Επίδομα τροφίμων: Νέα οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση. Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά και το υπουργείο Οικονομικών μελετά ένα νέα μέτρο που δεν έχει δοθεί ποτέ ξανά. Τι είναι το επίδομα τροφίμων και ποιοι θα το πάρουν. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάριο επιδότησης των νοικοκυριών, λόγω του κύματος ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα.
Αυτό μπορεί να είναι ένα επίδομα τροφίμων.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρωί ,προανήγγειλε στήριξη των πολιτών καθώς η ακρίβεια στα τρόφιμα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Δήλωσε στην ΕΡΤ, ότι η όποια παρέμβαση θα πάει στον πολίτη και δεν θα χάνεται στην εφοδιαστική αλυσίδα και αυτό άλλωστε είναι και η ευρωπαϊκή πρακτική.
Η ενδεχόμενη πρόσθετη στήριξη, θα αφορά κυρίως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα.
Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε για το αν θα δούμε έκτακτο επίδομα στα τρόφιμα, απέφυγε όμως να απαντήσει σαφώς.
«Είναι πιο πιθανό να δούμε έκτακτο επίδομα στα νοικοκυριά το Πάσχα παρά μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα;», ρωτήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών απάντησε:
«Μόνιμη μείωση οποιουδήποτε φόρου δεν μπορεί να γίνει. Σε όποια χώρα έγινε είναι βραχυπρόθεσμη. Επιλέξαμε να μειώσουμε φόρο, τον ΕΝΦΙΑ. Καθόμαστε και μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 1 δισ. μόνιμα.
Όταν θα έρθουν τα εκκαθαριστικά του πολίτη, θα πληρώσει λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Στο πορτοφόλι του θα περισσέψουν λιγότερα λεφτά προκειμένου να τα αξιοποιήσει κάπου αλλού».
Ο υπουργός Οικονομικών, διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες όσον αφορά την ακρίβεια στην ενέργεια για όσο χρειαστεί και ενδεχομένως να απαιτηθεί να διατεθούν χρήματα και από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι μόνο από το Ταμείο των ρύπων.
Αναφερόμενος γενικότερα στην διεθνή οικονομική συγκυρία με την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, σημείωσε ότι «θα πρέπει να μαζευόμαστε».
Σύμφωνα με πληροφορίες το πόσο θα του επιδόματος τροφίμων θα κυμαίνεται πάνω κάτω στα 100 ευρώ και ίσως είναι σε μορφή voucher.
Η ιδέα βασίζεται σε αντίστοιχα μοντέλα επιδότησης που έχουν χρησιμοποιήσει και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία, ακόμα ναι η Γερμανία, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την ραγδαία αύξηση των τιμών.
Όλα αυτά θα φανούν και θα επιβεβαιωθούν το επόμενο διάστημα.
Επίδομα τροφίμων: Σε απελπισία οι Έλληνες – Μία είναι η λύση
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, μπορεί να έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από ένα μεγάλο μέρος των φορολογουμένων, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα για την κοινωνία αυτή την στιγμή παραμένει η ακρίβεια, με τα καύσιμα και τα τρόφιμα να «τρώνε» το μεγλύτερο μέρος από το μηνιάτικο. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Και μπορεί ο ΕΝΦΙΑ να μειώνεται ξανά, αλλά τα μαντάτα που έφερε χθες (02.02.2022) η ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 5,5% τον Ιανουάριο από 4,4% που ήταν τον Δεκέμβριο και αυτό σημαίνει ακρίβεια.
Οι εκτιμήσεις είναι ότι τουλάχιστον για πρώτο 3μηνο του 2022 η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί και ο πληθωρισμός θα κινείται σε επίπεδα άνω του 5%.
Βέβαια η σύγκριση γίνεται με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους και ως εκ τούτου για ένα διάστημα, ακόμη και αν οι τιμές παραμείνουν σταθερές, ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός.
Ένα μικρό δείγμα αισιοδοξίας προκύπτει από το ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Eurostat ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν οριακά μειωμένος κατά 0,2%.
Μέσα σε αυτή την ομολογουμένως δύσκολη κατάσταση, στην κυβέρνηση αναζητούν λύσεις, οι οποίες μόνο εύκολες δεν φαντάζουν.
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο λήψης και άλλων μέτρων απέναντι στην ενεργειακή κρίση, τόνισε πως «δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη παρέμβαση στο ρεύμα, όπου είχαμε το χαμηλότερο φόρο. Δεν καλύπτουμε όλη την αύξηση, αλλά ένα ποσοστό, κάνουμε ό,τι μπορούμε».
