Ώρες αιχμής ρεύματος: Πλησιάζει πιο κοντά το σενάριο που θέλει να «κατεβάζουμε» διακόπτες για εξοικονόμηση ενέργειας.
Και ενώ η ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πασχίζουν να βρουν τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, οι ώρες αιχμής που πρέπει να «πέσει» η τάση για να βγει ο χειμώνας αποτελεί θέμα που συζητείται μόνο παρασκηνιακά.
Δεν είναι πολύς καιρός που έπεσε σαν «βόμβα» η είδηση ότι αναζητούνται οι ώρες που καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια.
Ακολούθησαν προτάσεις του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ με τις εκτιμήσεις τους για το πότε θα «κόβουμε» το ρεύμα και μάλιστα οριστικοποιήθηκε και συγκεκριμένο ωράριο, με βαρύτητα στις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Ποιες ώρες αιχμής «κόβουν» το ρεύμα και ποιοι
Σύμφωνα λοιπόν με νεότερες πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί και από τις 6 έως τις 10 το βράδυ τσιμεντοβιομηχανίες, εργοστάσια αλουμινίου και χαλυβουργίες θα κληθούν υποχρεωτικά να περιορίζουν την κατανάλωση ρεύματος.
Από τις 7 το απόγευμα έως και τις 10 το βράδυ προτροπές θα απευθύνονται και σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις ώστε να μην καίνε άσκοπα ρεύμα.
Σε ποιους θα «κόβεται» το ρεύμα σε ώρες αιχμής
Για τα νοικοκυριά από την άλλη, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», θα υπάρξουν προτροπές που θα απευθύνονται και σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις ώστε να μην καίνε άσκοπα ρεύμα κατά τις ώρες 19.00 με 22.00.
Συγκεκριμένα, θα καλούνται καθημερινά τις ώρες 19.00-22.00 να μην ξεχνούν αναμμένο τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, να ρυθμίζουν τον θερμοστάτη του κλιματιστικού και των σωμάτων φυσικού αερίου στη θερμοκρασία των 19 βαθμών Κελσίου, να αποφεύγουν τη χρήση πλυντηρίων και άλλων ενεργοβόρων συσκευών.
Οι δύο ταχύτητες μέτρων θα ισχύσουν από την 1η Δεκεμβρίου μέχρι και τις 31 Μαρτίου και τις προαναφερόμενες ώρες, καθώς τότε, και ιδίως τη χειμερινή περίοδο, διαπιστώνονται οι αιχμές της κατανάλωσης ρεύματος. Δηλαδή τα υψηλότερα φορτία ηλεκτρικής ισχύος. Ή, για να γίνει πιο κατανοητό, στις ώρες αυτές οι καταναλωτές, μικροί και μεγάλοι, κάνουν τη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.
Διακοπές ρεύματος καθημερινά τον χειμώνα
Πληροφορίες αναφέρουν πως το πλάνο του ΑΔΜΗΕ θα προβλέπει καθημερινά τις ώρες κατά τις οποίες οι μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να σβήνουν μέρος του μηχανολογικού τους εξοπλισμού. Ως κίνητρο για την εξοικονόμηση ενέργειας θα λαμβάνουν μέσω δημοπρασιών αποζημίωση.
Πάντως, λένε οι ίδιες πηγές, το μέτρο είναι υποχρεωτικό. Και παραπέμπουν στον πρόσφατο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβάλλει στα κράτη-μέλη τον περιορισμό κατά 5% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής του φορτίου.
Άλλες πληροφορίες θέλουν την ανάγκη να περικόπτεται καθημερινά κατανάλωση της τάξης των 200-300 MW (μεγαβάτ). Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα εξοικονομείται ισχύς ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καθημερινά και για τις συγκεκριμένες ώρες.
Γιατί η Ευρώπη λέει να κόβουμε το ρεύμα σε ώρες αιχμής
Εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα επιφέρει η επίτευξη του στόχου μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής, που τέθηκε με απόφαση του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.
Ο στόχος που έχει τεθεί με το νέο Κανονισμό προβλέπει τη μείωση της ζήτησης κατά 5% κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής οπότε η κατανάλωση ενέργειας και οι τιμές που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο (οι οποίες μεταβάλλονται κάθε ώρα) είναι υψηλότερες. Ο στόχος τίθεται για το πεντάμηνο Νοεμβρίου – Μαρτίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα των τελευταίων 5 ετών.
Η ενέργεια κατά τις ώρες αιχμής είναι η ακριβότερη καθώς παράγεται από τις ακριβότερες διαθέσιμες μονάδες παραγωγής, οι οποίες λόγω της διεθνούς κρίσης και της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου είναι πλέον οι μονάδες που καταναλώνουν το συγκεκριμένο καύσιμο.
Από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας προκύπτει ότι η μέγιστη τιμή του ρεύματος στο 5μηνο Νοεμβρίου 2021 με Μάρτιο 2022 έφθασε στα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα (στη συνέχεια μέσα στη χρονιά ξεπέρασε και τα 900) ενώ η μέση τιμή ανά μήνα κινήθηκε μεταξύ 230 και 270 ευρώ ανά μεγαβατώρα (ομοίως η μέση τιμή αυξήθηκε το καλοκαίρι υπερβαίνοντας και τα 430 ευρώ). Το πραγματικό όφελος από τη μείωση της αιχμής είναι πολλαπλάσιο καθώς θα οδηγήσει επιπλέον σε υποχώρηση της μέσης τιμής για την ηλεκτρική ενέργεια αλλά και σε λιγότερες εισαγωγές φυσικού αερίου.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι επιδοτήσεις
Mε υψηλές επιδοτήσεις που απορροφούν το 90% των αυξήσεων, οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τη μεγάλη πλειοψηφία των οικιακών καταναλωτών (έως 500 κιλοβατώρες) θα συγκρατηθούν τον Οκτώβριο στα επίπεδα των 14 έως και 17 λεπτών/KWh. Πάνω από 19 λεπτά και έως 31,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα θα κυμανθούν οι χρεώσεις για τη δεύτερη κλίμακα καταναλώσεων (501 έως 1.000 KWh/μήνα) και αρκετά υψηλότερα οι καταναλώσεις άνω των 1.000 KWh που αντιπροσωπεύουν όμως μόλις το 2% των καταναλωτών.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα διαθέσει συνολικά για την επιδότηση των λογαριασμών τον Οκτώβριο 1,1 δισ. Από αυτά, το 1 δισ. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για τον Οκτώβριο ισχύουν κλιμακωτές επιδοτήσεις και συγκεκριμένα 43,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα για την πρώτη κλίμακα, 38,6 λεπτά για τη δεύτερη και 33,6 λεπτά για την τρίτη έναντι ενιαίας επιδότησης ύψους 63,9 λεπτά τον Σεπτέμβριο. Στην περίπτωση της δεύτερης και τρίτης κλίμακας προβλέπεται επιπλέον επιδότηση 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν την κατανάλωσή τους σε ποσοστό 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αντίστοιχο κίνητρο εξοικονόμησης δεν προβλέπεται για την πρώτη κλίμακα που αντιπροσωπεύει το 90% της συνολικής κατανάλωσης. Οι επιδοτήσεις απορροφούν το 70%-90% των αυξήσεων (ανάλογα την κλίμακα) και στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο ΚΟΤ σχεδόν το 100% με την επιδότηση να ανέρχεται στα 48,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.