Οικονομία: Μπορεί οι Έλληνες να μάζεψαν… χρήματα στην καραντίνα ωστόσο φαίνεται πως προτιμούν τις ψηφιακές αγορές με αποτέλεσμα τα μετρητά να είναι είδος προς εξαφάνιση!
Συνολικά οι ενεργές κάρτες –χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες, εικονικές- που κυκλοφορούν είναι 18,6 εκατομμύρια και με αυτές πραγματοποιήθηκαν 1,15 δισ συναλλαγές αξίας 66 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με την Εκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας Ελλάδος, από τα 18,6 εκατομμύρια κάρτες, τα 15,7 εκατομμύρια είναι χρεωστικές κάρτες –από τις οποίες το 1,7 εκατομμύρια προπληρωμένες-, ενώ οι ενεργές πιστωτικές κάρτες είναι 2,9 εκατομμύρια.
Σημαντική αύξηση –κατά 38%- εμφάνισαν οι εικονικές κάρτες πληρωμών με τον αριθμό τους να ανεβαίνει στις 100 χιλιάδες κάρτες. Την αύξηση των προπληρωμένων και των εικονικών καρτών η ΤτΕ την αποδίδει στον αυξημένο αριθμό συναλλαγών που διενεργούνται μέσω διαδικτύου.
Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 1,15 δισεκατομμύρια συναλλαγές με «πλαστικό» χρήμα (από 976 εκατ. το 2019, αύξηση κατά 18%).
Ο αριθμός των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες αυξήθηκε κατά 20% -σε 1.029 δισεκατομμύρια-, καθώς το 89% του συνολικού αριθμού πληρωμών με κάρτες γίενται με χρεωστικές, οι οποίες αποτελούν το κύριο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών.
Οριακά –κατά 1,68%- ήταν και ο αριθμός συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 121 εκατομμύρια.
Η αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών κυμάνθηκε στα 66 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο -με τις χρεωστικές να συμμετέχουν κατά 92% στη συνολική αξία των συναλλαγών με όλα τα είδη καρτών πληρωμών.
Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα αυξήθηκε σε 65 συναλλαγές, από 56 το 2019, ενώ με πιστωτικές κάρτες ο μέσος αριθμός συναλλαγών μειώθηκε στις 42, από 45 το 2019.
Η μέση αξία συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα παρουσίασε αύξηση κατά 1% σε 3.845 ευρώ (από 3.798 ευρώ το 2019). Αντίθετα η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε στα 1.938 ευρώ (-19%), από 2.390 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Όπως σημειώνει η ΤτΕ η μέση αξία ανά συναλλαγή το 2020 μειώθηκε στα 57 ευρώ, από 66 ευρώ το 2019 και 70 ευρώ το 2018. Η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή καταγράφηκε τόσο στις συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, όπου μειώθηκε σε 59 ευρώ, από 68 ευρώ το 2019, όσο και στις συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, στις οποίες μειώθηκε σε 46 ευρώ, από 52 ευρώ το προηγούμενο έτος.
Μάλιστα σύμφωνα με την ΤτΕ, «οι μειώσεις της μέσης αξίας ανά συναλλαγή που παρατηρούνται κατά το έτος 2020 είναι μεγαλύτερης κλίμακας από αυτές των προηγούμενων ετών, γεγονός που ενδεχομένως να οφείλεται στη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που προκλήθηκε από την παγκόσμια υγειονομική κρίση».
Οικονομία: Τέλος χαρτονομίσματα και κέρματα!
POS και ταμειακές μηχανές παντού. Τα μετρητά περνούν σταδιακά στην ιστορία και τη θέση τους παίρνει το πλαστικό χρήμα και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Νέο πριμ για αποδείξεις. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Την ένταξη του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες κλάδοι που σήμερα εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων POS αλλά και ταμειακών μηχανών θα εκδίδουν αποδείξεις, ενώ θα δέχονται και κάρτες.
