ΔΕΗ: Αλλάζουν όλα στις στις τηλεπικοινωνίες. Η ΔΕΗ έκανε το μεγάλο βήμα σκορπώντας πανικό στον ανταγωνισμό. Πώς ο ΔΕΔΔΗΕ ετοιμάζεται για την μεγάλη «εισβολή» ανέμεσα σε Cosmote, Vodafone και Wind. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Tην πόρτα στις τηλεπικοινωνίες ανοίγει η ΔΕΗ, εγκαινιάζοντας την είσοδο στις οπτικές ίνες, με σύμμαχο το εναέριο δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης του ΔΕΔΔΗΕ μήκους 241.000 χιλιομέτρων.
Μετά τις ΑΠΕ που αποτελούν το υπερόπλο της στρατηγικής της στο δρόμο για την ενεργειακή μετάβαση, η εταιρεία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τα πολύτιμα asset που διαθέτει και να ανοίξει τη «βεντάλια» των δραστηριοτήτων σε τομείς που γεφυρώνουν τα telecoms με την ενέργεια.
Το πρώτο βήμα αυτού του σχεδιασμού προβλέπει τη δημιουργία ενός πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης οπτικών ινών συνολικής αξίας 15 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με παρόχους τηλεπικοινωνιών.
Σχετικές διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει από καιρό με την ΔΕΗ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν συζητήσεις που βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.
Ο σχεδιασμός για το πιλοτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, την περασμένη Τρίτη, το οποίο άναψε και το πράσινο φως για την έναρξη του μεγάλου πρότζεκτ.
Για τον τομέα των οπτικών ινών, η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει τα επόμενα χρόνια πόρους άνω από μισό δισ. ευρώ. Μάλιστα για την χρηματοδότηση του σχεδιασμού είναι σε πλήρη εξέλιξη σχετικές συζητήσεις με ελληνικές τράπεζες.
Σήμερα, ο ΟΤΕ είναι εκείνος που επενδύει σημαντικά κεφάλαια για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών, καλύπτοντας περίπου 250.000 νοικοκυριά και τρέχει με αυξημένους ρυθμούς να τερματίσει πρώτος στις υποδομές για το «τελευταίο μίλι» παρακολουθώντας από πολύ κοντά τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται.
Η ΔEΗ όπως έχει δηλώσει δεν σκοπεύει να πουλάει υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στους τελικούς πελάτες. Θα πουλάει όμως υπηρεσίες χονδρικής, δηλαδή την υποδομή δικτύου, ώστε να φτάσουν άλλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μέχρι το σπίτι του καταναλωτή το λεγόμενο τελευταίο μίλι (last mile) δηλαδή από την καμπίνα του δρόμου (ΚΑΦΑΟ) στο σπίτι του συνδρομητή, προσφέροντας πολύ υψηλές ταχύτατες άνω των 1.000Mbps.
Το business plan της ΔΕΗ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αναμένεται να παρουσιαστεί μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και προβλέπει την αξιοποίηση του δικτύου της και για το 5G.
Tα φιλόδοξα πλάνα της Επιχείρησης κινούνται στα μονοπάτια μεγάλων ευρωπαϊκών utilities, όπως η Ιταλική Enel, η οποία δημιούργησε ξεχωριστή εταιρεία οπτικών ινών, την Open Fiber.
H Ιταλική κυβέρνηση, εξετάζει ένα ευρύτερο σχέδιο συγκέντρωσης στις υποδομές μίσθωσης οπτικών ινών.
Πρόσφατα, το αμερικανικό ταμείο υποδομών KKR, το οποίο έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά μειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ, ολοκλήρωσε την απόκτηση του 37,5% της FiberCop που ανήκει στην Telecom Italia έναντι τιμήματος 1,8 δισ. Ευρώ και αποτελεί το δικό της αντίστοιχο βραχίονα στις υποδομές για το last mile.
Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου, συγχωνεύοντας το FiberCop με το Open Fiber που υποστηρίζεται από το κράτος.
Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα στον ξένο τύπο, τα σχέδια για έναν μόνο φορέα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί ενώ πληροφορίες του Reuters ανέφεραν πρόσφατα ότι η Ιταλία εξετάζει ένα νέο σχέδιο για να κερδίσει τον έλεγχο της Open Fiber.
