ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ - ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΕΡΑ LIVE

Έτσι θα εντοπίσετε τα φτηνότερα προϊόντα στο σούπερ μάρκετ: Οδηγός επιβίωσης για την ακρίβεια

Σούπερ μάρκετ: Φρένο στις υπέρογκες αυξήσεις των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης συμφώνησαν να βάλουν οι εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνη Γεωργιάδη.

Οπως δήλωσε, κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα παρουσιάσει μέσα στον Οκτώβριο ένα καλάθι με 50 προϊόντα πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οπως εξήγησαν στον «Ε.Τ.» αρμόδια στελέχη, βασική επιδίωξη είναι οι τιμές των 50 προϊόντων που θα επιλεχθούν από κάθε σούπερ μάρκετ να ακολουθήσουν χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από αυτόν του μέσου πληθωρισμού, να συγκρατηθούν και όπου υπάρχουν περιθώρια να μειωθούν.

Αυτό που προέχει είναι να προσδιοριστούν οι κατηγορίες των προϊόντων από το ΥΠΑΝ, για να μπορέσει, στη συνέχεια, κάθε αλυσίδα να επιλέξει τα 50 προϊόντα που θα συμπεριλάβει στο καλάθι της.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο, συνολικά οι κατηγορίες υπολογίζεται πως θα είναι περίπου 20.

Παρ’ ότι δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι στο «καλάθι» θα περιληφθούν τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το ψωμί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλατα, τυριά, γιαούρτια), τα κρεατικά, τα έλαια, ο καφές, η ζάχαρη, αλλά και απορρυπαντικά (πιάτων και πλυντηρίου), χαρτικά (χαρτί κουζίνας και χαρτί υγείας) και είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, αφρόλουτρα κ.λπ.). Με άλλα λόγια, θα είναι προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση, ώστε να μπορούν να τα αγοράσουν, πρωτίστως, οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, με χαμηλά εισοδήματα.

Επί της ουσίας, οι κατηγορίες από τις οποίες θα προκύψουν τα 50 προϊόντα θα είναι ίδιες, αλλά τα 50 αγαθά θα είναι διαφορετικά σε κάθε σούπερ μάρκετ.

Οπως ανέφερε στον «Ε.Τ.» ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας Μασούτης, Γιάννης Μασούτης, οι καταναλωτές θα μπορούν να συγκρίνουν τις τιμές κάθε καλαθιού και να παρακολουθούν την εξέλιξή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τις προωθητικές ενέργειες των αλυσίδων, το καλάθι με τα 50 προϊόντα και τις τιμές του θα είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης e-katanalotis ή στην ίδια εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στα κινητά τηλέφωνα.

Ετσι, τα νοικοκυριά θα μπορούν να βλέπουν την τιμή του καλαθιού σε κάθε αλυσίδα, να συγκρίνουν τις τιμές και να επιλέγουν ποιο από όλα θα αγοράσουν.

Αλλωστε, όπως επισημαίνει ο κ. Μασούτης στον «Ε.Τ.», «στο εν λόγω καλάθι θα υπάρχει από την αρχή μια συγκεκριμένη τιμή, που σε περίπτωση ανοδικής μεταβολής θα μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον καταναλωτή, καθώς τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό θα είναι προκαθορισμένα», επισημαίνει ο κ. Μασούτης στον «Ε.Τ.».

Πάντως, σε γενικές γραμμές, αναμένεται να προτιμηθούν προϊόντα από τις ιδιωτικές ετικέτες των αλυσίδων, διότι είναι πιο οικονομικά, χωρίς, ωστόσο, να είναι δεσμευτικό.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο το «καλάθι» να αλλάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, π.χ. άλλα προϊόντα να περιλαμβάνει το «καλάθι» μιας αλυσίδας τον Νοέμβριο και άλλα τον Δεκέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορέσει να τεθεί σε ισχύ από τη στιγμή που θα προσδιοριστούν τα 50 προϊόντα από όλα τα σούπερ μάρκετ, και σύμφωνα με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, αυτό θα γίνει πιθανότατα μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

«Θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις από τους άμεσα εμπλεκομένους, με σκοπό να είναι πλήρως ενήμεροι οι καταναλωτές», σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΑΝ στον «Ε.Τ.», διευκρινίζοντας πως πρόκειται για ένα μέτρο έκτακτης φύσεως, με διάρκεια όση κι αυτή των πληθωριστικών πιέσεων.

