Έσκασε η «βόμβα»: Δεν θα πληρωθεί το επίδομα συνταξιούχων 300 ευρώ – Πάει για αναβολή

Επίδομα συνταξιούχων: Από 200 έως 300 ευρώ περίμεναν όσοι δεν πήραν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς, όμως τελικά φαίνεται πως πάει πιο πίσω η εκλογική «φιέστα» με τις ενισχύσεις.

Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους και έβγαλε στον δρόμο χιλιάδες πολίτες που ζητούν δικαιοσύνη για το τραγικό δυστύχημα, έχει βγάλει «νοκ άουτ» τον προγραμματισμό της κυβέρνησης λίγο πριν τις εκλογές 2023.

Πριν το δυστύχημα, ήταν προγραμματισμένο ένα «πανηγυρικό» υπουργικό συμβούλιο όπου θα ανακοινωνόταν η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα πληρωνόταν και ένα έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους, και με το Market Pass ήδη στις τσέπες -ή στα κινητά- των περισσότερων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοίνωνε την ημερομηνία των εκλογών στις 9 Απριλίου.

Όμως όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν και ήδη όχι μόνο έχει ακυρωθεί η 9η Απριλίου για τις εκλογές, αλλά πήρε αναβολή και η ανακοίνωση για τον κατώτατο μισθό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να πληρωθεί και αργότερα το επίδομα συνταξιούχων προσωπικής διαφοράς, αντί της 31ης Μαρτίου που αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Επίδομα συνταξιούχων: Πόσα λεφτά θα πάρετε – Παραδείγματα

 • Παράδειγμα 1ο: Χαμηλοσυνταξιούχος χηρείας με προσωπική διαφορά και με συντάξιμες αποδοχές τον μήνα της τάξεως των 650 ευρώ, έλαβε τα Χριστούγεννα του 2022 έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ και επιπλέον 250 ευρώ πέρυσι το Πάσχα. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε θα λάβει μέχρι τις 31 Μαρτίου επιπλέον 300 ευρώ.
 • Παράδειγμα 2ο: Συνταξιούχος με σύνταξη 850 ευρώ τον μήνα, με προσωπική διαφορά, δεν έλαβε καμία από τις αυξήσεις ή ενισχύσεις του προηγούμενου διαστήματος. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε θα λάβει το ανώτατο ποσό των 300 ευρώ.
 • Παράδειγμα 3ο: Συνταξιούχος με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.050 ευρώ τον μήνα, δεν είδε την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε μόνο μια μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης της τάξεως των 36 ευρώ τον χρόνο. Με την νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 300 ευρώ.
 • Παράδειγμα 4ο: Συνταξιούχος με προσωπική διαφορά και με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.320 ευρώ τον μήνα, δεν είδε την αύξηση 7,75% τον προηγούμενο μήνα. Είδε όμως μια ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης της τάξεως των 111 ευρώ τον χρόνο. Με τη νέα ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ.
 • Παράδειγμα 5ο: Χαμηλοσυνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 750 ευρώ είχε προσωπική διαφορά, την οποία εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Ελαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 2,5%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 250 ευρώ.
 • Παράδειγμα 6ο: Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 1.400 ευρώ είχε προσωπική διαφορά, την οποία εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Ελαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 3,2%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ.
 • Παράδειγμα 7ο: Συνταξιούχος με άθροισμα κύριων συντάξεων 900 ευρώ είχε προσωπική διαφορά, την οποία εξάλειψε με την αύξηση του 7,75% του προηγούμενου μήνα. Ελαβε ως πραγματική αύξηση στις αποδοχές του ποσοστό 6,2%. Με τη νέα έκτακτη ενίσχυση θα λάβει επιπλέον ποσό 200 ευρώ.

Επίδομα συνταξιούχων: Αναλυτικός οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις

Οδηγό με επτά ερωτήσεις και απαντήσεις, καθώς και παραδείγματα για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, έπειτα από τις σχετικές ανακοινώσεις.

1) Ποιες κατηγορίες συνταξιούχων αφορά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που ανακοινώθηκε;

Αφορά το σύνολο των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ τον μήνα και είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% τον προηγούμενο μήνα είτε έλαβαν ποσοστό λιγότερο από αυτό. Οι συνταξιούχοι αυτοί υπολογίζονται σε 1.112.000, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι δεν θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση καθώς έχουν ήδη λάβει την αύξηση του 7,75% και δεν έχουν προσωπική διαφορά.

