Επιδόματα: «Βόμβα» μεγατόνων με την ανακοίνωση των αντικειμενικών αξιών. Η παροχή των επιδομάτων έχει περιουσιακά κριτήρια, με αποτέλεσμα πολλοί που έχουν δικό τους ακίνητο να τεθούν εκτός, ακόμα και αν το σπίτι είναι μικρό ή παλιό. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Τον κίνδυνο να χάσουν επιδόματα το ύψος των οποίων φτάνει έως και τα 3.000 ευρώ τον χρόνο αντιμετωπίζουν χιλιάδες δικαιούχοι. Αιτία, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η ενεργοποίηση των νέων τιμών από την 1/1/2022.
Τα επίδομα στέγασης και θέρμανσης, έχουν περιουσιακά κριτήρια. Αν από την αναπροσαρμογή της τιμής ζώνης στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο του δικαιούχου, παρατηρηθεί υπέρβαση του ορίου, τότε το σύστημα θα κόψει αυτόματα το επίδομα.
Το θέμα απασχολεί ήδη τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας κάτι που σημαίνει ότι τα κριτήρια θα μπουν στο «μικροσκόπιο».
Στο επίδομα ενοικίου, (ή στέγασης όπως λέγεται) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ.
Ως αξία λαμβάνεται υπόψη αυτή που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του ΕΝΦΙΑ. Από την επόμενη χρονιά, θα ληφθεί υπόψη η «επικαιροποιημένη» τιμή ζώνης και η επικαιροποιημένη αξία φορολόγησης των ακινήτων.
Αυτό σημαίνει κίνδυνος απώλειας για όσους έχουν αύξηση στην αξία της περιουσίας τους. Μπορείτε να υπολογίσετε από τώρα αν διατρέχετε τον κίνδυνο να χάσετε το επίδομα στέγασης αναγράφοντας την καινούργια αξία της περιουσίας σας (σ.σ αν έχετε εντοπίσει την αύξηση της τιμής ζώνης μπορείτε κατά προσέγγιση να κάνετε έναν πολλαπλασιασμό και να υπολογίσετε την καινούργια αξία του ακινήτου).
Εκτός από το επίδομα ενοικίου, υπάρχει κίνδυνος απώλειας και του επιδόματος θέρμανσης.
«Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2019, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες» αναφέρει η σχετική απόφαση.
Βλέπουμε λοιπόν ότι με το ισχύον καθεστώς, ένας εργένης με ένα διαμέρισμα αξίας 115.000 ευρώ, λαμβάνει σήμερα και το επίδομα ενοικίου (καθώς δεν πιάνει το όριο των 120.000 ευρώ) και το επίδομα θέρμανσης (καθώς είναι κάτω από τα 130.000 ευρώ). Με μια ανατίμηση 20% στην περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητό του (σ.σ η οποία είναι πολύ πιθανή καθώς έχουμε χιλιάδες τέτοιες ζώνες) θα του στερήσει και τα δύο επιδόματα.
Προκειμένου να μην υπάρξει απώλεια δικαιούχων από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τα περιουσιακά κριτήρια και στα συγκεκριμένα επιδόματα και γενικώς σε όλες τις πτυχές της οικονομικής πολιτικής που επηρεάζονται από την αξία της περιουσίας. Από τον συνδυασμό των νέων κριτηρίων και των νέων αξιών θα φανεί ποιοι τελικώς θα βγουν χαμένοι.
Επιδόματα: Ξεχάστε όσα ξέρατε – Αλλάζουν όλα
Πώς η πανδημία του Covid-19 συμβάλει στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, τόσο των επιχειρήσεων όσο και του Δημοσίου αλλά και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις.
Ο ΟΑΕΔ από το πρώτο lockdown μετέτρεψε όλες τις προαιρετικές υπηρεσίες σε υποχρεωτικές με στόχο τη δραστική μείωση του συγχρωτισμού στις υπηρεσίες του, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού.
Τα επιδόματα μακροχρόνια ανέργων ,το ειδικό εποχικό επίδομα ,οι βεβαιώσεις χρόνου ανεργίας γίνονταν αποκλειστικά και μόνο με την υποβολή αίτησης με ηλεκτρονικό τρόπο.
Από σήμερα o OΑΕΔ περνάει σε μια νέα εποχή καθώς θα παρουσιαστεί η νέα εφαρμογή του για κινητά και tablets ενώ αλλάζει και τις ψηφιακές υπηρεσίες ενημέρωσης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Στη διαδικτυακή παρουσίαση θα συμμετάσχουν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Βέβαια ο μετασχηματισμός του ΟΑΕΔ, των προγραμμάτων κατάρτισης και ανεργίας, αλλά και ο επανασχεδιασμός των επιδομάτων ανεργίας είναι μέσα στις προτεραιότητες του Κωστή Χατζηδάκη τις οποίες μάλιστα είχε αναφέρει κιόλας από την παραλαβή του Υπουργείου Εργασίας.
Ειδικά στα προγράμματα κατάρτισης θα χρησιμοποιηθεί ένα μέρος του κονδυλίου του Ταμείου ανάκαμψης. Στόχος είναι η δημιουργία πολλών και μικρών προγραμμάτων κατάρτισης ενώ η χρηματοδότηση των κέντρων κατάρτισης θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.
Πλέον όμως στο προσκήνιο δεν είναι μόνο μετασχηματισμός του ΟΑΕΔ ή των προγραμμάτων κατάρτισης αλλά αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές και στα επιδόματα ανεργίας. Αλλαγές των επιδομάτων ανεργίας περιλάμβανε και το οριστικό πόρισμα της επιτροπής Πισσαρίδη. Αναλυτικά η πρόταση της επιτροπής είναι να να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του και κατά βάση να χορηγείται επί ένα 6μηνο με την προϋπόθεση της συμμετοχής του ανέργου σε προγράμματα κατάρτισης.
Επιπλέον προτείνεται το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Σύμφωνα με την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα πρέπει να οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα πρέπει να είναι μόνο για έξι μήνες.
Η βασική προϋπόθεση που θα πρέπει να τηρείται για να πληρωθεί ο εργαζόμενος είναι ο άνεργος να αναζητά ενεργά εργασία ή να συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης. Στην συνέχεια αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού.
Το θέμα είναι πλέον εάν το Υπουργείο Εργασίας ενσωματώσει όλη την πρόταση της επιτροπής ή τμήμα της. Βέβαια οι όποιες αλλαγές σχετίζονται από τις οικονομικές δυνατότητες του ΟΑΕΔ οι οποίες είναι πάντα σε συνάρτηση με την συνολική δυνατότητα της οικονομίας ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η σωστή απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Επιδόματα: Μήπως δικαιούστε αυτά τα 2 βοηθήματα και δεν το γνωρίζετε;
Ακόμη δυο επιδόματα χορηγεί ο ΟΕΑΔ τα οποία αφορούν χιλιάδες δικαιούχους που είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα του Οργανισμού, τα οποία ωστόσο δεν γνωρίζουν αρκετοί!
Ειδικότερα πρόκειται για το ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στο Μητρώο Ανέργων και επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας είναι δύο παροχές που παρότι απευθύνονται σε πολλούς δικαιούχους παραμένουν στην «αφάνεια».
Το ειδικό βοήθημα απευθύνεται σε εκείνους τους ασφαλισμένους που δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης. Παράλληλα, στις προϋποθέσεις για τη χορήγησή του περιλαμβάνεται η ανεργία για τρεις μήνες και η πραγματοποίηση στην ασφάλιση ανεργίας 60 τουλάχιστον ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται της έναρξης του τριμήνου.
Ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα έως και τρεις φορές μέσα στο ημερολογιακό έτος. Στην περίπτωση που συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος περισσότερες από μια φορά στο ημερολογιακό έτος, δεν απαιτείται η προϋπόθεση των 60 ημερομισθίων που απαιτείται μόνο για την πρώτη καταβολή του βοηθήματος.
