Έσκασε «βόμβα»: Απαγόρευση θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο – Δείτε από πότε

Θέρμανση: Σημαντικά νέα έρχονται από την Ευρώπη και προμηνύουν σοβαρές ανατροπές σε όσα ξέρουμε για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα. Η πρώτη απόφαση στην Ευρώπη για νέες πηγές ενέργειας έρχεται από την ισχυρή της Ε.Ε.

Αναμενόταν από καιρό, όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα πάντα και έφερε επίσπευση μέτρων για το περιβάλλον που απαιτούσαν αρκετό χρόνο για να αλλάξουν. Ωστόσο, στη Γερμανία, τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν πως μπορούν να αντέξουν το «φορτίο» και φέρνουν πιο μπροστά τις αλλαγές στον τρόπο που θα θερμαίνουν τα σπίτια  τους οι Γερμανοί.

Συγκεκριμένα, η Γερμανία δρομολογεί την απαγόρευση θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο από το 2024, όμως μόνο στα νέα σπίτια.

Σύμφωνα με το έγκριτο Euronews, το σχέδιο, που εγκρίθηκε από τα μέλη της Κάτω Βουλής την Παρασκευή, αποτελεί τμήμα της κυβερνητικής συμφωνίας που υπέγραψαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, η οποία απαιτεί όλα τα νέα συστήματα θέρμανσης να λειτουργούν κατά 65% με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2025.

Βάσει των περιορισμών που εισάγονται, εφικτή είναι μόνο η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, κάτι που θα σήμαινε την εξαφάνιση των συστημάτων τηλεθέρμανσης και των λεβήτων βιομάζας, καθώς και των λύσεων με φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Η νομοθεσία προβλέπει πως τα υπάρχοντα συστήματα θέρμανσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά θα επισκευάζονται και θα ακολουθήσουν μεταβατικές περίοδοι αρκετών ετών μέχρι να ισχύσουν οι νέοι κανόνες και στα παλαιότερα κτίρια.

Προβλέπονται επίσης κρατικές επιδοτήσεις για την αλλαγή συστημάτων θέρμανσης, κάτι που δεν δείχνει να καθησυχάζει τους πολίτες που καταγγέλλουν ότι δε θα μπορούν να καλύψουν το κόστος.

Πάντως, για να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές και να γίνουν νόμος, το σχέδιο θα πρέπει να πάρει το πράσινο φως και από την Άνω Βουλή.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή που θα διατεθεί το 2023 στην Ελλάδα

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Με τα σημερινά δεδομένα στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, δεν αποκλείεται να δούμε τιμές γύρω στο 1,5 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όλα αυτά αποδίδονται στις διεθνείς εξελίξεις και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι με το κλείσιμο μια ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή για το brent από τις αρχές του έτους, προοιωνίζεται νέο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα.

Το γεγονός ότι η τιμή του Brent έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα των 88,9 ευρώ το βαρέλι ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου η λήξη της καλοκαιρινής περιόδου συνοδεύεται από πτώση ζήτησης και τιμής και σε συνδυασμό με τη μικρή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, δημιουργούν συνθήκες για νέες αυξήσεις.

Η τελευταία καταγεγραμμένη από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά (31 Αυγούστου) είναι στα 1,994 ευρώ ανά λίτρο και του ντίζελ κίνησης στο 1,768 ευρώ ανά λίτρο.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Βήμα – βήμα η αίτηση

Στο myθερμανση μπορείτε να μπαίνετε όταν ανοίξει η πλατφόρμα, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Η πληρωμή θα γίνει από 15 έως 31 Δεκεμβρίου. Θα μπει επίσης και νέο επιδοτούμενο καύσιμο στην πλατφόρμα.

Στη συνέχεια, θα επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
  • φυσικό αέριο ή υγραέριο
  • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
  • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
  • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
  • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
  • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα

Επίδομα θέρμανσης 2023: Ποιες αλλαγές έρχονται φέτος

Η κυβέρνηση φέτος επιδιώκει να ενισχύσει πολλούς πολίτες και επιχειρήσεις, και γι’ αυτό το λόγο σχεδιάζει μεγάλο «λίφτινγκ» στο επίδομα θέρμανσης. Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν φέτος στο επίδομα θέρμανσης, όπως αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων αλλά και αύξηση στα ποσά. Ωστόσο τις εξαγγελίες για τις τροποποιήσεις του επιδόματος προβλέπεται να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, κοστολογούνται και εξετάζονται τα εξής: Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.

Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικία: Τι ισχύει για κοινό καυστήρα

Ο διαχειριστής/εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης).

Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά/κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μία κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε και την δυνατότητα πληρωμής.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

Στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης.