ΕΣΠΑ 2021: Επιδότηση – «μαμούθ» 100.000 ευρώ – Πώς μπορείτε να την πάρετε

ΈΣΠΑ 2021Έρχονται οι πρώτες εγκρίσεις για τις επιδοτήσεις στον τουρισμό. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί σχεδόν 3.000 αιτήσεις, ενώ η προθεσμία για το ΕΣΠΑ 2021 για τον τουρισμό λήγει τέλη Σεπτεμβρίου. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Έως το τέλος του μήνα αναμένεται να δοθούν οι πρώτες εγκρίσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν αιτηθεί την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα «Επανεκκίνηση Τουρισμού» μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει ήδη την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας των κρατικών ενισχύσεων ependyseis.gr προσεγγίζει τις 3.000, με το αιτηθέν ποσό να φτάνει τα 83 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει τέλη Σεπτεμβρίου και ο προϋπολογισμός της πρόσκλησης είναι 350 εκατ. ευρώ.

Αν και τα χρήματα αυτά υποτίθεται ότι θα κάλυπταν τα πρώτα έξοδα των επιχειρήσεων που θα προσπαθούσαν να επανεκκινήσουν, τελικά οι καθυστερήσεις σε σχέση με το αρχικό πλάνο δεν αποφεύχθηκαν, μολονότι και πάλι οι ταχύτητες φαντάζουν… διαστημικές για πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021.

Ετσι, η πολυπόθητη ενίσχυση στις επιχειρήσεις αναμένεται να έρθει σε μια περίοδο που οι ίδιες φιλοδοξούν να δουλέψουν με σημαντικές πληρότητες, εφόσον βέβαια η πανδημία το επιτρέπει.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για επιδότηση των επιχειρήσεων της εστίασης μέσω της δράσης «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών – Επανεκκίνηση Εστίασης» του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Η συγκεκριμένη δράση αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς περισσότερες από 29.000 επιχειρήσεις εστίασης υπέβαλαν αίτηση, με τον προϋπολογισμό των αιτήσεων να ξεπερνάει τα 270 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης. Το 98% εξ αυτών πρόκειται για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σημειωτέον ότι η δράση επιδοτεί έως 100.000 ευρώ τις επιχειρήσεις εστίασης για την αγορά πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που κοινοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης, στη δράση ήδη έχουν ενταχθεί 9.884 επιχειρήσεις με συνολικό αιτηθέν ποσό ύψους 98,83 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία ένταξης ήταν ιδιαίτερα απλή, καθώς επαρκούσε η ενδιαφερόμενη επιχείρηση να πληροί τους όρους και τις τυπικές προϋποθέσεις της πρόσκλησης.

Παρ’ όλα αυτά, οι εκταμιεύσεις κινούνται με πιο βραδύ ρυθμό από το αναμενόμενο, καθώς έχουν χορηγηθεί έως σήμερα σε δικαιούχους κάτι παραπάνω από 25 εκατ. ευρώ συνολικά.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι υποβολές και για τη δράση προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ «Επιχορήγηση Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων», μέσω της οποίας σημαντικός αριθμός δικηγόρων ενισχύεται με έως 2.000 ευρώ για την απόκτηση ψηφιακού εξοπλισμού προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στην παροχή των υπηρεσιών τους.

Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν στις δύο ανωτέρω δράσεις δύνανται μετά την έκδοση της σχετικής απορριπτικής απόφασης να υποβάλουν νέα αίτηση χρηματοδότησης μέχρι και την Πέμπτη 30/9/2021 και ώρα 15.00.

Η δυνατότητα αυτή προσφέρει μία επιπλέον ευκαιρία σε πολλές ακόμη επιχειρήσεις να ενταχθούν στις δύο δράσεις και να επωφεληθούν από αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι παραμένουν ανοιχτές ανάλογες δράσεις που υποστηρίζουν παιδότοπους και γυμναστήρια.

Συνολικά έχουν καταθέσει αιτήσεις γι’ αυτές τις δύο δράσεις 1.500 επιχειρήσεις, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης υπάρχουν εκτιμήσεις για άλλες περίπου 1.700 έως το τέλος του μήνα.

Η αιτούμενη χρηματοδότηση έχει ανέλθει μέχρι στιγμής σε 13,5 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους αναμένεται να φτάσει περίπου στα 17 εκατ. ευρώ.

