«Έρχεται πολική βόμβα στην Ελλάδα»: Εφιαλτική πρόβλεψη Λέκκα

Καιρός: Την ώρα που ο χειμώνας… αγνοείται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο να δούμε την πολική βόμβα που «πάγωσε» τις ΗΠΑ στη χώρα μας!

Για τα ακραία καιρικά φαινόμενα μίλησε ο Ευθύμιος Λέκκας καθώς το πολικό ψύχος πλήττει τις ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω του πάνω από 60 νεκρούς, εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα και ανυπολόγιστες καταστροφές.

«Ακόμα δεν έχουμε μπει σε πλήρη αποσταθεροποίηση. Βλέπουμε γεγονότα τα οποία αφορούν το παγκόσμιο γίγνεσθαι και επίπεδο και φαινόμενα τα οποία αφορούν περιοχές, ολόκληρες ηπείρους, ακόμα και κράτη. Αυτά είναι πρωτοφανή και έχουν να εμφανιστούν, όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον εκατό χρόνια. Θεωρούμε ότι είναι το έναυσμα ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης» δήλωσε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

Εξέφρασε την άποψη ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια πολική βόμβα και στη χώρα μας.

«Βλέπουμε μία πλήρη αναστροφή της κατάστασης. Τώρα που θα έπρεπε να υπάρχει χειμώνας υπάρχει σχεδόν καλοκαιρία και αυτό το δούμε και να εξελίσσεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με αντίθετα φαινόμενα» είπε ο κ. Λέκκας.

«Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε σε ένα μεγάλο βαθμό είναι να θωρακιστούμε, να έχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα ως ένα βαθμό και οι επιπτώσεις θα είναι μικρότερες όλο αυτές. Όλες αυτές οι δράσεις εντάσσονται σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, που σημαίνει προπαρασκευή και ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και όλα αυτά τα φαινόμενα», τόνισε ακόμη ο καθηγητής Γεωλογίας.

Καιρός: Τι είναι το «ατμοσφαιρικό βουνό» που τύλιξε όλη την Ελλάδα – Πώς θα κάνουμε Πρωτοχρονιά

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα, ωστόσο η θερμοκρασία θυμίζει περισσότερο Πάσχα, παρά Πρωτοχρονιά.

Καλές καιρικές συνθήκες και σε όλη τη χώρα αλλά και στη Μεσόγειο έχει φέρει το ατμοσφαιρικό βουνό σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος, «υπάρχει ένα αντικυκλωνικό πεδίο όπως λέμε στη μετεωρολογία, δηλαδή πεδίο υψηλών βαρομετρικών πιέσεων, ένα ατμοσφαιρικό βουνό, που στην ουσία εμποδίζει τις κακοκαιρίες από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη να κινηθούν πιο νότια και χαρίζει πολύ καλές ημέρες, που θυμίζουν πιο πολύ Άνοιξη, παρά χειμώνα».

Οσον αφορά τον καιρό της Πρωτοχρονιάς, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης ανέφερε:

«Θα διατηρηθεί ο ήπιος καιρός μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και τις πρώτες ημέρες του χρόνου. Στον χάρτη των βροχοπτώσεων όμως, παρατηρούνται κάποιες βροχές την παραμονή της Πρωτοχρονιάς προς το νότιο, νοτιοανατολικό Αιγαίο, χωρίς όμως να προβληματίσουν και να χαλάνε το ανοιξιάτικο καιρικό σκηνικό».

Καιρός Χριστούγεννα 2022: «Αυτό είναι πολύ ύποπτο» – Ανησυχία Σάκη Αρναούτογλου για τον χειμώνα

Πως μπορεί ένα ηφαίστειο στην Τόνγκα να επηρεάσει τον καιρό του φετινού χειμώνα;

“Θα μπορούσε η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga να αλλάξει τον καιρό του επερχόμενου χειμώνα;”, αναρωτιέται αρχικά σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του με πηγή το wetteronline.de, αναφέρει:

«Στις 15 Ιανουαρίου του 2022, η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη στην πρόσφατη ιστορία, αυτη του ηφαιστείου Hunga Tonga, εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες υδρατμών μέχρι τη στρατόσφαιρα.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε ακόμη και να διαταράξει τα ρεύματα ανέμου που κατευθύνουν τον καιρό εδώ τον ερχόμενο χειμώνα.

Μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (ΗΠΑ) έδειξαν ότι η μεγα-έκρηξη του Ιανουαρίου θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει και το κλίμα της Γης. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης απελευθερώθηκε ελάχιστο διοξείδιο του θείου, υπέθεσαν ότι η συνήθης ψυκτική επίδραση των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων δεν θα μπορούσε σχεδόν καθόλου να λειτουργήσει.

Αντίθετα, οι ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες εκπεμπόμενων υδρατμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υδρατμοί είναι ένα πολύ ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, η αύξηση του οποίου σε οποιοδήποτε σημαντικό μέγεθος θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αύξηση της θερμοκρασίας των κατώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων μεσοπρόθεσμα.

Πάνω από αυτό, ωστόσο, στην ανώτερη, ξηρή στρατόσφαιρα, αναμένεται μετρήσιμη ψύξη. Και αυτό ακριβώς κατάφεραν να αποδείξουν οι ερευνητές, την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας ψύξης της ανώτερης στρατόσφαιρας πάνω από το νότιο ημισφαίριο της Γης.

Αυτή η ψύξη της στρατόσφαιρας έχει εν τω μεταξύ λάβει ένα πρωτοφανές μέγεθος και αναμένεται ότι το φαινόμενο αυτό θα επεκταθεί και στο βόρειο ημισφαίριο της Γης κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Ένας μετεωρολόγος από τη σελίδα Severe Weather Europe διερεύνησε τώρα το ερώτημα για το ποιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι διαδικασίες στη θερμοκρασία και τις διατάξεις ροής των κύριων ανεμολογικών σχημάτων που καθορίζουν τον καιρό στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Βασιζόμενος σε μια εξαιρετικά πολύπλοκη αλυσίδα στοιχείων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αναμενόμενες θερμικές ανωμαλίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της λεγόμενης Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης (NAO) και να ενισχύσουν την τάση προς το σχηματισμό ενός αρνητικού δείκτη NAO.

Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά πίεσης μεταξύ του χαμηλού της Ισλανδίας και του υψηλού των Αζορών θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευνοικότερες συνθήκες για ψυχρές εισβολές από τον βόρειο πόλο σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης!

Δεδομένου ότι η υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη της Hunga Tonga είναι ένα φαινόμενο με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτή την κλίμακα στο παρελθόν, τα όποια συμπεράσματα εξάγονται από το γεγονός αυτό πρέπει να αξιολογούνται με μεγάλη προσοχή!!!

Για παράδειγμα, ένα σύστημα υψηλών πιέσεων (Αντικυκλώνας) που μπλοκάρει τα συστήματα από τον Ατλαντικό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πολύ ήπιο χειμερινό καιρό σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης αν αγκυροβολούσε πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αντί για τις Βρετανικές Νήσους.

Επιπλέον, οι αναμενόμενες επιδράσεις στον ΝΑΟ θα μπορούσαν να απουσιάζουν ή να καθυστερήσουν μέχρι την άνοιξη, έτσι ώστε ο χειμώνας να είναι περισσότερο “ατλαντικού τύπου”, δηλαδή ήπιος και υγρός.

Εν ολίγοις: η έρευνα για τις εποχικές προβλέψεις είναι σημαντική και καλή.

Ωστόσο, η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και δεν μπορεί να παράσχει παρά μόνο πρόχειρες ενδείξεις.

Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με τις πραγματικά εφικτές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, οι οποίες χάρη στην πρόοδο της σύγχρονης μετεωρολογίας θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς.

Έτσι, ακόμη και με βάση τα ακόμη πολύ αραιά ευρήματα από την έκρηξη της Τόνγκα, το ζήτημα του επερχόμενου χειμώνα παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Καιρός: Τα Μερομήνια… μίλησαν – Τι έρχεται

Με την ενεργειακή κρίση να αποτελεί βραχνά και φόβο για όλους, οι προβλέψεις για φέτος από τα Μερομήνια δεν είναι ευχάριστες…

Μερομήνια Ιανουάριος 2023

Ευχάριστες οι πρώτες μέρες του Ιανουαρίου, αλλά καθώς τα καλικαντζαράκια ετοιμάζονται για αναχώρηση, αλλάζει η κατάσταση. Συννεφιάζει ο ουρανός, πέφτει η θερμοκρασία, φυσά τσουχτερό το βοριαδάκι και ο υετός δηλώνει δυναμικά την παρουσία του.

