Φάρμακα: Τέλος τα χάπια – Θα αντικατασταθούν με… τσιρότα

Φάρμακα: Ξεχάστε τα χάπια. Έξυπνο επίθεμα χορηγεί την αγωγή στο δέρμα, χωρίς να ενοχλεί το πεπτικό.  Ερευνητές ανέπτυξαν ένα καινοτόμο επίθεμα, ικανό να χορηγήσει εύκολα και ανώδυνα πολλαπλάσιες ποσότητες για φάρμακα, διαδερμικά. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να πάρετε ένα φάρμακο για να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε πάθηση απλώς τοποθετώντας ένα επίθεμα στο δέρμα σας; Δε θα ήταν ωραίο να μη χρειάζεται να καταπιείτε ένα ογκώδες χάπι και να υποστείτε όλες τις δυσάρεστες παρενέργειες που συνήθως εγκυμονούν για το στομάχι και το έντερο;

Αναζητώντας εναλλακτικές διαδρομές χορήγησης φαρμάκων, ερευνητές από το ΜΙΤ ήθελαν να διερευνήσουν τις δυνατότητες διανομής μέσω του δέρματος.

Το δέρμα θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει μια ελκυστική οδό για τη χορήγηση φαρμάκων, καθώς τους επιτρέπει να στοχεύσουν απευθείας το σημείο που χρειάζεται.

Ωστόσο, το σκληρό εξωτερικό στρώμα του δέρματος εμποδίζει τα περισσότερα μικρομοριακά φάρμακα να το διαπεράσουν.

Προσπαθώντας να διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία, η ομάδα μελέτης ανέπτυξε ένα φορητό έμπλαστρο, που εφαρμόζει ανώδυνα υπερηχητικά κύματα στο δέρμα, δημιουργώντας μικροσκοπικά κανάλια, από τα οποία μπορούν να περάσουν τα φάρμακα.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο Advanced Materials.

«Το κύριο όφελος είναι ότι παρακάμπτεται ολόκληρος ο γαστρεντερικός σωλήνας», εξήγησε η ερευνήτρια Aastha Shah, απόφοιτος του ΜΙΤ.

«Η ευκολία χρήσης του επιθέματος μπορεί να αλλάξει δραστικά το πεδίο αντιμετώπισης διάφορων παθήσεων, όπως δερματικές παθήσεις, αλλά και χορήγηση ορμονών, μυοχαλαρωτικών και άλλων φαρμάκων», σχολίασε η Canan Dagdeviren, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Media Lab του MIT και κύρια συντάκτις της μελέτης. «Η χορήγηση φαρμάκων με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να μειώσει την τοξικότητα, προσφέροντας μια πιο τοπική, άνετη και ελεγχόμενη μέθοδο».

Το επίθεμα που σχεδίασαν οι μελετητές είναι κατασκευασμένο από ένα πολυμερές με βάση τη σιλικόνη, που προσκολλάται στο δέρμα χωρίς ταινία και ενσωματώνει πιεζοηλεκτρικούς μετατροπείς, που μετατρέπουν τα ηλεκτρικά ρεύματα σε μηχανική ενέργεια. Κάθε δίσκος είναι ενσωματωμένος σε μια πολυμερική κοιλότητα που περιέχει τα μόρια του φαρμάκου σε ένα υγρό διάλυμα. Εφαρμόζοντας ηλεκτρικό ρεύμα στους πιεζοηλεκτρικούς μετατροπείς, δημιουργούνται κύματα πίεσης στο υγρό, προκαλώντας μικρές φυσαλίδες, που σκάνε στο δέρμα. Αυτές παράγουν μικροπίδακες υγρού, που διεισδύουν μέσα από την κεράτινη στιβάδα.

Δοκιμάζοντας το έμπλαστρο σε δέρμα χοίρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποσότητα του φαρμάκου που διείσδυσε στο δέρμα ήταν 26 φορές μεγαλύτερη από την ποσότητα που θα μπορούσε να περάσει χωρίς τη βοήθεια υπερήχων. «Επίσης, όταν ένα φάρμακο χορηγείται από το στόμα, απαιτείται πολύ μεγαλύτερη δόση», διευκρίνισε η δρ. Shah.

Οι ερευνητές συνέκριναν, επίσης, τα αποτελέσματα με το microneedling, μια τεχνική που χρησιμοποιείται ήδη για τη διαδερμική χορήγηση φαρμάκου, τρυπώντας το δέρμα με μικροσκοπικές βελόνες. Παρατηρήθηκε ότι το επίθεμα ήταν σε θέση να χορηγήσει σε 30 λεπτά την ίδια ποσότητα φαρμάκου που χορηγούσαν οι μικροβελόνες σε 6 ώρες.

Σε μεταγενέστερο χρόνο, οι ερευνητές σκοπεύουν να επαναλάβουν τα εργαστηριακά πειράματα με μεγαλύτερα μόρια φαρμάκου, αλλά και να δοκιμάσουν το επίθεμα σε ανθρώπους. Ευελπιστούν, επιπλέον, ότι μελλοντικά θα προχωρήσουν στην εμφύτευση τέτοιων συσκευών στο σώμα, με στόχο την παροχή φαρμάκων για τη θεραπεία του καρκίνου ή άλλων, σοβαρών ασθενειών.