ΕΣΠΑ 2021: Γενναία χρηματοδότηση στους ξενοδόχους

Μεγάλη στήριξη απαιτείται για τη σωτηρία του κλάδου των ξενοδόχων. Η πανδημία χτύπησε και χτυπά μικρές και μεγάλες μονάδες σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεσα χρηματοδότηση. Πώς οι τράπεζες ανοίγουν και πάλι τη στρόφιγγα δίνοντας δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με «κινούμενη άμμο» παραλλήλισε τη φετινή τουριστική περίοδο ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός μιλώντας στο πλαίσιο της ημερίδας για την επόμενη μέρα του ελληνικού ξενοδοχείου και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών μέσων, την οποία το Επιμελητήριο συνδιοργανώνει με το υπουργείο Τουρισμού.

Αναφερόμενος στις μέχρι τώρα επιδόσεις του κλάδου, ο κ. Βασιλικός ανακοίνωσε ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων που άνοιξαν τις πύλες τους το δεύτερο 15θήμερο του Ιουνίου ανήλθε στο 34,5%, ποσοστό το οποίο με αναγωγή στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας μειώνεται στο 28,9%.

Ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρθηκε στην ανάγκη χάραξης ενός νέου σχεδιασμού με στοχευμένες σημειακές παρεμβάσεις, που θα επιτρέψουν να φτάσει ο κλάδος στην «επόμενη μέρα» υπογραμμίζοντας πως ο κλάδος «παρά τις πρωτοφανείς αβεβαιότητες, δίνει τη μάχη του, με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Όπως κάνουμε διαχρονικά, μπροστά σε όλα τα δύσκολα που συναντάμε και ξεπερνάμε. Με ένα και μόνο στόχο: Να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλότερα. Το ίδιο κάνουμε και τώρα.

Με όλο το απόθεμα των δυνάμεών μας, συμβάλλουμε ενεργητικά στην εθνική προσπάθεια για μια Ελλάδα ασφαλή και ανοιχτή, για την υγεία όλων, παντού.

Για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας και την τόνωση της απασχόλησης, για την ανάσα ζωής στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά του ελληνικού επιχειρείν και της εθνικής οικονομίας και γι’ αυτό πρέπει να αντέξουν και να μείνουν όρθιες», σημείωσε.

ΕΣΠΑ 2021: 12,7 δισεκατομμυρίων ευρώ

Στους τρεις τρόπους, με τους οποίους θα ενισχυθεί ο τουρισμός από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης.

Οπως επεσήμανε, πρόκειται για:

-Δάνεια, ύψους 12,7 δισ. ευρώ, με τα οποία εκτιμάται ότι θα κινητοποιηθούν 30 δισ. ευρώ επενδύσεις.

-Ειδικό πρόγραμμα τουρισμού (καταδυτικός, γαστρονομία, χιονοδρομικά, χειμερινός τουρισμός, πρόγραμμα κατάρτισης, μαρίνες κ.ά).

– Αλλα προγράμματα που αμέσως ή εμμέσως θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο ζήτημα των δανείων, ο κ. Σκυλακάκης γνωστοποίησε ότι θα υπάρχουν 5 επιλεξιμότητες, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν σε 2 – 3 εβδομάδες: η πράσινη, η ψηφιακή, η εξωστρέφεια, η έρευνα και ανάπτυξη και οι συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Διευκρίνισε ότι θα πρέπει το 20% της επένδυσης να προέρχεται από ίδια κεφάλαια και ακολούθως θα πρέπει κάποιος τραπεζικός οργανισμός ή σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και οργανισμός επενδύσεων κεφαλαίων να συνεισφέρει κατ’ ελάχιστον 30% της επένδυσης με τη μορφή δανειοδότησης ή πρόσθετων κεφαλαίων.

Ο οργανισμός αυτός μπορεί να είναι μία ελληνική συστημική τράπεζα, ή η EBRD ή η ΕΤΕπ, «με τις οποίες κλείσαμε μνημόνια, για να συγχρηματοδοτήσουν με δικούς τους πόρους της τάξεως των 6 δις. ευρώ δάνεια δικά μας», σημείωσε.

Τα σχέδια θα αξιολογηθούν αποκλειστικά ως προς τη βιωσιμότητά τους από τον τραπεζικό φορέα. Το 30% μπορεί να το συνεισφέρει και η αγορά των ομολογιούχων, εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης προσθέτοντας πως θα εκχωρηθεί το δικαίωμα έγκρισης του δανείου σε κομμάτια στον τραπεζικό οργανισμό.

«Η πρόσκληση θα είναι μονίμως ανοιχτή και τα επιτόκια πολύ κοντά στο μηδέν» τόνισε. Σύμφωνα με την παρουσίαση, τα δάνεια θα είναι από 8-12 χρόνια, τα περισσότερα 10-12 χρόνια.