Με βορεινές βροχοπτώσεις στα πιο χαμηλά και με χιονόνερα ή χιόνια στα ψηλότερα.

Η συνθήκη αυτή διαρκεί κάμποσο, τουλάχιστο μια βδομάδα, πράγμα που επιτρέπει στους ταμιευτήρες των υπόγειων νερών να αναπληρώσουν τη χασούρα της ξηρής περιόδου και στη χλωρίδα της μάνας γης ν’ ανακουφιστεί.

Καθώς τυλίγεται, ωστόσο, το μηνιάτικο νήμα, η ψυχρή απειλή εντείνεται και η γενίκευση της χιονόπτωσης, γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Με αυξομειώσεις της ίδιας μετεωρολογικής εικόνας μας αποχαιρετά ο Γενάρης, αφήνοντάς μας με την προσμονή των αλκυονίδων στην αγκαλιά του κουτσού Φλεβάρη.

Μερομήνια Φεβρουάριος 2023:

Εισερχόμενος ο Φεβρουάριος δε φαίνεται να ξεχνά το σκηνικό που παρέλαβε και συνεχίζει τη δράση του προκατόχου του.

Προς στιγμή, μετά το πρώτο τριήμερο, δίνει την εντύπωση, πως θα ημερέψει και θα «φλεβίσει». Αμ δε! Πριν συμπληρωθεί το δεκαήμερο ξανασυνοφρυώνεται και μας απειλεί με βορεινόβροχο και ίσως χιονάκι.

Γρήγορα όμως ξαναδείχνει τον ήλιο του, αλλά με δόντια που τρίζουν. Ο βοριάς επιμένει δυνατός και ψυχρός, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στη ναυσιπλοΐα όσο και στη θέρμάνσή μας.

Καθώς περνά στο δεύτερο μισό του, ωστόσο, μειώνονται σταδιακά οι εντάσεις των φαινομένων και μια μέτριας έντασης βροχούλα φαίνεται αρκετά πιθανή.

Γενικά όμως, έτσι τσουχτερός, όπως μπήκε κι όπως πορεύτηκε , ο μήνας των δύο όψεων (σύμφωνα με την παράδοση), μας αποχαιρετά.

Μερομήνια Μάρτιος 2023:

Γελαστός και γλυκούλης μας καλημερίζει ο προάγγελος της άνοιξης, Μάρτιος.

Φυσάει λίγο έντονα βέβαια, αλλά δεν μας ενοχλεί η δροσερή πνοή του. Αντιλαμβάνεται, ως φαίνεται, αυτή την πραγματικότητα κι αποφασίζει να την αλλάξει λιγουλάκι.

Έτσι σηκώνει συννεφάκια, που σιγά σιγά μαυρίζουν και το ποθητό νεράκι πέφτει, στα χαμηλά ως βροχούλα και στα ψηλώματα ως χιονόνερο. Όλα αυτά , ως τη συμπλήρωση της πρώτης δεκάδας των μαρτιάτικων ημερών.

Και η συνέχεια όμως δεν εμφανίζεται πολύ αλλαγμένη. Ίσως με κάπως ηπιότερα φαινόμενα, αλλά με τη γενική εικόνα να συνεχίζεται μέχρι και το τέλος της τρίτης εβδομάδας του μήνα.

Οδεύοντας προς την έξοδο, τα πράγματα ηρεμούν ακόμα περισσότερο κι αφού, μια ακόμα βροχούλα δώσει τονωτική πνοή στην αρχόμενη βλάστηση της άνοιξης, περνάμε την πύλη του Απρίλη μέσα σε συνθήκες πραγματικά ανοιξιάτικες.

Μερομήνια Απρίλιος 2022:

Ο Απρίλιος μας υποδέχεται σύμφωνα την χιλιοτραγουδισμένη εικόνα του, ξανθός, δροσερός και μυρωδάτος. Έτσι συνεχίζει την πορεία του, τουλάχιστο ως την αρχή της Μεγάλης ορθόδοξης εβδομάδας.