Αναφερόμενος στο αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα στήριξης, αναφέρθηκε στη μείωση των φόρων των επιχειρήσεων το 2022, υπογραμμίζοντας την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τις μειωμένες εισφορές, που ήδη εφαρμόζονται.
«Όποτε βρίσκουμε δημοσιονομικό χώρο, θα κάνουμε μειώσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση κάνουν διάφορα σενάρια, για την περίπτωση που πληθωριστικές πιέσεις επιμείνουν προκαλώντας ασφυξία στα νοικοκυριά.
Ένα από αυτά που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα. Ένα μέτρο που ναι μεν θα «πονέσει» δημοσιονομικά, αλλά θα ελαφρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και μάλιστα άμεσα.
Αντίθετα το άλλο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια είδη διατροφής και δημοσιονομικά έχει μεγάλο κόστος, αλλά παράλληλα είναι αμφίβολο εάν θα περάσει τελικά στην κατανάλωση και θα ανακουφίσει το καλάθι της νοικοκυράς.
Επίδομα τροφίμων: Οργή των καταναλωτών – «Δεν μπορούμε άλλο!»
Στο 5,1% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός εξαιτίας της κατακόρυφης αύξηση των τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και αέριο.
Συγκεκριμένα από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Δεκεμβρίου 2021 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020 προέκυψε αύξηση 5,1% έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.
Η αλματώδης αύξηση του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι, κατά 45% του ηλεκτρισμού, κατά 34,1% του πετρελαίου θέρμανσης, κατά 21,7 στα καύσιμα. Σημαντικές είναι οι αυξήσεις και στα είδη διατροφής με το αρνί να έχει αυξηθεί κατά 19,7%, το λάδι 17% και οι πατάτες 14,2% Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 0,7% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2021, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
10,3% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω επαναφοράς μέρους των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα.
0,8% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
0,2% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω επαναφοράς των τιμών στα προ χειμερινού δεκαήμερου εκπτώσεων επίπεδα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
0,3% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
0,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα οινοπνευματώδη ποτά.
0,2% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 5,1% τον μήνα Δεκέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Δεκεμβρίου 2020, προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
4,3% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες-προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, αλλαντικά, γάλα νωπό πλήρες, γλυκά κουταλιού-μαρμελάδες-μέλι.
3,0% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
18,0% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
2,3% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
10,9% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
1,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία. 2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:
0,1% στην ομάδα Υγεία, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στις οδοντιατρικές υπηρεσίες.
2,5% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
0,6% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμόυπολογιστές-επισκευές, διαρκή αγαθά αναψυχής. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα
0,6% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Επίδομα τροφίμων: Τα προϊόντα με την μεγαλύτερη αύξηση
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται να αυξάνονται καθημερινά οι τιμές σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης όπως είναι τα τρόφιμα. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…
Η ενεργειακή κρίση πυροδοτεί ακόμα ένα «κύμα» ακρίβειας, προκαλώντας την δυσαρέσκεια των καταναλωτών, πολλοί εκ των οποίων, έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα απολύτως αναγκαία ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που αγοράζουν φθηνότερα προϊόντα χαμηλότερης διατροφικής αξίας.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το real.gr, σύμφωνα με τα οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα νέο «κύμα» ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με τη λίστα της ακρίβειας να περιλαμβάνει αυξήσεις σε αγαθά.
Αναλυτικά:
- Κρουασάν (7% – 10%)
- Ζάχαρη άχνη (17%)
- Ηλιέλαιο (3%)
- Ελαιόλαδα (11%)
- Μαρμελάδα (8%)
- Χαρτικά (3%)
- Υγρά καθαρισμού (6%)
- Ξηροί καρποί (15% έως 40%)
- Κονσέρβες τόνου (10%)
- Απορρυπαντικό (19%)
- Δημητριακά (12%)
- Ελληνικός καφές (4,5%)
- Μπισκότα – φρυγανιές (3,5%)
- Αλεύρι (5% – 10%)
- Ρύζι (10%)
- Φακές (17%)
- Ζυμαρικά (9%)
- Ζάχαρη (6%)
- Τυροκομικά (12%)
- Κατεψυγμένα ψάρια (13%)
- Κατεψυγμένα λαχανικά (25%)
- Μαργαρίνες (4%)
- Κατεψυγμένες πατάτες (3,5%)
- Κατεψυγμένες ζύμες (4%)
- Αναψυκτικά (4%)
Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μεμονωμένες ανατιμήσεις και δεν αφορούν το σύνολο των εταιρειών που παράγουν και εμπορεύονται τα συγκεκριμένα προϊόντα. Ανατιμήσεις που θα περνούν σταδιακά στα ράφια των σούπερ μάρκετ ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους τα μεγάλα καταστήματα τροφίμων.