Επιδοτήσεις 2024: Πάρτε άμεσα από 150 έως δεκάδες χιλιάδες ευρώ

Επιδοτήσεις 2024: Επιδοτήσεις 1,3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πέφτει «ζεστό χρήμα» στην αγορά με νέα προγράμματα που αφορούν ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων – Τι θα «τρέξει» μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ζεστό χρήμα 1,3 δισ. ευρώ ρίχνει στην αγορά το Ταμείο Ανάκαμψης, με προγράμματα που θα επιδοτούν την αγορά ταμειακών μηχανών και POS (και γενικότερα για ψηφιακή αναβάθμιση του εξοπλισμού), αλλά και την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων με νέες και συνεχιζόμενες δράσεις του «Εξοικονομώ».

Οι επιδοτήσεις του Ταμείου δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά, αλλά αφορούν ένα ευρύτατο φάσμα οικονομικών δραστηριοτήτων που πιάνει… μέχρι οδηγούς ταξί, ερευνητές και ανέργους.

Ειδικότερα, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα θα τρέξουν τα εξής:

1. «Εξοικονοµώ» για επιχειρήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 450 εκατ. ευρώ, που αποτελείται από 3 προγράμματα:

■ «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα», που προβλέπει 100 εκατ. ευρώ στον κλάδο του Τουρισμού και 100 εκατ. ευρώ στον κλάδο του Εμπορίου και των Υπηρεσιών.

Δικαίωμα επιδότησης θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, καθαριστήρια, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές, ενώ στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

■ «Ανακυκλώνω αλλάζω συσκευή»: Το δεύτερο πρόγραμμα που αναμένεται να προκηρυχθεί είναι το «Εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού» για επιχειρήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 190 εκατ. ευρώ. Θα λειτουργήσει κατά το πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος που έτρεξε για τους ιδιώτες και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 30% έως 50%.

■ Το τρίτο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων, «Αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά και μπαταρίες για βιομηχανίες» έχει προϋπολογισμό 160 εκατ. ευρώ και η δράση θα δώσει τη δυνατότητα σε εταιρείες και βιομηχανίες να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και να μειώσουν ορατά το ενεργειακό κόστος.

Στόχος είναι οι επιχειρήσεις που θα λάβουν την επιδότηση να μειώσουν τουλάχιστον κατά 35% την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν από το δίκτυο και τουλάχιστον κατά 30% τις εκπομπές τους.

2. «Εξοικονοµώ» 2020-2023, β΄ κύκλος, προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ, που απευθύνεται σε νοικοκυριά που πραγματοποιούν δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης.

3. Επιδοτήσεις για τη διασύνδεση των POS και ταμειακών μηχανών, στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Με τα vouchers οι δικαιούχοι μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάρουν τις επιταγές για τις ανωτέρω αλλαγές και να καλύψουν μία ή και περισσότερες ανάγκες. Στο πλαίσιο του Προγράμματος δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης επιταγών (vouchers), ως εξής :

■ Για αναβάθμιση ταμειακής το 90% με επιταγή έως 112,50 ευρώ.

■ Για αντικατάσταση παλαιάς ταμειακής το 100% με επιταγή έως 150,00 ευρώ.

■ Για αντικατάσταση φορολογικού μηχανισμού το 100% με επιταγή έως 350,00 ευρώ.

■ Για αντικατάσταση POS το 100% με επιταγή έως 150,00 ευρώ.

4. Συµπράξεις ερευνητικής αριστείας, συνολικού προϋπολογισμού 94,6 εκατ. ευρώ, για τη διεξαγωγή συνεργατικών ερευνητικών έργων ΑΕΙ και επιχειρήσεων, με στόχο τη μεταφορά γνώσης στην πραγματική οικονομία.

5. Προγράμματα κατάρτισης – απασχόλησης της ΔΥΠΑ και ειδικότερα:

■ Κατάρτιση και απασχόληση για την κοινωνική επανένταξη ευάλωτων ομάδων, προϋπολογισμού 151,6 εκατ. ευρώ. Απευθύνεται στους 10.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αστέγους.
■ Αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανακατάρτιση εργαζομένων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Νέος κύκλος για 31.236 ωφελούμενους, προϋπολογισμού 26,2 εκατ. ευρώ.
■ Κατάρτιση και απασχόληση 10.000 ανέργων, 25-45 ετών, περιλαμβανομένης 6μηνης επιδοτούμενης απασχόλησης για έως 7.500 ανέργους, συνολικού προϋπολογισμού 49,7 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τρέχουν και άλλα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ, που αφορούν τα εξής:

■ Φωτοβολταϊκά στη στέγη, προϋπολογισμού 238 εκατ. ευρώ.

■ Φορτίζω παντού, προϋπολογισμού 79,7 εκατ. ευρώ.

■ Παραγωγικές επενδύσεις πράσινης οικονομίας και R&D (Produce Green), προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ.

■ Πράσινα ταξί: αντικατάσταση 1.500 ταξί με ηλεκτροκίνητα.

■ Smart readiness (vouchers για την εγκατάσταση οπτικών ινών σε κτίρια), προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Τέλος, προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων (3 ενεργά προγράμματα):

■ Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, προϋπολογισμού 111,2 εκατ. ευρώ.