Από βόρειες διευθύνσεις φυσούν οι άνεμοι, αλλά οι εντάσεις τους είναι χαμηλές, οι θερμοκρασίες ευχάριστες, οι κυματισμοί μέτριοι και μόνο η παρατεταμένη ασυννέφιαστη εικόνα του στερεώματος αρχίζει να δημιουργεί ανησυχίες, αφού η προσδοκία βροχής έχει καταστεί απαίτηση από την εικόνα της θαλερής κι ολάνθιστης φύσης.

Λίγο πριν την Ανάσταση, ωστόσο, θα συννεφιάσει και η πιθανότητα βροχής είναι πραγματικότητα. Ο οβελίας μάλλον δεν θα κληθεί ν’ αντιμετωπίσει τις καιρικές συνθήκες και όλα θα κυλήσουν ομαλά, ως την εξόδιο ημέρα.

Μερομήνια Μάιος 2023:

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη, ο Μάιος συνεχίζει στα μετεωρολογικά βήματα του Απρίλη, τουλάχιστο τις πρώτες μέρες.

Στη βδομάδα πάνω, κάνει να αγριέψει, ρίχνει λίγο τις θερμοκρασίες κι αναστατώνει τις θάλασσες, αλλά γρήγορα εκτονώνει την αγριάδα του, με μια ήπια βροχόπτωση.

Από κει και πέρα αρχίζει και συνεχίζεται η μαγιάτικη πεπατημένη, με όλες τις γνωστές εικόνες παρούσες.

Στα μισά της διαδρομής όμως αλλάζει τακτική, μουχρώνει, αγριεύει, μουσκεύει τη γη και η εικόνα αυτή συνεχίζεται ως τη συμπλήρωση και της τρίτης εβδομάδας.

Από κει και πέρα ξαναμπαίνει στους γνώριμους ρυθμούς του, με χαλαρό, ζεστό κι ευχάριστο βοριαδάκι.

Λίγο πριν αποχαιρετισμό όμως, ρίχνει κι άλλο τις εντάσεις, ενεργοποιεί λίγο, προς πάνω, τα θερμόμετρα και στα πλαίσια των φυσιολογικότατων, για την εποχή, συνθηκών, παραλαμβάνει τη σκυτάλη ο Θεριστής.

Μερομήνια Ιούνιος 2023:

Με χαρά κι αισιοδοξία μας καλημερίζει ο Ιούνιος. Προαγγέλλει την έλευση του καλοκαιριού και δημιουργεί ατμόσφαιρα θερινής ελπίδας. Μια μικρή συνοφρύωση του ουράνιου θόλου, δεν εμπνέει ανησυχία, καθώς διαλύεται γρήγορα και ουδέν πρόβλημα δημιουργεί .

Έτσι κυλούν οι μέρες χωρίς μετεωρολογικές αγωνίες και μακάρι στον ίδιο δρόμο να κινούνται και τα υπόλοιπα θέματά μας.

Κατά τη μέση του περίπου ενσκήπτει ένα πρώιμο, πλην σύντομο καυσωνάκι, σαν προειδοποίηση για τους μήνες που έρχονται, για να το διαδεχτεί το πρώτο μελτέμι της χρονιάς, με ζεστά μεσημέρια και δροσερά βραδάκια. Η κατάσταση αυτή δε λέει να μεταβληθεί ως την ύστατη ώρα.

Μερομήνια Ιούλιος 2023:

Μας καλημερίζει σαν να μην άλλαξε τίποτα ο Ιούλιος. Καθώς περνούν οι μέρες, ωστόσο, δυναμώνουν οι ΒΑ άνεμοι, οι θάλασσες γεμίζουν λευκά «προβατάκια» και τα θαλασσινά ταξίδια συνοδεύονται από μικρές ταλαιπωρίες.

Με λίγα λόγια, τα καθιερωμένα ετήσια μελτέμια δηλώνουν δυναμικά την παρουσία τους. Η παρουσία των μελτεμιών δεν παραμένει ως το τέλος του μήνα, αφού λίγο πριν την εικοσάδα, τη διαδέχεται ένας υποφερτός καύσωνας, με διάρκεια μιας περίπου εβδομάδας.

Ο μήνας και το «ημερομηνιακό» έτος μας αποχαιρετούν με ήπια καλοκαιρινά χαρακτηριστικά.