Φέτα-gate: Παραπέμπεται εταιρεία για νοθεία – Έρχεται «καμπάνα»… μαμούθ!

Φέτα: Το είπε και το έκανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς ετοιμάζεται να ρίξει… καμπάνα σε εταιρεία που νόθευσε φέτα!

Στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων παραπέμπεται η επιχείρηση που εντοπίστηκε από τους ελεγκτές του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» να μην τηρεί τις διατάξεις για την παραγωγή της φέτας ΠΟΠ και συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, «να μην τηρεί τον προβλεπόμενο χρόνο των 48 ωρών από την άμελξη έως την τυροκόμηση και να πωλεί ανώριμο προϊόν».

«Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός με αφορμή τη νέα υπόθεση νοθείας στη φέτα και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων.

Φέτα: Η αρχή του Φέτα-gate

Έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από την είδηση ότι ελληνική εταιρεία διέθετε σε γερμανικά supermarket λευκό τυρί για φέτα, το περιστατικό δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και οι πληροφορίες που αντλούμε από επίσημες πηγές, παραγωγικούς φορείς και επιχειρήσεις της γαλακτοβιομηχανίας καταδεικνύουν μια σειρά ζητημάτων στην αγορά που εγείρουν σοβαρούς κινδύνους για το πιο δημοφιλές ελληνικό Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η υπόθεση ήρθε στο φως από την Trienon, εμπορική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων με έδρα το Αμβούργο, με σημαντικό ποσοστό του τζίρου της να προέρχεται από την προώθηση ελληνικών τυριών στο γερμανικό λιανικό εμπόριο.

Κίνησε διαδικασίες διερεύνησης φέτας με τα σήματα της ελληνικής εταιρείας Όμηρος Βιομηχανία Γάλακτος ΑΕΒΕ, η οποία εμφάνιζε τιμή στο ράφι της αλυσίδας Aldi 1,39 ευρώ τα 200 γρ., δηλαδή κάτω από 7 ευρώ το κιλό, τιμή εξαιρετικά χαμηλή για τα δεδομένα της αγοράς ακόμη και των εκπτωτικών αλυσίδων supermarket.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μερίδιο των discounters στις πωλήσεις τυροκομικών προϊόντων στη Γερμανία ξεπερνά το 60% και οι ελληνικές εταιρείες δίνουν μάχη για τον χώρο στο ράφι. Ας σημειωθεί επίσης ότι οι εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων ως ποσοστό επί της παραγωγής έχει διπλασιαστεί σε μια δεκαετία, με τη φέτα να αποτελεί ναυαρχίδα, ως το βασικό εξαγώγιμο προϊόν, ακόμη και για μικρά τυροκομεία στην Ελλάδα.

Με την εσωτερική ζήτηση να βαίνει μειούμενη, η εξωστρέφεια είναι μονόδρομος για τη βιομηχανία.

Ωστόσο για την παραγωγή φέτας, που είναι και το προϊόν με τη μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, απαιτείται πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, του οποίου η παραγωγή φθίνει, όπως και το ζωικό κεφάλαιο στη χώρα μας.

Πρόκειται για αντίρροπες τάσεις που υπονομεύουν τις καλές προοπτικές της αγοράς και σε ένα βαθμό προσφέρουν έδαφος σε κάποιες κακές πρακτικές, όπως π.χ. η διήθηση και υπερδιήθηση του γάλακτος για παραγωγή τυριού τύπου φέτας από αγελαδινό γάλα. Πρόκειται για πρακτική που δεν συνάδει με την παραγωγή φέτας ΠΟΠ, όμως παρ’ όλα αυτά υπάρχουν τέτοιες υποδομές σε τυροκομικές μονάδες.