Μάλιστα, αντίστοιχες ενέργειες έχουν γίνει και στην Ισπανία, η οποία έχει επίσης καθιερώσει ένα καλάθι με ευρεία γκάμα προϊόντων πρώτης ανάγκης που πωλούνται φθηνότερα.

Ενδεικτικά, μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα που δραστηριοποιείται στη χώρα της Ιβηρικής πουλά στους Ισπανούς καταναλωτές ένα καλάθι με 30 βασικά αγαθά έναντι 30 ευρώ, ενώ αντίστοιχα πακέτα ετοιμάζουν και άλλες εταιρίες.

Πάντως, στελέχη της αγοράς υπογραμμίζουν στον «Ε.Τ.» ότι η αποκλιμάκωση ή έστω η σταθεροποίηση των τιμών δεν θα έρθει σύντομα.

«Ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι ήδη στο 15% και τώρα αναμένεται νέος γύρος ανατιμήσεων, καθώς τα αποθέματα με τις παλιές τιμές έχουν εξαντληθεί. Ετσι, θα αρχίσουν να μπαίνουν στα ράφια προϊόντα που αγοράστηκαν από τους προμηθευτές σε αυξημένες τιμές λόγω της ανόδου του κόστους των πρώτων υλών», τονίζουν στον «Ε.Τ.» οι ίδιες πηγές.

Και προσθέτουν ότι οι νέες ανατιμήσεις θα ενταθούν το τελευταίο δίμηνο του έτους, θα υπάρξει μια επιβράδυνση στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου και από το Πάσχα του 2023 θα αρχίσει η σταθεροποίηση των τιμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών των σούπερ μάρκετ, το 2022 αναμένεται να κλείσει με μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 8% και αύξηση του τζίρου κατά 2%, ως αποτέλεσμα βέβαια του πληθωρισμού και όχι της αυξημένης κατανάλωσης.

Κατά τη συνάντηση εξετάστηκε, ακόμη, το ζήτημα της επάρκειας των προϊόντων.

«Η ελληνική αγορά, όπως και κατά την περίοδο της Covid, κατάφερε να ξεχωρίσει και να μην έχει ζητήματα ελλείψεων, θα καταφέρει και τώρα να έχει πλήρη επάρκεια προϊόντων παρά τις πολύ μεγάλες διεθνείς πιέσεις σε διάφορα είδη», δήλωσε σχετικά ο κ. Γεωργιάδης.

Σούπερ μάρκετ: Το κόλπο που δεν θέλουν να γνωρίζουμε

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές αρχίζουν και αντιλαμβάνονται το “κόλπο” των εταιρειών τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, που μικραίνουν λίγο τις συσκευασίες τους, ώστε να μη γίνει αυτό αντιληπτό με την πρώτη ματιά…

Το λένε shrinkflation και το κάνουν όλοι.

Λιγότερη ποσότητα, πχ. σε ένα σακουλάκι τσιπς, που έχει 5 πατατάκια λιγότερα.

Ίδια ποσότητα αλλά πιο μικρό μέγεθος στα πατατάκια και άρα λιγότερο βάρος.

Ίδια συσκευασία, αλλά με μεγαλύτερο κενό στον πάτο άρα μικρότερη ποσότητα στο κεσεδάκι για γιαούρτια και γαλακτοκομικά.

Μεγαλύτερη ποσότητα κουρκούτι με μείωση στην ποσότητα κρέατος και θαλασσινών στα προτηγανισμένα τρόφιμα.

