Επιταγή ακρίβειας: Η μεγάλη αλλαγή στο ποσό της πληρωμής

Επιταγή ακρίβειας: Πιο κοντά στην πληρωμή του έκτακτου επιδόματος σε εκατομμύρια πολίτες για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τι αλλάζει στο ποσό σε σχέση με την προηγούμενη φορά.

Με αρκετές αλλαγές ανακοινώθηκε η επιταγή ακρίβειας που θα μοιραστεί σε 2,3 εκατομμύρια δικαιούχους κατά πάσα πιθανότητα πριν τα Χριστούγεννα. Αυτές αφορούν στους δικαιούχους οι οποίοι έχουν αυξηθεί, αλλά και στα ποσά, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη ημερομηνία πληρωμής, αφού, μέχρι στιγμής, δύο είναι οι επικρατέστερες.

Χαμηλοσυνταξιούχοι και άλλες κατηγορίες ευάλωτων πολιτών ετοιμάζονται να εισπράξουν την οικονομική ενίσχυση που θα τους επιτρέψει να «βουλώσουν» τρύπες από έξοδα που έχουν στοιβαχθεί λόγω ενεργειακής κρίσης.

Η μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με το Πάσχα του 2022 αλλά και τα Χριστούγεννα του 2021 που επίσης ίσχυσε το μέτρο ενίσχυσης, είναι η αύξηση του ποσού του επιδόματος, από τα 200 ευρώ στα 250 ευρώ. Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι, έτσι, βγαίνουν οι συνταξιούχοι, εκ των οποίων αρκετά νοικοκυριά θα ενισχυθούν ακόμα με 500 ευρώ!

Επιταγή ακρίβειας: Οι νέοι δικαιούχοι για τα 250 ευρώ

Στον χριστουγεννιάτικο μποναμά έχουν προστεθεί δύο νέες κατηγορίες δικαιούχων σε σχέση με τους προηγούμενους γύρους. Αρχικά, έχουμε επιπλέον 300.000 συνταξιούχους με εισοδήματα μόνο από συντάξεις και που λαμβάνουν κύρια και επικουρική έως 800 ευρώ και 100.000 μακροχρόνια ανέργους από 12 έως 24 μήνες.

Πιο αναλυτικά, δικαιούχοι για τα 250 ευρώ είναι:

  • 1 εκατ. συνταξιούχοι, έναντι 634.000 τον Απρίλιο, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο.
  • 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ.
  • 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ.

Παράλληλα, θα δοθεί σε:

Το συνολικό κόστος για τα παραπάνω ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ.

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι χάνουν το έκτακτο χριστουγεννιάτικο επίδομα

Ειδικότερα για τους συνταξιούχους, για να θεωρηθούν δικαιούχοι, εκτός από τη σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, είναι όσοι λαμβάνουν και τον Νοέμβριο του 2021:

  • Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
  • Προσυνταξιοδοτική παροχή
  • Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)

Για τους συνταξιούχους, θα εξεταστεί ότι πληρούν και αυτές τις προϋποθέσεις:

  • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
  • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
  • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
  • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα πάρουν 500 ευρώ

Τα ζευγάρια συνταξιούχων θα πάρουν επίδομα εάν και εφόσον και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Τα 250 ευρώ θα καταβληθούν και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα πάρουν έξτρα επίδομα παιδιού 420 ευρώ

Το ανώτατο ποσό του έκτακτου επιδόματος θα πάρουν οι μονογονεϊκές οικογένειες που έχουν τρία παιδιά και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ.

Η επιπλέον ενίσχυση υπολογίζεται ως εξής: 1 + 1/2 +1/4 + 1/4 = 2. Επομένως, το ισοδύναμο εισόδημα υπολογίζεται: 12.000 ευρώ / 2 = 6.000 ευρώ. Οι εν λόγω οικογένειες εντάσσονται στην Α εισοδηματική κλίμακα και λαμβάνουν 280 ευρώ τον μήνα. Η μιάμιση επιπλέον δόση βγαίνει στα 420 ευρώ, δηλαδή, 280 ευρώ + 140 ευρώ για τον Δεκέμβριο.

Επιταγή ακρίβειας: 250 ευρώ σε δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος

Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, το υπουργείο Εργασίας ορίζει πως προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Επιταγή ακρίβειας σε ανασφάλιστους υπερήλικες

Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους.

Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Επιταγή ακρίβειας: Τι ισχύει για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Με στόχο τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Επιταγή ακρίβειας σε όσους παίρνουν επίδομα παιδιού

Προβλέπεται, τέλος, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.

Πότε πληρώνεται η επιταγή ακρίβειας

Τελικά, επιβεβαιώνεται η δήλωση της υφυπουργού Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία είχε τονίσει πως παρότι οι δικαιούχοι ανήκουν σε ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ, θα γινόταν προσπάθεια να πληρωθούν όλοι μαζί πριν τα Χριστούγεννα.

Σίγουρα, τα χρήματα θα μπουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου και πριν τις 25 Δεκεμβρίου, με πιθανότερη ημερομηνία πληρωμής στις 20 Δεκεμβρίου.