Έσκασε είδηση: Έρχεται νέα επιταγή ακρίβειας το 2024 – Οι δικαιούχοι

Επιταγή ακρίβειας: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε απρόσμενα ένα νέο έκτακτο επίδομα που θα πάρουν οι ευάλωτοι χωρίς αίτηση. Τα τελευταία νέα για ποσά και δικαιούχους στο xristika.gr.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε πρώτος το έναυσμα ότι τελικά θα βρεθούν τα κονδύλια για να μοιραστεί νέα επιταγή ακρίβειας το 2024, και τώρα σιγά-σιγά διαρρέουν νέες πληροφορίες από τα πλέον επίσημα χείλη στο υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είπε τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός, τα χρήματα που θα χρειαστούν, ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια ευρώ και θα βρεθούν από την έκτακτη φορολόγηση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τα κέρδη των διυλιστηρίων.

Τελευταία είδηση βγαίνει από τον Ηλία Τσούνη, εκπρόσωπο Τύπου του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος ξεδίπλωσε τις λεπτομέρειες για το πώς θα δοθεί, πότε και σε ποιους, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση, που στόχο έχει να ανακουφίσει τα νοικοκυριά.

Μάλιστα, ο κ. Τσούνης έκανε λόγο για διευρυμένα κριτήρια και ποσά, δηλαδή περισσότερους δικαιούχους και μεγαλύτερα ποσά.

Πιο αναλυτικά:

Ποιοι θα πάρουν επιταγή ακρίβειας το 2024

«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα να πούμε ποιο θα είναι το ποσό για κάθε συνταξιούχο και ποιες οι προϋποθέσεις. Θυμίζω ότι πέρσι ήταν 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους που είχαν περισσότερη από 10 ευρώ προσωπική διαφορά και σύνολο συντάξεων έως 1.600 ευρώ. Και το ποσό κυμαινόταν ανάλογα με το ύψος της σύνταξης από 100 έως 200 ευρώ» ανέφερε ο κ. Τσούνης στην ΕΡΤ.

«Να συμπληρώσω ότι πέρσι δόθηκε και ένα έκτακτο επίδομα συμπληρωματικά με το επίδομα προσωπικής διαφοράς, της τάξεως των 150 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή για όσους έχουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Θα δούμε. Η δική μου αίσθηση είναι ότι θα έχουμε κάτι αντίστοιχο και φέτος» προσέθεσε, σημειώνοντας πάντως, πως αυτές είναι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Τσούνη, μέχρι το 2027 θα έχει μηδενιστεί η προσωπική διαφορά εάν συνεχίσει η οικονομία να ευημερεί, έχει ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα αυξάνονται οι συντάξεις, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται.

Την προηγούμενη φορά, έκτακτο επίδομα είχαν πάρει:

  • Επίδομα από 100 έως 250 ευρώ (ανάλογα με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών) θα πάρουν:
  • Περί τις 700.000 «παλαιοί» συνταξιούχοι (προ της 13η Μαΐου 2016) από τους 750.000 που έχουν προσωπική διαφορά και δεν έλαβαν φέτος την αύξηση του 3%
  • Όσοι λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις κάτω από 800 ευρώ τον μήνα
  • Οι χαμηλοσυνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές έως 700 ευρώ και ζευγάρι συνταξιούχων έως 1.300 ευρώ

Συνολικά είχαν λάβει ενίσχυση έως 1,3 εκατ. συνταξιούχοι.

Τετραπλασιάστηκαν οι δηλώσεις εργαζόμενων συνταξιούχων

Όσο αφορά στους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο κ. Τσούνης έκανε λόγο για έναν νόμο win win για όλες τις πλευρές, καθώς έχουν τετραπλασιαστεί οι δηλώσεις απασχολούμενων συνταξιούχων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα efka.gov.gr.

185.000 συνταξιούχοι έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα ότι εργάζονται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μισθωτοί, καταγράφοντας αύξηση 400% σε σχέση με το 2023 όταν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που είχαν επιλέξει να δηλώσουν ότι εργάζονται ήταν 35.000.

