Επίδομα θέρμανσης για ρεύμα: Απλήρωτοι οι δικαιούχοι – Τι πρέπει να κάνετε μέχρι 15/9

Επίδομα ρεύματος: Έληξε η περίοδος επιδότησης για το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, αλλά έκπτωση στον λογαριασμό ρεύματος δεν φάνηκε ακόμα. Τι συμβαίνει; Πότε θα μπουν τα χρήματα στους δικαιούχους. Η νέα «κρυφή» προθεσμία και όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Με τους λογαριασμούς ρεύματος ανά χείρας είναι οι καταναλωτές – δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης για ηλεκτρική ενέργεια, προκειμένου να δουν τις εκπτώσεις που θα φανούν.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν λάβει ήδη το τιμολόγιο, αλλά δεν βλέπουν πουθενά μειωμένο το ποσό ανάλογα με τα κριτήρια που δήλωσαν στην αίτηση που είχαν υποβάλει μέχρι αρχές Φεβρουαρίου.

Γιατί δεν πληρώθηκε ακόμα το επίδομα ρεύματος

Τα «ψιλά γράμματα» πάντως όταν έβγαιναν οι πληροφορίες και το ΦΕΚ στο τέλος του 2023 για το επίδομα ρεύματος, ανέφεραν λίγο μπερδεμένα πράγματα.

Από τότε, λοιπόν, σημειωνόταν ότι μετά την υποβολή αίτησης η ΑΑΔΕ θα ήλεγχε τα στοιχεία και θα τα απέστελνε στον ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος με τη σειρά του τα κοινοποίησε στους προμηθευτές προκειμένου να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

Όλα καλά μέχρι εδώ. Από εκεί και πέρα, η διαδικασία ανέφερε ότι το επίδομα θέρμανσης θα εμφανιζόταν ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν στην περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου 2024).

Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

Στο τέλος όμως, υπογραμμιζόταν ότι ο δικαιούχος-καταναλωτής ρεύματος θα πρέπει να καταχωρεί στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος (αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή, το ΑΦΜ του δικαιούχου στο οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στο λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης που αφορά ο λογαριασμός ρεύματος).

Μάλιστα, επειδή δεν έρχονται όλοι οι λογαριασμοί του τριμήνου μαζί, επισημαινόταν ότι θα δηλώνονται σταδιακά στο σύστημα καθώς εκδίδονται, και ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση του πρώτο τριμήνου.

Ποιο είναι το πρόβλημα με το επίδομα ρεύματος

Θα καταλάβαινε κανείς διαβάζοντας τα παραπάνω, ότι ο καταναλωτής-δικαιούχος θα έπρεπε να μπει ξανά στο myΘέρμανση της ΑΑΔΕ και να προσθέσει τα παραστατικά.

Μπαίνοντας όμως στην πλατφόρμα, δεν υπάρχει πουθενά τέτοιο πλαίσιο ανάρτησης των δικαιολογητικών, και επίσης τονίζεται ότι δεν χρειάζονται παραστατικά λογαριασμών για το επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα.

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Τι θα γίνει με τους απλήρωτους δικαιούχους

Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αναμένουμε τι θα γίνει και εάν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προβεί σε κάποια διευκρινιστική δήλωση.

Καλό θα είναι πάντως ο εκάστοτε καταναλωτής, να επικοινωνεί με τον πάροχό του για να αποσαφηνίσει την κατάσταση.

Σάλος με το πράσινο τιμολόγιο Απριλίου – Αυξήσεις και μειώσεις

Η μέση τιμή του «πράσινου» τιμολογίου (στο οποίο παραμένει η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών) για τον Απρίλιο διαμορφώνεται στα 10,8 λεπτά/κιλοβατώρα, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με τον Μάρτιο όταν είχε διαμορφωθεί στα 10,5 λεπτά/κιλοβατώρα.

Μικρές αυξήσεις στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος για τις περισσότερες εταιρείες, σήμα σταθερότητας από τον μεγαλύτερο παίκτη, τη ΔΕΗ (που ταυτόχρονα ανακοίνωσε και ένα σταθερό μπλε 12μηνο τιμολόγιο αλλάζοντας τα δεδομένα στον κλάδο αυτό) και τρεις πάροχοι (Φυσικό Αέριο ΕΕΕ, NRG, Volterra) που ακολούθησαν την τάση των χονδρεμπορικών τιμών, ανακοινώνοντας μειώσεις στα δικά τους τιμολόγια.

