«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» 2021: Πότε ξεκινά το νέο πρόγραμμα – Πόσα χρήματα μπορείτε να πάρετε

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» 2021: Πάνω από 50.000 κατοικίες αναμένεται να λάβουν ενεργειακή αναβάθμιση. Ακόμα και 75% η επιδότηση. Στο 1 δισ. ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών με έμφαση στα φτωχά νοικοκυριά, καθώς και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες, θα αρχίσει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου.

Οι αιτήσεις θα αξιολογούνται με μοριοδότηση ενεργειακών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, το ποσοστό ενίσχυσης θα φθάνει έως 75% και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 632 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο οποίος, μαζί με τη γενική γραμματέα του υπουργείου Αλεξάνδρα Σδούκου και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό παρουσίασαν τους βασικούς άξονες του νέου προγράμματος, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει μεγαλύτερο αποτέλεσμα (αναβάθμιση περισσότερων κατοικιών και μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας) με μικρότερο κόστος προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την ενεργειακή αποδοτικότητα που προβλέπει ο ενεργειακός προγραμματισμός.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος έχουν ως εξής:

Τα ποσοστά επιδότησης των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης κλιμακώνονται ως εξής:

  • Για ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ και οικογενειακό έως 10.000 ευρώ, ποσοστό 75 %.
  • Από 5.000-10.000 ευρώ ατομικό και 10.000-20.000 οικογενειακό , ποσοστό 70 %.
  • Από 10.000-20.000 ευρώ ατομικό και 20.000-30.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 55 %
  • Από 20.000-30.000 ευρώ ατομικό και 30.000-40.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 45 %.
  • Από 30.000-50.000 ευρώ ατομικό και 40.000-60.000 ευρώ οικογενειακό, ποσοστό 40 %.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ιδιοκτήτες (όσοι έχουν εμπράγματο δικαίωμα) για την κύρια κατοικία τους ή για νοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Στη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση είναι 40 % ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός των επενδύσεων είναι 0,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα εξοικονομούμενης ενέργειας ανά τετραγωνικό και 180 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας (όποιο από τα δύο είναι μικρότερο) και με ανώτατο πλαφόν σε κάθε περίπτωση τα 28.000 ευρώ.

Δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά μέσω του οποίου -μεταξύ άλλων- θα παρέχονται εγγυήσεις στις τράπεζες προκειμένου να εκταμιεύσουν τα δάνεια που θα καλύψουν την ιδιωτική συμμετοχή στις επενδύσεις.

-Προτεραιότητα ένταξης θα δίνεται σε ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, μακροχρόνια ανέργους, πολύτεκνους, νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, κτίρια που κατατάσσονται σε χαμηλότερη ενεργειακή κλάση που βρίσκονται σε περιοχές με υψηλότερες ανάγκες θέρμανσης και παλαιότερες κατασκευές.

Τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και τα αντίστοιχα ποσοστά βαρύτητας είναι:

  • Το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας (50%).
  • Η υφιστάμενη ενεργειακή κλάση του ακινήτου (5%).
  • Οι βαθμοημέρες θέρμανσης (7%).
  • Η παλαιότητα κατασκευής (3%).
  • Το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα (15%).
  • Το πλήθος των εξαρτώμενων τέκνων (5%).
  • Μονογονεϊκή οικογένεια (5%)
  • Μακροχρόνια άνεργος (5%)
  • ΑΜΕΑ (5%)

Καταργείται η ένταξη με σειρά προτεραιότητας που ίσχυε στο προηγούμενο πρόγραμμα.

Οι εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12 μηνών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής (στόχος είναι η έκδοση των αποφάσεων ως το τέλος του χρόνου). Εκτός από τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα επιδοτείται η έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών, της ηλεκτρονικής ταυτότητας (που θα είναι υποχρεωτική), οι αμοιβές των μηχανικών και οι απαιτούμενες άδειες.

Η πλατφόρμα υποβολής και αξιολόγησης των αιτήσεων θα λειτουργεί στο ΤΕΕ και θα μείνει ανοιχτή για ένα μήνα προκειμένου να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.

Καταργείται η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για παρεμβάσεις αποκλειστικά σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών. Επίσης δεν περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες παρεμβάσεις η αναβάθμιση του ανελκυστήρα και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού για τα οποία θα υπάρξουν ξεχωριστά προγράμματα.

Εξακολουθούν να ισχύουν τα φορολογικά κίνητρα (φοροαπαλλαγές) για όσους δεν εντάσσονται στο νέο Εξοικονομώ.

