Τέλος χρόνου για «Αλλάζω συσκευή»: Πότε ξεκινά το νέο πρόγραμμα επιδότησης

Αλλάζω συσκευή: Λήγει σε λίγες ώρες η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και σειρά παίρνει το νέο πρόγραμμα. Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν voucher.

Λήγει η προθεσμία για όσους έχουν voucher για το «Αλλάζω συσκευή» και στη συνέχεια θα μπορούν οι 200.000 νέοι δικαιούχοι που προέκυψαν από τους επιλαχόντες να κάνουν τις αγορές τους και να αντικαταστήσουν ψυγείο, κλιματιστικό ή καταψύκτη.

Ο χρόνος για όσους κληρώθηκαν το καλοκαίρι τελειώνει την 1η Νοεμβρίου 2022 και οι νέοι κάτοχοι των επιταγών θα μπορούν σε λίγες μέρες να προμηθευτούν νέες, ενεργειακά αναβαθμισμένες συσκευές.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του προγράμματος, ύψους 150 εκατ. ευρώ με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020, επιλέξιμα ήταν σε όλη την επικράτεια 150.000 νοικοκυριά ενώ στη συνέχεια εντάχθηκαν άλλα 70.000 δικαιούχοι που πήραν το «πράσινο φως» για αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση έως 50%.

Αλλάζω συσκευή: Οι νέες ημερομηνίες λήξης

 • Παράδοση Παλαιών Συσκευών από Ωφελούμενους: Παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022.
 • Μεταβατική περίοδος: Δυνατότητα επιστροφών / ακυρώσεων συναλλαγών στο πλαίσιο του Προγράμματος, όπως ειδικότερα ορίζεται στην ενότητα 7.5, μπορούν να πραγματοποιούνται έως την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης μεταβατικής περιόδου).
 • Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών (εντός της μεταβατικής περιόδου).
 • Ολοκλήρωση πληρωμών: Το σύνολο των πληρωμών προς προμηθευτές προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023.

Επιδότηση συσκευών: Πόσα χρήματα έχουν μοιραστεί

 • Για τα κλιματιστικά: Έχουν εκδοθεί 120.868 επιταγές, είναι διαθέσιμες προς χρήση 54.389 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπορικές επιχειρήσεις 66.479. Εχουν παραδοθεί 21882 συσκευές για ανακύκλωση προς τον έμπορο, 5225 συσκευές έχουν παραδοθεί στον επίσημο φορέα ανακύκλωσης ενώ για 39971 συσκευές έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμής.
 • Για τα ψυγεία: Έχουν εκδοθεί 100.115 επιταγές, είναι διαθέσιμες προς χρήση 32.690 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπορικές επιχειρήσεις 67.425. Εχουν παραδοθεί 7.699 συσκευές για ανακύκλωση προς τον έμπορο, 2570 συσκευές έχουν παραδοθεί στον επίσημο φορέα ανακύκλωσης ενώ για 38.903 συσκευές έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμής.
 • Για τους καταψύκτες: Έχουν εκδοθεί 30.472 επιταγές, είναι διαθέσιμες προς χρήση 15.836 και έχουν δεσμευτεί ή εξαργυρωθεί από εμπορικές επιχειρήσεις 14.636. Εχουν παραδοθεί 2.127 συσκευές για ανακύκλωση προς τον έμπορο, 522 συσκευές έχουν παραδοθεί στον επίσημο φορέα ανακύκλωσης ενώ για 6.760 συσκευές έχει επιβεβαιωθεί η παράδοση από τον φορέα πιστοποίησης και πληρωμή.

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλιών, ενεργοβόρων συσκευών τους διαμορφώνονται βάσει της εισοδηματικής κατηγορίας, καθώς και βάσει χαρακτηριστικών της συσκευής. Ειδικότερα στο τελικό ποσό επιδότησης για αντικατάσταση κλιματιστικού, καθοριστικό για το ύψος της επιδότησης θα είναι η ψυκτική ισχύς του μηχανήματος. Η τελική αξία της κάθε επιταγής εξαρτάται από την κατηγορία του ωφελούμενου, τα χαρακτηριστικά της αντίστοιχης συσκευής.

Τα εισοδηματικά κριτήρια της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες εισοδηματικών κριτήριων με το ποσοστό ενίσχυσης να ποικίλει και με ανώτατη τιμή επιδότησης:

 • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα < 5.000€ και επιδότηση έως 50%
 • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα 5.000€ < 10.000€ και επιδότηση έως 45%
 • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα 10.000€ < 20.000€ και επιδότηση έως 35%
 • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα < 20.000€ και επιδότηση έως 30%.

Απαραίτητη η απόσυρση παλιάς συσκευής

Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη.

Κάθε νοικοκυριό που εντάσσεται στο πρόγραμμα θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει έως και τρεις ηλεκτρικές συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη) για την κύρια ή την δευτερεύουσα κατοικία, ιδιόκτητη ή μισθωμένη.

Τα κριτήρια υπαγωγής περιλαμβάνουν το εισόδημα και το πλήθος των μελών της οικογένειας με πρόσθετη μοριοδότηση για μονογονεϊκές και οικογένειες με ΑΜΕΑ.

Σημαντικό στοιχείο της διαδικασίας είναι η διασφάλιση της ανακύκλωσης, με ευθύνη του εμπόρου, της παλιάς συσκευής η οποία θα σημαίνεται με ειδικό κωδικό QR code όπως και η διασφάλιση τοποθέτησης καινούργιας συσκευής υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Η μέση εξοικονόμηση ενέργειας για κάθε νοικοκυριό εκτιμάται στις 1.000 KWh τον χρόνο. Αυτό σημαίνει πως ένα νοικοκυριό με μεσαία κατανάλωση, έως και 5.000 KWh τον χρόνο, αναμένεται να πετύχει έως και 25% εξοικονόμηση ενέργειας.

Νέο πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακό θερμοσίφωνα – Πότε ξεκινά

Μέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει να υλοποιείται το νέο πρόγραμμα αντικατάστασης συσκευών, που αυτή τη φορά θα είναι μόνο για όσους θέλουν να εγκαταστήσουν ηλιακό θερμοσίφωνα και να πουν «αντίο» στον ηλεκτρικό που ξοδεύει πολλές κιλοβατώρες.

Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όπως και το «Αλλάζω συσκευή» για ψυγεία, κλιματιστικά και καταψύκτες. Και αυτή τη φορά αναμένεται να ανοίξει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr και η αίτηση να ολοκληρώνεται για τους δυνητικούς δικαιούχους με το ΑΦΜ σας και τους κωδικούς Taxisnet να είναι στα βασικά στοιχεία που θα χρειάζεστε για να μπείτε στη λίστα για κουπόνι.

Θα πρέπει σίγουρα να έχετε κάνει φορολογική δήλωση για το 2021, ενώ η επιδότηση θα είναι από 800 μέχρι 1.000 ευρώ.

Μέχρι τώρα υπήρχαν πληροφορίες ότι το πρόγραμμα αυτό θα αφορούσε στην αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος αλλά και της αγοράς νέων ηλιακών. Ωστόσο με τις διευκρινίσεις που παραχώρησε ο κ. Σκρέκας για το πρόγραμμα είναι ότι αυτό θα αφορά μόνο την αντικατάσταση ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με έναν ηλιακό θερμοσίφωνα.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια κατοικίες έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος και δυνητικά μπορούν να είναι δικαιούχοι και να τους αντικαταστήσουν.

Το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1.000 ευρώ.