Λιγότερα τεμάχια στην ίδια συσκευασία για σοκολάτες και μπισκότα.

Σούπερ μάρκετ: Δείτε τι αποφάσισαν να κάνουν

Την ώρα που οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ δεν λένε να πέσουν οι μεγάλες αλυσίδες βάζουν τέλος στις προσφορές 1+1!

Το κύμα ακρίβειας που «σαρώνει» τους τελευταίους μήνες βασικά αγαθά φέρνει πλέον σημαντικές αλλαγές στα σούπερ μάρκετ τα οποία – ούτε λίγο ούτε πολύ – τείνουν να «καταργήσουν» τις προσφορές, αλλά και τα προϊόντα που πωλούνται «1+1».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μάλιστα, 3 στις 5 εταιρείες εμπορίου σταματούν τις εν λόγω προσφορές, ενώ άλλες δεν παρέχουν πλέον την περισσότερη ποσότητα στο προϊόν (που δινόταν εώς πρότινος «δωρεάν» στην ίδια τιμή).

Επιπλέον, πολλές είναι και οι εταιρείες που – για να πουλήσουν το προϊόν στην ίδια τιμή – προχωρούν στη μείωση της ποσότητας και μάλιστα χωρίς ειδική σήμανση.

Ο λόγος που περιορίζονται – σε τόσο μεγάλο βαθμό – οι προσφορές είναι ότι οι αυξήσεις που έχουν ήδη γίνει εμφανείς στα ράφια, θα ήταν διαφορετικά ακόμη… μεγαλύτερες.

Με τον «κανόνα» πως το μεγαλύτερο κόστος μετακυλίεται «αναγκαστικά» στον καταναλωτή, οι εταιρείες – φοβούμενες πως οι υπέρογκες αυξήσεις θα αποθαρρύνουν ακόμη παραπάνω τους πελάτες τους – βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους να περιορίσουν τις δικές τους απώλειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων αγοράς IRI, που αφορούν στον Ιούλιο του 2022, δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ – από τον φετινό Ιούλιο σε σύγκριση με τον περσινό – ανέρχεται στο 4%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της πραγματικής κατανάλωσης σε τεμάχια προϊόντων, ασχέτως εάν ο τζίρος των σούπερ μάρκετ αυξάνεται (κατά 2,2% από Ιούλιο σε Ιούλιο σύμφωνα με την IRI).

Αυτού του τύπου η αύξηση προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι τιμές στα ράφια, γεγονός που συμπαρασύρει τον τζίρο προς τα επάνω.

Σούπερ μάρκετ: Αυτό είναι το αγαθό που εξαφανίζεται από τα ράφια

Δεν μας έφταναν οι απίστευτες τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα, που έφερε η ενεργειακή κρίση, τώρα έχουμε πρόβλημα και με τα βασικά αγαθά!

Ποιος να το φανταζόταν;

Αποδεικνύεται ότι η συσσώρευση χαρτιού υγείας στις πρώτες ημέρες της πανδημίας ήταν μια σοφή οικονομική απόφαση.

Εάν το ντουλάπι του μπάνιου σας εξακολουθεί να είναι γεμάτο με ρολά, δεν χρειάζεται πλέον να ντρέπεστε.

Η έλλειψη χαρτιού υγείας το 2020 ήταν ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι των μεγάλων διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας τις οποίες επρόκειτο να υποστεί η παγκόσμια οικονομία.

Τώρα, οι τιμές χονδρικής εκτινάσσονται σε υψηλό όλων των εποχών – μια νέα κρίση η οποία δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να συσσωρεύονται.

Η βιομηχανία χαρτιού υγείας είναι μια μικρογραφία του πολύ μεγαλύτερου, ενεργοβόρου μεταποιητικού τομέα, όπου το κόστος παραγωγής συνεχίζει να εκτοξεύεται στα ύψη, αναλογικά προς τις αυξανόμενες τιμές χονδρικής ενέργειας.

