Σάλος με την τιμή του καφέ: Εκτινάσσεται το κόστος – Πόσα θα πληρώνουμε

Καφές: Σε είδος πολυτελείας έχει αρχίσει να εξελίσσεται ο καφές καθώς η ακρίβεια έχει συμπαρασύρει και την τιμή του στα ύψη! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Nέες ανατιμήσεις αναμένονται στον καφέ, με τις τιμές του να αγγίζουν υψηλό 10 ετών, εξαιτίας των ελλείψεων στα παγκόσμια αποθέματα.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το reuters, οι τιμές της ποικιλίας Arabica υπερδιπλασιάστηκαν, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών στη Βραζιλία, κατά το 2021, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα καφέ έχουν πέσει σε χαμηλό 22 ετών και τις τιμές λιανικής να ετοιμάζονται να πάρουν την ανιούσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1994, μετά τον παγετό, οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων Απριλίου και Ιουλίου ενισχύθηκαν, ενώ μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου η μέση τιμή για τους καταναλωτές στις Ηνωμένες Πολίτειες ανέβηκε 72%.

Το 1997, στα προθεσμιακά συμβόλαια που έπιασαν το ανώτερο σημείο τον Μάιο, οι τιμές λιανικής έκαναν άλμα τον Αύγουστο.

Τον Μάιο του 2011, η τιμή στα προθεσμιακά συμβόλαια έπιασε το ιστορικό υψηλό της και οι τιμές για τους καταναλωτές στις ΗΠΑ ανήλθαν σε νέο ρεκόρ τον Νοέμβριο του 2012.

Επίσης υπογραμμίζεται στην παραγωγή του 2021, η οποία δεν κάλυπτε τη ζήτηση και η αγορά ανέμενε την επόμενη σοδειά για ισορροπία.

Όσον αφορά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα αυξανόμενη κόστη μεταφοράς, τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων, οι μεγάλες εταιρείες καφέ έχουν προϊδεάσει τους καταναλωτές για αυξήσεις των τιμών, ενώ παράλληλα αναζητούν φθηνότερες ποιότητες όπως ο robusta.

Τα αποθέματα Arabica, την περασμένη εβδομάδα ήταν μόλις 1,078 εκατομμύρια σακιά ενώ συνεχίζουν να μειώνονται συνεχώς από τον Σεπτέμβριο εξαιτίας του αυξημένου κόστους μεταφοράς και των κλιματικών συνθηκών που έπληξαν την παραγωγή της Βραζιλίας που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα καφέ.

Στην αγορά αναφέρεται πως οι συνθήκες της κατάστασης έχουν ξεκινήσει να διαμορφώνονται εδώ και μήνες.

Οι αποστολές πράσινου καφέ από την Βραζιλία έπεσαν κατά 14% τον Ιανουάριο. Ο πρόεδρος της Cecafe δήλωσε πως η έλλειψη χώρων στα πλοία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς και προσθέτει πως τα αποθέματα καφέ είναι χαμηλότερα φέτος εξαιτίας της κακής περυσινής χρονιάς, μια συνθήκη που πρόκειται να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο.

Η Nestlé γνωστοποίησε πως θα υπάρξουν ανατιμήσεις το 2022 και ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας δήλωσε ότι «η αύξηση του κόστους θα είναι υψηλότερη το 2022 σε σχέση με το 2021» σημειώνοντας πως κανείς δεν γνωρίζει αν αυτή η αύξηση θα είναι μόνιμη ή αν θα συνεχιστεί πέρα από το 2023.

Τα Starbucks ανακοίνωσαν πως η γνωστή αλυσίδα καφέ θα συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές της καθώς τα αυξημένα κόστη μετακυλίονται στον καταναλωτή.

Πως θα πέσουν οι τιμές
Οι έμποροι, για να ρίξουν τις τιμές, σχεδιάζουν να παραδώσουν χιλιάδες τόνους καφέ ποικιλίας robusta από την Ασία στην Ευρώπη, λόγω της πτώσης των τιμών της ποικιλίας και της άρσης των περιορισμών στις μεταφορές.

