Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021: Μεγάλη ευκαιρία! Πώς θα πάρετε έως 30.000 ευρώ

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021: Ακόμα και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 10.000 ευρώ θα έχουν δυνατότητα να μπουν στο νέο Εξοικονομών κατ’ οίκον 2021. Ποιες ενέργειες και παρεμβάσεις επιδοτούνται. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τα «αποκαλυπτήρια» του νέου «Εξοικονομώ» θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 Ιουλίου από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, καθώς η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει καταλήξει στις βασικές παραμέτρους του προγράμματος, που εμφανίζεται σημαντικά διαφοροποιημένο σε σχέση με το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» που «έτρεξε» την περίοδο Δεκεμβρίου 2020-Ιανουαρίου 2021.

Το νέο «Εξοικονομώ» θα έχει προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ και σε συνδυασμό με την ιδιωτική συμμετοχή και τη μόχλευση, εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος του θα αγγίξει το 1 δις. ευρώ.

Αναπροσαρμοσμένα θα είναι τα ποσοστά επιδότησης, καθώς και το μέγιστο όριο επιλέξιμων δαπανών, με σκοπό να ωφεληθούν περισσότερα νοικοκυριά για να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους. Σύμφωνα με πληροφορίες του “MR” τα ποσοστά επιδότησης θα ξεκινούν από το 40% και θα φτάνουν στο 70-75% για τα πολύ φτωχά νοικοκυριά, ενώ στο προηγούμενο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» το μέγιστο ποσοστό επιδότησης άγγιζε το 90%.

«Πλαφόν» στα 30.000 ευρώ τίθεται και για τον μέγιστο προϋπολογισμό παρεμβάσεων ανά αίτηση. Αλλαγές υπάρχουν και στις επιλέξιμες δαπάνες, καθώς κατά τις ίδιες πληροφορίες δεν θα είναι πλέον επιλέξιμες οι παρεμβάσεις ενεργειακής αυτονόμησης, που είχαν συμπεριληφθεί για πρώτη φορά στο «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα επιδοτείται πλέον η εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ (π.χ. φωτοβολταϊκά), αναβάθμιση ανελκυστήρων κλπ. Η έμφαση επιστρέφει στις «παραδοσιακές» παρεμβάσεις βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών (Αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης, αναβάθμισης συστημάτων θέρμανσης/ψύξης κλπ.)

Όπως συνέβαινε και στα προηγούμενα προγράμματα, το ύψος της επιδότησης κάθε δικαιούχου θα καθορίζεται από την κατηγορία στην οποία κατατάσσεται με βάση το ατομικό ή οικογενειακό του εισόδημα.

Σε σχέση με τις εισοδηματικές κατηγορίες των προηγούμενων προγραμμάτων, προστίθεται μια νέα κατηγορία για τα ευάλωτα νοικοκυριά (που θα λάβουν τη μεγαλύτερη επιχορήγηση), στην οποία θα ενταχθούν δικαιούχοι με ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 10.000 ευρώ.

Χαμηλώνει παράλληλα και η «οροφή» για την ανώτερη εισοδηματική κατηγορία που μπορεί να λάβει επιχορήγηση, καθώς το όριο των 120.000 ευρώ για οικογενειακό εισόδημα που προέβλεπε το προηγούμενο πρόγραμμα αναπροσαρμόζεται στα 70.000 ευρώ.

Η αναπροσαρμογή των ποσοστών επιδότησης, του μέγιστου προϋπολογισμού παρεμβάσεων και των εισοδηματικών κατηγοριών έχει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων που θα υπαχθούν στο πρόγραμμα.

Το ΥΠΕΝ επιδιώκει οι ωφελούμενοι να φτάσουν τους 50.000, ενώ στα προγράμματα που έχουν τρέξει μέχρι σήμερα (Α’ και Β΄ κύκλος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»- «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»), οι κατοικίες που αναβαθμίστηκαν ενεργειακά ανήλθαν σε 100.000 περίπου.

Όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, εγκαταλείπεται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας των αιτήσεων (First In First Out-FIFO) –που είχε προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες- και αντικαθίσταται από συγκριτικό σύστημα αξιολόγησης με ενεργειακά πρωτίστως αλλά και κοινωνικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ανηγμένη εξοικονόμηση ενέργειας, η αρχική ενεργειακή κλάση του κτιρίου, η παλαιότητά του, οι βαθμοημέρες και το εισόδημα του δυνητικά ωφελούμενου. Θα υπάρχει ειδική μέριμνα για ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες και κάθε ένα από τα κριτήρια θα έχει συγκεκριμένο βάρος.

Επιλέξιμες για το νέο «Εξοικονομώ» θα είναι οι νόμιμα υφιστάμενες κύριες κατοικίες που κατατάσσονται σε ενεργειακή κατηγορία Γ ή χαμηλότερη και παραμένει ως βασικό κριτήριο η αναβάθμιση της ενεργειακής κλάσης κατά τουλάχιστον 3 κατηγορίες. Ο προϋπολογισμός θα κατανέμεται κατά νομό και όχι ανά περιφέρεια όπως στα προηγούμενα προγράμματα.

Θα υπάρχει δικαίωμα υποβολής μιας αίτησης ανά ωφελούμενο, ενώ δεν θα είναι επιλέξιμες για ένταξη στο πρόγραμμα οι κατοικίες που έχουν ενταχθεί στο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ» ή στο «Εξοικονομώ -Αυτονομώ». Τέλος, στο νέο πρόγραμμα εντάσσεται για πρώτη φορά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου που θα είναι υποχρεωτική για την αίτηση και το κόστος της θα επιδοτείται

Η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες και η πλατφόρμα «υποδοχής» των αιτήσεων θα ανοίξει εντός του φθινοπώρου. Η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων θα μείνει ανοιχτή αρκετό διάστημα (τουλάχιστον 1 μήνα), ώστε να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν την αίτησή τους.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021: Εντός και οι επιχειρήσεις

Μέσω του «Ελλάδα 2.0» προβλέπεται επίσης η διάθεση ενός κονδυλίου ύψους 450 εκατ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης επιχειρήσεων.

Στόχος είναι με τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, θα περιορισθεί το ενεργειακό κόστος των ωφελούμενων εταιρειών , ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά τους.

Σύμφωνα με το παράρτημα της πρότασης για την έγκριση του ελληνικού Σχεδίου, με τα εν λόγω κεφάλαια αναμένεται να αναβαθμισθούν ενεργειακά 9.700 επιχειρήσεις, με την έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των αιτήσεων που θα υποβληθούν για παρεμβάσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%, κατά μέσο όρο σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάστασή τους.

Το πρόγραμμα αναμένεται να αρχίσει να «τρέχει» τον Σεπτέμβριο, με διακριτές διαδικασίες για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, και για τις μικρομεσαίες.

Θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021: Ενεργειακό λίφτινγκ σε δημόσια κτήρια

Περίπου 210 κτίρια του δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπεται να είναι οι δικαιούχοι του «Εξοικονομώ στο δημόσιο», προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων.

Και σε αυτή την περίπτωση, ο στόχος των παρεμβάσεων θα είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 30%.

Για την ενεργειακή θωράκιση των υποδομών, θα αξιοποιηθεί το νομικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί για τη σύναψη συμβάσεων ενεργειακής απόδοσης.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021: Κριτήρια αξιολόγησης

«Δεν θα υπάρχει το στοιχείο της ταχύτητας, θα υπάρχει σειρά αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης ώστε να υπάρξει λίστα προτεραιότητας που θα έχει να κάνει με την παλαιότητα του κτιρίου, τα εισοδηματικά κριτήρια, τα μέλη της οικογένειας που κατοικούν εκεί, τους ενεργειακούς βαθμούς αναβάθμισης, το αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο με αναπηρία κ.λπ.

Τα επόμενα τρία χρόνια εκτιμούμε ότι θα επενδυθούν 3 δισ. ευρώ στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στη χώρα» έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «τον Σεπτέμβριο ανεβαίνει ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα μείνει ανοιχτή για τουλάχιστον 4 εβδομάδες και θα έχουν τον χρόνο οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις αιτήσεις τους.

Θα προδημοσιεύσουμε τα κριτήρια του προγράμματος τον Ιούνιο, ώστε να μπορέσουν έως τον Σεπτέμβριο οι μηχανικοί να εκδώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να είναι έτοιμοι όταν ανοίξει η πλατφόρμα».