Αφορά ΑμεΑ, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, άτομα που ολοκλήρωσαν προγράμματα απεξάρτησης, αποφυλακισμένα άτομα, διεμφυλικά πρόσωπα, αλλά και μητέρες με τέκνο έως 8 ετών και 6μηνη ανεργία, ανέργους άνω των 55 ετών με 12μηνη ανεργία, ανέργους με 24μηνη ανεργία, ανέργους Ρομά κ.ά.

■ Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρονίως ανέργων, άνω των 45 ετών, σε περιοχές θύλακες υψηλής ανεργίας, προϋπολογισμού 119,7 εκατ. ευρώ.

■ Επιχορήγηση επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων 18-66 ετών, με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες, προϋπολογισμού 49,9 εκατ. ευρώ.

Επιδοτήσεις 2024: Πώς θα πάρετε έως 25.000 ευρώ

Πότε θα ανοίξει πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή». Ποιο εξοπλισμό και υπηρεσίες θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα που θα τρέξει το ΤΑΙΠΕΔ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Στο στάδιο εκκίνησης μπαίνει το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή» για τις επιχειρήσεις καθώς εντός του Φεβρουαρίου προβλέπεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποδοχή αιτήσεων, με σκοπό την ενίσχυση περίπου 10.000 επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 97,5 εκατομμύρια ευρώ που θα τρέξει ως φορέας διενέργειας, παρακολούθησης και ελέγχου το ΤΑΙΠΕΔ, αφορά μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 έως 250 άτομα προσωπικό και με ετήσιο τζίρο από 2 έως 50 εκ. ευρώ.

Στόχος του Προγράμματος είναι η εξοικονόμηση πόρων από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, καθώς και η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά μέσο όρο 30%.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, προβλέπεται η χρήση υψηλής ενεργειακής απόδοσης εξοπλισμού που αναμένεται να μειώσει σημαντικά το μέσο ενεργειακό κόστος της ελληνικής επιχείρησης.

Η χαμηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται και μικρότερη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα ώστε να υπάρξει η μείωση CO2.

Η εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού περιλαμβάνει συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας και Ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας.

Επιπλέον, περιλαμβάνει συστήματα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου).

Επιδοτήσεις 2024: Το ύψος της ενίσχυσης

Το ύψος της μέγιστης ενίσχυσης ανέρχεται σε 50% (10.000) και αφορά τις μικρές Επιχειρήσεις με το ύψος των επιλέξιμων δαπανών να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Περιλαμβάνει επίσης και τις Μεσαίες Επιχειρήσεις με 40% (10.000 ευρώ) με το ύψος των επιλέξιμων δαπανών να μην υπερβαίνει τις 25.000 ευρώ.

Επιδοτήσεις 2024: Επιλέξιμες δαπάνες

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην επιδότηση της δαπάνης του εξοπλισμού και συγκεκριμένα την αγορά ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (με χρηματοδότηση έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού) και την δαπάνη αγοράς ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης.

Για το σύστημα αυτό προβλέπεται χρηματοδότηση έως 50% του συνολικού προϋπολογισμού για υποστηρικτικό ηλιοθερμικό σύστημα αύξησης απόδοσης (π.χ. δοχείο αδράνειας – αποθήκευσης θερμότητας) και έως 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης (π.χ. θερμοσίφωνας κλπ), καθώς και την δαπάνης αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου – έως 20% του συνολικού προϋπολογισμού).

Στις επιλέξιμες δαπάνες συγκαταλέγονται και οι υπηρεσίες εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού όπως κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης και παραμετροποίησης του νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κλπ.), με χρηματοδότηση έως 25% του συνολικού προϋπολογισμού.

Επίσης προβλέπεται η χρηματοδότηση δαπάνης για την έκδοση δύο Ενεργειακών Πιστοποιητικών, (Πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης- ΠΕΑ) για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση – έως 400 ευρώ ανά ΠΕΑ.

Επιδοτήσεις 2024: Φορείς του Προγράμματος

Το ΤΑΙΠΕΔ ως φορέας διενέργειας του προγράμματος αναλαμβάνει την υποδοχή των αιτήσεων χρηματοδότησης, τον έλεγχο και την αξιολόγηση των αιτήσεων, καθώς επίσης και την εισήγηση προς τον Φορέα Υλοποίησης του Προγράμματος που είναι η Επιτελική δομή του ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ για έγκριση ή απόρριψη των αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα.

Το ΤΑΙΠΕΔ επιφορτίζεται επίσης με την διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση του δικτυακού τόπου και της Ψηφιακής Πλατφόρμας του Προγράμματος, τη διαχείριση των ενστάσεων αλλά και την κατάρτιση πίνακα αποτελεσμάτων των αιτήσεων, την ανάπτυξη και παραγωγική λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την υποστήριξη του Προγράμματος κ.α.

Αντίστοιχα η Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του ΥΠΕΝ που είναι ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος θα έχει την ευθύνη της έκδοσης των προσωρινών και οριστικών αποτελεσμάτων της αξιολόγησης και της ανακοίνωσης των πινάκων με τις αιτήσεις χρηματοδότησης που πρόκειται να επιχορηγηθούν.

Επίσης θα διενεργεί συστημικούς και δειγματοληπτικούς ελέγχους για την πιστοποίηση της τήρησης των όρων και προϋποθέσεων του Προγράμματος, την αξιοπιστία των πληροφοριών και στοιχείων που δηλώνονται και τηρούνται, καθώς και την επιβεβαίωση της ορθής εκτέλεσης των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ο Φορέας Διαχείρισης και Ελέγχου κ.α