Για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημά τους να μην ξεπερνά τα 12.325,75 ευρώ και το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 293,47 ευρώ κάθε ημερολογιακό έτος.
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτησή τους αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους, εφόσον η αίτηση υποβάλλεται ταυτόχρονα με την έκδοση του δελτίου ανεργίας, αλλά και ηλεκτρονικά μέσω των e-Υπηρεσιών.
Επιδόματα: Πώς θα πάρετε το μακροχρόνιας ανεργίας
Το συγκεκριμένο επίδομα, ύψους 200 ευρώ τον μήνα, μπορούν να το λάβουν όσοι είναι Έλληνες υπήκοοι και οι υπήκοοι κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ηλικία από 20 έως 66 ετών και θα πρέπει να έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά. Παράλληλα, θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση εντός αποσβεστικής προθεσμίας δυο μηνών, από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης.
Ακόμη, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει κατά την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, χρόνο ανεργίας αδιαλείπτως επί δωδεκάμηνο, ενώ θα πρέπει να παραμένουν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Τέλος, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ, ενώ το συγκεκριμένο εισόδημα προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο. Το επίδομα καταβάλλεται στον ίδιο το δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.
Τα δικαιολογητικά
- Αίτηση του δικαιούχου προς την Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του ή της τελευταίας επιδότησης αυτού.
- Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προ-προηγούμενου της άσκησης φορολογικού έτους, από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή ΚΕΠ, ή απλή φωτοτυπία του ως άνω εκκαθαριστικού σημειώματος, που συνοδεύεται από την υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1589/1986, στην οποία ο ενδιαφερόμενος βεβαιώνει την ακρίβεια των δηλούμενων σε αυτό στοιχείων ή εκτύπωση του προαναφερθέντος εκκαθαριστικού σημειώματος που χορηγείται μέσω του συστήματος TAXISNET, χωρίς περαιτέρω διατυπώσεις ή διαδικασία επικύρωσής του.
- Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου, η οποία είναι συνημμένη στη σχετική αίτηση, όπου βεβαιώνονται τα παρακάτω:
α) ότι έλαβε γνώση των χρονικών διαστημάτων της υποχρεωτικής του εμφάνισης στον ΟΑΕΔ
β) ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία για τους λόγους απώλειας της ιδιότητας του ανέργου εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών και οπωσδήποτε πριν από τη λήξη του μήνα επιδότησης.
γ) ότι έλαβε γνώση ότι μετά την άρση του λόγου αναστολής και για να συνεχιστεί η επιδότησή του, οφείλει να παρουσιαστεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Οργανισμού το αργότερο μέσα σε εξήντα (60) ημέρες από την ημερομηνία άρσης του λόγου αναστολής.
δ) ότι υποχρεούται να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε κλήση της αρμόδιας Υπηρεσίας για αυτοπρόσωπη εμφάνισή του εντός της προθεσμίας που θα του ορίζει.
ε) ότι υποχρεούται σε περίπτωση αλλαγής του τόπου κατοικίας ή διαμονής του, να το δηλώσει στην αρμόδια Υπηρεσία.
στ) ότι όσα δικαιολογητικά καταθέτει σε φωτοαντίγραφα είναι ακριβή φωτοαντίγραφα από τα πρωτότυπα. - Παραστατικό ταυτοπροσωπίας σε ισχύ (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας, διαβατήριο κ.λ.π.)
- Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
- Επίσημο έγγραφο από το οποίο θα προκύπτει ο ΑΜΚΑ.
- Αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο ο ασφαλισμένος είναι ο πρώτος δικαιούχος.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να λάβουν το επίδομα αυτοπροσώπως στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας τους ή της τελευταίας απασχόλησής τους και μέσω των ΚΕΠ. Αίτηση υποβάλλεται και ηλεκτρονικά, μέσω των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ. Για την μετάβασή σας στις e-Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.