Τον προηγούμενο μήνα, 18.000 τόνοι καφέ robusta δόθηκαν από το Βιετνάμ και την Ινδονησία σε αποθήκες στην Αμβέρσα, το Άμστερνταμ και το Λονδίνο. Στο λιμάνι της Αμβέρσας αποθηκεύονται 250.000 τόνοι καφέ, για χώρες, κυρίως εντός της ΕΕ.

Παράλληλα, όπως τονίζει το Reuters, οι εξαγωγείς καφέ έχουν αρχίσει να περιορίζουν τα έξοδα μεταφοράς καθώς επιλέγουν να μεταφερθούν οι ποσότητες σε σακιά εκτός κοντέινερ σε πλοία γενικού φορτίου. Μια λύση που για χρόνια απέφευγαν καθώς ο κίνδυνος για να πάθουν ζημιά οι κόκκοι καφέ κατά τη φόρτωση και εκφόρτωση είναι πολύ μεγαλύτερος.

Οι πωλητές σημειώνουν πως είναι πλέον φθηνότερο να στοιβάζονται σακιά καφέ σε τέτοιου είδους πλοία που χρησιμοποιούνται συνήθως για την μεταφορά προϊόντων που δεν μπορούν να μπουν στα συνηθισμένα κοντέινερ.

Καφές: Η «μαφία» που κινεί τα νήματα

Το οργανωμένο έγκλημα στην Ελλάδα δεν συνδέεται μόνο με την προστασία νυχτερινών καταστημάτων και εκβιασμούς αλλά και με το λαθρεμπόριο του καφέ το οποίο… ανθίζει ιδιαίτερα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με μελέτη της Ασφάλειας Αττικής, που παραδόθηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα έχει παρεισφρήσει και σε άλλες δραστηριότητες, όπως είναι το λαθρεμπόριο καφέ.

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών και δολοφονίες, με φόντο την αγορά του καφέ, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, έχουν άμεση σύνδεση με το εγχώριο οργανωμένο έγκλημα, όπως αναφέρει το capital.gr.

«Δεν έχουμε αποδείξεις, αλλά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα είναι πολύ έντονο το πρόβλημα του λαθρεμπορίου καφέ”, είπε ο κ. Στέφανος Σακάρος, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Καφέ (ΣΕΕΚ), σε διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε η ethosGROUP, με κεντρικό θέμα «Η καφεστίαση μετά το άνοιγμα της αγοράς».

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχουν αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που πηγαίνουν και έρχονται προς τη Βουλγαρία πολλές φορές την ημέρα και διακινούν λαθραίο καφέ”.

Η απώλεια εσόδων για τον δημόσιο κορβανά, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Καφέ (ΕΕΚ), μόνο από τη μη καταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) υπολογίζεται σε 12 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννο Β. Μπενόπουλο, ιδρυτικό μέλος & πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Καφέ (ΕΕΚ), «οι μεγαλύτερες ποσότητες λαθραίων έρχονται από χώρες που είναι στην Ε.Ε. Επομένως υπάρχει και ένα τυπικό πρόβλημα στους ελέγχους”.

«Οι συγκεκριμένες ποσότητες καφέ”, όπως ανέφερε ο ίδιος στη χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση, «μπαίνουν λαθραία στη χώρα, διακινούνται λαθραία, πωλούνται χωρίς τιμολόγια σερβίρονται από τα καταστήματα εστίασης χωρίς νόμιμες διαδικασίες. Έτσι τροφοδοτείται μια ολόκληρη αλυσίδα. Αυτή η αλυσίδα βγάζει λεφτά και δυναμώνει όσο περνά ο καιρός”.

Τι κάνει όμως ο κρατικός μηχανισμός;

Κατά τον κ. Μπενόπουλο, «οι έλεγχοι που γίνονται είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που θα έπρεπε να γίνονται”.

