Επίσημο: Τέλος το «Δώρο Πάσχα 2023» – Ποιο έκτακτο επίδομα θα δοθεί

Δώρο Πάσχα 2023: Είχε διαρρεύσει ότι «κλείδωσε» αλλά τελικά τα δεδομένα άλλαξαν. Επιταγή ακρίβειας ή άλλο έκτακτο επίδομα στους ευάλωτους δεν θα δοθεί. Τι θα μοιραστεί πριν τις εκλογές.

Επιδόματα, διευκολύνσεις και καθετί δυνατό μοιράζεται προεκλογικά, και ήδη είμαστε στην τελική ευθεία για την πληρωμή δύο έκτακτων επιδομάτων. Όμως, άτυπο «Δώρο Πάσχα 2023», όπως δόθηκε πέρσι σαν εφάπαξ επιταγή ακρίβειας στους λογαριασμούς τους, δεν θα δουν φέτος οι ευάλωτες ομάδες.

Το επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, όταν ρωτήθηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη εάν υπάρχουν χρήματα ώστε να ληφθούν και νέα μέτρα μέχρι τις εκλογές.

Είπε χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε αυτά που είχε να κάνει. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν υπάρχει κάποιο μαζικό δημοσιονομικό πακέτο, δεν πρόκειται να κάνουμε μια εκλογική περίοδο η οποία θα στηρίζεται στο χρήμα του φορολογούμενου. Εμείς πάντοτε παίρναμε μέτρα με βάση το δημοσιονομικό χώρο που υπήρχε, ολοκληρώθηκε αυτή η φάση. Έχουμε αφήσει ένα πολύ μικρό περιθώριο, κάποιες μικρές ρυθμίσεις από εδώ και από εκεί που είναι αναγκαίες και που κάθε φορά γίνονται, κάθε φορά έχουμε ρυθμίσεις αλλά τίποτε προεκλογικό με τον χαρακτήρα του κομματικού προεκλογικού δεν πρόκειται να γίνουν.»

Αυτά που θα δοθούν όμως μέσα στον Μάρτιο είναι το Market Pass και το επίδομα στους συνταξιούχους που έχασαν την αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς.

Market Pass: Αίτηση από 21/2 μέχρι 15/3 – Ανοίγει το gov.gr

Ο δικαιούχος φυσικό πρόσωπο μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr, με τους κωδικούς taxisnet.

Ο αιτών συμπληρώνει και ενημερώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα:

 • τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
 • τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και
 • τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του σε περίπτωση επιλογής της πίστωσης της οικονομικής ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό

Η επιβεβαίωση ότι ο αιτών είναι δικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώνεται, πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης. Θα γίνεται αυτόματη αναζήτηση στοιχείων που θα κρίνουν εάν θα είναι επιλέξιμη η αίτηση του.

Στη συνέχεια πιστοποιείται η επιλεξιμότητα ο δικαιούχος πληροφορείται το μηνιαίο ποσό που δικαιούται. Μετά ο πολίτης μετά έχει δύο επιλογές:

 • να πιστωθεί το ποσό στην άυλη ψηφιακή κάρτα στο κινητό τηλέφωνο του, που πρέπει να διαθέτει τεχνολογία NFC)
 • να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του

Market Pass: Πότε θα πληρωθείτε – Όλες οι ημερομηνίες

Για ψηφιακή κάρτα πληρώνεστε:

 • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 3η Μαρτίου 2023.
 • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα έως την 20ή Μαρτίου 2023.
 • Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας η ενίσχυση των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα για πίστωση στην ψηφιακή χρεωστική κάρτα εντός των πρώτων τριών εργάσιμων ημερών κάθε μηνός.

Για κατάθεση στην τράπεζα πληρώνεστε:

 • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό έως την 28η Φεβρουαρίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαρτίου 2023.
 • Για όσους υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό από την 1η Μαρτίου έως την 15η Μαρτίου 2023, η ενίσχυση των μηνών Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 20ή Μαρτίου 2023.
 • Για όλους τους δικαιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση ενίσχυσης με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό η ενίσχυση των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2023 αποστέλλεται στο τραπεζικό ίδρυμα προς πληρωμή έως την 3η Μαΐου 2023.

Επίδομα μέχρι 300 ευρώ στους συνταξιούχους κλιμακωτά

Επίδομα προσωπικής διαφοράς «βαπτίστηκε» η νέα οικονομική βοήθεια για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση 7,75% στις συντάξεις τους. Όπως αναμενόταν, την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα περιφερειακά ΜΜΕ από την Κοζάνη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός:

«Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23. Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας. Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκατ. ευρώ».

Πότε θα πληρωθεί το επίδομα συνταξιούχων μέχρι 300 ευρώ

Όποιο και αν από τα παραπάνω σενάρια επιβεβαιωθεί, το βέβαιο είναι ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου. Λίγες μόλις εβδομάδες δηλαδή πριν στηθούν οι κάλπες. Τα χρήματα θα μπουν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να χρειαστεί κάποια αίτηση επιπλέον ή ο,τιδήποτε άλλο. Θα συμπέσει μαζί με το Market Pass που επίσης θα πιστώνεται εκείνες τις ημέρες.

Ρυθμίσεις ανάσα για νέες και παλαιές οφειλές

Την αναβίωση των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, σε περιπτώσεις που κάποιοι φορολογούμενοι βγήκαν εκτός, λόγω αδυναμίας πληρωμής 1-2 δόσεων ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  Η αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων θα γίνεται με την καταβολή, από πλευράς οφειλέτη, δύο μηναίων δόσεων. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η επανένταξη σε ρύθμιση ήταν ένα από αιτήματα που δέχθηκε.

«Ένα από τα αιτήματα ήταν τι γίνεται, αν έχω χάσει κάποια ρύθμιση, να αναβιώσει. Η απάντηση είναι “Ναι” θα γίνεται. Θα γίνει και αυτή η ανακοίνωση. Με δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι συμπολίτες μας να αναβιώσουν παλιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις, από τις οποίες είχαν βγει» είπε. Οι ανακοινώσεις αναμένονται από τους αρμόδιους υπουργούς.

Παράλληλα, θα υπάρξει και ένα νέο σχήμα 36-72 δόσεων για συνεπείς πολίτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που δυσκολεύονται μετά την πανδημία.

Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο

Επίσης, ανακοίνωσε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. «Έχω πάρει την απόφαση ότι θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, αυτό μπορώ να το ανακοινώσω σήμερα». Συμπλήρωσε δε, πως πρόκειται για κάτι που έχει συμφωνήσει με το υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχω ζητήσει και από την Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά.