Επίδομα παιδιού: Πόσα λεφτά είναι το μπόνους της επιταγής ακρίβειας – Δείτε παραδείγματα

Επίδομα παιδιού: Οι οικογένειες με παιδιά θα πάρουν ξανά επιταγή ακρίβειας τον Δεκέμβριο. Ποιοι θα πληρωθούν μέχρι και 420 ευρώ.

Λιγότεροι θα είναι οι δικαιούχοι που θα πάρουν έξτρα μιάμιση δόση επίδομα παιδιού, στο πλαίσιο της νέας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης που θα δοθεί τα Χριστούγεννα. Υπενθυμίζεται ότι η λεγόμενη επιταγή ακρίβειας θα δοθεί συνολικά σε πέντε κατηγορίες ευάλωτων πολιτών, ενώ συγκεκριμένα για το επίδομα παιδιού Α21, αυτό θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια.

Τα 250 ευρώ που έχουν εξαγγελθεί δεν αφορούν όλες τις κατηγορίες, ενώ και οι ημερομηνίες πληρωμής για κάθε κατηγορία διαφέρουν. Οι οικογένειες με παιδιά θα πάρουν μέχρι και 420 ευρώ, ενώ ορισμένοι από τους συνταξιούχους δικαιούχους θα πάρουν ακόμα 500 ευρώ, σε ελάχιστες περιπτώσεις.

Όλα αυτά περιγράφονται αναλυτικά στα «ψιλά γράμματα» της σχετικής διάταξης που δημοσιεύτηκε και παρακάτω μπορείτε να δείτε τις λεπτομέρειες. Συνολικά, δικαιούχοι είναι 2,3 εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες, από τις εξής κατηγορίες:

 • ευάλωτοι συνταξιούχοι
 • δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος
 • ανασφάλιστοι υπερήλικες
 • δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
 • δικαιούχοι Επιδόματος Παιδιού έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Το επίδομα παιδιού θα πληρωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022, όμως η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έχει δηλώσει ότι θα γίνει προσπάθεια να πληρωθούν τα έκτακτα επιδόματα όλα μαζί, πριν τα Χριστούγεννα.

Επίδομα παιδιού: Τα ποσά της επιταγής ακρίβειας

Η επιταγή ακρίβειας θα δοθεί ως εξής:

 • Οικογένεια με 1 παιδί που δικαιούται επίδομα τέκνου 140 ευρώ το δίμηνο, θα πάρει από το έξτρα επίδομα άλλα 105 ευρώ τον Δεκέμβριο.
 • Οικογένεια με 2 παιδιά που παίρνει 280 ευρώ το δίμηνο, θα πάρει επίσης 105 ευρώ από την επιταγή ακρίβειας.
 • Οικογένεια με 3 παιδιά που λαμβάνει τακτικό επίδομα διμήνου 560 ευρώ, θα πάρει την επιταγή των 210 ευρώ.
 • Όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα με 1, 2, 3 και άνω παιδιά, και παίρνουν μικρότερα ποσά από το επίδομα, θα λάβουν και τις επιταγές των 63 ή 42 ευρώ αν έχουν 1 ή 2 παιδιά και των 126, ή 84 ευρώ με 3 παιδιά και άνω.

Για παράδειγμα, τα ποσά επιδόματος και επιταγής ανάλογα με το εισόδημα του 2021 (που δηλώθηκε το 2022) διαμορφώνονται ως εξής:

 • Οικογένεια με 1 παιδί και με ετήσιο εισόδημα ως 26.250 ευρώ θα πάρει 56 ευρώ επίδομα τον Νοέμβριο και 42 ευρώ επιταγή τον Δεκέμβριο.
 • Οικογένεια με 2 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 15.250 ευρώ θα πληρωθεί 168 ευρώ επίδομα τον Νοέμβριο και επιταγή ακρίβειας 63 ευρώ τον Δεκέμβριο.
 • Οικογένεια με 3 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ θα πληρωθεί 336 ευρώ επίδομα τον Νοέμβριο και 126 ευρώ επιταγή τον Δεκέμβριο.
 • Οικογένεια με 4 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 13.500 ευρώ θα πληρωθεί 840 ευρώ επίδομα και 210 ευρώ επιταγή ακρίβειας.

