες, θα είναι οι μικρότερες μηνιαίες δόσεις.

Για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση ώστε η πληρωμή να γίνει και φέτος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2022.

Η νομοθετική ρύθμιση θα περάσει άμεσα καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θέλει να ανοίξει το ταχύτερο δυνατό η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει και πάλι μικρότερες δόσεις.

Σε συνδυασμό δε με το γεγονός ότι ο ΕΝΦΙΑ θα διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, η μηνιαία επιβάρυνση για φέτος θα είναι μικρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο παράδειγμα. Πέρυσι, φορολογούμενος κλήθηκε να πληρώσει 800 ευρώ για φόρο εισοδήματος και 600 ευρώ για ΕΝΦΙΑ.

Φέτος, ο φόρος εισοδήματος θα μείνει ίδιος και ο ΕΝΦΙΑ θα πέσει στα 500 ευρώ.

Πέρυσι, από τον Σεπτέμβριο και μέχρι τον Φεβρουάριο, ο φορολογούμενος έπρεπε να πληρώνει 200 ευρώ τον μήνα. Φέτος, από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, η μηνιαία επιβάρυνση θα είναι 150 ευρώ δηλαδή περίπου 25% μικρότερη.

Στην κατεύθυνση της μείωσης των μηνιαίων βαρών εντάσσεται και η λογική της αύξησης των δόσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή από 60 σε 96. Μάλιστα, και για την επιστρεπτέα προκαταβολή θα υπάρξει νέα περίοδος χάριτος μέχρι τον Μάιο, προκειμένου ο οφειλέτης να αποφασίσει αν θα πληρώσει σε δόσεις το υπολειπόμενο ποσό ή αν θα το καταβάλλει εφάπαξ (μέχρι τέλος Μαΐου) για να εξασφαλίσει πρόσθετη έκπτωση 15%.

Πρακτικά, όλα θα ξεκινήσουν από το τέλος Μαΐου. Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων προγραμματίζεται να ανοίξει πριν από το Πάσχα ώστε μέχρι το Μάιο, να έχουν ξεκινήσει για τα καλά οι φορολογικές δηλώσεις.

Μετά το Πάσχα θα έρθουν και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Φόροι 2022: H εκδίκηση των πολιτών – Πώς προσφεύγουν και κερδίζουν την Εφορία

Τον μάστορά της βρίσκει η Εφορία καθώς βλέπει τους πολίτες να προσφεύγουν εναντίον της και μάλιστα να κερδίζουν κιόλας! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Στο 40% έφτασε το ποσοστό των φορολογουμένων που δικαιώθηκαν στη διαμάχη τους με την εφορία μετά από προσφυγή τους στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) προκειμένου να εξετάσει την υπόθεση τους.

Τα στοιχεια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), δείχνουν ότι το 2021 οι φορολογούμενοι οι οποίοι προσέφυγαν στην ΔΕΔ για την επίλυση των διαφορών τους με την ΑΑΔΕ ήταν υπερδιπλάσιοι, καθώς οι προσφυγές έφτασαν το 2021 τις 10.268 από 4.951 που ήταν το 2020.

Οι πολίτες οι οποίοι διεκδίκησαν την ακύρωση των φόρων και προστίμων που τους είχαν επιβληθεί, καθως θεωρούσαν λάθος τις πραξεις καταλογισμού, είδαν μάλιστα στην συντριπτική τους πλειονότητα να ολοκληρώνεται ο έλεγχος της υπόθεσης τους πριν από την καταληκτική ημερομηνία που ορίζει ο νόμος.

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των προσφύγων οφείλεται και στο γεγονός ότι υπήρξαν πολλές υποθέσεις οι οποίες αφορούσαν αναδρομικά συνταξιούχων. Αυτές έφτασαν τις 3.500 και σχεδόν οι μισές από αυτές δικαιώθηκαν από την ΔΕΔ.

Βεβαια μια αρνητική απόφαση από τη ΔΕΔ δεν σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν να διεκδικούν το δίκιο τους, εφόσον θεωρούν οτι οι αποφάσεις σε βάρος τους δεν ευσταθούν.

Το επόμενο βήμα είναι η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, διαδικασία η οποία ωστόσο είναι αρκετά χρονοβόρα. Υπενθυμίζεται ότι οι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται για την επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας.

Στόχος είναι η επίλυση των φορολογικών διαφορών σε σύντομες προθεσμίες, ώστε να επιτυγχάνεται η συντομότερη είσπραξη δημόσιων εσόδων και η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης.

Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών, εντός 30 ημερών από την κοινοποίησης της πράξης ή τη συντέλεση της παράλειψης.

Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή.

Φόροι 2022: Διέγραψε 24 δισ. χρέη μεγαλοφειλετών

Την ελληνική πραγματικότητα δεκαετιών αποτύπωσε η κίνηση της ΑΑΔΕ, η οποία διέγραψε 24 δισ. ευρώ από μεγαλοφειλέτες, την ώρα που κυνηγάει εμάς για τα… ψιλά!

Στη διαγραφή χρεών ύψους 23,89 δισ. ευρώ προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αποδεχόμενη ότι δεν πρόκειται να τα εισπράξει ποτέ.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για την εξέλιξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, από τα οποία προκύπτει επίσης ότι την ίδια ώρα λαμβάνει μέτρα, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεις περιουσιακών στοιχείων, για περισσότερους από 4 εκατ. μικροοφειλέτες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, από τα χρέη που διαχειρίζεται η Ειδική Μονάδα Είσπραξης (Ε.Μ.ΕΙΣ) η οποία ασχολείται με τα χρέη ύψους άνω των 150.000 ευρώ, μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο είχε υπό την εποπτεία της, ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 75,4 δισ. ευρώ. Από την ανάλυση που κάνει στον σχετικό πίνακα η ΑΑΔΕ προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

  • Το «Παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο Φυσικών Προσώπων ανέρχονταν σε 5,77 δισ. ευρώ.
  • Το «Παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο Νομικών Προσώπων ανέρχονταν σε 16,43 δισ. ευρώ.
  • Το «Παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας, Δημοτικών επιχειρήσεων κ.α ανέρχονταν σε 11,25 δισ. ευρώ.
  • Το «Παλιό ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο πτωχευμένων ανέρχονταν σε 7,45 δισ. ευρώ.
  • Το «Παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο Ειδικής Εκκαθάρισης ανέρχονταν σε 9,01 δισ. ευρώ.
  • Το «Παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο Λοιπών Οφειλετών ανέρχονταν σε 1,62 δισ. ευρώ.
  • Το «Παλιό» ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο Οριστικά Ανεπίδεκτων Οφειλών ανέρχεται σε 23,89 δισ. ευρώ.

Δηλαδή, τα 24 δισ. ευρώ, έχουν χαρακτηριστεί οριστικά ανεπίδεκτα είσπραξης και μπήκαν στην άκρη. Δεδομένου ότι η υπηρεσία είσπραξης ΕΜΕΙΣ, ασχολείται με τα μεγάλα χρέη, οι οφειλές που μπήκαν στην άκρη είναι μεγάλων οφειλετών, είτε φυσικών προσώπων, είτε επιχειρήσεων.

Φόροι 2022: Πενιχρές οι εισπράξεις

Πενιχρές οι εισπράξεις, από τον ίδιο πίνακα προκύπτει ότι οι εισπράξεις από την ΕΜΕΙΣ, έναντι των παλαιών χρεών, ήταν πενιχρές.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισπράξεις έναντι «παλαιού» ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν τον Νοέμβριο σε μόλις 247 εκατ. ευρώ.

Επίσης:

  • Οι διαγραφές έναντι “παλιού” ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν σε 382 εκατ. ευρώ.
  • Το «Νέο» ληξιπρόθεσμο χρέος που προστέθηκε στα βιβλία έως τον προηγούμενο μήνα από το μήνα αναφοράς (Οκτώβριο 2021) ανήλθε σε 1,41 δισ. ευρώ
  • Οι εισπράξεις έναντι του «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους ήταν 210 εκατ. ευρώ.
  • Οι διαγραφές έναντι «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους ήταν 36 εκατ. ευρώ.
  • Οι συνολικές εισπράξεις ήταν μέχρι τον Νοέμβριο 458 εκατ. ευρώ
  • Οι συνολικές διαγραφές έναντι «παλιού» και «νέου» ληξιπρόθεσμου χρέους ανήλθαν σε 418 εκατ. ευρώ.