Οι εκλογές πλησιάζουν: Τα νέα έκτακτα επιδόματα του 2023 που ανακοινώνει ο Μητσοτάκης

Επιδόματα: Έκτακτες ενισχύσεις -με έντονο προεκλογικό άρωμα- ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από τη Βουλή. Οι δικαιούχοι, τα ποσά.

Με την ψήφιση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις νέες επιδοτήσεις καθώς και ποιοι θα τις πάρουν. Τα έκτακτα επιδόματα έχουν γίνει το μεγαλύτερο μέρος της προεκλογικής καμπάνιας, εν μέσω έντονων φημολογιών ότι οι κάλπες επισπεύδονται.

Τρία είναι μέχρι στιγμής αυτά που ακούγονται: Food Pass, μηνιαία επιταγή ακρίβειας και επιταγή ακρίβειας. Επίσης, σίγουρο είναι και το άτυπο «Δώρο Πάσχα 2023».

Δείτε αναλυτικά ποιος, πότε και τι ποσό θα πάρει.

Επιταγή ακρίβειας: Πότε είναι η πληρωμή

Στις 20 Δεκεμβρίου θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί σε 2.300.000 δικαιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια και πρόκειται για τις εξής κατηγορίες:

  • στους ευάλωτους συνταξιούχους
  • στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος
  • στους ανασφάλιστους υπερήλικες
  • στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • στους μακροχρόνια ανέργους, και
  • στους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Ποιοι θα πάρουν «διπλή» την επιταγή ακρίβειας

Κερδισμένα είναι τα ζευγάρια ηλικιωμένων (δύο συνταξιούχοι) που έχουν χαμηλές συντάξεις, καθώς θα εισπράξουν διπλό επίδομα ακρίβειας, δηλαδή και ο σύζυγος και η σύζυγος.

Συγκεκριμένα, όσοι συνταξιούχοι έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, έως 1.400 ευρώ (και οι δύο σύζυγοι), και η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τα 300.000 ευρώ, θα λάβουν και οι δύο τα 250 ευρώ, σύνολο 500 ευρώ, πριν από τα Χριστούγεννα.

Μηνιαία επιταγή ακρίβειας: Νέο επίδομα 200 ευρώ

Δύο φορές μοιράστηκε μέσα στο 2022 η επιταγή ακρίβειας και πλέον η κυβέρνηση εξετάζει να αρχίσει να δίνει το επίδομα με τον μήνα. Να χορηγεί δηλαδή ένα προκαθορισμένο ποσό, χαμηλότερο από την εφάπαξ επιταγή ακρίβειας, κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το μηνιαίο επίδομα εξετάζεται αρχικά να δοθεί στους πιο ευάλωτες με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και με ημερομηνία λήξης: Για όσο χρονικό διάστημα παραμένει ο πληθωρισμός σε υψηλά επίπεδα.

Πόσα χρήματα θα είναι; Σε πρώτο στάδιο εξετάζεται να κυμανθεί στα 150 με 200 ευρώ, όμως ακόμα τίποτα δεν έχει «κλειδώσει». Εάν και εφόσον ανακοινωθεί, τότε θα αρχίσει να μοιράζεται από τις αρχές του 2023.

Άτυπο «Δώρο Πάσχα 2023» – Πόσα λεφτά είναι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, το νέο έκτακτο επίδομα θα είναι κατά 50 ευρώ υψηλότερο σε σχέση με πέρσι και θα διαμορφωθεί στα 250 ευρώ.

Πρόκειται για την περίφημη επιταγή ακρίβειας, που από ότι φαίνεται εξετάζεται από τώρα να δοθεί ξανά μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι το Πάσχα του 2022 η πληρωμή έγινε τη Μ. Τετάρτη 20 Απριλίου.

Από εκεί και πέρα, δρομολογείται και η χορήγηση του Food Pass που θα δοθεί με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και θα καλύψει το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η πληρωμή θα γίνει είτε εφάπαξ, είτε σε δόσεις. Το σκεπτικό των δόσεων υπάρχει γιατί το «καλάθι του νοικοκυριού» αλλάζει κάθε εβδομάδα. Ενδεχομένως, κάθε μήνα να υπάρχει ένα ποσό για Food Pass, εφόσον τελικά επιλεχθεί αυτό το σενάριο.

