Επίδομα τροφίμων: Ποιοι θα πάρουν το Food Pass – Νέα δεδομένα

Food Pass: Κυκλοφορεί η φήμη εδώ και καιρό, όμως μόνο μέσω διαρροών. Για πρώτη φορά «φωτογράφισαν» επίδομα για τρόφιμα σε επίσημη δήλωση. Τι γνωρίζουμε.

Η συζήτηση για ενδεχόμενο επίδομα τροφίμων εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας, προκαλούσε ανησυχία για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Το Food Pass -επί της ουσίας το κουπόνι για προμήθειες από το σούπερ μάρκετ- αρχικά «ήχησε» σαν ένα ακραίο μέτρο στήριξης, όμως τελικά φαίνεται πως κρίνεται αναγκαίο.

Και ενώ τα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύουν μονάχα διαρροές και πληροφορίες που προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ήρθε να «σφραγίσει» ότι το ενδεχόμενο είναι σχεδόν σίγουρο.

Το οικονομικό επιτελείο, έτσι κι αλλιώς, «ζύγιζε» τις αντοχές του προϋπολογισμού αφού αποτιμά σαν δεδομένη την ανάγκη περαιτέρω στήριξης τους επόμενους μήνες λόγω των αυξημένων τιμών, και φαίνεται πως τελικά ο λογαριασμός «βγαίνει».

Είπε αρχικά στο OPEN ο κ. Σκυλακάκης:

«Αν προκύψουν δημοσιονομικοί πόροι προτεραιότητα έχουν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στα ευάλωτα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη. Σχεδιάζουμε να πηγαίνουν απευθείας στα ευάλωτα νοικοκυριά. Δεν σχεδιάζουμε μειώσεις φορολογικών συντελεστών».

Και «αποκάλυψε» το κουπόνι για σούπερ μάρκετ:

«Όποιους πόρους έχουμε, με διάφορους τρόπους θα πάνε απευθείας στα νοικοκυριά. Πληθωρισμός είναι ηλεκτρισμός, καύσιμα, τρόφιμα. Ανάλογα με τις εξελίξεις κατευθύνεις τους πόρους. Αν έχεις αποκλιμάκωση των καυσίμων τότε ανοίγουν άλλες δυνατότητες. Στο βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος θα επιστρέψει στην κοινωνία και την οικονομία».

Τι είναι το food pass

Το νέο αυτό voucher θα αφορά την αγορά τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο καλάθι του νοικοκυριού ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα προϊόντα που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί από κρεοπωλεία, φούρνους, μίνι μάρκετ.

Το voucher θα γίνει με βάση τη φορολογική δήλωση του 2021 και στόχος είναι να καλύψει τις ανάγκες των νοικοκυριών για το τρίμηνο το 2023.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το voucher θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα από το fuel pass, περίπου στα 100 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αρχές του 2023.

Προτεραιότητα για την επιταγή που θα ανέρχεται περίπου στα 100 ευρώ, θα έχουν οι οικογένειες με παιδιά, με το ποσό να προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Θα υπάρχουν αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και περιουσιακά κριτήρια βάσει της δήλωσης Ε9 για την αξία των ακινήτων που κάνει κάθε δικαιούχος.

Επίδομα για σούπερ μάρκετ με αίτηση στο gov.gr

Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για το Fuel Pass ήταν η αίτηση στο vouchers.gov.gr.

Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εισέρχεστε με τους κωδικούς Taxisnet.

Στη συνέχεια, η πλατφόρμα ζητά να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:

  • Διεύθυνση email
  • Αριθμό κινητού τηλεφώνου
  • Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Για το επίδομα βενζίνης, η αποστολή των αιτήσεων προς τα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα γινόταν το πρωί κάθε εργάσιμης ημέρας. Η πίστωση της ενίσχυσης γινόταν εντός ολίγων ημερών (συνήθως 3-4 το πολύ) από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.

Τα νέα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια

«Τις δυνατότητες επιπλέον στήριξης των νοικοκυριών θα τις δούμε όταν έχουμε καλύτερη εικόνα των ενεργειακών, γιατί αυτά μας κόστισαν 4,8 δισ. καθώς κάναμε δαπάνες για να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά.

Στον βαθμό που θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος, προφανώς τα χρήματα θα επιστρέψουν στην οικονομία και την κοινωνία με προτεραιότητα στην κοινωνία αυτή τη φορά. Όποιους πόρους έχουμε θα πάνε απευθείας στα νοικοκυριά». επεσήμανε χαρακτηριστικά

«Με τις σημερινές τιμές των καυσίμων το μεγαλύτερο μέρος του κουμπαρά του ενός δισ. δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί. Το χειρότερο κατά εμέ στις τιμές έχει υπάρξει. Το ότι μπαίνουμε σε ύφεση σημαίνει μείωση της ζήτησης άρα μείωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου», σημείωσε.

«Έχουμε πάρει το αρνητικό σενάριο, δηλαδή στον προϋπολογισμό έχουμε βάλει μεγαλύτερες τιμές από αυτές που υπάρχουν στο φυσικό αέριο και μικρότερο τουρισμό από ότι περιμένουμε. Το 2023 μπορείς να προβλέψεις ότι θα πάει καλύτερα, αλλά το πότε θα το πεις αυτό δεν μπορώ ξέρω», ανέφερε.

«Με τις σημερινές τιμές των καυσίμων, το μεγαλύτερο μέρος δεν θα χρειαστεί. Οι τιμές είναι συνάρτηση του πολέμου της Ουκρανίας. Το χειρότερο κατά τη γνώμη μου στις τιμές έχει υπάρξει.

Το γεγονός ότι μπαίνουμε σε ύφεση αυτομάτως μειώνει τη ζήτηση για ενέργεια. Αυτό σημαίνει μείωση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Επίσης ανοίγουν μεγάλες μονάδες LNG στις αρχές του χρόνου και έτσι θα αυξηθεί η δυνατότητα της Ευρώπης να λαμβάνει υγροποιημένο αέριο. Θα μειωθεί και ο κίνδυνος της επάρκειας.

Κι επίσης δεν μπορούμε να ξέρουμε πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μπορεί να σταματήσει ξαφνικά. Αυτό θα ήταν το καλό σενάριο της οικονομίας. Εμείς δεν δουλεύουμε με το καλό σενάριο, εμείς δουλεύουμε στον προϋπολογισμό με το ρεαλιστικό αρνητικό σενάριο».

Έτσι ο αναπληρωτής στην ουσία φωτογράφισε ένα νέο food pass, επίδομα τροφίμων καθώς οι τιμές των καυσίμων (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) ακολουθούν προς το παρόν καθοδική τροχιά, συμπαρασύροντας προς τα κάτω και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα συνεχιστεί και το νέο έτος.

Αντιθέτως το πρόβλημα παραμένει και εντείνεται στις τιμές των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης στα σούπερ μάρκετ και εκεί φαίνεται πώς η Κυβέρνηση θέλει να δώσει προτεραιότητα δίνοντας ενδεχομένως ένα νέο food pass.