Επιδόματα ΟΠΕΚΑ 2023: Ποια αυξάνονται κατά 8% – Πότε θα λάβουν περισσότερα χρήματα οι δικαιούχοι

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ 2023: Με βάση τις πληροφορίες, η νομοθετική ρύθμιση για τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ 2023 θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και η αύξηση θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Συνολικά 10 είναι τα αναπηρικά επιδόματα που θα αυξηθούν κατά 8%, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, από το βήμα της εκδήλωσης του υπουργείου Οικονομικών, με θέμα «Ελληνική Οικονομία: Ανθεκτικότητα, Πρόοδος, Προοπτική». Οι ωφελούμενοι της αύξησης είναι σχεδόν 200.000 πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για τα εξής επιδόματα του ΟΠΕΚΑ:

 • Επίδομα κίνησης.
 • Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κλπ.
 • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία.
 • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση.
 • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης παραπληγικών, τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου.
 • Ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή-δρεπανοκυτταρική-μικροδρεπανοκυτταρική κλπ) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κλπ), Σύνδρομο
 • Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS).
 • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης κωφών και βαρήκοων ατόμων.
 • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με αναπηρία όρασης.
 • Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με εγκεφαλική παράλυση.
 • Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ 2023: Ποια αυξήθηκαν από την 1η Απριλίου μαζί με τον κατώτατο μισθό

η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, αλλά και σειρά επιδομάτων που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα:

 1. Επίδομα ανεργίας. Σήμερα το μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται σε 438 ευρώ. Το ύψος του επιδόματος ανεργίας ορίζεται σε ποσοστό 55% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη. Αντίθετα, το ειδικό επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 200 ευρώ τον μήνα, δεν πρόκειται να αυξηθεί, καθώς πρόκειται για σταθερό ποσό.
 2. Βοήθημα ανεργίας για αυτοαπασχολουμένους. Σήμερα διαμορφώνεται στα 438 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα ανέλθει σε 462 έως 475,2 ευρώ.
 3. Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας. Ισούται με 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 4. Βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας: Ισούται με 20 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
 5. Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων. Ισούται με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή σήμερα είναι 262,65 ευρώ. Από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 277 έως 285 ευρώ.
 6. Ειδικά εποχικά βοηθήματα. Οι οικοδόμοι εισπράττουν το 70% του 37πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα 825 ευρώ. Με την αύξηση θα εισπράξουν από 870 έως 895 ευρώ.
 7. Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό.
 8. Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί. Για εργαζομένους οι οποίοι δεν διέπονται από κλαδική σύμβαση καταβάλλονται έως 3 κατώτατοι μισθοί, δηλαδή 2.139 ευρώ σήμερα και 2.256 έως 2.320 ευρώ από την 1η Απριλίου.
 9. Αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
 10. Αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας κ.ά.
 11. Αμοιβές προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.
 12. Αποζημίωση για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής Ασκησης. Ισούται με το 75% του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή σήμερα είναι 23,88 ευρώ και από την 1η Απριλίου θα κυμαίνεται από 25 έως 26 ευρώ.

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ 2023: Αυξήσεις στους στρατιωτικούς – Θα πάρουν και αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου

Αυξάνονται αναδρομικά από την 1η-1-2023 τα ποσά της προσαύξησης των επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που καταβάλλονται στα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή, καθώς και στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η αύξηση στο ημερήσιο επίδομα προβλέπεται σε κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, και του αναπληρωτού υπουργού Οικονομικών, Θεοδώρου Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου 11 Μαρτίου, το ημερήσιο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή προσαυξάνεται:

 • Κατά 20 ευρώ ημερησίως για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που ευρίσκονται σε αποστολή, καθώς και για το προσωπικό που αποσπάται σε αυτά, στο πλαίσιο εκτέλεσης της αποστολής τους εντός Περιοχής Ευθύνης ΓΕΕΘΑ, και κατά 60 ευρώ για αποστολή εκτός Περιοχής Ευθύνης.
  ● Κατά 60 ευρώ ημερησίως στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή εντός Περιοχής Ευθύνης ΓΕΕΘΑ και κατά 100 ευρώ ημερησίως για εκτέλεση ειδικής αποστολής εκτός Περιοχής Ευθύνης.

Ενδεικτικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα υπολογισμού χορήγησης του επιδόματος, τα οποία -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας- προκύπτουν από τις ρυθμίσεις της συγκεκριμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης:

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ

 • Ανθυπολοχαγός που μεταβαίνει για αποστολή ενίσχυσης ασφαλείας συνόρων των ΕΤΑΣ (Ειδικών Τμημάτων Ασφάλειας Συνόρων) για 10 ημέρες θα λαμβάνει 600,00 ευρώ έναντι 293,50 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή προκύπτει όφελος 306,50 ευρώ.
 • Αρχιλοχίας της Ζ’ ΜΑΚ που πραγματοποιεί 4 ειδικές αποστολές μηνιαία θα λαμβάνει 240,00 ευρώ έναντι 117,40 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή προκύπτει όφελος 122,60 ευρώ.
 • Επιλοχίας που μετέχει σε ειδική αποστολή επάνδρωσης Ε.Φ. των μικρονήσων (βραχονησίδων) 5 ημερών θα λαμβάνει 300,00 ευρώ έναντι 97,85 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή προκύπτει όφελος 202,15 ευρώ.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

