Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Ο έκτος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής «ανοίγει» με το μοντέλο «μισό – μισό», κατά το οποίο το μισό της ενίσχυσης χορηγείται από το κράτος και το υπόλοιπο δάνειο.
Τα ελάχιστα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι διαμορφώνονται στα 500 ή 1.000 ευρώ, ανάλογα με την «φυσιογνωμία» του καθενός.
Μέχρι και την Παρασκευή θα εκταμιευτούν τα ποσά που απομένουν από τον πέμπτο κύκλο και αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία που αφορά στον έκτο κύκλο, με την πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να υπολογίζεται ότι θα ανοίξει έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Στόχος είναι οι πρώτες πληρωμές να καταβληθούν τις πρώτες μέρες του Μαρτίου.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Τα ποσά του έκτου κύκλου
Το 50% των ενισχύσεων, στον έκτο κύκλο, έχει μη επιστρεπτέο χαρακτήρα.
Ωστόσο, διαφοροποιείται ως προς τα ελάχιστα και μέγιστα ποσά, καθώς η ενίσχυση που αφορά σε έναν μήνα, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος στα 50.000 ευρώ.
Για ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο, ενώ για τις κλειστές επιχειρήσεις τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται σε:
- 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 υπαλλήλους και
- 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους
Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: «Τον Μάρτιο οι πληρωμές», το μήνυμα Σταϊκούρα
Τον Μάρτιο «θα υπάρξει και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή», που θα καλύψει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σε παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το πως θα ενεργήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σχετίζεται με το πως θα εξελιχθεί η πραγματική οικονομία, «αλλά επιβεβαιώνω ότι θα υπάρξει και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή τον Μάρτιο, που θα καλύψει τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο».
Επίσης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει η κοινή υπουργική απόφαση που θα δίνει δυνατότητα υποβολής, κατ’ εξαίρεση αίτησης ένταξης στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 5», για όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως 19/1/2021 τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα MyBusinessSuport, αλλά δεν συμπλήρωσαν έως τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση. Όπως σημείωσε ο υπουργός, με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν επειδή δεν υπέβαλαν «εκ παραδρομής» εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους.
Απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα με τις περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις, που άνοιξαν τον Σεπτέμβριο, πήγαν ικανοποιητικά τον Οκτώβριο, αλλά έκλεισαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αυτές έδειχναν ουσιαστικά΄ αύξηση τζίρου για τους 2 μήνες, άρα αποκλείονταν από τη λήψη επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ΄ίδιο έγινε με επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Δεκέμβριο του ‘19, και έπρεπε να συγκρίνουμε το τετράμηνο του ‘19 ή τον Ιανουάριο του ‘20, με την αντίστοιχη περίοδο του τελευταίου τετραμήνου του ‘20. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι με την ίδια ΚΥΑ, «θα καλύψουμε τις 10.000 επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές».
Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Στην εφαρμογή μπαίνουν για αίτηση για Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΜΟΝΟΝ οι 90.000 δικαιούχοι – επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση και επελέγησαν:
- είτε επειδή σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή
- είτε λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:
- για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασίων κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,
- για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.
Για τις επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, αλλά και για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου διαπιστώνεται με άλλους τρόπους.
Επιπλέον, ορίστηκαν και κάποια «ελάχιστα ποσά» ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, τους οποίους είχε η επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020.
Τα ελάχιστα ποσά αυτά είναι:
- από 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις ή και
- από 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους, αλλά και
- από 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους, ή ακόμα και
- από 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους, και
- από 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.
Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.
Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.
Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.
Το μέτρο απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και θα έχουν δυσκολία να επωφεληθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει η κυβέρνηση μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη, όπου θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.
Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Είναι η ρήτρα απασχόλησης που υπάρχει σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα.