Επιδότηση – «μαμούθ»: Ποιοι και πότε θα πάρουν έως και 100.000 ευρώ

Εστίαση: Μπορεί η πανδημία να χτύπησε με σφοδρότητα το χώρο της εστίασης, ωστόσο, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι δεν θα μείνουν χωρίς βοήθεια. Ήδη έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ υπάρχει μέριμνα και για τα έξοδα της επαναλειτουργίας. Πόσοι και πότε θα λάβουν την ενίσχυση. Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Όλο και πιο κοντά βρίσκεται η ημερομηνία λειτουργίας της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις της εστίασης που εντάσσονται στη δράση επιδότησης ύψους 330 εκατ. ευρώ.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα προκειμένου οι δικαιούχοι της δράσης να υποβάλουν την αίτησή τους για την επιδότηση που θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιήσουν τα ποσά που θα λάβουν ως κεφάλαιο κίνησης για τα πρώτα έξοδα που απαιτούνται κατά την επαναλειτουργία τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 34.000 επιχειρήσεις απ’ τις 77.000 συνολικά που έχει ο κλάδος αναμένεται να λάβουν μία σημαντική ενίσχυση που θα φθάνει το 7% του ετήσιου τζίρου τους και ως το ποσό των 100.000 ευρώ.

Η πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Ιουλίου προκειμένου να ενταχθούν και οι εποχικές επιχειρήσεις.

Εστίαση: Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι επιχειρήσεις

Βασική προϋπόθεση για να ενταχθεί μία επιχείρηση της εστίασης στη Δράση είναι να έχει δηλώσει απώλεια τζίρου 30% και πάνω το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

Στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που συστάθηκαν εντός του 2019 η σύγκριση θα γίνει με βάση τον ίδιο αριθμό ημερών που λειτούργησε η επιχείρηση κατά την πρώτη χρήση.

Οι επιχειρήσεις δε, που συστάθηκαν εντός του 2020 αυτοδικαίως εντάσσονται στη Δράση και άρα έχουν πρόσβαση στην επιδότηση.

• Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

• Το ποσό ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

• Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Εστίαση: Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα

Στην περίπτωση που δεν αναλωθούν τα Κεφάλαια ως το τέλος της χρονιάς τότε θα ζητηθεί η επιστροφή τους.
Επίσης θα ζητηθούν πίσω εφόσον διαπιστωθεί ότι:

α) το ποσό της ενίσχυσης υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών για “αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας”, «Λοιπές εισαγωγές εκτός επενδυτικών αγαθών (πάγια)» και «ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών» στο έντυπο των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021 (κωδικοί 361,363, 364)

β) το άθροισμα του ποσού της χρηματοδότησης που έχει λάβει η επιχείρηση απ’ το Κράτος απ’ τη συγκεκριμένη αλλά και από άλλες δράσεις ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν απ’ την πανδημία υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον κωδικό 367 («Σύνολο Φορολογητέων Εισροών») των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021

Ποιοι άλλοι περιορισμοί ισχύουν:
Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Εστίαση: «Κλείδωσε» η τελική απόφαση

Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν αδράνεια, ωστόσο, η κυβέρνηση φέρεται να σκοπεύει να τα ανοίξει όλα, πλην της εστίασης.

Προς άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από νομό σε νομό αλλά με τα self test στο χέρι. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο «τραπέζι» για τους επόμενους τομείς που θα ανοίξουν στην αγορά και την κοινωνία. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Αισιόδοξα μηνύματα λαμβάνουν οι ειδικοί από τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Αρκετοί κάνουν λόγο για την αρχή της πτωτικής πορείας της πανδημίας, καθώς βλέπουν μια ελαφριά υποχώρηση στα κρούσματα του κορονοϊού.

Προφανώς κι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι να απαλλαγούμε οριστικά από τον… βραχνά της πανδημίας, πλην όμως ο οδικός χάρτης που έχει χαραχθεί περνάει από τα εμβόλια και τα self test μπορεί να οδηγήσει σε ανοίγματα που θα δώσουν ανάσα, κοινωνικά και οικονομικά, στη χώρα.

Το θέμα είναι πως όσο υπάρχει έστω και υπόνοια βελτίωσης της κατάστασης, τόσο θα αυξάνονται οι συζητήσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων, για πιθανό τέλος του lockdown και για την επιστροφή στην κανονικότητα. Το κυρίαρχο ερώτημα πλέον είναι αυτό που αφορά στο Πάσχα κι αν θα καταφέρουμε να το γιορτάσουμε στο χωριό!

Εστίαση: «50-50» – Τι θα ανοίξει στις 19 Απριλίου

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν υπάρξουν επαρκείς ποσότητες self test, σε συνδυασμό με τους εμβολιασμούς που υπολογίζεται να έχουν φτάσει στο 20% του πληθυσμού, δεν αποκλείεται να υπάρξει το πολυπόθητο «ναι» από την επιτροπή των ειδικών.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία αλλά τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν την Τετάρτη 21 Απριλίου, στη συνεδρίαση που θα έχει η επιτροπή όπου και θα κληθεί να κάνει την τελική της εισήγηση και για το Πάσχα.

Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, είναι πολύ πιθανό από την ερχόμενη Δευτέρα (19.04), να υπάρξει σταδιακό άνοιγμα και άλλων τομέων.

Οι ειδικοί εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε άνοιγμα στις 19 Απριλίου οι εξής τομείς:

-Εμπορικά Κέντρα

-Κέντρα Αισθητικής

-Φροντιστήρια (Για μαθητές Λυκείου και μόνο).

Εστίαση: Προς την κανονικότητα μέσα Μαΐου

Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα και με δηλώσεις που έχει κάνει ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η εστίαση – ένας βασικός τομέας που παραμένει για μήνες κλειστός και έχει πληγεί όσο κανείς άλλος – προσανατολίζεται να ανοίξει μετά το Πάσχα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό θα συμβεί είτε στις 10 είτε στις 14 Μαΐου, μαζί με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, το οποίο επί της ουσίας θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος του lockdown στη χώρα.

Αυτό σημαίνει πως θα επιτραπούν οι μετακινήσεις και στα καταστήματα, χωρίς sms και χωρίς να χρειάζεται να εφαρμοστούν click in shop και click away.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πλάνο της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλοι τομείς που μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα.

Για την ακρίβεια την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα δεν αποκλείεται να ανοίξουν οι οργανωμένες παραλίες αλλά και σημαντικότεροι τομείς για την οικονομία και την κοινωνία.

Αναλυτικά:

-Ανοίγουν όλα τα σχολεία (Δημοτικά – Γυμνάσια)

-Εστίαση (Ερωτηματικό για 14 Μαΐου)

-Παιδότοποι

-Κτήματα για γάμους