Έναν παρεμφερή σχεδιασμό έχει ανακοινώσει και ο ΑΔΜΗΕ μέσω της Grid Telecom, αξιοποιώντας το δικό του δίκτυο κορμού οπτικών ινών μήκους 3.000 χιλιομέτρων αλλά και μια ευνοϊκή συγκυρία διεθνώς για τρεις κυρίως λόγους.
Πρώτον την ανάπτυξη του δικτύου 5G, το οποίο θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για δίκτυο κορμού, δεύτερον τις εξελίξεις σχετικά με τα data centers, με αιχμή του δόρατος την είσοδο στη χώρα μας της Microsoft αλλά και άλλων μεγάλων παικτών της διεθνούς αγοράς και τρίτον την ανάπτυξη του Ultra Fast broadband, στο οποίο ο ΑΔΜΗΕ συμμετέχει σε συμμαχία με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
ΔΕΗ: Νέο «κάζο» σε Elpedison, Protergia, ΗΡΩΝ
«Παράθυρο» για νέα μονάδα φυσικού αερίου ανοίγει η ΔΕΗ. Ποιες παράμετροι θα κρίνουν την υλοποίησή της. Τα σχέδια των άλλων «παικτών». Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Το πρώτο βήμα για την κατασκευή μιας ακόμα μονάδας φυσικού αερίου -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σχετική απόφαση έχει ληφθεί- πραγματοποίησε η ΔΕΗ, αποκτώντας από τη ΡΑΕ άδεια παραγωγής για νέο σταθμό ισχύος 665 MW. Ο σταθμός έχει χωροθετηθεί στην Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) Κομοτηνής, πλησίον της μονάδας φυσικού αερίου που ήδη διαθέτει η εταιρεία.
«Θέλαμε να διευρύνουμε τις επιλογές μας και να έχουμε διαθέσιμη και αυτή την εναλλακτική», εξηγούν στο ΜR αρμόδιες πηγές της ΔΕΗ, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση για το αν θα προχωρήσει η εν λόγω επένδυση θα γίνει σε δεύτερο χρόνο, αφού έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η βασικότερη παράμετρος για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου -όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά και για τις υπόλοιπες εταιρείες που έχουν ήδη άδειες παραγωγής και ωριμάζουν τα έργα τους από αδειοδοτικής πλευράς- είναι ο Μόνιμος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM) που θα αποζημιώνει τις ευέλικτες μονάδες για την επάρκεια ισχύος που προσφέρουν στο Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Προϋπόθεση για τη λειτουργία ενός τέτοιου μηχανισμού είναι να έχει πάρει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG COMP), ως συμβατού με την ενωσιακή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων. Η σχετική κοινοποίηση δεν έχει γίνει ακόμα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στις 31 Μαρτίου 2021 λήγει ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας (TFRM).
Σημαντική συνιστώσα αποτελεί επίσης η πορεία του Target Model, που προς το παρόν φαίνεται να λειτουργεί πιο διευκολυντικά για τις καθετοποιημένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται τόσο στην προμήθεια όσο και στην παραγωγή ρεύματος με θερμοηλεκτρικούς σταθμούς.
Υπάρχει επίσης και το θέμα της χρηματοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι -με τα σημερινά δεδομένα- κλείνει στο τέλος του έτους η «πόρτα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα φυσικού αερίου, τόσο από το νέο ΕΣΠΑ όσο και από τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Αυτή τη στιγμή, η ΔΕΗ διαθέτει πέντε μονάδες φυσικού αερίου, στη Μεγαλόπολη, στην Κομοτηνή, στο Λαύριο (2 μονάδες) και στο Αλιβέρι. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής νέας μονάδας μιλώντας σε συνέδριο τον Απρίλιο του 2020.
Όπως είχε επισημάνει τότε, υπάρχει «χώρος» για 1-2 νέες μονάδες φυσικού αερίου για να λειτουργήσουν στις νέες αγορές του Target Model. Είχε ωστόσο ξεκαθαρίσει ότι προϋπόθεση για την όποια κίνηση της ΔΕΗ θα ήταν να υπάρχει καθαρός ορίζοντας για το σχήμα στήριξης των μονάδων αερίου για την επάρκεια που παρέχουν στο σύστημα.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2020-2030 του ΑΔΜΗΕ, «κλειδιά» για να αποφευχθούν διαταραχές στην ηλεκτροδότηση είναι -μεταξύ άλλων- ο συνδυασμός του χρόνου της απόσυρσης λιγνιτικών μονάδων με την ένταξη νέων θερμικών σταθμών συνολικής ισχύος περί τα 2.200 MW.
