Επίδομα θέρμανσης 2023: Πότε είναι οι αιτήσεις – Αλλαγές σε ποσά και δικαιούχους

Επίδομα θέρμανσης 2023: Εξετάζονται σημαντικές αλλαγές φέτος για τα ποσά, ενώ αλλάζουν και τα κριτήρια των δικαιούχων. Τι γνωρίζουμε.

Αργεί ακόμα η ημερομηνία κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης 2023, όπως δείχνουν τα παραδείγματα των προηγούμενων ετών. Ωστόσο, μέχρι τότε, αναμένονται πολλές ειδήσεις για αλλαγές σε κριτήρια, ποσά και δικαιούχους, καθώς οι τιμές στα καύσιμα δεν δείχνουν σημάδια αποκλιμάκωσης.

Πιο αναλυτικά, όπως και πέρσι, αναμένεται να ξεκινήσουν οι αιτήσεις από τον Νοέμβριο, με τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινά περίπου στις 15 Οκτωβρίου. Η πληρωμή της πρώτης δόσης θα γίνει σίγουρα μέσα στον Δεκέμβριο -πριν τα Χριστούγεννα- ενώ η δεύτερη δόση, μπαίνει πάντοτε κοντά στο τέλος Φεβρουαρίου, και , τέλος, η τρίτη δόση πληρώνεται στο τέλος Απριλίου για αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Όλες τις λεπτομέρειες μπορείτε να βλέπετε ανά πάσα στιγμή μέσω της σχετικής πλατφόρμας του gov.gr. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διαβάστε παρακάτω, συγκεντρωμένες όλες τις τελευταίες πληροφορίες για το φετινό επίδομα και τις τιμές στις οποίες αναμένεται να διατεθεί το πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης 2023: Ποιες αλλαγές έρχονται φέτος

Η κυβέρνηση φέτος επιδιώκει να ενισχύσει πολλούς πολίτες και επιχειρήσεις, και γι’ αυτό το λόγο σχεδιάζει μεγάλο «λίφτινγκ» στο επίδομα θέρμανσης. Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν φέτος στο επίδομα θέρμανσης, όπως αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων αλλά και αύξηση στα ποσά. Ωστόσο τις εξαγγελίες για τις τροποποιήσεις του επιδόματος προβλέπεται να κάνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Πιο συγκεκριμένα, κοστολογούνται και εξετάζονται τα εξής: Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου. Πέρυσι το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η τιμή που θα διατεθεί το 2023

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Με τα σημερινά δεδομένα στις 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, δεν αποκλείεται να δούμε τιμές γύρω στο 1,5 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Όλα αυτά αποδίδονται στις διεθνείς εξελίξεις και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι με το κλείσιμο μια ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη τιμή για το brent από τις αρχές του έτους, προοιωνίζεται νέο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα.

Το γεγονός ότι η τιμή του Brent έχει εκτοξευθεί στα επίπεδα των 88,9 ευρώ το βαρέλι ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου η λήξη της καλοκαιρινής περιόδου συνοδεύεται από πτώση ζήτησης και τιμής και σε συνδυασμό με τη μικρή υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, δημιουργούν συνθήκες για νέες αυξήσεις.

Η τελευταία καταγεγραμμένη από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά (31 Αυγούστου) είναι στα 1,994 ευρώ ανά λίτρο και του ντίζελ κίνησης στο 1,768 ευρώ ανά λίτρο.

Τι πρέπει να κάνουν οι διαχειριστές για το επίδομα θέρμανσης 2023 – 2024

Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών πρέπει να κινηθούν ταχύτατα και να σπεύσουν οι να δηλώσουν μια σειρά από στοιχεία για να λάβουν οι ένοικοι το επίδομα θέρμανσης.

Θα πρέπει να δηλωθεί ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας, ο ΑΦΜ της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει και ο αριθμός της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αντιστοιχεί στην πολυκατοικία,

Πολύ σημαντικό είναι να δηλωθούν και τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης και το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Επίδομα θέρμανσης σε πολυκατοικία: Τι ισχύει για κοινό καυστήρα

Ο διαχειριστής/εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης).

Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά/κλειστά – τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μία κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο. Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορέσετε να ενεργοποιήσετε και την δυνατότητα πληρωμής.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής όταν θα έχει υποβληθεί έστω και μία αίτηση δικαιούχου. Αυτό το διαπιστώνετε από την ένδειξη «Υπάρχει αίτηση» στα δεξιά των στοιχείων του διαμερίσματος.

Στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία ΑΦΜ και αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στη Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης.

Επίδομα θέρμανσης: Βήμα – βήμα η αίτηση

Στο myθερμανση μπορείτε να μπαίνετε όταν ανοίξει η πλατφόρμα, περίπου στα μέσα Νοεμβρίου. Η πληρωμή θα γίνει από 15 έως 31 Δεκεμβρίου. Θα μπει επίσης και νέο επιδοτούμενο καύσιμο στην πλατφόρμα.

Στη συνέχεια, θα επιλέξετε αν θα υποβάλλετε Αίτηση ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων του Επιδόματος, λειτουργώντας ως Δικαιούχος / Υποψήφιος Δικαιούχος του Επιδόματος ή αν θα δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης ανάμεσα στους ενοίκους μιας πολυκατοικίας λειτουργώντας ως Διαχειριστής-Εκπρόσωπος των ενοίκων της.

Μπορείτε να ζητήσετε την ένταξη σας στο μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης ή να δηλώσετε τα χιλιοστά των δαπανών θέρμανσης που σας αναλογούν στην πολυκατοικία και να επωφεληθείτε, αρκεί να καταναλώνετε για θέρμανση:

  • πετρέλαιο εσωτερικής καύσης
  • φυσικό αέριο ή υγραέριο
  • καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ)

Τι πρέπει να κάνετε:

  • Επιλέξτε «υποβολή αίτησης» και συνδεθείτε με κωδικούς Taxisnet
  • επιλέξτε «Εκδήλωση ενδιαφέροντος»
  • επιλέξτε το καύσιμο που καταναλώνετε
  • συμπληρώστε τον αριθμό παροχής ρεύματος
  • επιλέξτε αν διαμένετε σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία
  • επιλέξτε αν είστε ιδιοκτήτης ή ένοικος (συμπληρώστε τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη)
  • συμπληρώστε έναν έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) όπου θα πιστωθεί το επίδομα