Σε μια προσπάθεια εντοπισμού και κατάσχεσης των παράνομων ποσοτήτων καφέ που εισέρχονται στη χώρα, η Ελλάδα εξασφάλισε 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να ενισχύει τον ελεγκτικό της μηχανισμό, όπως είπε ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

«Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν, για την τοποθέτηση, κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, 4 hotspots όπου θα στελεχωθούν με μόνιμους ελεγκτές ούτως ώστε ότι έρχεται από τα Βόρεια σύνορά της χώρας, είτε αυτά τα παράνομα προϊόντα προέρχονται από τη Βουλγαρία ή την Ιταλία ή από κάποια άλλη χώρα θα ελέγχονται”, σημείωσε ο ίδιος.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης, «με τους πόρους που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης για την πάταξη του παράνομου εμπορίου θα βάλουμε και scanners και θα ενισχυθεί ο έλεγχος”. Και προσέθεσε «η Βόρεια Ελλάδα θα γίνει αστακός από πλευρά ελέγχου. Αυτό θα στείλει μήνυμα σε όλα τα παράνομα κανάλια”.

Με βάση διεθνή στοιχεία η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 17η θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ με 5,4 κιλά. Η Ελλάδα εισάγει ετησίως καφέ και παράγωγα καφέ αξίας 290 εκατ. ευρώ και εξάγει προϊόντα αξίας 40 εκατ. ευρώ.

Η βασική προμηθεύτρια χώρα απ’ όπου η χώρα εισάγει καφέ είναι η Ιταλία και ακολουθεί η Βραζιλία.

Καφές: Όταν τον πίνετε έτσι αυξάνετε τον κίνδυνο για καρκίνο

Δυστυχώς, αν και για πολλούς ο πρωινός καφές είναι μια τελετουργία, αν πίνετε τον καφέ σας με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα μπορούσατε να αυξήσετε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, λένε ερευνητές.

Αν ο καφές ή το τσάι σας είναι υπερβολικά ζεστά μπορεί να αυξάνεται ο κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου

Αν σας αρέσει να ξεκινάτε το πρωί σας με ένα καυτό φλιτζάνι καφέ, ενδέχεται να αυξήσετε άθελά σας τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer ανέλυσε μια ομάδα 50.045 ενηλίκων μεταξύ 45 και 75 ετών για 10 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι έπιναν 700ml τσάι την ημέρα σε θερμοκρασία 60°C και πάνω είχαν 90% μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα ποτά τους σε θερμοκρασίες που λογίζονται “χλιαρό” και κάτω.

Αν και η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα όσους πίνουν τσάι, ήταν η θερμοκρασία του ροφήματος που φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο, οπότε τα αποτελέσματα είναι πιθανώς παρόμοια και για όσους πίνουν καφέ.

Αφήνοντας τον καφέ ή το τσάι σας να κρυώσει πριν το πιείτε μπορεί να μετριάσει αυτόν τον κίνδυνο
Εάν θέλετε να απολαύσετε τον καφέ ή το τσάι σας χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας, η αναμονή λίγων λεπτών μέχρι να κρυώσει μπορεί να κάνει μια σημαντική διαφορά στον κίνδυνο καρκίνου που προκύπτει.

«Η κατανάλωση πολύ ζεστού τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου και συνεπώς είναι σκόπιμο να περιμένετε μέχρι να κρυώσει λίγο πριν το πιείτε», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Farhad Islami, επιστημονικός διευθυντής για την έρευνα καρκίνου στο American Cancer Society.

Δεν σας αρέσει να περιμένετε να κρυώσει ο καφές ή το τσάι σας από μόνο του; Η προσθήκη κρύου γάλακτος, ή το πολύ σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να μειώσει επαρκώς τη θερμοκρασία του ποτού σας σε σημείο που δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το πεπτικό σας σύστημα.

Αν μπορείτε να πιείτε ένα όχι πολύ ζεστό φλιτζάνι καφέ και ειδικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τα οφέλη μάλλον υπερτερούν των όποιων κινδύνων
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, η κατανάλωση μόνο ενός ή δύο φλιτζανιών καφέ την ημέρα συνδέθηκε με τη μείωση κατά 26 % του κινδύνου για καρκίνο του παχέος εντέρου.