Ο Διαχειριστής επισημαίνει ακόμα -εμμέσως πλην σαφώς- και την αναγκαιότητα θέσπισης του Μόνιμου Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος αναφέροντας -σε συμπληρωματική μελέτη του για την Επάρκεια Ισχύος την περίοδο 2021-2023- ότι «ο σχεδιασμός για την πρόωρη απόσυρση μονάδων επιτείνει την ανάγκη για άμεση λήψη και υλοποίηση συγκεκριμένων θετικών μέτρων, στα πλαίσια πιθανώς διαμόρφωσης σχετικού διακριτού μηχανισμού από τους αρμόδιους φορείς, ο οποίος να καλύπτει το σύνολο της αγοράς, ώστε να διασφαλιστεί η ένταξη νέων μονάδων στο σύστημα εντός των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης αλλά και να αποτραπεί οποιοσδήποτε κίνδυνος περαιτέρω απόσυρσης υφιστάμενης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής».
Όσον αφορά στα σχέδια των υπολοίπων «παικτών», σε προχωρημένη φάση κατασκευής βρίσκεται η νέα μονάδα φυσικού αερίου της Mytilineos (ισχύος 826 MW) στη Βοιωτία καθώς και η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαϊδα V της ΔΕΗ, για την οποία εξετάζεται η μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου μετά το 2028. Και οι δυο εκτιμάται ότι θα έχουν τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2022.
Προσφορά Σύνδεσης έχει λάβει και η μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 665 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -επίσης στην περιοχή της Κομοτηνής-, ενώ στο «παιχνίδι» της κατασκευής νέων μονάδων φυσικού αερίου βρίσκονται επίσης η Elpedison (με σχέδιο εγκατάστασης νέας μονάδας 830 MW στο διυλιστήριο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη), ο όμιλος Kοπελούζου (που έχει σχέδιο για μονάδα 650 MW στη BI.ΠΕ Αλεξανδρούπολης), η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ (για μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 651 ΜW στη Θίσβη της Βοιωτίας) και η ΚΕΝ του Ομίλου Καράτζη.
ΔΕΗ: Πλήρωσες το λογαριασμό προτού λήξει; Δες το «δώρο» που δικαιούσαι
Μια νέα πολιτική επιβράβευσης προς τους… καλοπληρωτές και συνεπείς πελάτες πήρε η Δημόσια Εταιρεία Ηλεκτρισμού, προσφέροντας bonus! Διαβάστε στο xristika.gr τι θα κερδίζουν οι καλοπληρωτές…
Για τους καλούς πελάτες ετοιμάζεται η εφαρμογή προγράμματος “μπόνους” με συλλογή πόντων που θα εξαργυρώνονται σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις, ανάλογου με αυτό που εφαρμόζουν τράπεζες και άλλες εμπορικές επιχειρήσεις.
Οι πρωτοβουλίες αυτές περιγράφονται στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ για την περίοδο 2021-2023 που παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης στους επενδυτές με στόχο σε πρώτη φάση την αποτροπή της διαρροής των καλών πελατών στον ανταγωνισμό και, στη συνέχεια, την ανάκτηση ενός ποσοστού των λεγόμενων “golden customers” χωρίς να επηρεάζεται η πρόβλεψη πως το συνολικό μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ θα μειωθεί σε 54 % από 64 % το Σεπτέμβριο του 2020.
Τα φωτοβολταϊκά και οι αντλίες θερμότητας εντάσσονται στη λογική της παροχής ενεργειακών υπηρεσιών σύμφωνα με την οποία μία επιχείρηση, εν προκειμένω η ΔΕΗ, συμμετέχει στην επένδυση (ή αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος) και αποπληρώνεται εισπράττοντας ένα μέρος της ωφέλειας που προκύπτει για τον καταναλωτή από την εξοικονόμηση ενέργειας.
Παράλληλα οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στη στρατηγική για εξηλεκτρισμό της θέρμανσης αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας και μετατροπή των καταναλωτών σε καταναλωτές και παραγωγούς (“prosumers”).
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα πιστότητας για τους καλούς πελάτες, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα απευθύνεται σε πελάτες χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές και με κατανάλωση πάνω από 2.000 κιλοβατώρες το χρόνο.
