Καφές: Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ είναι πολύ περισσότερες και πολύ πιο σημαντικές από την ώθηση που μας χαρίζει κάθε πρωί. Πώς πρέπει να τον πίνετε για να αποκομίσετε τα ωφέλη του στο 100%. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ είναι πολύ περισσότερες και πολύ πιο σημαντικές από την ώθηση που μας χαρίζει κάθε πρωί. Σύμφωνα με νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine, όσοι πίνουν καφέ, είτε με ζάχαρη είτε χωρίς, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο σε σχέση με όσους τον αποφεύγουν.
Ειδικότερα, από την έρευνα μεταξύ 171.616 συμμετεχόντων ηλικίας 37 έως 73 ετών στη Βρετανία προέκυψε ότι τα άτομα που καταναλώνουν περιορισμένες ποσότητες καφέ (από 1,5 έως 3,5 κούπες την ημέρα) και ιδίως όσοι δεν έβαζαν ζάχαρη στον καφέ τους παρουσίαζαν χαμηλότερο κίνδυνο κατά 16% έως 29%.
Τα ευρήματα της έρευνας προσαρμόστηκαν ανάλογα με κοινωνικούς και κλινικούς παράγοντες, καθώς και ορισμένες συνήθειες. Για παράδειγμα, η ομάδα που πραγματοποίησε την μελέτη έκανε ερωτήσεις για το κάπνισμα, την συχνότητα της σωματικής άσκησης, τις διατροφικές επιλογές και το επίπεδο μόρφωσης.
Καφές: Τι ισχύει για τη ζάχαρη
Κατά μέσον όρο, όσοι δήλωσαν ότι πίνουν καφέ με ζάχαρη ανέφεραν ότι προσθέτουν 1 κουταλάκι του γλυκού. «Εάν προσθέτετε μόνο περίπου 1 κουταλάκι ζάχαρης στον καφέ σας, τα οφέλη που πιστεύουμε ότι έχει ο καφές δεν αντισταθμίζονται εντελώς από αυτό το 1 κουταλάκι», δήλωσε στο CNN η Δ. Christina Wee, επίκουρη Καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Harvard. Η ίδια βέβαια σημείωσε ότι με υψηλή ποσότητα ζάχαρης, οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ εξανεμίζονται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λιγότερο ξεκάθαρα ήταν τα αποτελέσματα στα άτομα που χρησιμοποιούν γλυκαντικά.
Καφές: Πώς επηρεάζει ο καφές το σώμα
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση καφέ έχει οφέλη για την καρδιά και μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία άλλων ασθενειών. Μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στο συκώτι, όπως δείχνει σχετική έρευνα από το 2021.
Παράλληλα, το είδος παραγωγής του καφέ έχει και διαφορετικά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, μεταξύ του arabica και του robusta, που είναι πολύ δημοφιλείς τύποι καφέ, ο δεύτερος έχει περισσότερες φαινολικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να λειτουργήσουν ως αντιοξειδωτικά και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες.
Καφές: Η «μαφία» που κινεί τα νήματα
Το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα δεν συνδέεται μόνο με την προστασία νυχτερινών καταστημάτων και εκβιασμούς αλλά και με το λαθρεμπόριο του καφέ το οποίο… ανθίζει ιδιαίτερα στη χώρα μας.
Σύμφωνα με μελέτη της Ασφάλειας Αττικής, που παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα έχει παρεισφρήσει και σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι το λαθρεμπόριο καφέ.
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών και δολοφονίες, με φόντο την αγορά του καφέ, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, έχουν άμεση σύνδεση με το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα, όπως αναφέρει το capital.gr.
«Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ έντονο το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καφέ”, είπε ο κ. Στέφανος Σακάρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ (ΣΕΕΚ), σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε η ethosGROUP, με κεντρικό θέμα «Η καφεστίαση μετά το άνοιγμα της αγοράς».
Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που πηγαίνουν και έρχονται προς τη Βουλγαρία πολλές φορές την ημέρα και διακινούν λαθραίο καφέ”.
Η απώλεια εσόδων για τον δημόσιο κορβανά, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ), μόνο από τη μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) υπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννο Β. Μπενόπουλο, ιδρυτικό μέλος & πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), «οι μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων έρχονται από χώρες που είναι στην Ε.Ε. Επομένως υπάρχει και ένα τυπικό πρόβλημα στους ελέγχους”.