Η επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και αφού προηγουμένως τεθεί σε ισχύ το σχέδιο της φορολογικής διοίκησης που προβλέπει την έναρξη των ηλεκτρονικών βιβλίων (my data) από την 1η Ιουλίου και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα POS.
Υποχρεωτικά, λοιπόν, θα διαθέτουν μηχανήματα POS τα θέατρα, οι κινηματογράφοι, τα ταξί, τα περίπτερα και άλλοι επιχειρηματικοί κλάδοι.
Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι το προσεχές διάστημα θα ληφθούν μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με στόχο την αύξηση των δημοσίων εσόδων αλλά και την αύξηση των συναλλαγών μέσω «πλαστικού» χρήματος, καθώς με αυτόν τον τρόπο μπορούν να ελέγχονται καλύτερα οι επιχειρήσεις.
Το ίδιο στέλεχος εκτιμά ότι, παρά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας, η κυβέρνηση πρέπει να κεφαλαιοποιήσει τη σχέση που ανέπτυξαν οι πολίτες με τις κάρτες τους, ισχυροποιώντας τα κίνητρα.
Επί της ουσίας, με την επανεκκίνηση της οικονομίας η κυβέρνηση σχεδιάζει και κίνητρα προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν αποδείξεις κυρίως από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.
Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει:
1. Υποχρεωτική εγκατάσταση μηχανημάτων POS σε δεκάδες επαγγέλματα που σήμερα εξαιρούνται.
2. Σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Aυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εκδίδεται η απόδειξη λιανικής πώλησης ταυτόχρονα με την απόδειξη του POS (σύστημα EFTPOS). Και αυτό καθώς πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.
Όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, ένας από τους βασικούς πυλώνες του μεταρρυθμιστικού σχεδίου είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την αντικατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων ταμειακών μηχανών που θα μεταφέρουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τις αποδείξεις τις οποίες εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις.
Ο στόχος διττός, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών. Αφενός η ηλεκτρονική διασύνδεση των λογιστηρίων επιχειρήσεων με την εφορία, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αφετέρου η καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, που θα γλιτώσουν από μια απίστευτη γραφειοκρατία.
3. Νέου τύπου ταμειακές μηχανές. Η προμήθεια των νέων ταμειακών μηχανών, οι οποίες θα συνδεθούν σε πραγματικό χρόνο με το Taxis, είναι ένα από τα πρώτα έργα του εθνικού σχεδίου Ανάκαμψης που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα προχρηματοδοτηθούν με εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχετικός διαγωνισμός θα προκηρυχθεί άμεσα.
4. Διασταυρώσεις στις επιχειρήσεις με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία στη φορολογική τους δήλωση και τις συναλλαγές που προκύπτουν από τα POS.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δεκάδες κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών και οι οποίοι διαχρονικά βρίσκονται ψηλά στις λίστες της φοροδιαφυγής αποφεύγουν τις συναλλαγές με κάρτες.
Ενώ οι υπηρεσίες είχαν 59,7% μερίδιο στην ιδιωτική κατανάλωση το 2019, στην αξία των πληρωμών με κάρτα το μερίδιό τους περιορίζεται σε 31,3%. Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η διείσδυση της χρήσης καρτών στην εκπαίδευση, στις επαγγελματικές υπηρεσίες και στις επισκευές, ενώ, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε, υπάρχει περιθώριο για σημαντική περαιτέρω αύξηση της χρήσης καρτών στην εστίαση.
Στην κορυφή αυτής της λίστας βρίσκονται:
– Εκπαίδευση
– Ψυχαγωγία
– Υπηρεσίες υγείας
– Συνεργεία αυτοκινήτων
– Επισκευές ακινήτων
– Κομμωτήρια
– Ταξιδιωτικές υπηρεσίες
– Μικρά καταστήματα τροφίμων
Για τις αποδείξεις που θα λαμβάνονται από τις παραπάνω υπηρεσίες ο φορολογούμενος θα λαμβάνει ποσοστιαία έκπτωση στον φόρο που θα προκύπτει μετά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Ήδη το μέτρο έχει ενταχθεί στο σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης που έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, θα θεσμοθετηθούν και επιπλέον κίνητρα που συνδέονται με κληρώσεις δώρων και χρηματικών ποσών.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται:
*Η αύξηση των ποσών. Εξετάζεται να υπάρχει ένας, αλλά ενδεχομένως και περισσότεροι νικητές της φορολοταρίας που θα κερδίζουν ποσά άνω των 100.000 ευρώ.
Με το κίνητρο αυτό υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν οι φορολογούμενοι που θα ζητούν αποδείξεις, και μάλιστα από τις επικίνδυνες επαγγελματικές ομάδες. Σημειώνεται ότι σήμερα 1.000 φορολογούμενοι κερδίζουν 1.000 ευρώ μηνιαίως. Δηλαδή το κόστος του υπουργείου Οικονομικών ανέρχεται στο 1 εκατ. ευρώ.
Στην περίπτωση που, για παράδειγμα, 1 ή 5 φορολογούμενοι κερδίζουν από 100.000 ευρώ, τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να μοιράζονται ισόποσα στους υπόλοιπους. Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει περισσότερα χρήματα σε λιγότερους τυχερούς.
*Αποδείξεις. Σήμερα σχεδόν όλες οι αποδείξεις από τις συναλλαγές των φορολογούμενων «μετρούν» στη φορολοταρία.
Το σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι στη νέα φορολοταρία να μπαίνουν μόνο πληρωμές από δραστηριότητες με υψηλή παραβατικότητα, όπως για παράδειγμα: κομμωτήρια, συνεργεία, γυμναστήρια, δαπάνες σε δικηγόρους και γιατρούς.
Αυτό σημαίνει ότι πλέον όσοι επιθυμούν να κερδίσουν το μεγάλο έπαθλο θα πρέπει να συγκεντρώνουν αποδείξεις από τις παραπάνω κατηγορίες επαγγελμάτων.
*Ακίνητα, τα οποία θα προέρχονται από αυτά που έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
*Φοροαπαλλαγές: Έκπτωση από τον φόρο (ποσοστό) ηλεκτρονικών πληρωμών σε κάποιες δραστηριότητες υψηλής φοροδιαφυγής.
Οικονομία: Έρχεται το τέλος των χρεωστικών καρτών;
Ακόμη μια αλλαγή που μας φέρνει πιο κοντά στην αποκλειστική (;) χρήση του πλαστικού χρήματα, ανακοίνωσαν οι συστημικές τράπεζες της χώρας.
Τη σκυτάλη αναμένεται να πάρει από την Alpha Bank και τη Eurobank η Εθνική Τράπεζα, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης με στόχο να λανσάρει την υπηρεσία το φθινόπωρο φέτος, πιθανότατα Οκτώβριο ή Νοέμβριο.
Το ψηφιακό πορτοφόλι της Apple, «Apple Pay», είναι η νέα προσθήκη στην παλέτα των υπηρεσιών πληρωμών που θα δούμε από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Alpha ήδη σε διεθνείς επενδυτές, τα ψηφιακά πορτοφόλια που υποστηρίζει η τράπεζα (Apple Pay, myAlpha Wallet και Garmin Pay) έχουν κερδίσει ήδη 145.000 χρήστες, με περισσότερες από 3,5 εκατ. συναλλαγές εντός του 2020.
Ο λόγος ήταν ότι η πανδημία επέφερε νέες προτεραιότητες για όλες τις τράπεζες που είδαν τις συναλλακτικές συμπεριφορές των πελατών τους να αλλάζουν ραγδαία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank αναμένει πάνω από 100.000 downloads έως το τέλος του έτους.