Στο πελατολόγιο αυτό θα γίνονται στοχευμένες προσφορές και θα παρέχεται το πρόγραμμα πιστότητας με συλλογή πόντων που θα “μεταφράζονται” σε εκπτώσεις για αγορές προϊόντων σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.
Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 3,4 δισ. ευρώ ως το 2023, εκ των οποίων το 42% θα κατευθυνθεί στον εκσυγχρονισμό του δικτύου διανομής (μεταξύ άλλων για εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και περιορισμό απωλειών όπως οι ρευματοκλοπές), το 34% σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το 21 % σε συμβατική ενέργεια, περιλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών.
Προβλέπεται επίσης περαιτέρω επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης καθώς το 2021 εκτός από τις μονάδες 3 και 4 της Καρδιάς θα “σβήσει” και η Μεγαλόπολη 3, η απόσυρση της οποίας προγραμματιζόταν για το τέλος του 2022.
Ήδη εφέτος έκλεισαν οι μονάδες 1 και 2 του Αμυνταίου, ενώ ακολουθούν το 2022 οι μονάδες 1-4 του Αγ.Δημητρίου και το 2023 οι Αγ.Δημήτριος 5, η Μελίτη και η Μεγαλόπολη 4. Μετά το 2023 θα παραμείνει σε λειτουργία μόνο η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5 που είναι τώρα υπό κατασκευή.και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2022.
ΔΕΗ: Επιστροφή χρημάτων
Μέσω της διαδικτυακή εφαρμογής για την ενημέρωση των οικιακών καταναλωτών που δικαιούνται επιστροφή χρημάτων στους λογαριασμούς τους μέσω του τέλους 1% που παρακρατείται από τα αιολικά πάρκα ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο ΔΕΔΔΗΕ.
Όπως ενημέρωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί, να συμπληρώσει τα στοιχεία της παροχής του και να μάθει αν είναι δικαιούχος έκπτωσης στο λογαριασμό του ρεύματος του. H ανάρτηση αυτής της εφαρμογής από το ΔΕΔΔΗΕ ήταν ένα από τα τελευταία βήματα που απαιτούνται ακόμα για την πραγματική πίστωση της έκπτωσης στους δικαιούχους.
Η έκπτωση αυτή είναι ένα από τα οφέλη που προσφέρουν τα αιολικά πάρκα στις τοπικές κοινωνίες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νόμο (ν. 3468/2006, άρ. 25) το 3% του τζίρου των αιολικών πάρκων παρακρατείται αυτόματα και αποδίδεται κατά προτεραιότητα υπέρ των κατοίκων των χωριών που φιλοξενούν τα αιολικά πάρκα.
Το ειδικό αυτό τέλος 3% κατανέμεται ως εξής:
- 1,7% στους ΟΤΑ εντός των οποίων λειτουργούν οι σταθμοί. Οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να το χρησιμοποιούν για περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης
- 1% στους οικιακούς καταναλωτές των τοπικών κοινοτήτων που φιλοξενούν τους σταθμούς για τη μείωση των λογαριασμών ρεύματος
- 0,3% στο Πράσινο Ταμείο
Όπως τονίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ, πρόκειται για σημαντικά ποσά που συμβάλλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.
Πριν από δύο έτη περίπου, είχαν διανεμηθεί στους κατοίκους των χωριών μέσω των λογαριασμών ρεύματος 18 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσαν την παραγωγή έως το 2014.
Τo υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ξεκινήσει την απόδοση του τέλους 1% στους καταναλωτές που αφορά την παραγωγή αιολικής ενέργειας της περιόδου 2015 – 2019 και έχει δημοσιοποιήσει τον κατάλογο με τα ποσά που θα αποδοθούν στους οικιακούς καταναλωτές ανά κοινότητα. Το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ και είναι άμεσα διαθέσιμο αφού έχει ήδη παρακρατηθεί από τα αιολικά πάρκα.
Σύμφωνα με τον κατάλογο, ορισμένες κοινότητες στη νότια Εύβοια, τη Ροδόπη, τη Σητεία, την Αργολίδα και τη Βοιωτία θα λάβουν ποσά που ξεπερνούν το μισό εκατομμύριο ή αγγίζουν ακόμα και το ένα εκατομμύριο ευρώ.