Επιταγή ακρίβειας και επίδομα παιδιού: Οι 2 ημερομηνίες πληρωμής

Ορισμένοι από τους δικαιούχους όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι ανήκουν στον ΕΦΚΑ και άλλοι, όπως για παράδειγμα οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ανήκουν στον ΟΠΕΚΑ.

Συνεπώς ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ θα πληρώσουν σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες. Πρόθεση όμως και για τις δύο πληρωμές είναι να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα.

Πιο αναλυτικά, παρότι είχε εννοηθεί ότι μπορεί και να πληρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, έδωσε την επικρατέστερη ημερομηνία. «Όλα τα επιδόματα μέχρι το 2019 έμπαιναν στους λογαριασμού κάθε μήνα σε διαφορετική ημέρα. Τώρα, τα δίνουμε την τελευταία εργάσιμη του μήνα. Αυτή η έξτρα ενίσχυση θα δοθεί πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων, γύρω στις 20 Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά η αρμόδια υφυπουργός

Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι παίρνουν 250 ευρώ και ποιοι 500!

Η κύρια διαφορά σε σχέση με το έκτακτο επίδομα που δόθηκε το Πάσχα, και συγκεκριμένα πληρώθηκε τον Απρίλιο του 2022, είναι ότι το ποσό είναι αυξημένο στα 250 ευρώ -από 200 που ήταν προηγουμένως- ενώ περισσότεροι είναι αυτή τη φορά και οι δικαιούχοι, καθώς έχουν διευρυνθεί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Καλύπτονται έτσι πιο πολλοί συνταξιούχοι.

Ειδικότερα για τους συνταξιούχους, δικαιούχοι είναι όσοι λαμβάνουν και τον Νοέμβριο του 2021:

 • Οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου
 • Προσυνταξιοδοτική παροχή
 • Αναπηρικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ)

Τα ζευγάρια συνταξιούχων θα πάρουν επίδομα εάν και εφόσον και οι δύο σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Τα 250 ευρώ θα καταβληθούν και στους δύο. Θα πάρουν δηλαδή 500 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Επιταγή ακρίβειας σε συνταξιούχους: Οι 4 προϋποθέσεις

Πέρα από τα παραπάνω για τους συνταξιούχους, θα εξεταστεί ότι πληρούν και αυτές τις προϋποθέσεις:

 • Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ (από 7.200 προηγουμένως)
 • Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ (από 14.400 προηγουμένως)
 • Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού που προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2022 (φορολογικού έτους 2021), δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ (από 200.000 προηγουμένως)
 • Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021.
 • Σε περίπτωση που και οι δυο σύζυγοι είναι δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η ενίσχυση καταβάλλεται και στους δυο. Εάν ο δικαιούχος λαμβάνει σύνταξη και από τον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, η ενίσχυση καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Επιταγή ακρίβειας: 250 ευρώ σε δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος

Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 174.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, το υπουργείο Εργασίας ορίζει πως προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ.

Τι ισχύει για τους ανασφάλιστους υπερήλικες

Προβλέπεται επίσης ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους 36.000 περίπου δικαιούχους.

Διευκρινίζεται ότι αν ένας χαμηλοσυνταξιούχος του ΕΦΚΑ είναι ταυτόχρονα δικαιούχος αναπηρικού ή άλλου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Με στόχο τη στήριξη των ωφελούμενων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, δηλαδή των νοικοκυριών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, το Δεκέμβριο θα χορηγηθεί διπλή δόση στους περίπου 225.000 δικαιούχους του.

Επιταγή ακρίβειας σε όσους παίρνουν επίδομα παιδιού

Προβλέπεται, τέλος, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση για τον Δεκέμβριο των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Η έκτακτη δόση καταβάλλεται μέχρι 31 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους του επιδόματος κατά το πέμπτο δίμηνο του 2022. Αντίστοιχη έκτακτη δόση καταβάλλεται στους λοιπούς νέους δικαιούχους του επιδόματος του 2022, μετά την έγκριση της αίτησής τους.