Έρχεται νέο επίδομα για τα σούπερ μάρκετ: Δείτε το ποσό και τους δικαιούχους

Επίδομα τροφίμων: Απελπισία στα Σούπερ μάρκετ. Έρχεται το επίδομα τροφίμων για αγορές. Τι μορφή θα έχει, ποιους θα αφορά. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν συντάξει μία λίστα με όλες τις παρεμβάσεις που δύναται να τεθούν σε ισχύ και αναμένουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για το πλέγμα των μέτρων.

Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που προέκυψε από τη εξαιρετική πορεία των φορολογικών εσόδων αλλά και τον τουρισμό που προσεγγίζει τη χρονιά ορόσημο του 2019 δίνει τη δυνατότητα στο κυβερνητικό επιτελείο για περαιτέρω παροχές σε όσους πλήττονται από το τσουνάμι των ανατιμήσεων.

Μία από τις παρεμβάσεις που φέρεται να έχει κλειδώσει είναι η επιταγή ακρίβειας, που θα δοθεί στα πρότυπα του voucher που αφορούσε το fuel pass.

Δηλαδή θα είναι μια άυλη κάρτα που θα χρησιμοποιηθεί για αγορές τροφίμων για τα σούπερ μάρκετ.

Αναφερόμενος στην επιταγή ακρίβειας ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας: «στο μυαλό του οικονομικού επιτελείου και του πρωθυπουργού είναι η βοήθεια στους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και ένα από τα μέτρα στήριξης είναι και η επιταγή ακρίβειας, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες».

Μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζονται στην κυβέρνηση είναι το νέο έκτακτο επίδομα να μην είναι ενιαίο για όλους ώστε να στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι αλλά να και να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Ετσι εξετάζεται να υπάρχουν κλίμακες, με ποσά που θα ξεκινούν από τα 100 με 130 ευρώ και θα φτάνουν μέχρι τα 200 με 230 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι έκτακτο επίδομα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είχε δοθεί και πέρυσι το Πάσχα στις εξής κατηγορίες:

  • 676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
  • 625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
  • 241.281 δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
  • 166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
  • 34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικοι είχαν πάρει 200 ευρώ.

Παράλληλα υπάρχει η σκέψη να στηριχθούν τα 700.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος «εντολή του πρωθυπουργού είναι να εξετάσουμε σενάρια στήριξης των νοικοκυριών, γιατί δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να μην μπορούν να θερμάνουν τα σπίτια τους στην καρδιά του χειμώνα».

Σε ερώτηση τι μορφή θα έχει η παρέμβαση απάντησε λέγοντας ότι “πέρυσι είχαμε στηρίξει με ενισχύσεις τα νοικοκυριά και με αυξημένο επίδομα θέρμανσης, αλλά και μέσα από επιδότησεις μέσα από τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου». Πρόσθεσε πάντως ότι όλα θα αποφασιστούν μετά τις συνεννοήσεις με το οικονομικό επιτελείο και αφού ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Επίδομα τροφίμων: Αυξήσεις σε 500 είδη στα σούπερ μάρκετ

Τον Σεπτέμβριο ετοιμάζεται η αποστολή νέων τιμοκαταλόγων από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους, με αναπροσαρμογές σε βασικά είδη διατροφής και άλλα είδη σούπερ μάρκετ, σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό ενημερωτικό έντυπο του επιμελητηρίου.

Αναλυτικά ο κ. Κορκίδης αναφέρει τα εξής:

Ο Σεπτέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που πολλές αυξήσεις στο κλάδο των τροφίμων περνούν από το «χωράφι στο ράφι» και από εκεί στο τραπέζι μας.

Οι ανατιμήσεις του Ιουλίου-Αυγούστου στην παραγωγή αναμένεται να περάσουν στα ράφια των καταστημάτων τον Σεπτέμβριο και σε συνάρτηση με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους. Μετά από τόσους μήνες ενεργειακής κρίσης τα περιθώρια απορρόφησης των αυξημένων τιμών εκμηδενίστηκαν, καθώς η ρευστότητα και τα οικονομικά μεγέθη των επιχειρήσεων μειώνονται συνεχώς.

Ο φόβος έχει αρχίσει να κυριαρχεί τους καταναλωτές λόγω της ενεργειακής ακρίβειας που άλλωστε στην αγορά με τη μείωση της ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω εκπτώσεων, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 11,6% τον Ιούλιο πατώντας φρένο σε μια ξέφρενη ανοδική πορεία, από 12,1% τον Ιούνιο, με τις τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα να συνεχίζουν την ανοδική πορεία των προηγούμενων μηνών και να είναι υπεύθυνα για τα επίπεδα του ΔΤΚ.

Ειδικότερα για τα ενεργειακά προϊόντα, το φυσικό αέριο καταγράφει αύξηση τιμής κατά 178,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης 65,1%, το ηλεκτρικό ρεύμα 55,8%, τα τελικά προϊόντα πετρελαίου κατά 33% και τα στερεά καύσιμα κατά 9%.