«Η αλήθεια είναι ότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι συνταξιούχοι που επιλέγουν να επιστρέψουν στην εργασία είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ως μισθωτοί. (…) Άρα καταλαβαίνει κανείς ότι εδώ είναι από τις περιπτώσεις όπου η πολιτεία νομοθετεί μια διάταξη η οποία αγκαλιάζεται από τους πολίτες γιατί αντιλαμβάνονται ότι είναι ευνοϊκή» τόνισε ο κ. Τσούνης.

«Το πέναλτι 30% επί της συντάξεως για όσους συνταξιούχους επέλεγαν να εργαστούν ήταν με τον νόμο Βρούτση. Με τον νόμο Κατρούγκαλου ήταν 60%. Άρα καταλαβαίνει κανείς ότι υπήρξε μια βελτίωση με το νόμο Βρούτση το 2020 γιατί το 60% περικοπή έγινε 30%, άρα δόθηκε ένα μικρό κίνητρο στους συνταξιούχους να μπουν στην αγορά εργασίας. Ωστόσο πλέον είναι μηδέν.

Άρα είναι ευνοϊκό το κίνητρο για το καθεστώς για τους απασχολούμενους συνταξιούχους. Εδώ να πω ότι είναι από τις λίγες περιπτώσεις όπου μια διάταξη, ένας νόμος είναι win win για όλες τις πλευρές. Αφενός για τους συνταξιούχους γιατί μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους αφετέρου για τις επιχειρήσεις όπου μπορούν να “εκμεταλλευτούν” όλη αυτή τη συσσωρευμένη εμπειρία που κουβαλούν οι συμπολίτες μας που δεν είναι απόμαχοι της εργασίας, είναι άνθρωποι που κουβαλούν εμπειρία, είναι άνθρωποι που μπορούν να είναι εξαιρετικά στελέχη για τις επιχειρήσεις.

Άρα βλέπει κανείς ότι είναι προς όφελος τόσο των ίδιων των συνταξιούχων γιατί αυξάνουν τα εισοδήματά τους, όσο και των επιχειρήσεων όσο και του δημόσιου ταμείου γιατί οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν έναν ειδικό φόρο επί του μισθού τους, εφόσον είναι μισθωτοί» ανέφερε καταλήγοντας ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ.

Συνταξιούχοι: Έρχονται διπλά αναδρομικά το καλοκαίρι – Οι δικαιούχοι

Ο ΕΦΚΑ προγραμματίζει μέσα στο καλοκαίρι την καταβολή αναδρομικών από εκκρεμείς επανυπολογισμούς συντάξεων για χιλιάδες συνταξιούχους.

Επιπλέον αναμένεται η κρίσιμη απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου σχετικά με τα δώρα και τα επιδόματα των συνταξιούχων για την περίοδο 2013-2018.

Συγκεκριμένα, περίπου 12.000 συνταξιούχοι από ταμεία τραπεζών και πρώην ΔΕΚΟ (Εθνικής, Ολυμπιακής, Ιονικής, ΟΤΕ) θα λάβουν αναδρομικά εντός του Ιουλίου, με τα ποσά να ξεπερνούν τις 13.000 ευρώ και να φτάνουν έως και τις 20.000 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στην ουρά του επανυπολογισμού βρίσκονται πάνω από 50.000 συντάξεις που είτε δεν έχουν επανυπολογιστεί είτε έχουν υπολογιστεί λανθασμένα.

Η διαδικασία του ορθού επανυπολογισμού από τον ΕΦΚΑ είναι σε εξέλιξη και έχει ολοκληρωθεί για πολλούς συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι αναδρομικά καταβλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2023 για πρώην εργαζομένους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, τον Απρίλιο του 2024 για συνταξιούχους του τέως ΗΣΑΠ, τον Μάιο του 2024 για το τέως ΤΣΠ-ΑΤΕ και τον Ιούνιο του 2024 για το τέως ΤΑΠ-ΟΤΕ.