Έρχεται επιταγή ακρίβειας – Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι

Επιταγή ακρίβειας: Νέο πακέτο μέτρων έρχεται το Φθινόπωρο από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να στηριχθούν τα νοικοκυριά από το κύμα της ακρίβειας που χτυπά ανελέητα τα νοικοκυριά.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο γράφει και σβήνει, ετοιμάζοντας την εισήγηση του προς τον πρωθυπουργό.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το τελευταίο 10ημερο του Αυγούστου και οι επίσημες ανακοινώσεις με τα νέα μέτρα να αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ανάμεσα στα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού είναι και η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας.

Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει προαναγγείλει το ενδεχόμενο να δοθεί επιταγή ακρίβειας.

Αυτή τη φορά υπάρχει η σκέψη στην κυβέρνηση να μην είναι ενιαίο το ποσό για όλους, δηλαδή τα 200 ευρώ.

Και αυτό όχι μόνο για να διευρυνθεί η περίμετρος των δικαιούχων, αλλά και για να στηριχθούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

Δηλαδή να υπάρχουν ζώνες που θα ξεκινούν από τα 100-130 ευρώ και θα φτάνουν τα 200 με 230 ευρώ.

Πρόκειται για ένα επίδομα στο μοντέλο που δόθηκε το Πάσχα.

Στόχος είναι σε πρώτη φάση να στηριχθούν με το ποσό των 200 – 230 ευρώ οι ευάλωτοι πολίτες και όσοι πλήττονται περισσότερο από το τσουνάμι της ακρίβειας και σε δεύτερη φάση η οικονομική ενίσχυση, η οποία μπορεί να είναι μικρότερη των 200 ευρώ, να χορηγηθεί σε περισσότερα νοικοκυριά με την εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων.

Υπενθυμίζουμε ότι την πρώτη «επιταγή ακρίβειας» το Πάσχα είχαν πάρει τότε οι εξής πέντε κατηγορίες:

676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες
625.000 οικογένειες με παιδιά (επίδομα Α21)
241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος
Τα 200 ευρώ μπήκαν στους λογαριασμούς των τριών πρώτων κατηγοριών, ενώ οι τελευταίες δύο πληρώθηκαν μία επιπλέον δόση

Στη βάση των παραπάνω δεδομένων το υπουργείο Οικονομικών, προετοιμάζεται για την κατάθεση δεύτερου συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Οι νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόσθετες δαπάνες στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ χωρίς να μεταβάλλεται ο στόχος για το φετινό πρωτογενές έλλειμμα (2% του ΑΕΠ).

Το ακριβές ύψος των πρόσθετων δαπανών που θα εγγραφούν με τη μορφή του συμπληρωματικού προϋπολογισμού θα κλειδώσει μέσα στον Αύγουστο αφού νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών αποκτήσει πλήρη εικόνα για την πορεία των εσόδων και τον Ιούλιο.

Με τα στοιχεία έως το τέλος Ιουνίου, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν τα 26,259 δισ. ευρώ με υπέρβαση 2,079 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο και τα φορολογικά έφτασαν τα 24,673 δισ. ευρώ με υπέρβαση 3,584 δισ. ευρώ σε σχέση με το στόχο της εισηγητικής έκθεσης του προϋπολογισμού.

Η κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αναμένεται στις αρχές Σεπτέμβρη και οι πρόσθετες δαπάνες είναι αυτές οι οποίες θα δώσουν «αέρα» παροχών στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης οι οποίες παροχές αναμένεται να δοθούν στους δικαιούχους είτε στα τέλη Σεπτεμβρίου, είτε στις αρχές Οκτωβρίου με την «επιταγή ακρίβειας» να αποτελεί το βασικό όπλο για την στήριξη των νοικοκυριών.

Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δοθούν και οι εξής πρόσθετες παροχές:

Επίδομα θέρμανσης: Εξετάζεται ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης με αύξηση των κονδυλίων ή και αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.

Επιταγή ακρίβειας: «Φωτιά» στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Μήνες φωτιά για τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος οπότε και αναμένονται ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα.

Την ίδια ώρα οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους στα άκρως απαραίτητα όπως προκύπτει με το εξαμηνιαίο report που δημοσίευσε η Convert Group.

Χαρακτηριστικό είναι πως οι ηλεκτρονικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 24,3% το πρώτο εξάμηνο του χρόνου με τους καταναλωτές να περιορίζουν τις αγορές σου σε προϊόντα όπως όπως τα κρασιά (-30%) και σνακ (-7%) και τα ακριβότερα φρέσκα τρόφιμα, όπως συσκευασμένα αλλαντικά (-12%) και τα τυριά (- 6%).

Ο αριθμός των προϊόντων που θα σημειώσουν αύξηση το επόμενο διάστημα φτάνει τα 600 και η μακρά λίστα περιλαμβάνει κονσέρβες, κατεψυγμένα, σάλτσες, καφέ αλλά και νερά!

Η ακρίβεια παρασύρει και τα γαλακτοκομικά που έρχονται να προστεθούν στα άλευρα και το ηλιέλαιο που άνοιξαν τον χορό των ανατιμήσεων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την πλατφόρμα – παρατηρητήριο τιμών e-Καταναλωτής του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η τιμή για επώνυμο αλεύρι για όλες τις χρήσεις (συσκευασία ενός κιλού) από 1,28 ευρώ την 1η Μαρτίου (μέση τιμή) έχει φτάσει να έχει τώρα (τιμές 1ης Αυγούστου) μέση τιμή 1,74 ευρώ, αύξηση δηλαδή 36%.

Ανάλογη είναι η αύξηση στην τιμή του ηλιελαίου. Η συσκευασία ενός λίτρου επώνυμου προϊόντος έχει σήμερα μέση τιμή 4,91 ευρώ, από 3,62 ευρώ την 1η Μαρτίου, αύξηση δηλαδή 35,64%.

Επώνυμο ψωμί για τοστ (συσκευασία 700 γρ.) που την 1η Μαρτίου είχε μέση τιμή 1,59 ευρώ, τώρα έχει μέση τιμή 1,85 ευρώ, αύξηση δηλαδή 16,35%.

Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν πλέον επιτακτική την υιοθέτηση από την κυβέρνηση νέας επιταγής ακρίβειας 200 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους.

Η πρόταση παραμένει στο τραπέζι με κυβερνητικά στελέχη να εξηγούν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο οπότε και θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του τουρισμού και κατ’ επέκταση για τα έσοδα.

Σε σχέση με την επιταγή που δόθηκε το Πάσχα, όλα δείχνουν πως τη νέα επιταγή ακρίβειας θα λάβουν περισσότεροι δικαιούχοι.