Μόνο οι ανατιμήσεις των καυσίμων συνετέλεσαν στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τον Ιούλιο κατά 6,43%. Εκτός όμως από τα καύσιμα, αυξήσεις μεγαλύτερες από τον γενικό ΔΤΚ καταγράφουν μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής κατανάλωσης.

Αυξήσεις καταγράφονται κατά 27,3% στα έλαια και τα λίπη, 16,7% στις τιμές των κρεάτων και των δημητριακών, 16,4% στα αυγά και τα γαλακτοκομικά, 13,4% στα λαχανικά, 11,4% στη ζάχαρη, τον καφέ και το τσάι, 9,3% τις σοκολάτες και 5,3% στα ψάρια.

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του 2022 για την αγορά των σούπερ μάρκετ, σημειώνοντας αύξηση της αξίας των πωλήσεων των ταχυκίνητων προϊόντων κατά 1,6% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ανατιμήσεων, που σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων αγγίζουν το 9%, ενώ αντίθετα ο όγκος των πωλήσεων μειώθηκε συνολικά κατά 2,2%.

Αυτό το γεγονός εξηγείται και λόγω της ανελαστικής ζήτησης ορισμένων προϊόντων, δηλαδή οι καταναλωτές όσο και αν αυξηθούν οι τιμές δεν είναι εύκολο να μειώσουν τις ποσότητες που αγοράζουν όταν μιλάμε για αγαθά πρώτης ανάγκης.

Μετά το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου θα ξεκινήσει ένας ακόμη κύκλος αυξήσεων, που θα έχει συνέχεια και τον Σεπτέμβριο με αναπροσαρμογές σε βασικά είδη διατροφής και άλλα είδη σούπερ μάρκετ, με την αποστολή νέων τιμοκαταλόγων από τους προμηθευτές στους λιανεμπόρους.

Τα επιμέρους στοιχεία, δείχνουν πως τα νοικοκυριά κόβουν ακόμα και από τα απαραίτητα, όπως είναι για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά, οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν κατά 5,6% ανά μονάδα προϊόντος, ενώ αντίθετα οι τιμές τους αυξήθηκαν συνολικά κατά 6,2%.

Λόγω πολέμου οι αυξήσεις έχουν κυριολεκτικά πολλαπλασιαστεί στα άλευρα και το ηλιέλαιο.

Σε αυτά έχουν προστεθεί οι παλιές τιμές των αποθεμάτων ζωοτροφών με τις αυξήσεις των νέων τιμών, ενώ η συνέχεια κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι.

Οι αυξημένες τιμές σε πάνω από 500 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα, θα έρθουν στο ράφι τον Σεπτέμβριο.

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητεί τρόπους για να περιοριστούν οι αυξήσεις σε βασικά αγαθά.

Οι ανατιμήσεις αφορούν τουλάχιστον 40 κατηγορίες, με το ποσοστό αύξησης μεσοσταθμικά να ανέρχεται στο 10% με 15%.

Στο μεταξύ, η αύξηση σχεδόν κατά 15% στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στη βιομηχανία τροφίμων, έρχεται σαν αντιστάθμισμα η υποχώρηση των χονδρικών τιμών στα οπωροκηπευτικά το τελευταίο διάστημα.

Τα λειτουργικά κόστη σφίγγουν τον κλοιό στους παραγωγούς με τις υψηλές τιμές πετρελαίου, ηλεκτρικού ρεύματος, λιπάσματα και οι ζωοτροφές που καταγράφουν συνεχείς ανοδικές τιμές.

Σύμφωνα με τη βιομηχανία, τα ποσοστά με τις εκτιμώμενες αυξήσεις που θα έρθουν από Σεπτέμβριο διαμορφώνονται ως εξής:

Κονσέρβες +15%,

καλλυντικά +25%,

γαλακτοκομικά +12%,

μαργαρίνες +20%,

αλλαντικά +10%,

γλυκίσματα μπισκότα +20%,

παγωτά +5%,

απορρυπαντικά +15%,

προϊόντα περιποίησης και φροντίδας +18%.

Εκείνο πάντως που δεν πρέπει να μας προβληματίζει στην ελληνική αγορά είναι πως δεν παρατηρούνται και δεν θα έχουμε ελλείψεις.

Επίδομα τροφίμων: Στον… ουρανό κρέας και γάλα λόγω ξηρασίας!

Μόνο η λέξη «εφιάλτης» μπορεί να περιγράψει το ράλι που έχει ξεκινήσει η ακρίβεια και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει!

«Καταιγίδα» ανατιμήσεων σε κρέας, γάλα και τυροκομικά προϊόντα αναμένεται να προκαλέσει η ξηρασία που πλήττει τις ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, αυξάνοντας περαιτέρω την οικονομική πίεση στα νοικοκυριά.

Oπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο φετινός καύσωνας ξεραίνει τα βοσκοτόπια και συρρικνώνει τις σοδειές των σιτηρών που προορίζονται για τη διατροφή των κοπαδιών.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι οι Βρετανοί κτηνοτρόφοι βοοειδών και αιγοπροβάτων χρησιμοποιούν τα χειμερινά αποθέματα ζωοτροφών, ενώ στη Γαλλία τα χωράφια με καλλιέργειες καλαμποκιού βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ελλείψεις σε ζωοτροφές.

Aλλωστε, το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ξηρασίας, ενώ και η Γαλλία έχει «στεγνώσει».

Aλλες ευρωπαϊκές χώρες με έντονη γεωργική δραστηριότητα, όπως η Ρουμανία, η Ιταλία και η Γερμανία, υποφέρουν από τις χαμηλές βροχοπτώσεις και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες ξεραίνοντας ποτάμια που αξιοποιούνταν για την άρδευση.

Οι κτηνοτρόφοι της Ευρωπαϊκής Eνωσης, που είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας χοιρινού κρέατος και τυριού, αντιμετωπίζουν ήδη πολλές δυσκολίες με την αύξηση του κόστους των σιτηρών, των ζωοτροφών και της ενέργειας, οδηγώντας σε μείωση του πληθυσμού των ζώων και εκτινάσσοντας τις τιμές του κρέατος κατά περίπου 12% τον Ιούλιο σε σχέση με πέρυσι.

«Eχουμε ξαναβρεθεί σε αυτή την κατάσταση σε άλλες ξηρές χρονιές, αλλά αυτή τη στιγμή είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συμβαίνει», δήλωσε στο Bloomberg ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Eνωσης Γάλακτος, Alexander Anton, προσθέτοντας «να αναμένετε ότι το κόστος του γάλακτος θα αυξηθεί».

Στο νότιο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου, τα βοσκοτόπια είναι ξηρά και οι αγρότες δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χειμερινά προϊόντα τους, επειδή οι σπόροι δεν μπορούν να ανθίσουν, δήλωσε ο Phil Stocker, διευθύνων σύμβουλος της National Sheep Association.

Τα βοοειδή τρέφονται με σανό, το οποίο συνήθως δεν χρησιμοποιείται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, δήλωσε ο Richard Findlay, πρόεδρος του συμβουλίου κτηνοτροφίας της Εθνικής Eνωσης Αγροτών της Μεγάλης Βρετανίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι μπορεί να χρειαστεί να αγοράσουν επιπλέον προμήθειες το χειμώνα, και σχεδόν βέβαια σε υψηλότερες τιμές.

Επίδομα τροφίμων: Κρίσιμες αποφάσεις εντός της εβδομάδος για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης

Εντός της εβδομάδας θα καταλήξει το οικονομικό επιτελείο στα μέτρα ενίσχυσης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και θα αφορούν στον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης.

Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσει και μία σειρά προτάσεων, όπως η ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης, η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και στα τρόφιμα, η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη και η κατάργηση ή έκπτωση του τέλους επιτηδεύματος.

Οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό χώρο που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα.

Με ορατό τον κίνδυνο το κόστος της θέρμανσης να εκτοξευθεί εφέτος ακόμη και πάνω από τα 6 δισ. ευρώ, τα 167 εκατ. ευρώ που δόθηκαν πέρυσι ως επίδομα θέρμανσης σε 830.000 νοικοκυριά μοιάζει πολύ μικρό για να περιορίσει το πολύ υψηλό κόστος.

Η αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου είναι στα σχέδια της κυβέρνησης, ωστόσο το επιπλέον ποσό που θα δοθεί θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Όσο υψηλότερη η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο μεγαλύτερο το κόστος επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και κατά συνέπεια τόσο στενότερα τα περιθώρια για άλλα μέτρα στήριξης, μεταξύ των οποίων και το επίδομα θέρμανσης.

Τα τελευταία δύο χρόνια το επίδομα θέρμανσης έχει διευρυνθεί και καλύπτει όχι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και το φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα, ακόμη και τα καυσόξυλα.

Και πάλι όμως τα τελικά στατιστικά στοιχεία από την περυσινή σεζόν δείχνουν ότι, πρακτικά, αυτοί που εισπράττουν το επίδομα είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν πετρέλαιο: σε σύνολο 830.000 δικαιούχων, οι 642.000 αγόρασαν πετρέλαιο και οι υπόλοιποι 187.000 φυσικό αέριο και λοιπά καύσιμα.

Κατά συνέπεια, στην επικαιροποίηση των κριτηρίων θα αναζητηθεί όχι μόνο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, αλλά και τρόπος να διευρυνθεί ο κατάλογος των δικαιούχων, ειδικά αυτών που ζουν σε πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου και οι οποίες είναι πιθανό να μείνουν χωρίς θέρμανση λόγω κόστους ή ασυμφωνίας στις γενικές συνελεύσεις.

Για την ενίσχυση των νοικοκυριών θα προωθηθεί και η επιδότηση της τιμής του φυσικού αερίου, ωστόσο και πάλι τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια θα κρίνουν το κατά πόσον η επιδότηση θα μπορεί να ξεπερνά τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα δεδομένου ότι και αυτά τα χρήματα προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.