Φιάσκο με τα χάρτινα καλαμάκια: Δείτε τι αποκάλυψε η Greenpeace

Καλαμάκια: Η ανακύκλωση του πλαστικού είναι ένας μύθος λέει η Greenpeace καταρρίπτοντας τις ψευδαισθήσεις με τα χάρτινα καλαμάκια. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η ύπαρξη μίας κυκλικής οικονομίας του πλαστικού είναι ένας «μύθος». Αυτό επισημαίνει έκθεση της Greenpeace USA τονίζοντας ότι η παραγωγή αυξάνεται με παράλληλη μείωση των ποσοστών ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, τα αμερικανικά νοικοκυριά παρήγαγαν 51 εκατ. τόνους πλαστικών αποβλήτων το 2021, από τους οποίους ανακυκλώθηκαν μόνο 2,4 εκατ. τόνοι.

Η τάση είναι καθοδική, ιδιαίτερα αφότου η Κίνα έπαψε, το 2018, να δέχεται τα πλαστικά απορρίμματα της Δύσης και ταυτόχρονα να ανακυκλώνει ένα μέρος τους.

Επιπλέον οι τιμές παραγωγής του πλαστικού μειώνονται, καθώς η βιομηχανία του πλαστικού αναπτύσσεται με ταχύτητα.

Το πρώτο είναι το τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο (PET), που χρησιμοποιείται για τα μπουκάλια νερού και αναψυκτικών, και το δεύτερο είναι το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας (PE-HD), που χρησιμοποιείται για παράδειγμα στα μπουκάλια του σαμπουάν ή στα προϊόντα του νοικοκυριού.

Αυτοί οι δύο τύποι είναι κατηγοριοποιημένοι ως αριθμοί 1 και 2, σύμφωνα με τις χρησιμοποιούμενες προδιαγραφές, οι οποίες αριθμούν συνολικά επτά είδη πλαστικών.

Όμως το να είναι ανακυκλώσιμα θεωρητικά, δεν σημαίνει και ότι τα προϊόντα πράγματι ανακυκλώνονται.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα PET και PE-HD είχαν ποσοστά ανακύκλωσης 20,9% και 10,3% αντιστοίχως – δύο ποσοστά που έχουν μειωθεί σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της Greenpeace USA το 2020.

Επιπλέον τα πλαστικά τύπου 3 ως 7 -που περιλαμβάνουν τις πλαστικές σακούλες, τα παιδικά παιγνίδια, τις συσκευασίες γιαουρτιών…- ανακυκλώνονται σε ποσοστά κάτω του 5%.

Ακόμη κι αν φέρουν το σύμβολο που δείχνει ότι η ανακύκλωσή τους είναι δυνατή, αυτά τα προϊόντα, που χρησιμοποιούν τα πλαστικά 3 ως 7, δεν ανακυκλώνονται στην πραγματικότητα αρκετά ώστε να μπορούν να ταξινομηθούν ως ανακυκλώσιμα από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

Καλαμάκια: Μη βιώσιμη οικονομικά

Σύμφωνα με την έκθεση, η πρακτική της ανακύκλωσης του πλαστικού δεν λειτουργεί για πέντε λόγους.

Κατ’ αρχάς επειδή η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων είναι τέτοια που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συγκεντρωθούν όλα.

Επιπλέον, ακόμη κι αν ανακτώνταν όλα, εφόσον αυτά τα απορρίμματα δεν μπορούν να ανακυκλωθούν μαζί, αυτό καθιστά στην πράξη «αδύνατο να γίνει διαλογή χιλάδων δισεκατομμυρίων προϊόντων», σύμφωνα με την έκθεση.

Τρίτον, οι διαδικασίες ανακύκλωσης του πλαστικού είναι και οι ίδιες βλαβερές για το περιβάλλον, καθώς εκθέτουν τους εργαζόμενους σε χημικά προϊόντα και δημιουργούν μικροπλαστικά.

Ο τέταρτος λόγος είναι ότι αυτά τα ανακυκλωμένα πλαστικά δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως δοχεία τροφής, εξαιτίας του κινδύνου να είναι τοξικά.

Τέλος η ανακύκλωση κοστίζει υπερβολικά ακριβά, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

«Τα καινούρια πλαστικά είναι άμεσα ανταγωνιστικά των ανακυκλωμένων» και «η παραγωγή των πρώτων είναι πολύ λιγότερο ακριβή και η ποιότητά τους καλύτερη», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Η Λάιζα Ράμσντεν ζήτησε να προτιμώνται τα μη πλαστικά δοχεία που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν και οι κοινωνίες να υποστηρίξουν μια διεθνή συνθήκη για το πλαστικό, η εκπόνηση της οποίας άρχισε φέτος από τον ΟΗΕ.