ΕΣΠΑ 2021: Μεγαλύτερη η ζήτηση εργαζομένων από την προσφορά

Την «κακή φήμη» που ακολουθεί τους εργαζομένους στον κλάδο του τουρισμού και συνοψίζεται στη φράση «τα γκαρσόνια της Ευρώπης» προσπαθεί να ξορκίσει ο κλάδος, καθώς σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για το γεγονός ότι το ποσοστό κάλυψης δεν είναι ανάλογο των ζητούμενων θέσεων εργασίας.

Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τη μία εκ των τεσσάρων ερευνών του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας.

Οι έρευνες αφορούσαν το αειφόρο ξενοδοχείο, την απασχόληση στον κλάδο, την προσβασιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων σε εποδιζόμενα άτομα και τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών και παρουσιάστκαν από τον γενικό διευθυντή του ΙΤΕΠ, καθηγητή, Γιώργο Πετράκο.

Οπως προκύπτει, για κάθε 2,5 δωμάτια ξενοδοχείου αντιστοιχεί μία θέση εργασίας στον κλάδο ο οποίος το 2019 απασχολούσε 186.000 άτομα, ενώ στα ανοιχτά καταλύματα το 2020 απασχόλησε περίπου 107.000.

Η εκπαίδευση και η καταρτιση του προσωπικού διαφέρει ανάλογα με την κατηγορία και τα αστέρια των ξενοδοχείων, ενώ ενδιαφέρον είναι το εύρημα της δυσκολίας κάλυψης του συνόλου των θέσεων εργασίας.

Ετσι, στον τομέα της καθαριότητας η κάλυψη ανέρχεται σε 76%, στη θέση του διευθυντή σε 73% και στις θέσεις των προισταμένων τμημάτων στο 73%. Οπως είναι αναμενόμενο η ζήτηση είναι μεγαλύτερη στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία στην Ελλάδα έχουν 2 αστέρια (36%) και χαρακτηρίζονται ως «οικογενειακά» με 1 – 20 δωμάτια (41%).

Η πλειονότητα των καταλυμάτων είναι εποχικής λειτουργίας (61%) και περισσότερα από τα μισά είναι διασκορπισμένα στα νησιά.

Οπως επεσήμανε και ο κ. Πετράκος, ο τουρισμός δε φαίνεται να αποτελεί ιδιαίτερο επιθυμητό τομέα απασχόλησης.

Αυτό οφείλεται – όπως εξήγησε στην υποβαθμισμένη εικόνα της απασχόλησης σε όρους κοινωνικής αποδοχής με χαρακτηρισμούς όπως «τα γκαρσόνια της Ευρώπης», στις απαιτητικές συνθήκες εργασίας, στην ιδιαιτερότητα της εποχικής λειτουργίας των ξενοδοχείων και στην απουσία ουσιαστικής ενημέρωσης για τις προοπτικές επαγγελματικής εξέλιξης: «Συχνά αποτελεί λύση αναγκης και δεν είναι η πρώτη επιλογή ανάμεσα σε νεους με ιδιαίτερες σπουδές και δεξιότητες», σημείωσε.

Τα ξενοδοχεία πολυτελείας προσελκύουν περισσότερο τους εργαζομένους σε σχέση με τα ξενοδοχεία μαζικού τουρισμού, ενώ όπως προκύπτει από την έρευνα, η κατηγορία, το μέγεθος, αλλά και ο τύπος του ξενοδοχείου προσδιορίζουν όχι μόνον τον αριθμό των εργαζομένων αλλά και το μορφωτικό τους επίπεδο.

ΕΣΠΑ 2021: Ερχεται χρηματοδότηση για επεμβάσεις προσβασιμότητας στα καταλύματα

Στην ανακοίνωση ενός μεγάλου χρηματοδοτικού προγράμματος για επεμβάσεις που θα βελτιώσουν την προσβασιμότητα των καταλυμάτων σε εμποδιζόμενα άτομα προχώρησε από το βήμα της ημερίδας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβαλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης. Το πρόγραμμα θα είναι τμήμα της δράσης «Διατηρώ – Ανακαινίζω», ο προυπολογισμός της οποίας εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περισσότερα από 500 εκ. ευρώ και η πρόσκληση θα είναι έτοιμη στις αρχές του 2022.

Μέσω του προγράμματος αυτού θα είναι επιλέξιμες και οι δαπάνες για τη διαμόρφωση και προσαρμογή της προσβασιμότητας, όπως εξήγησε ο κ. Μπακογιάννης.