2) Ποια είναι τα ποσά ενίσχυσης και με ποια κριτήρια υπολογίστηκαν οι δικαιούχοι;

Η εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε χθες είναι κλιμακούμενη και εξαρτάται από τρία κριτήρια:

 • Τη μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς.
 • Το ύψος της σύνταξης.
 • Τυχόν άλλες ενισχύσεις που δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Ξεκινά από τα 200 ευρώ για 158.000 συνταξιούχους που είδαν αύξηση τον προηγούμενο μήνα, αλλά σε ποσοστό λιγότερο του 7%. Διαμορφώνεται στα 250 ευρώ για 394.000 συνταξιούχους που είτε είδαν μικρή αύξηση (λιγότερη από 3,5%) και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είδαν μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα. Και κλιμακώνεται στα 300 ευρώ για 560.000 κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους που είτε δεν είδαν καμία αύξηση των εισοδημάτων τους το προηγούμενο διάστημα, είτε είδαν πολύ μικρή ενίσχυση μέσα από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και παράλληλα έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων κάτω των 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είναι χαμηλοσυνταξιούχοι με προσωπική διαφορά οι οποίοι ενισχύονται εκ νέου μετά την ενίσχυση των 250 ευρώ που έλαβαν τα Χριστούγεννα.

3) Πότε θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική ενίσχυση; Χρειάζεται αίτηση;

Έως τις 31 Μαρτίου με εμβόλιμη πληρωμή. Δεν απαιτείται καμία αίτηση από τους συνταξιούχους.

4) Θα λάβω την έκτακτη ενίσχυση στο ακέραιο;

Η έκτακτη ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη. Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου. Επομένως τα ποσά που ανακοινώθηκαν θα καταβληθούν στο ακέραιο.

5) Ο υπολογισμός του ύψους της σύνταξης είναι με βάση το μικτό ή το καθαρό ποσό που λαμβάνει ο συνταξιούχος;

Προκειμένου να λάβει την ενίσχυση ο συνταξιούχος, εξετάζεται το καθαρό προ φόρων ποσό σύνταξης. Δηλαδή η σύνταξή του μετά την αφαίρεση των «ασφαλιστικών» κρατήσεων, 6% για υγειονομική περίθαλψη και τυχόν κράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων (η λεγόμενη ΕΑΣ) και πριν την παρακράτηση των φόρων.

6) Ποιοι δεν θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση;

Από όσους έχουν προσωπική διαφορά, δεν θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.600 ευρώ τον μήνα (περίπου το 2% των συνταξιούχων). Οι συνταξιούχοι αυτοί, όμως, έχουν ήδη δει σημαντικό ετήσιο όφελος της τάξεως των 500-600 ευρώ λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

7) Από τις αυξήσεις και τις έκτακτες ενισχύσεις που δόθηκαν τους τελευταίους μήνες ποιοι συνταξιούχοι δεν ωφελήθηκαν καθόλου;

Όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας, ωφελήθηκαν όλοι οι συνταξιούχοι, ασχέτως αποδοχών, από τις 3 μόνιμες αυξήσεις και τις 2 έκτακτες ενισχύσεις των τελευταίων δυο μηνών. Μάλιστα, 6 στους 10 θα δουν μέσα στο 2023 μία επιπλέον σύνταξη. Το υπουργείο υπενθυμίζει πως από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 έχουν ήδη καταβληθεί:

 • Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους με αποδοχές έως 800 ευρώ τον μήνα.
 • Μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης σε πάνω από 900.000 συνταξιούχους με εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω.
 • Η 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση σε πάνω από 230.000 συνταξιούχους

Οι πρώτες -ύστερα από μια δωδεκαετία- αυξήσεις έως 7,75% για 1,7 εκατ. συνταξιούχους.

Τώρα, όπως αναφέρει το υπουργείο, με την έκτακτη ενίσχυση καλύπτονται αφενός οι 120.000 συνταξιούχοι που δεν είχαν λάβει καμία αύξηση ή ενίσχυση, αφετέρου 992.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά οι οποίοι ενισχύονται εκ νέου καθώς είχε προηγηθεί μια πολύ μικρή ή συγκριτικά μεγαλύτερη ενίσχυση τα Χριστούγεννα.