«Οι συγκεκριμένες ποσότητες καφέ”, όπως ανέφερε ο ίδιος στη χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση, «μπαίνουν λαθραία στη χώρα, διακινούνται λαθραία, πωλούνται χωρίς τιμολόγια σερβίρονται από τα καταστήματα εστίασης χωρίς νόμιμες διαδικασίες. Έτσι τροφοδοτείται μια ολόκληρη αλυσίδα. Αυτή η αλυσίδα βγάζει λεφτά και δυναμώνει όσο περνά ο καιρός”.
Τι κάνει όμως ο κρατικός μηχανισμός;
Κατά τον κ. Μπενόπουλο, «οι έλεγχοι που γίνονται είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που θα έπρεπε να γίνονται”.
Σε μια προσπάθεια εντοπισμού και κατάσχεσης των παράνομων ποσοτήτων καφέ που εισέρχονται στη χώρα, η Ελλάδα εξασφάλισε 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχύει τον ελεγκτικό της μηχανισμό, όπως είπε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.
«Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, για την τοποθέτηση, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, 4 hotspots όπου θα στελεχωθούν με μόνιμους ελεγκτές ούτως ώστε ότι έρχεται από τα Βόρεια σύνορά της χώρας, είτε αυτά τα παράνομα προϊόντα προέρχονται από τη Βουλγαρία ή την Ιταλία ή από κάποια άλλη χώρα θα ελέγχονται”, σημείωσε ο ίδιος.
Όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης, «με τους πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πάταξη του παράνομου εμπορίου θα βάλουμε και scanners και θα ενισχυθεί ο έλεγχος”. Και προσέθεσε «η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει αστακός από πλευρά ελέγχου. Αυτό θα στείλει μήνυμα σε όλα τα παράνομα κανάλια”.
Με βάση διεθνή στοιχεία η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 17η θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ με 5,4 κιλά. Η Ελλάδα εισάγει ετησίως καφέ και παράγωγα καφέ αξίας 290 εκατ. ευρώ και εξάγει προϊόντα αξίας 40 εκατ. ευρώ.
Η βασική προμηθεύτρια χώρα απ’ όπου η χώρα εισάγει καφέ είναι η Ιταλία και ακολουθεί η Βραζιλία.
Καφές: Όταν τον πίνετε έτσι αυξάνετε τον κίνδυνο για καρκίνο
Δυστυχώς, αν και για πολλούς ο πρωινός καφές είναι μια τελετουργία, αν πίνετε τον καφέ σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσατε να αυξήσετε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, λένε ερευνητές.
Αν ο καφές ή το τσάι σας είναι υπερβολικά ζεστά μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου
Αν σας αρέσει να ξεκινάτε το πρωί σας με ένα καυτό φλιτζάνι καφέ, ενδέχεται να αυξήσετε άθελά σας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.
Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer ανέλυσε μια ομάδα 50.045 ενηλίκων μεταξύ 45 και 75 ετών για 10 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν 700ml τσάι την ημέρα σε θερμοκρασία 60°C και πάνω είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα ποτά τους σε θερμοκρασίες που λογίζονται “χλιαρό” και κάτω.
Αν και η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα όσους πίνουν τσάι, ήταν η θερμοκρασία του ροφήματος που φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, οπότε τα αποτελέσματα είναι πιθανώς παρόμοια και για όσους πίνουν καφέ.
Αφήνοντας τον καφέ ή το τσάι σας να κρυώσει πριν το πιείτε μπορεί να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο
Εάν θέλετε να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, η αναμονή λίγων λεπτών μέχρι να κρυώσει μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου που προκύπτει.
«Η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και συνεπώς είναι σκόπιμο να περιμένετε μέχρι να κρυώσει λίγο πριν το πιείτε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Farhad Islami, επιστημονικός διευθυντής για την έρευνα καρκίνου στο American Cancer Society.
Δεν σας αρέσει να περιμένετε να κρυώσει ο καφές ή το τσάι σας από μόνο του; Η προσθήκη κρύου γάλακτος, ή το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μειώσει επαρκώς τη θερμοκρασία του ποτού σας σε σημείο που δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το πεπτικό σας σύστημα.
Αν μπορείτε να πιείτε ένα όχι πολύ ζεστό φλιτζάνι καφέ και ειδικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τα οφέλη μάλλον υπερτερούν των όποιων κινδύνων
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, η κατανάλωση μόνο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με τη μείωση κατά 26 % του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.