Ευρωεκλογές 2024: Φυλακή όσοι δεν ψηφίσουν – Τι αναφέρει ο Νόμος

Ευρωεκλογές 2024: Βρισκόμαστε πλέον σε… ευρεκλογική περίοδο και οι Έλληνες σε όλο τον πλανήτη στις 9 Ιουνίου θα κληθούν στις κάλπες.

Ο εκλογέας που αδικαιολόγητα δεν ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα τιμωρείται με φυλάκιση από έναν μήνα έως έναν χρόνο (άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012).

Τι αναφέρει όμως ο νόμος για εκείνους που δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα:

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (άρθρο 51, παρ.5 του Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ.26/2012).

Κατ` εξαίρεση η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν είναι υποχρεωτική για όσους έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και για όσους βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό (άρθρο 117 παρ. 2 του π.δ.26/2012).

Ευρωεκλογές 2024: Πού και πώς ψηφίζω – Οι υποψήφιοι, οι σταυροί, τα αποτελέσματα

Όλες οι πληροφορίες πριν πάτε στις κάλπες την Κυριακή 9 Ιουνίου. Ποια κόμματα κατεβαίνουν, πώς θα ψηφίσετε και πότε θα ξέρουμε τα αποτελέσματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Κάτι παραπάνω από ένας μήνας απομένει για τις Ευρωεκλογές 2024 που έπειτα από 5 χρόνια, θα αναδείξουν τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Η Ελλάδα βγάζει 21 ευρωβουλευτές, ενώ μετά από αρκετές διαγραφές και προσθήκες, τα κόμματα έχουν πλέον καταλήξει στους υποψηφίους τους και τα ευρωψηφοδέλτιά τους.

Διαβάστε αναλυτικά όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν την προσφυγή στις κάλπες:

Πού ψηφίζω στις ευρωεκλογές 2024

Το εκλογικό τμήμα του εκάστοτε ψηφοφόρου καθορίζεται με βάση την διεύθυνση κατοικίας του. Έτσι, μπορείτε να ανατρέξετε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ στον ιστότοπο του Υπουργείου Εσωτερικών και να κάνετε αναζήτηση.

Δεν έχουν βγει ακόμα τα σχολεία που ψηφίζεται παρά μόνο το εκλογικό διαμέρισμα. Αρχές Ιουνίου, θα πρέπει να μπείτε πάλι για να δείτε, εάν υπάρχει κάποια διαφορά σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023.

Υπογραμμίζεται ότι στις χώρες του εξωτερικού, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα συσταθούν εκλογικά τμήματα. Συνεπώς, κάποιος που βρίσκεται στο εξωτερικό και θέλει να ψηφίσει, μπορεί να το κάνει με επιστολική ψήφο, αρκεί να έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών έως τις 29 Απριλίου 2024 (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω).

Ευρωεκλογές 2024: Πώς ψηφίζω – Οι σταυροί

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών κάθε κόμματος εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να επιλέξουν συγκεκριμένους υποψήφιους.

Μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει τις αντίστοιχες έδρες.

Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των ψήφων για να μπορέσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή.

Η ελληνική επικράτεια αποτελεί ενιαία εκλογική περιφέρεια για την εκλογή των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τα πολιτικά κόμματα λοιπόν προτείνουν ενιαία ψηφοδέλτια για όλη τη χώρα.

(ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ: Πώς βγαίνουν οι έδρες)

Ευρωεκλογές: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν

Κατά την απόφαση του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, τα κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές είναι:

1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

3. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

6. ΝΙΚΗ

7. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

8. ΜέΡΑ 25

9. ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

10. ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ανατρεπτική Συνεργασία

11. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – ΛΑΟΣ

12. ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο

13. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)

14. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

15. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

16. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ

17. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ

18. ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα

19. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – Πρόδρομος Εμφιετζόγλου

20. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)

21. Κίνημα 21

22. ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

23. Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)

24. Νέα Αριστερά

25. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ

26. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ

27. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

28. Ελλήνων Συνέλευσις

29. Πράσινο κίνημα

30. Δημιουργία

31. ΚΟΣΜΟΣ

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των κομμάτων. Έτσι, για να ενημερωθείτε, θα πρέπει να μεταβείτε στην ιστοσελίδα του κόμματος που επιθυμείτε για να δείτε αναλυτικά, ποιοι κατεβαίνουν υποψήφιοι και το βιογραφικό τους.

Τα κόμματα που μένουν εκτός της εκλογικής διαδικασίας των ευρωεκλογών είναι:

1. Σπαρτιάτες

2. Οικολόγοι πράσινοι – Πράσινη ενότητα

3. ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

4. Κίνημα Φτωχών Ελλάδος

5. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΤΟΞΟ

6. ΚΑΘΑΡΣΗ – Νίκος Αντωνιάδης

7. Πράσινη Οικολογία

8. Ελλάδα εμείς

9. Βόρεια Λέγκα Κράμα

10. Έλληνες – Δημήτριος Μιχάκης

11. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ

12. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΔΗΝ

13. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΓΙΑΤΗΣ

14. Ελλήνων Νέα Αρχή

15. Παιδιά της Ελλάδος

Τι ώρα θα ξέρουμε τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών

Οι κάλπες θα κλείσουν -όπως ισχύει πάντα- στις 7 το απόγευμα και εκτιμάται πως η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών θα υπάρξει γύρω στις 21:00.

Πιθανό δείγμα του πώς κινήθηκαν οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα θα αποτελέσει λίγο νωρίτερα -εφόσον γίνει- το exit poll, που θα δώσει ένα στίγμα, με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, του εκλογικού αποτελέσματος.

Τα αποτελέσματα θα μπορείτε να βλέπετε ΕΔΩ.

Ευρωεκλογές 2024: Πώς βγαίνουν οι έδρες

Για τον υπολογισμό των εδρών συνολικά στην επικράτεια που δικαιούται κάθε κόμμα ή συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων που πληροί το κριτήριο της παρ. 3 εφαρμόζονται τα εξής:

  • Για την κατανομή των εδρών ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί, που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών.
  • Ο αριθμός των εδρών που αναδεικνύουν όσοι συμμετέχουν στην κατανομή εδρών προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν στην επικράτεια διά του εκλογικού μέτρου.
  • Αδιάθετες έδρες κατανέμονται ανά μία σε όσους έχουν το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, αρχίζοντας από τον συνδυασμό με το μεγαλύτερο υπόλοιπο. Σε περίπτωση ίσου αριθμού αχρησιμοποίητου υπολοίπου, προηγείται ο συνδυασμός με τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια. Αν εξακολουθούν και παραμένουν αδιάθετες έδρες, αυτές κατανέμονται ανά μια σε κάθε συνδυασμό ξεκινώντας από αυτόν με τον μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια.»