ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται το έκτακτο επίδομα ακρίβειας – Ποιοι πληρώνονται

Έκτακτο επίδομα ακρίβειας: Ώρα πληρωμής πλησιάζει πριν τα Χριστούγεννα. Ποιοι και πότε πληρώνονται.

Εν αναμονή του έκτακτου επιδόματος που θα μοιραστεί για τα Χριστούγεννα είναι εκατομμύρια δικαιούχοι, που καθίστανται δικαιούχοι με ή χωρίς να έχει προηγηθεί αίτηση. Ο λόγος για την περίφημη επιταγή ακρίβειας, που ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί πότε πληρώνεται, υπάρχει όμως μία πρώτη επίσημη δήλωση για την ακριβή ημερομηνία πληρωμής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε σε σχετική ερώτηση για το θέμα κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η 20ή Δεκεμβρίου είναι η πιο πιθανή ημερομηνία καταβολής των 250 ευρώ αλλά και των υπολοίπων επιδομάτων που περιλαμβάνονται στη διάταξη.

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι πληρώνονται στις 20 Δεκεμβρίου

Οι δικαιούχοι της επιταγής ακρίβειας είναι:

  • 1 εκατομμύριο συνταξιούχοι, με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ (έναντι 7.200), ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 16.800 ευρώ (έναντι 14.400) και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ (έναντι 200.000 ευρώ)
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ
  • 225.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος που θα λάβουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ
  • 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν αυξημένο επίδομα κατά 50%
  • 100.000 μακροχρόνια άνεργοι από 12 έως 24 μήνες -στη βάση του μοντέλου που εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας- που δεν είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 9.600 ευρώ και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 16.800 ευρώ

Ειδικότερα για τους συνταξιούχους, το επίδομα 250 ευρώ θα λάβουν:

  • Οι συνταξιούχοι με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα 9.600 ευρώ (ή 800 ευρώ μηνιαία σύνταξη προ φόρου) ή με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ως 16.800 ευρώ.
  • Πέραν του εισοδηματικού ορίου, η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι συνταξιούχοι μένουν εκτός πληρωμής

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι δικαιούχοι, για να μη μείνουν εκτός πληρωμής, πέρα από το εισοδηματικό κριτήριο, είναι οι εξής:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες εξακόσια (9.600,00) ευρώ και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις δεκαέξι χιλιάδες οκτακόσια (16.800,00) ευρώ. Ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, για τους σκοπούς εφαρμογής του παρόντος, θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2021, η οποία έχει υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος.
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ.
  • Κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει, μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-Ε.Φ.Κ.Α. και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Γ.Λ.Κ.), η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.

Επίδομα τροφίμων: Πρώτη επίσημη δήλωση για Food Pass

Το Food Pass -επί της ουσίας το κουπόνι για προμήθειες από το σούπερ μάρκετ– αρχικά «ήχησε» σαν ένα ακραίο μέτρο στήριξης, όμως τελικά φαίνεται πως κρίνεται αναγκαίο.

Και ενώ τα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύουν μονάχα διαρροές και πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ήρθε να «σφραγίσει» ότι το ενδεχόμενο είναι σχεδόν σίγουρο.

Το οικονομικό επιτελείο, έτσι κι αλλιώς, «ζύγιζε» τις αντοχές του προϋπολογισμού αφού αποτιμά σαν δεδομένη την ανάγκη περαιτέρω στήριξης τους επόμενους μήνες λόγω των αυξημένων τιμών, και φαίνεται πως τελικά ο λογαριασμός «βγαίνει».

Είπε αρχικά στο OPEN ο κ. Σκυλακάκης:

«Αν προκύψουν δημοσιονομικοί πόροι προτεραιότητα έχουν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στα ευάλωτα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη. Σχεδιάζουμε να πηγαίνουν απευθείας στα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεν σχεδιάζουμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών».

Και «αποκάλυψε» το κουπόνι για σούπερ μάρκετ:

«Όποιους πόρους έχουμε, με διάφορους τρόπους θα πάνε απευθείας στα νοικοκυριά. Πληθωρισμός είναι ηλεκτρισμός, καύσιμα, τρόφιμα. Ανάλογα με τις εξελίξεις κατευθύνεις τους πόρους. Αν έχεις αποκλιμάκωση των καυσίμων τότε ανοίγουν άλλες δυνατότητες. Στο βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία και την οικονομία».

Τι είναι το food pass

Το νέο αυτό voucher θα αφορά την αγορά τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από κρεοπωλεία, φούρνους, μίνι μάρκετ.

Το voucher θα γίνει με βάση τη φορολογική δήλωση του 2021 και στόχος είναι να καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών για το τρίμηνο το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το voucher θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα από το fuel pass, περίπου στα 100 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αρχές του 2023.

Προτεραιότητα για την επιταγή που θα ανέρχεται περίπου στα 100 ευρώ, θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά, με το ποσό να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και περιουσιακά κριτήρια βάσει της δήλωσης Ε9 για την αξία των ακινήτων που κάνει κάθε δικαιούχος.

Επίδομα για σούπερ μάρκετ με αίτηση στο gov.gr

Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για το Fuel Pass ήταν η αίτηση στο vouchers.gov.gr.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεστε με τους κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα ζητά να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:

  • Διεύθυνση email
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Για το επίδομα βενζίνης, η αποστολή των αιτήσεων προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα γινόταν το πρωί κάθε εργάσιμης ημέρας. Η πίστωση της ενίσχυσης γινόταν εντός ολίγων ημερών (συνήθως 3-4 το πολύ) από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.

ΑΘΗΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Recent Posts

Συνεχίζει αήττητος ο Παναθηναϊκός: 68-61 τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…

6 έτη ago

Λοταρία αποδείξεων: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ (TAXISnet και www.aade.gr)

aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…

6 έτη ago

Νίμιτς: Κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό

"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…

6 έτη ago

Μητροπολίτης Μεσσηνίας κατά Ιερώνυμου: Όχι στα συλλαλητήρια

Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…

6 έτη ago

Νεκρός ο επιβάτης που έπεσε από το Blue Star Naxos

Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…

6 έτη ago

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται πρόστιμα έως 250 ευρώ

Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…

6 έτη ago