 • Κελευστής που συμμετέχει σε Σκοπούν Φρεγάτας διάρκειας 15 ημερών θα λάβει 900,00 ευρώ αντί των 293,55 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 606,45 ευρώ παραπάνω. Η συγκεκριμένη απασχόληση συνιστά ειδική αποστολή εντός Περιοχής Ευθύνης αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
 • Σημαιοφόρος που συμμετέχει στην επιτήρηση και προστασία των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου για 30 ημέρες θα λάβει 1.800 ευρώ αντί των 587,10 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 1.212,90 ευρώ παραπάνω. Η συγκεκριμένη απασχόληση επίσης συνιστά ειδική αποστολή εντός Περιοχής Ευθύνης αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
 • Ανθυπασπιστής που συμμετέχει στις επιχειρήσεις IRINI και UNIFIL για 90 ημέρες, εκ των οποίων οι 60 εν πλω, θα λάβει 9.000 ευρώ αντί των 5.622 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 3.378 ευρώ παραπάνω. Η συγκεκριμένη απασχόληση συνιστά ειδική αποστολή εκτός Περιοχής Ευθύνης Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.
 • Ανθυποπλοίαρχος που συμμετέχει σε επιχείρηση Συνοδείας Δυνάμεων Αεροπλανοφόρων για 30 ημέρες, εκ των οποίων οι 20 εκτός και οι 10 εντός Περιοχής Ευθύνης αρχηγού ΓΕΕΘΑ, θα λάβει 2.600 ευρώ αντί των 782,70 του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 1.817,30 ευρώ παραπάνω. 

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

 • Σμηνίες έως και νέοι ΕΠ.ΟΠ. που συμμετέχουν σε πληρώματα ή τεχνικό προσωπικό επιφυλακής (READINESS Α/Φ και ΑΝ Ε/Π) διάρκειας 7 ημερών θα λάβουν 420 ευρώ αντί των 205,45 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 214,55 ευρώ παραπάνω.
 • Ανθυποσμηναγοί έως σμηναγοί που συμμετέχουν σε πληρώματα ή τεχνικό προσωπικό επιφυλακής (READINESS Α/Φ και ΑΝ Ε/Π) διάρκειας 7 ημερών θα λάβουν 420 ευρώ αντί των 205,45 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 214,55 ευρώ παραπάνω.
 • Επισμηναγοί έως αντισμήναρχοι που συμμετέχουν σε πληρώματα ή τεχνικό προσωπικό επιφυλακής (READINESS Α/Φ και ΑΝ Ε/Π) διάρκειας 7 ημερών θα λάβουν 420 ευρώ αντί των 205,45 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 214,55 ευρώ παραπάνω.
 • Σμήναρχοι που συμμετέχουν σε πληρώματα ή τεχνικό προσωπικό επιφυλακής (READINESS Α/Φ και ΑΝ Ε/Π) διάρκειας 7 ημερών θα λάβουν 420 ευρώ αντί των 205,45 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 214,55 ευρώ παραπάνω.

Τα παραπάνω ποσά υπόκεινται σε νόμιμες κρατήσεις, καθώς και σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος ανάλογη με την κλίμακα εισοδήματος.

ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

 Αναπροσαρμογή αποδοχών για τους υπαξιωματικούς 

Επιπλέον, με το άρθρο 91 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή προβλέπονται τα εξής για τους μονιμοποιηθέντες στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων εθελοντές του ν.δ. 445/1974 και του ν. 705/1977, τους προερχόμενους από ανθυπασπιστές που έχουν μεταταγεί στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών, τους Εθελοντές Μακράς Θητείας και τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης:

 1. Εντάσσονται και τυπικά στην κατηγορία Β’ μισθολογικής κατάταξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) οι μονιμοποιηθέντες εθελοντές και οι μονιμοποιηθείσες εθελόντριες του ν.δ. 445/1974 (Α’ 160) και του ν. 705/1977 (Α’ 279) και οι προερχόμενοι από ανθυπασπιστές που έχουν μεταταγεί στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών.
 2. Προστίθεται ο βαθμός του ανθυπολοχαγού στη μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη της κατηγορίας Γ’, η οποία περιλαμβάνει τα στελέχη με προέλευση από ΕΠ.ΟΠ. – ΟΠΥ – ΕΜΘ – ΕΠΥ, καθώς και το προερχόμενο από την κατηγορία Δ’ αστυνομικό προσωπικό. Ο ανθυπολοχαγός και οι αντίστοιχοι της κατηγορίας Γ’ θα εξελίσσονται ως εξής: Μέχρι 31 έτη υπηρεσίας στο 3ο κλιμάκιο, στο οποίο αντιστοιχεί ακαθάριστος βασικός μισθός 2.009 ευρώ το μήνα, από 31 μέχρι 34 έτη υπηρεσίας στο 2ο κλιμάκιο, όπου αντιστοιχεί ακαθάριστος βασικός μισθός 2.039 ευρώ το μήνα, και από 34 έτη υπηρεσίας και άνω στο 1ο κλιμάκιο, όπου αντιστοιχεί ακαθάριστος βασικός μισθός 2.145 ευρώ, αυξημένος κατά 36 ευρώ αναδρομικά από την 1η-1-2022.
 3. Προβλέπεται αύξηση του βασικού μισθού για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης σε περίπτωση παράτασης της διάρκειας ανακατάταξης πέραν των τριών (3) ετών. Ειδικότερα, οι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης που συμπληρώνουν 3 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας με ακαθάριστο βασικό μισθό 1.079 ευρώ το μήνα, ο οποίος αντιστοιχεί στο 19ο μισθολογικό κλιμάκιο της Γ’ κατηγορίας, θα κατατάσσονται πλέον κατά το χρονικό διάστημα πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας άνω των τριών ετών στο μισθολογικό κλιμάκιο 18 της Γ’ Κατηγορίας, στο οποίο αντιστοιχεί ακαθάριστος βασικός μισθός 1.159 ευρώ το μήνα, αυξημένος κατά 80 ευρώ.