Η ίδια υπογράμμισε πως το πρόβλημα που αφορά την ανακύκλωση του πλαστικού είναι μοναδικό και δεν ισχύει για τα χαρτοκιβώτια ή τα μέταλλα.

Καλαμάκια: Σάλος με την τιμή του καφέ

Η τιμή του καφέ στην ΕΕ τον Αύγουστο του 2022 ήταν κατά μέσο όρο 16,9% υψηλότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν ενώ και πέρσι καταγράφηκε μεσοσταθμικά αύξηση 0,5% σε σχέση με το 2020.

Στη χώρα μας σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Εurostat η τιμή του καφέ τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 13,3% σε σχέση με πέρσι.

«Πρωταθλήτρια» στην αύξηση της τιμής του καφέ αναδείχθηκε η Φινλανδία με 43,6% και ακολούθησαν οι Λιθουανία (+39,9%), Σουηδία (+36,7%), Εσθονία (+36,4%) και Ουγγαρία (+34,3%).

Τα ίδια στοιχεία καταγράφουν επίσης μεγάλη αύξηση και στην τιμή της ζάχαρης αλλά και τους γάλακτος που «συμπληρώνουν» σε πολλές περιπτώσεις τον καφέ.

Συγκεκριμένα η ζάχαρη αυξήθηκε τον Αύγουστο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μεσοσταθμικά, κατά +33,4%. Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε στην Πολωνία, με άνοδο 109,2%. Ακολούθησαν η Εσθονία (+81,2%), η Λετονία (+58,3%), η Βουλγαρία (+44,9%) και η Κύπρος (+43,2%) ). Στην Ελλάδα ζάχαρη αυξήθηκε κατά 27%.

Όσον αφορά στο πλήρες γάλα του η τιμή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά μέσο όρο πανευρωπαϊκά κατά 24,3%, ενώ εκείνο με χαμηλά λιπαρά κατά 22,2%. Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστό ήταν στο 17,9% και 16,7%.

Οι υψηλότερες αυξήσεις ετησίως στις τιμές του πλήρους γάλακτος καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+51,7%), τη Λιθουανία (+46,8%), την Κροατία (+43,5%), την Τσεχία (+43,3%) και τη Λετονία (+40,1%). Στο γάλα χαμηλών λιπαρών αντίστοιχα, στη Λιθουανία (+50,2%), στην Κροατία (+41,2%), στην Εσθονία (+38,9%), στη Γερμανία (+30,6%) και την Ουγγαρία (+30,1%).

Καλαμάκια: Εξωφρενικές αυξήσεις

Σημαντικές ανατιμήσεις στον καφέ (+16,9%), τη ζάχαρη (+33,4%) και το φρέσκο γάλα (+24,3%), καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2022 στην ΕΕ, σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, τα στοιχεία για τον Αύγουστο του 2022 δείχνουν ότι η τιμή του καφέ στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 16,9% υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2021.

Η μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του καφέ στην ΕΕ τον Αύγουστο του 2022 καταγράφηκε στη Φινλανδία (+43,6%) στη Λιθουανία (+39,9%), τη Σουηδία (+36,7%), την Εσθονία (+36,4%) και την Ουγγαρία (+34,3%).

Η τιμή του φρέσκου πλήρους γάλακτος αυξήθηκε κατά μέσο όρο 24,3% μεταξύ Αυγούστου 2021 και Αυγούστου 2022, ενώ για το φρέσκο γάλα με χαμηλά λιπαρά αυξήθηκε κατά 22,2% την ίδια περίοδο.

Οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις στις τιμές του πλήρους λιπαρού γάλακτος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (+51,7%), τη Λιθουανία (+46,8%), την Κροατία (+43,5%), την Τσεχία (+43,3%) και τη Λετονία (+40,1%), και για γάλα χαμηλών λιπαρών στη Λιθουανία (+50,2%), στην Κροατία (+41,2%), στην Εσθονία (+38,9%), στη Γερμανία (+30,6%) και στην Ουγγαρία (+30,1%).

Ο μεγαλύτερος ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο του 2022 αναφέρθηκε για τη ζάχαρη (+33,4%), με αξιοσημείωτη άνοδο στην Πολωνία (+109,2%), ακολουθούμενη από την Εσθονία (+81,2%), τη Λετονία (+58,3%), τη Βουλγαρία (+44,9%) και την Κύπρο (+43,2%).

Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι και τα τρία είδη (καφές, γάλα και ζάχαρη) κατέγραψαν αύξηση στις τιμές σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.