Παράλληλα έως το 2022 αναμένεται να έχει ανακοινωθεί το πλέγμα κινήτρων στους ξενοδόχους στο πλαίσιο του ήδη υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που θέλει όλα τα κτίρια έως τότε να είναι προσβάσιμα, αλλιώς θα θεωρούνται αυθαίρετα γεγονός το οποίο θα επηρεάσει ενδεχόμενες αλλαγές χρήσης, επεκτάσεις, κλπ.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία αποτελούν ένα ολοένα αναπτυσσόμενο τμήμα στους τομείς της κατανάλωσης, ενώ η λεγόμενη «αργυρή οικονομία» μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά και την εποχικότητα του ξενοδοχειακού κλάδου συντελώντας στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι υπάρχουν σήμερα 80 εκατομμύρια άνθρωποι 15 – 65 ετών με κάποια μορφή αναπηρίας, κάτι το οποίο δεν τους αποθαρρύνει από τα ταξίδια καθώς εκτιμάται ότι για το 27% και άνω των επισκεπτών η προσβασιμότητα είναι παράγοντας επιλογής προορισμού.

Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, τα άτομα με αναπηρία υπολογίζεται ότι κάνουν 170 εκ. ημερησία ταξίδια και άλλα τόσα με διανυκτερεύσεις, ενώ τα άτομα τρίτης ηλικίας κάνουν 225 εκ. ημερήσια ταξίδια και 271 με διανυκτρεύσεις με την οικονομική αποτίμησή τους να ανέρχεται σε 352 δισεκ. ευρώ από την άποψη του ακαθαριστου κύκλου εργασιών των παροχών που σχετίζονται με τον τουρισμό ή 4,2 εκ. θέσεις εργασίας στον κλάδο.

Ωστόσο στην ελληνική ξενοδοχία θα πρέπει να γίνουν ακόμα αρκετά βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της προσβασιμότητας ειδικά για ανθρώπους που έχουν προβλήματα όρασης.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας που παρουσιάστηκε στην ημερίδα:

– Το 90% των ξενοδοχείων έχει διαμορφώσει την κύρια είσοδο ώστε να χωρά αμαξίδιο

– 58,6% διαθέτει ράμπες για την πρόσβαση αμαξιδίου στην είσοδο αλλά μόνο

– Το 6,1% διαθέτει ειδική διαδρομή προς το ξενοδοχείο για άτομα με προβλήματα όρασης

– 22,4% διαθέτει αυτόματη πόρτα εισόδου

– 29% δίνει τη δυνατότητα χειροκινητου ανοίγματος με διακόπτη στο κατάλληλο ύψος

– 9,9% διαθέτει αμαξίδια για πελάτες με μειωμένη κινητικότητα

– Μόνο 2,2% έχει ηχητικό σήμα για την πρόσβαση στην είσοδο του ξενοδοχείου για άτομα με προβλήματα όρασης

Επιπλέον από τα 2/3 των ξενοδοχείων που διαθέτουν χώρο στάθμευσης, το 24% έχει χώρο στάθμευσης ΑμΕΑ

– 31% των ξενοδοχείων διαθέτει δωμάτια για ΑΜΕΑ, ενώ από όσα δε διαθέτουν

– Το 52,5% έχει πόρτες δωματίων κατάλληλες για την είσοδο αμαξιδίου

– 45,5% έχει προσβάσιμες πρίζες και διακόπτες

– Το 44,7% διαθέτει επαρκή χώρο για την άνετη κίνηση του αμαξιδίου στο δωμάτιο, αλλά

– αλλά ντους κατάλληλα διαμορφωμένο για αμαξίδιο διαθέτει μόνο το 10,2%

– χειρολαβές στο μπάνιο για άτομα με κινητικά προβλήματα έχει το 9,9% των καταλυμάτων

– σήμανση στο δωμάτιο για άτομα με προβλήματα όρασης έχει το 2,5%

Μόλις το 11,8% έχει τις οδηγίες ασφαλείας σε έντυπο σε μορφή Braille

Αναφορικά με την πρόσβαση στην παραλία, τα μισά καταλύματα από το 20% που διαθέτουν έχει κάνει πρόσβαση και για ΑμΕΑ, αλλά μολις το 5,7% διαθέτει ειδική μηχανοκίνητη ράμπα για είσοδο στη θάλασσα.

«Ενώ φαίνεται ότι οι υποδομές έχουν βελτιωθεί για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, δεν υπάρχει ακόμα πρόβλεψη για άτομα με προβλήματα όρασης παρά το γεγονός ότι το να τοποθετήσει κανείς ηχητικά σήματα ή καταλόγους προσβάσιμους απ΄αυτήν την κατηγορία πολιτών δεν είναι κάτι που απαιτεί μεγάλη επένδυση», επεσήμανε ο κ. Πετρακος.