Το μερίδιο της φέτας ξεπερνά σήμερα το 80% στον συνολικό όγκο εξαγωγών της γαλακτοβιομηχανίας κι αυτό οφείλεται κατά βάση στην κατοχύρωση της φέτας ως προϊόντος ΠΟΠ, με ελληνικό σήμα από το 2014

Η αξία των εξαγωγών εκτιμάται ότι ξεπερνά σήμερα τα 400 εκατ. ευρώ, όταν το 2010 ήταν κάτω από τα 200 εκατ. ευρώ. Επίσης πάνω από το 1/3 αυτής της αξίας έρχεται από τη Γερμανία. Μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο απορροφούν το ήμισυ των εξαγωγών ελληνικής φέτας.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν γιατί το παραπάνω θέμα της παραποιημένης φέτας δεν αφορά μια εταιρεία αλλά το σύνολο της αγοράς φέτας και της αλυσίδας αξίας της.

Οι ελληνικές αρχές, ΕΛΓΟ Δήμητρα, Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας ΣΕΒΓΑΠ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν ενημερωθεί από τις 9 Μαρτίου για τα πορίσματα των γερμανικών εργαστηρίων, που εντόπισαν στη συγκεκριμένη φέτα προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο.

Η εταιρεία Όμηρος με ανακοίνωσή της αποδίδει την αποκαλούμενη νοθεία σε βιομηχανικό λάθος ενώ «φωτογραφίζει» εταιρείες του ανταγωνισμού ως υπεύθυνες για τη δυσφήμισή της με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Φέρεται δε να έχει εξασφαλίσει τη συνέχεια της συνεργασίας της με τη γερμανική αλυσίδα, μετά τις εξηγήσεις που έδωσε για το συμβάν.

Πάντως έχει προσωρινά στερηθεί την πιστοποίηση για παραγωγή φέτας ΠΟΠ, σύμφωνα με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα, μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων και την εφαρμογή των κατάλληλων διορθωτικών ενεργειών εκ μέρους της.

Πλέον μένει να απαντηθούν ερωτήματα από τις αρμόδιες αρχές, όπως αυτά που διατυπώθηκαν και στη Βουλή, όπου έφτασε το θέμα, σχετικά με το γιατί δεν ανιχνεύτηκαν τα παραποιημένα προϊόντα από τους εσωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, πριν την εξαγωγή τους.

Μάλιστα ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), που θεωρεί πιθανό να έχουν υπάρξει στο παρελθόν συμβάντα νοθείας, ζητά πιο εντατικούς ελέγχους στις μεταποιητικές μονάδες παραγωγής τυριών και ιδιαίτερα της Φέτας ΠΟΠ.

Φέτα: Τα ρίχνουν στο κατσικίσιο γάλα!

Λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει στο εξωτερικό για τη φέτα οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας αλωνίζουν όλη την Ελλάδα για να βρουν πρόβειο γάλα λένε οι κτηνοτρόφοι, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν αυξηθεί επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2018.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, με αυτές τις τιμές και δεδομένου ότι έχουν σταματήσει οι εισαγωγές πρόβειου γάλακτος που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι ελληνικές εταιρείες για παραγωγή κυρίως προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας για ξένους λιανέμπορους δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Με λίγα λόγια μπαίνουν μέσα. Εξ ου και τα φαινόμενα παραποίησης.

Παρότι από το περασμένο καλοκαίρι οι ποινές για τη νοθεία ΠΟΠ προϊόντων έχουν γίνει αυστηρότερες οι διατάξεις της νομοθεσίας δεν έχουν ακόμη αποκτήσει εκτελεστικό χαρακτήρα λένε παράγοντες του γαλακτοκομικού κλάδου.

Στο νόμο προβλέπεται μεταξύ άλλων ποινή φυλάκισης 2 ετών με χρηματική ποινή από 100 έως 360 ημερήσιες μονάδες, ύψους 10 έως 100 ευρώ εκάστη, διοικητικό πρόστιμο από 30.000 ως 300.000 ευρώ στις μικρές επιχειρήσεις και από 0,5% ως 6% του περυσινού ετήσιου τζίρου της εάν πρόκειται για εταιρεία με κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετα μπορεί να επιβληθεί προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας ενώ σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται μόνιμα η πιστοποίηση Π.Ο.Π.