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021: Επιλέξιμες κατοικίες

Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.
  • Εχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021: Επιλέξιμες παρεμβάσεις

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων.
  • Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης.
  • Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης.
  • Σύστημα ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
  • Λοιπές παρεμβάσεις εξοικονόμησης – αυτονόμησης ενέργειας. Δηλαδή: Εγκατάσταση νέου φωτοβολταϊκού (Φ/Β) σταθμού αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με ενεργειακό συμψηφισμό, εγκατάσταση τοπικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτρικοί συσσωρευτές), που παράγεται από Φ/Β, εγκατάσταση «έξυπνων» οικιακών σημείων επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος, σημεία επαναφόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος (AC), σημεία επαναφόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC), εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης (smart home) τα οποία συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, έξυπνα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρικών φορτίων, έξυπνα συστήματα θέρμανσης/ψύξης, έξυπνα συστήματα απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης.

Εξοικονομώ κατ’ οίκον 2021: Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Κάθε φυσικό πρόσωπο που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα πρέπει αρχικά να ελέγξει εάν είναι «επιλέξιμος ωφελούμενος» και εάν η ιδιοκτησία του μπορεί να θεωρηθεί «επιλέξιμη κατοικία».

Αν είναι λοιπόν δικαιούχος, θα πρέπει να έχει κωδικούς πρόσβασης για την εφαρμογή TAXISnet, καθώς δεν υφίσταται δυνατότητα υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα για φυσικά πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένα μέσω της εφαρμογής και δεν έχουν κωδικούς πρόσβασης.

Σε περίπτωση που υπάρχουν εκκρεμότητες νομιμοποίησης/τακτοποίησης στο ακίνητο, η υποβολή δήλωσης για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών θα πρέπει να έχει γίνει πριν από την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα.

Μεταγενέστερη δήλωση, από την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα, για υπαγωγή σε νόμο τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, δύναται να υποβληθεί σε περίπτωση απόκλισης της ωφέλιμης επιφάνειας του ακινήτου μέχρι του ορίου των 7 τετραγωνικών μέτρων, προκειμένου οι ενεργειακές παρεμβάσεις να είναι σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία (για τις πολυκατοικίες, το όριο σε τετραγωνικά μέτρα είναι το γινόμενο 7 επί του πλήθους των διαμερισμάτων).

Σε κάθε περίπτωση, πριν από την τελική εκταμίευση της επιχορήγησης του έργου θα πρέπει να έχει προσκομιστεί η βεβαίωση περαίωσης της υπαγωγής περί τακτοποίησης αυθαιρέτων κατασκευών, όπου και θα προκύπτει η εξόφληση του συνόλου του ενιαίου ειδικού προστίμου του ακινήτου.

Σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων δικαιούχων εμπράγματων δικαιωμάτων στο ακίνητο θα πρέπει να έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση των συγκυρίων και να αναγράφεται ορθά ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη δήλωση των στοιχείων ακινήτων (Ε9) τους.

Σε περίπτωση πρόσφατης απόκτησης ακινήτου θα πρέπει να έχει προηγηθεί η καταχώρηση/τροποποίηση των στοιχείων στο Ε9 και μετά να προχωρήσει ο ενδιαφερόμενος στην υποβολή αίτησης.

Με την αίτηση επισυνάπτεται ο τίτλος ιδιοκτησίας και το πιστοποιητικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή πιστοποιητικό καταχώρησής του στα κτηματολογικά φύλλα του οικείου Κτηματολογικού Γραφείου.

Η μελλοντική χρήση του ακινήτου ως κύριας κατοικίας θα τεκμηριώνεται με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 από τον ωφελούμενο (πλήρους κυρίου/επικαρπωτή), όπου θα αναφέρεται ότι το ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία είτε από τον ίδιο είτε από τρίτο πρόσωπο, δηλώνοντας το ονοματεπώνυμο και τον ΑΦΜ αυτού.

Ο δικαιούχος (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε.) διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί η χρήση του ακινήτου ως κύρια κατοικία.

Εκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης του ακινήτου και συμπλήρωση του σχετικού Εντύπου Πρότασης Παρεμβάσεων ενεργειακής Εξοικονόμησης-Αυτονόμησης.