«Σκοπεύουμε να εξετάσουμε σε μεταγενέστερο χρόνο ποια φάρμακα, όπως οι ορμόνες ή η ινσουλίνη, μπορούν να χορηγηθούν χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνολογία, ώστε να παρέχουν μια ανώδυνη εναλλακτική λύση σε όσους δεσμεύονται επί του παρόντος να κάνουν ενέσεις σε καθημερινή βάση», καταλήγει η δρ. Shah.

Φάρμακα: Τα «κόλπα» για άμεση ανακούφιση από τον πονοκέφαλο χωρίς φάρμακα

Αλιεύσαμε μερικές μεθόδους αποτελεσματικών πιέσεων και μαλάξεων που προέρχονται από εναλλακτικές πρακτικές όπως αυτές της ρεφλεξολογίας και την αρχαίας κινεζικής ιατρικής με σκοπό να σας προτείνουμε μερικές μη φαρμακευτικές λύσεις για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου.

Πρόκειται για πανάρχαιες τεχνικές που εφαρμόζονταν π.χ.  από τους κατοίκους του Θιβέτ στην αρχαιότητα οι οποίοι ασκούσαν πίεση σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους, με στόχο να καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο. Η παλιά αυτή πρακτική ακολουθείται μέχρι και σήμερα, προσφέροντας αποτελεσματικές λύσεις ανακούφισης από την κεφαλαλγία.

Οι πρακτικές των πιέσεων είναι εύκολες και θα μπορούσατε να τις εφαρμόσετε και μόνοι σας από το σπίτι σας, πιέζοντας συγκεκριμένα σημεία του σώματος και κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ, όπως παρακάτω.

Φάρμακα: Μασάζ ανάμεσα στα φρύδια

Ασκώντας σταθερή πίεση στην περιοχή μεταξύ των φρυδιών σας και πάνω από την περιοχή της μύτης για μερικά λεπτά, ο πόνος σιγά σιγά θα αρχίσει να υποχωρεί.

Η πίεση σε αυτό το σημείο συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πόνο που προκαλείται από τη δυσπεψία και την κόπωση των ματιών.

Φάρμακα: Μασάζ στους κροτάφους

Σε αυτή την περίπτωση, τα δάχτυλα είναι το βασικό εργαλείο πίεσης. Χρησιμοποιώντας τους αντίχειρες ή τις άκρες του δείκτη σας, μπορείτε να ασκήσετε σταθερή πίεση στους κροτάφους σας.

Δοκιμάστε να κινήσετε τα δάχτυλά σας με μικρές κυκλικές κινήσεις μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος.

Φάρμακα: Μασάζ στον αυχένα

Έχοντας σαν οδηγό και πάλι τα δάχτυλά σας, δοκιμάστε να πιέσετε το πίσω μέρος του λαιμού σας με την άκρη του δείκτη σας.

Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσατε να ανακουφίσετε τόσο τον πονοκέφαλο όσο και την ημικρανία και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η άμεση ανακούφιση οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες σε αυτή την περιοχή σφίγγουν όταν αγχώνεστε, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πόνος και στην περιοχή του κεφαλιού.

Φάρμακα: Μασάζ ανάμεσα στο μεγάλο και το δεύτερο δάχτυλο του ποδιού

Υπάρχουν πολλά μέρη του σώματος που συνδέονται μεταξύ τους, ακόμα κι αν ανατομικά δε συνορεύουν.

Με βάση αυτή τη λογική, η πίεση στο συγκεκριμένο σημείο του ποδιού θα μπορούσε να σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία το ίδιο γρήγορα με την πίεση που θα ασκήσετε σε ένα σημείο του κεφαλιού σας.

Φάρμακα: Ποιοι ταλαιπωρούνται ακόμη και τις μισές μέρες του μήνα από πονοκέφαλο

«Δεν μπορώ, έχω πονοκέφαλο», μια φράση που απ’ ότι αναδεικνύουν τα νεότερα στοιχεία χρησιμοποιείται σχεδόν απ’ όλους.

Σύμφωνα με νεότερη ανασκόπηση ερευνών, το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από κάποια διαταραχή πονοκεφάλου ετησίως, με το 14% να υποφέρει από ημικρανίες, δηλαδή ένας στους 7.

Η ανασκόπηση δημοσιεύτηκε στο The Journal of Headache and Pain.

Ειδικότερα, η επιστημονική ομάδα από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας, ανέτρεξε σε 357 δημοσιευμένες έρευνες από το 1961 έως το 2020, έτσι ώστε να αξιολογήσουν τη συχνότητα του πονοκεφάλου.

Οι μελέτες αφορούσαν σε διαφορετικές ηλικίες: από 20 εώς 65 ετών, αλλά και εφήβων και παιδιών έως 5 ετών και άνω των 65 ετών.

Επιπλέον, συνυπολόγισαν τη μέθοδο της κάθε έρευνας, έτσι ώστε να χαρτογραφήσουν τις διαφορές τους και τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται με εκτιμήσεις στον επιπολασμό της κεφαλαλγίας.

Οι περισσότερες μελέτες ανέφεραν τον επιπολασμό της κεφαλαλγίας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες συμπέραναν ότι ο πονοκέφαλος συνόδευε τη ζωή των συμμετεχόντων ενώ ορισμένες άλλες ότι τους επηρέαζε για πολύ μικρότερες περιόδους, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων κεφαλαλγίας την τελευταία ημέρα.