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» 2021: Μετά το «Εξοικονομώ» έρχεται το «ΗΛΕΚΤΡΑ» – Έως και 70% χρηματοδότηση

Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων. Θα αγγίξει το 70% το ποσοστό χρηματοδότησης. Όσα πρέπει να γνωρίζετε, στο xristika.gr.

«Γκάζι» στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας βάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για μείωση των εκπομπών ρύπων και περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Έτσι, τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται η προδημοσίευση του οδηγού όχι μόνο του νέου «Εξοικονομώ» -μέσω του οποίου επιδιώκεται η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών– αλλά και του οδηγού για το πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, μέσω του οποίου θα περιγράφεται αναλυτικά όλη η διαδικασία.

Το «ΗΛΕΚΤΡΑ» έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ (δημοσία δαπάνη), εκ των οποίων τα 367 εκατ. θα προέλθουν από δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επιλέξιμοι φορείς (που θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής) είναι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και συμπράξεις αυτών.

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» 2021Επιλέξιμα κτίρια και παρεμβάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», επιλέξιμα είναι τα κτίρια Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας (κυρίως νοσοκομεία), Εκπαίδευσης (σχολεία) και άλλα κτίρια που κατατάσσονται στην υφιστάμενη κατάστασή τους σε κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Γ ή και χαμηλότερη.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις πρέπει να αφορούν αποκλειστικά εργασίες βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης (θερμομόνωση, κουφώματα, θέρμανση-ψύξη, Ζεστό Νερό Χρήσης, φωτισμός, αυτοματισμοί κλπ.). Κεντρικός στόχος είναι τα κτίρια που εντάσσονται στο «ΗΛΕΚΤΡΑ» μετά τις παρεμβάσεις να κατατάσσονται κατ’ ελάχιστον στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ύψος της δημόσιας δαπάνης για τις παρεμβάσεις αναβάθμισης των δημοσίων κτιρίων θα διαμορφωθεί στο 50-70%. Η υπόλοιπη χρηματοδότηση θα προέλθει από ίδιους πόρους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Μέρος ή και το σύνολο της ίδιας συμμετοχής μπορεί να χρηματοδοτηθεί από Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ ή ESCOs) ή από τρίτους μέσω Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης. Για την αποπληρωμή των ΣΕΑ προβλέπεται μηχανισμός εγγυοδοσίας από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στους δημόσιους φορείς που θα συμμετέχουν στο «ΗΛΕΚΤΡΑ».

Κριτήρια για την επιλογή και ένταξη των έργων στο πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» αποτελούν:

α) Η επαρκής τεκμηρίωση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης

β) Ο ολοκληρωμένος και λειτουργικός χαρακτήρας των προτεινόμενων έργων που πρέπει να συμμορφώνονται με τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων)

γ) Η επαρκής τεχνική τεκμηρίωση των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων στο κέλυφος και τα τεχνικά συστήματα του κτιρίου

δ) Η κατάθεση τεκμηριωμένου προϋπολογισμού και χρονοδιαγράμματος υλοποίησης

ε) Η οικονομική βιωσιμότητα

στ) Η εκπόνηση Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης όπου απαιτείται από το νόμο

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ -όπως έχει περιγραφεί στο ετήσιο σχέδιο δράσης του-, μέσω του «ΗΛΕΚΤΡΑ» εκτιμάται πως εντός του τρέχοντος έτους μπορούν να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε ποσοστό 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της κεντρικής δημόσιας διοίκησης (περίπου 5.400 τ.μ.).

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ» 2021Τέλος του έτους το «Εξοικονομώ» των επιχειρήσεων

Σημειώνεται τέλος ότι μετά το «Εξοικονομώ» και το «ΗΛΕΚΤΡΑ» στη γραμμή αφετηρίας –προς το τέλος του έτους- αναμένεται να μπει και το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, πόροι που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από το ποσό αυτό τα 90 εκατ. θα διατεθούν για την προμήθεια και εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (π.χ. για την αγορά ενός καινούριου φούρνου ή ψυγείου) και τα υπόλοιπα 360 εκατ. ευρώ για παρεμβάσεις και διεργασίες εξοικονόμησης ενέργειας μεγάλων επιχειρήσεων του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το εάν αυτό το δεύτερο πρόγραμμα θα διαρθρωθεί ανά κλάδους, ώστε να δημιουργηθεί π.χ. ένα ειδικό «Εξοικονομώ» για τουριστικές επιχειρήσεις, ενδεχόμενο που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Σε κάθε περίπτωση, οι ενεργειακές παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στις επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30% σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» με το «Εξοικονομώ των επιχειρήσεων» επιδιώκεται η ενεργειακή αναβάθμιση 9.700 εταιρειών και οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025.