Αυτό είναι το «τοπίο» των  ειδικών πράσινων τιμολογίων για το μήνα Απρίλιο που ανακοίνωσαν οι εταιρείες αργά χθες το βράδυ. Η περαιτέρω υποχώρηση των τιμών ηλεκτρισμού στη χονδρεμπορική αγορά τον Μάρτιο (στα 67,5 ευρώ/MWh από 73,61 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο) δεν αποτυπώθηκε στα περισσότερα τιμολόγια εξαιτίας του αλγορίθμου που προβλέπει ο μηχανισμός διακύμανσης, με το εργαλείο των εκπτώσεων να χρησιμοποιείται για την διαμόρφωση των χρεώσεων στα ίδια με τον Μάρτιο ή χαμηλότερα επίπεδα.

Δυο -μικροί- πάροχοι  (Elin, Volterra) ανακοίνωσαν «πράσινα» τιμολόγια κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 10 λεπτών/κιλοβατώρα, ενώ τα ακριβότερα τιμολόγια διαμορφώθηκαν λίγο κάτω από τα 12 ευρώ.  Η μέση τιμή του «πράσινου» τιμολογίου (στο οποίο παραμένει η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών) για τον Απρίλιο διαμορφώνεται στα 10,8 λεπτά/κιλοβατώρα, ελαφρά αυξημένη σε σχέση με τον Μάρτιο όταν είχε διαμορφωθεί στα 10,5 λεπτά/KWh.

Ο «χάρτης» των «πράσινων» τιμολογίων για τον τρέχοντα μήνα διαμορφώνεται ως εξής:

  • ΔΕΗ: 10,8 λεπτά/KWh για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 11,8 λεπτά/κιλοβατώρα για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις, αμετάβλητο σε σχέση με τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ η εταιρεία ανακοίνωσε και αναπροσαρμογή του σταθερού δωδεκάμηνου τιμολογίου (προϊόν ΔΕΗ HomeEnter) στα 12,5 λεπτά/KWh (από 17,9 λεπτά που ήταν όταν το είχε λανσάρει στις αρχές του έτους), χρέωση που αφορά τόσο στην ημερήσια όσο και στη νυχτερινή κατανάλωση (δεν υπάρχει δηλαδή εδώ διακριτό νυχτερινό τιμολόγιο).
  • Protergia: 11,62 λεπτά/κιλοβατώρα, από 10,77 ευρώ/κιλοβατώρα) τον Μάρτιο
  • Ήρων: 11,55 λεπτά/κιλοβατώρα (από 10,3 λεπτά/κιλοβατώρα) τον περασμένο μήνα
  • Elpedison: 11,7 λεπτά/κιλοβατώρα (από 10,7 λεπτά/κιλοβατώρα) τον Μάρτιο για μηνιαία κατανάλωση πάνω από 100 κιλοβατώρες. Για τις πρώτες 100 KWh η χρέωση είναι 11 λεπτά/κιλοβατώρα (από 9,9 τον Μάρτιο)
  • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: 10,64 λεπτά/κιλοβατώρα (από 11,16 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάρτιο)
  • NRG: 10,78 λεπτά/κιλοβατώρα (από 11,5 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάρτιο)
  • Ελίν: 9,06 λεπτά/κιλοβατώρα (από 8,18 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάρτιο)
  • Zenίθ: 11,43 λεπτά/κιλοβατώρα (από 12,46 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάρτιο)
  • Volterra: 9,9 λεπτά/κιλοβατώρα (από 10,5 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάρτιο)
  • Volton: 10,54 λεπτά/κιλοβατώρα (από 10,31 λεπτά/κιλοβατώρα το Μάρτιο)

Πώς υπολογίζεται το επίδομα ρεύματος

Το μηνιαίο επίδομα υπολογίζεται με βάση τα 60 ευρώ επί το συντελεστή βαθμοημέρας κάθε οικισμού. Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών υψηλότερος της μονάδας), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση.

Από την έκτακτη ενίσχυση εξαιρούνται όσοι/όσες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024. Επιπρόσθετα, εξαιρούνται όσοι/όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.