Το ύψος της επιδότησης θα είναι από 100 έως 200 ευρώ. Η προσαύξηση θα έχει να κάνει με τον αριθμό παιδιών της οικογένειας, αλλά και η χρήση της άυλης κάρτας, δηλαδή όπως το Fuel Pass που έδινε 15 ευρώ παραπάνω σε όσους δεν επέλεγαν τα απευθείας μετρητά στον τραπεζικό λογαριασμό.

Πότε ξεκινά το Food Pass

Το «κουπόνι για σούπερ μάρκετ» που όταν πρωτοακούστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο ακούστηκε εξωφρενικό, πλέον κρίνεται εξαιρετικά βοηθητικό, καθώς οι τιμές για τα είδη πρώτης ανάγκης ξεφεύγουν κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η νέα επιταγή θα μπορεί να εξαργυρωθεί μόνο στα σούπερ μάρκετ -και ειδικότερα μόνο στο «καλάθι του νοικοκυριού»- ενώ δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα θα προεκταθεί και σε κρεοπωλεία, φούρνους ή άλλα καταστήματα τροφίμων.

Πρώτιστο παράγοντα για τη χορήγηση του νέου έκτακτου επιδόματος θα είναι η οικογενειακή κατάσταση.

Πιο αναλυτικά, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία του πληθωρισμού αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους, προγραμματίζει με το νέο έτος να προχωρήσει στην έκδοση ενός Food Pass αυτή τη φορά και το οποίο θα δοθεί με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Η νέα επιδότηση θα έχει φυσικά και αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα προσμετρηθεί το ύψος του ετήσιου εισοδήματος και θα δοθεί προτεραιότητα στις οικογένειες με παιδιά, ενώ πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες του πρώτου τριμήνου του 2023.

Το ύψος της επιδότησης θα ξενικά από 100 ευρώ, ενώ θα ισχύσουν προσαυξήσεις ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών που μπορεί να φτάσουν το ποσό έως και τα 200 ευρώ ή και παραπάνω. Σημειώνεται πως το ποσό θα πιστωθεί εφάπαξ ή θα μπαίνει σε μηνιαίες δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του 2023 καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο τρέχων πληθωρισμός.

Κουπόνι για χειμερινές διακοπές χωρίς αίτηση

Από τον Ιανουάριο του 2023, επιπλέον 150.000 δικαιούχοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν χειμερινό voucher διακοπών που θα δοθεί μέσω μιας νέας κλήρωσης που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου έναν μήνα.

Φυσικά, το συγκεκριμένο voucher δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις χριστουγεννιάτικες εκδρομές, όμως ο χειμώνας είναι ακόμα μακρύς και μπορείτε -εφόσον κερδίσετε- να αξιοποιήσετε τις επιταγές το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την ανακοίνωση έκανε πριν μερικές μέρες ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας και έδωσε τις περισσότερες λεπτομέρειες.

Πότε είναι η κλήρωση του νέου voucher διακοπών

Έρχεται νέα κλήρωση για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» που θα δώσει επιταγές 150 ευρώ για διακοπές, σε 125.000 δικαιούχους που έχουν ήδη κάνει αίτηση στο vouchers.gov.gr.

Όπως είπε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, τον Ιανουάριο θα γίνει μία ακόμα κλήρωση για επιπλέον κάρτες για την τόνωση του εγχώριου τουρισμού και τη στήριξη των ιδιοκτητών καταλυμάτων στους χειμερινούς προορισμούς.

Οι νέες επιταγές που θα προκύψουν από την κλήρωση θα δοθούν σε όσους είχαν κάνει το περασμένο καλοκαίρι αίτηση με τους κωδικούς τους Taxisnet στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Εκεί θα αναρτηθούν και οι νέοι πίνακες με τα αποτελέσματα της νέας κλήρωσης.

Τα χρήματα μπαίνουν άμεσα, με τη μορφή άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα.