Eπίδομα θέρμανσης 2021: Πότε θα δοθεί – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Ανοικτό το «myΘέρμανση»

Επίδομα θέρμανσης 2021: Έως την 23η Ιουλίου η υποβολή δικαιολογητικών αγορών λοιπών καυσίμων, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, που τιμολογήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 28η Φεβρουαρίου 2021. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η πλατφόρμα «myΘέρμανση» θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 23 Ιουλίου για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Σκοπός η υποβολή των δικαιολογητικών αγορών καυσίμων, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης, από δικαιούχους που δεν κατάφεραν να τα αναρτήσουν στην προηγούμενη προθεσμία.

Η πληρωμή των ποσών επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους θα γίνει ως την 31 Αυγούστου στον ΙΒΑΝ που έχουν δηλώσει στο myTAXISnet, που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται δικαιολογητικά αγορών της περιόδου από 1.1.2021 έως 28.2.2021 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 29η Απριλίου 2021.

Έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2021 για ποσά που προκύπτουν κατόπιν εξέτασης ενστάσεων που υποβάλλονται στο πλαίσιο της παρούσας.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης αποκλειστικά εγγράφως προς τη Διεύθυνση Επιχειρησιακών Διαδικασιών (ΔΙ.ΕΠΙ.ΔΙ.) μέσω της θυρίδας του TAXISnet (επιλογή «Ερωτήματα προς Α.Α.Δ.Ε.», θεματική κατηγορία «Επίδομα Πετρελαίου Θέρμανσης») μέχρι την 15η Σεπτεμβρίου 2021, στην οποία θα τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης.

Επίδομα θέρμανσης 2021: Πώς θα υπολογίζεται το ποσό

Τα ακριβή ποσά του επιδόματος θέρμανσης θα προκύψουν από την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για το ποσό βάσης, η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Το υπουργείο Οικονομικών εφαρμόζει ένα νέο σύστημα, που βασίζεται σε μελέτη της ΕΜΥ, η οποία χώρισε την Ελλάδα σε χιλιάδες μικρές ζώνες, και το οποίο λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των ημερών, που μια περιοχή έχει θερμοκρασίες κάτω από τους 15,5 βαθμούς Κελσίου.

Θα ορίζεται ένα ποσό επιδόματος, που θα λαμβάνεται ως βάση για τον υπολογισμό του τελικού επιδόματος που θα καταβληθεί σε κάθε δικαιούχο.

Στη συνέχεια το ποσό αυτό θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή επιδότησης του Ταχυδρομικού Κώδικα ανά οικισμό, στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, και θα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Επίδομα θέρμανσης 2021: Αναλυτικά παραδείγματα

Έστω ότι το ποσό βάσης που θα ορίσει το υπουργείο Οικονομικών είναι τα 400 ευρώ.

  • Ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά στo Βελούχι, που ο συντελεστής είναι στο 1,62, θα λάβει 648 ευρώ (400 επί 1,62).
  • Μία τριμελής οικογένεια στο Χαλάνδρι, που ο συντελεστής είναι στο 0,53, θα λάβει 233,2 ευρώ (400 ευρώ επί 0,53 συν προσαύξηση 10% για το παιδί)
  • Μία τετραμελής οικογένεια στην Πυλαία, που ο συντελεστής είναι στο 0,72, θα λάβει 345,6 ευρώ (400 ευρώ επί 0,72 συν προσαύξηση 20% για τα παιδιά).

Σημειώνεται πως το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να έχει πραγματοποιήσει αγορές καυσίμων θέρμανσης αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος, από 1η Οκτωβρίου 2020 έως και 28 Φεβρουαρίου 2021.

Επίδομα θέρμανσης 2021: Οι αντικειμενικές βγάζουν εκτός χιλιάδες δικαιούχους!

Παράλληλα, «βόμβα» μεγατόνων με την ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών. Η παροχή των επιδομάτων έχει περιουσιακά κριτήρια, με αποτέλεσμα πολλοί που έχουν δικό τους ακίνητο να τεθούν εκτός, ακόμα και αν το σπίτι είναι μικρό ή παλιό. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Τον κίνδυνο να χάσουν επιδόματα το ύψος των οποίων φτάνει έως και τα 3.000 ευρώ τον χρόνο αντιμετωπίζουν χιλιάδες δικαιούχοι. Αιτία, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η ενεργοποίηση των νέων τιμών από την 1/1/2022.

Τα επίδομα στέγασης και θέρμανσης, έχουν περιουσιακά κριτήρια. Αν από την αναπροσαρμογή της τιμής ζώνης στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο του δικαιούχου, παρατηρηθεί υπέρβαση του ορίου, τότε το σύστημα θα κόψει αυτόματα το επίδομα.

Το θέμα απασχολεί ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας κάτι που σημαίνει ότι τα κριτήρια θα μπουν στο «μικροσκόπιο».

Στο επίδομα ενοικίου, (ή στέγασης όπως λέγεται) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.

Ως αξία λαμβάνεται υπόψη αυτή που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του ΕΝΦΙΑ. Από την επόμενη χρονιά, θα ληφθεί υπόψη η «επικαιροποιημένη» τιμή ζώνης και η επικαιροποιημένη αξία φορολόγησης των ακινήτων.

Αυτό σημαίνει κίνδυνος απώλειας για όσους έχουν αύξηση στην αξία της περιουσίας τους. Μπορείτε να υπολογίσετε από τώρα αν διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε το επίδομα στέγασης αναγράφοντας την καινούργια αξία της περιουσίας σας (σ.σ αν έχετε εντοπίσει την αύξηση της τιμής ζώνης μπορείτε κατά προσέγγιση να κάνετε έναν πολλαπλασιασμό και να υπολογίσετε την καινούργια αξία του ακινήτου).

Εκτός από το επίδομα ενοικίου, υπάρχει κίνδυνος απώλειας και του επιδόματος θέρμανσης.

«Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες» αναφέρει η σχετική απόφαση.

Βλέπουμε λοιπόν ότι με το ισχύον καθεστώς, ένας εργένης με ένα διαμέρισμα αξίας 115.000 ευρώ, λαμβάνει σήμερα και το επίδομα ενοικίου (καθώς δεν πιάνει το όριο των 120.000 ευρώ) και το επίδομα θέρμανσης (καθώς είναι κάτω από τα 130.000 ευρώ). Με μια ανατίμηση 20% στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητό του (σ.σ η οποία είναι πολύ πιθανή καθώς έχουμε χιλιάδες τέτοιες ζώνες) θα του στερήσει και τα δύο επιδόματα.

Προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια δικαιούχων από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τα περιουσιακά κριτήρια και στα συγκεκριμένα επιδόματα και γενικώς σε όλες τις πτυχές της οικονομικής πολιτικής που επηρεάζονται από την αξία της περιουσίας. Από τον συνδυασμό των νέων κριτηρίων και των νέων αξιών θα φανεί ποιοι τελικώς θα βγουν χαμένοι.

Επίδομα θέρμανσης 2021: Χάνουν τα επιδόματα οι ανεμβολίαστοι;

Την ίδια στιγμή, ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια των ερωτημάτων που δέχτηκε στη συνέντευξη Tύπου, τόνισε σχετικά με τα νέα μέτρα, ότι αυτά δεν θα δημιουργήσουν «πολίτες δύο ταχυτήτων», ενώ παράλληλα… καθησύχασε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός!

Παρ ‘ όλα αυτό ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πλέον επιδότηση αναστολών σε ανεμβολίαστους και οικονομική στήριξη, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια.

Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη!

Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει.»

Και πρόσθεσε:

«Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν άρα δεν έχουν περιορισμούς. Δεν υπάρχει ζήτημα τιμωρητικού χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους. Πρέπει να εμπιστευτούν τους επιστήμονες οι πολίτες. Ας ξεφύγουμε από θεωρίες συνωμοσίας, έχουμε θέση ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας».