Σούπερ μάρκετ: Το προϊόν που αγοράζουν όλοι βγαίνει από τα «φθηνά τρόφιμα»

Σούπερ μάρκετ: Οριστικοποιούν τις λίστες τους με τα 50 προϊόντα για το «καλάθι του νοικοκυριού». Ένα προϊόν που αγοράζουν όλοι ακριβαίνει!

Τα σούπερ μάρκετ συμφώνησαν με την κυβέρνηση να «παγώσουν» τις τιμές σε 50 προϊόντα. Τα προϊόντα αυτά θα τα βάλουν σε μια λίστα που θα ονομάσουν «καλάθι του νοικοκυριού».

Οι κατηγορίες των προϊόντων οριστικοποιούνται και σύμφωνα τις πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, δείχνουν ότι πραγματικά θα πρόκειται για πολύ βασικά τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Τι είναι όμως το «καλάθι του νοικοκυριού»; Πρόκειται για 50 προϊόντα που θα επιλέξει η κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ και στα οποία -σύμφωνα με την άτυπη συμφωνία που έγινε με την ηγεσία του υπουργείου- δεν θα γίνουν ανατιμήσεις.

Δεν θα είναι επομένως φθηνότερα από ότι τώρα, απλά δεν θα συμπεριληφθούν στις σίγουρες ανατιμήσεις που θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ποιο δημοφιλές προϊόν βγάζουν από το «καλάθι του σούπερ μάρκετ»

Αρκετά σύνθετα είναι τα πράγματα και οι επιλογές στην κατηγορία του καφέ. Και αυτό γιατί φαίνεται πως οι αρμόδιοι καταλήγουν ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία θα περιλαμβάνονται τρία προϊόντα:

  • ελληνικός καφές
  • στιγμιαίος καφές (φραπέ)
  • γαλλικός

Αντίθετα, παρότι η συντριπτική πλειοψηφία σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαθέτει μηχανή του εσπρέσο -περιορίζοντας έτσι και το ντελίβερι- οι συσκευασίες του εσπρέσο δεν πρόκειται να ενταχθούν παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αρκετές εισηγήσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει το «καλάθι του νοικοκυριού»

Με το «καλάθι» με τα 50 βασικά προϊόντα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να περιορίσει το ανατιμητικό κύμα που δεν είναι πλέον προ των πυλών αλλά στα ράφια των σούπερ μάρκετ και δυστυχώς δεν θα είναι και το τελευταίο. Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο τον Σεπτέμβριο το καλάθι του σούπερ μάρκετ ήταν ακριβότερο κατά 11% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2021.

Αυτό, είναι ένα πείραμα που αν δεν πετύχει, όπως λένε στελέχη της αγοράς, το καλάθι έως το τέλος του έτους μπορεί να ακριβύνει κατά 15%.

Τα προϊόντα που θα συνθέτουν το επίμαχο καλάθι θα προέρχονται από 20 κατηγορίες ειδών. Θα είναι επώνυμα αλλά και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας σε αναλογία που θα επιλέξουν οι επιχειρήσεις, με βασικό στόχο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το κόστος του να κυμαίνεται στο ύψος της μέσης δαπάνης των νοικοκυριών, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 275 ευρώ τον μήνα.

Στη λίστα των 50 προϊόντων που θα συνθέτουν το επίμαχο καλάθι θα περιλαμβάνονται κρέας, λαχανικά και φρούτα, άλευρα, γάλα, καφές, έλαια, ψωμί, τυριά, γιαούρτι, ρύζι, ζυμαρικά, όσπρια, τοματοειδή, απορρυπαντικά (πιάτων και ρούχων και είδη καθαρισμού γενικής χρήσης), χαρτικά, αναψυκτικά, είδη προσωπικής υγιεινής, μπισκότα και σοκολατοειδή.

Το καλάθι θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις εξέλιξη των τιμών αλλά και τις επιλογές των επιχειρήσεων. Και για τα 50 προϊόντα θα είναι καθημερινά αναρτημένες οι τιμές τους στα σούπερ μάρκετ ενώ οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται και από την εφαρμογή e-καταναλωτής.

Σούπερ μάρκετ: Καθημερινή ενημέρωση για τα 50 φθηνά προϊόντα

Διευκρινίσεις για το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού» και τα 50 προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτό έχει δώσει ο Νίκος Παπαθανάσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων εξήγησε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να προσδιορίζει τα είδη που θα περιλαμβάνονται στο «καλάθι του νοικοκυριού» με τα 50 προϊόντα, η οποία θα ψηφιστεί στο νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα.

Ο Νίκος Παπαθανάσης δήλωσε ότι και για τα 50 προϊόντα θα είναι καθημερινά αναρτημένες οι τιμές τους στα σούπερ μάρκετ, ενώ ο καταναλωτής θα μπορεί να ενημερώνεται και από την εφαρμογή e-καταναλωτής.

«Το μέτρο θα αφορά καταστήματα που είναι αλυσίδες και έχουν τζίρο άνω των 70 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι στιγμής είναι πάνω από 15 αλυσίδες που έχουν χιλιάδες καταστήματα», είπε ο αναπληρωτής υπουργός, υπενθύμισε ότι εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας ενώ σχετικά με το εάν θα είναι ευδιάκριτα τα προϊόντα που θα βρίσκονται στο καλάθι, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «θα υπάρχει ειδική σήμανση».

Ο ίδιος, γενικότερα, ανέφερε ότι «από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να προστατεύσουμε τους καταναλωτές με την εφαρμογή e-καταναλωτής στην οποία μπορεί κάθε μέρα ο καθένας να βλέπει τις τιμές. Το δεύτερο είναι η προστασία και το πλαφόν στο ποσοστό κέρδους. Έχουμε κάνει χιλιάδες ελέγχους έτσι ώστε να μην υπάρχει αισχροκέρδεια και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν».

Τι έγινε με το νέο ωράριο καταστημάτων

Κρας τεστ έγινε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη για το νέο μειωμένο ωράριο (κατά δύο ώρες) των καταστημάτων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%.

Αν και το νέο ωράριο, που προέβλεπε ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, τέθηκε από χθες σε ισχύ, ωστόσο σήμερα τεστάρετε στην πράξη. Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα στο τέλος της εβδομάδας και την ανταπόκριση των καταστηματαρχών.

Προς το παρόν, η συζήτηση για την εφαρμογή του στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας έχει διακοπεί, αφού δεν αναμένεται νομοθετική ρύθμιση, ωστόσο, το σημερινό τεστ της Θεσσαλονίκης πιθανότατα να την ανοίξει ξανά όσο οδεύουμε προς τον Χειμώνα.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί πως παρά τις διαβεβαιώσεις του Εμπορικού Συλλόγου πως η περικοπή του ωραρίου δεν θα μεταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων, οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το μέτρο δεν ισχύει για σούπερ μάρκετ και πολυεθνικές, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού.

Φόβος όλων είναι να μην έρθουν νέα λουκέτα, όπως στην κρίση του κορονοϊού.

 «Δεν θα δεχτούμε μείωση ωραρίου εργασίας, μισθού, απολύσεις ή οποιαδήποτε άλλη βλαπτική μεταβολή στη σύμβαση εργασίας λόγω της ενεργειακής κρίσης που οδηγεί τους εργοδότες να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων», διαμηνύουν οι εμποροϋπάλληλοι.

Οι νέες ώρες αναλυτικά:

  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00