Επιστρεπτέα προκαταβολή: Δυσάρεστη εξέλιξη για χιλιάδες επιχειρηματίες

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Μπορεί ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας να ανακοίνωσε την επιστρεπτέα προκαταβολή 6, ωστόσο το 50% των δικαιούχων θα μείνει… εκτός!

Ειδικότερα, όπως διεμήνυσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, κάτω από την ομπρέλα προστασίας θα μπουν περισσότερες επιχειρήσεις όπως και επαγγελματίες.

Για το επίδομα θέρμανσης ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως φέτος θα επιδοτηθούν εκτός από το πετρέλαιο, τα καυσόξυλα και το πέλετ, με την ΚΥΑ να εκδίδεται την επόμενη εβδομάδα και την πλατφόρμα να ανοίγει μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, ο υπουργός ανέφερε πως θα επικαιροποιηθούν όλα τα μέτρα που ισχύουν και για τον μήνα Δεκέμβριο. «Τι θα γίνει τον Μάρτιο – Απρίλιο κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, καθώς θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας», προσέθεσε.

Ακόμη, μίλησε για μια σειρά από μέτρα για μετάθεση των φορολογικών βαρών των πολιτών και δη των επιχειρήσεων μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, λέγοντας ότι αυτά θα κληθούν να τα καταβάλλουν σε πολλές δόσεις, χωρίς πάντως να επιβεβαιώνει ότι πρόκειται να υπάρξει νέα ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία και τον φόβο διόγκωσής της μετά το τέλος των μέτρων στήριξης, ο Υπ. Οικονομικών είπε σύμφωνα και με την Eurostat η Ελλάδα τα έχει πάει καλά μέχρι τώρα στην πορεία της ανεργίας και την στήριξη της απασχόλησης.

Ο Υπ. Οικονομικών είπε ότι η Πολιτεία θα συνεχίσει να στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις, με επιπλέον μέτρα τους επόμενους μήνες, σταθμίζοντας όμως τις ανάγκες με κοινωνική δικαιοσύνη και με δίκαιη κατανομή των υπαρχόντων κονδυλίων, δεδομένου ότι το Κράτος συνεχίζει να πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του προς όλους (πχ. τις συντάξεις), ενώ παράλληλα έχει λάβει μεγάλου ύψους μέτρα στήριξης, σε μια περίοδο με μειωμένες εισπράξεις.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Στην εφαρμογή μπαίνουν για αίτηση για Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΜΟΝΟΝ οι 90.000 δικαιούχοι – επιχειρήσεις που έχουν καταθέσει σχετική αίτηση και επελέγησαν:

  1. είτε επειδή σταμάτησαν να λειτουργούν με κρατική εντολή
  2. είτε λόγω μείωσης του κύκλου εργασιών τους, ως ακολούθως:
  •  για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση του κύκλου εργασίων κατά 6,7% τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τον μέσο όρο του πρώτου τριμήνου των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τη δήλωσή τους στην πλατφόρμα «myBusinessSupport»,
  • για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικά, εφόσον παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών κατά τον μήνα Μάρτιο του 2020, σε σχέση με τον μηνιαίο μέσο όρο των τριών προηγούμενων ετών.

Για τις επιχειρήσεις που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, αλλά και για τις νέες επιχειρήσεις και για τις εποχικές επιχειρήσεις, η πτώση του τζίρου διαπιστώνεται με άλλους τρόπους.

Επιπλέον, ορίστηκαν και κάποια «ελάχιστα ποσά» ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων, τους οποίους είχε η επιχείρησης με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 31η Μαρτίου 2020.

Τα ελάχιστα ποσά αυτά είναι:

  • από 2.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις ή και
  • από 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με έως 5 εργαζόμενους, αλλά και
  • από 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους, ή ακόμα και
  • από 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους, και
  • από 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης (ανά επιχείρηση) δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 350.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

Η επιστροφή του ποσού αρχίζει από το 2022 – υπάρχει δηλαδή περίοδος χάριτος μέχρι τις 31/12/ 2021 – και θα γίνει σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις. Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται στις οφειλές της επιχείρησης στο TAXISNet. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα δουν το ποσό που τους αναλογεί και θα υποβάλουν αίτηση για τη χορήγηση επιστρεπτέας προκαταβολής στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» στο TAXISnet.

Επιτόκιο είναι το βασικό επιτόκιο που ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα, προσαυξημένο κατά 109 μονάδες βάσης. Δηλαδή, με σημερινά δεδομένα, κάτω του 1%.

Το μέτρο απευθύνεται κυρίως στις μικρότερες επιχειρήσεις, που δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και θα έχουν δυσκολία να επωφεληθούν από τη ρευστότητα που προσφέρει η κυβέρνηση μέσω του τραπεζικού συστήματος. Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν για οποιονδήποτε λόγο αίτηση στην παρούσα φάση της επιστρεπτέας προκαταβολή, θα μπορούν να υποβάλουν στην επόμενη, όπου θα ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι δεν έλαβαν μέρος στη φάση αυτή, ώστε να μην υπάρχουν κατά το δυνατόν αδικίες για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί με παρόμοιο τρόπο.

Η επιχείρηση υποχρεούται να διατηρήσει έως την 31η Οκτωβρίου 2020 τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε υπό οιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης κατά την 30ή Μαρτίου 2020, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Είναι η ρήτρα απασχόλησης που υπάρχει σε όλα τα κυβερνητικά μέτρα.