Πρόκειται για το ίδιο ζήτημα σε όλα τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά προϊόντα – από γυαλί, κεραμικά και συνθετικές ίνες μέχρι αλουμίνιο, τσιμέντο, λιπάσματα και δεκάδες άλλα είδη απαραίτητα για την καθημερινή ζωή.

Η Wall Street ελπίζει ότι τα χειρότερα του πληθωριστικού κύματος βρίσκονται πίσω μας.

Ωστόσο, μια ματιά στον βιομηχανικό κλάδο εν μέσω των σκαμπανεβασμάτων της βιομηχανίας χαρτιού υγείας δείχνει ότι οι πιέσεις στις τιμές δεν υποχωρούν.

Οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αυστηροποιήσουν τη νομισματική τους πολιτική ως απάντηση, ακόμη και τη στιγμή που η οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, επιβραδύνεται.

Όπως ισχύει για πολλούς κατασκευαστές – μεταποιητές, ο πυρήνας του προβλήματος για το χαρτί υγείας βρίσκεται στο κόστος της ενέργειας.

Η μετατροπή του ξύλου σε χαρτοπολτό και στη συνέχεια σε χαρτί υγείας είναι πολύ ενεργοβόρα – περισσότερο από ό,τι για άλλα είδη χαρτιού.

Στην Ευρώπη, η διαδικασία είναι πλέον απαγορευτικά δαπανηρή, καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάσσονται σε υψηλό όλων των εποχών.

Παρά την πρόσφατη διόρθωση από τα υψηλά-ρεκόρ τα οποία σημειώθηκαν στα τέλη Αυγούστου, το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο διαπραγματεύεται κοντά στα 250 ευρώ (248 δολ.) ανά μεγαβατώρα, σε σύγκριση με μια μέση τιμή κάτω από 20 ευρώ μεταξύ 2010 και 2020.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι 15 φορές υψηλότερες σήμερα απ’ ό,τι πριν από μια δεκαετία.

Ο Lorenzo Poli, επικεφαλής της ιταλικής χαρτοποιίας Cartiere Saci, μοιράστηκε πρόσφατα τον μηνιαίο λογαριασμό ενέργειας της εταιρείας του στην τηλεόραση: είχε αυξηθεί από λίγο περισσότερο από 385.000 ευρώ το 2021 σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευρώ το 2022.

Σε μια άλλη ένδειξη της πίεσης, η Hakle, μεγάλη γερμανική εταιρεία κατασκευής χαρτιού υγείας με ιστορία ενός αιώνα, υπέβαλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της τη Δευτέρα.

Η εταιρεία ανέφερε ότι οι “τεράστιες” αυξήσεις τιμών για ενέργεια και άλλα εμπορεύματα την οδήγησαν σε “αδιέξοδο”.

Έχω ακούσει άλλα στελέχη της βιομηχανίας χαρτιού υγείας να παραπονιούνται για παρόμοιες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους – το 300% έως 400% σε ετήσια βάση φαίνεται να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Σωτήρης Παπαδόπουλος

Ο Σωτήρης Παπαδόπουλος είναι συντάκτης στην ιστοσελίδα xristika.gr, με ειδίκευση σε θέματα οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρηματικότητας. Έχει πολυετή εμπειρία στη δημοσιογραφία και επικεντρώνεται στην ανάλυση οικονομικών τάσεων και ειδήσεων, βοηθώντας τους αναγνώστες να κατανοούν τις εξελίξεις και να παίρνουν ενημερωμένες αποφάσεις. Με την ακρίβεια και την αμεσότητα που χαρακτηρίζουν τα άρθρα του, ο Σωτήρης Παπαδόπουλος έχει καταξιωθεί ως αξιόπιστη πηγή ενημέρωσης στο χώρο της ελληνικής ψηφιακής δημοσιογραφίας.

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

7 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

7 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

7 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

7 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

7 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

7 έτη ago