Επίδομα ρεύματος: Η «πλατφόρμα» που επιστρέφει 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά. Οι πίνακες 5 και 6 του Ε1 που «κρύβουν» έως 850 ευρώ αναδρομικά. Οι αλλαγές κατοικίας θα «κλειδώνουν» τις δηλώσεις Ε1 του 2023. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Αιτήσεις σε πλατφόρμα και διορθώσεις στις φορολογικές δηλώσεις τους, θα κληθούν να να κάνουν μαζικά από τα μέσα Ιουνίου, όλοι όσοι τους κόστισε «ο κούκος αηδόνι» τους προηγούμενους έξι μήνες με τους λογαριασμούς ρεύματος.
Εκτιμάται ότι με την τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπ. Οικονομικών, ανοίγει ο δρόμος για να επιστραφούν 280 εκατ. ευρώ συνολικά, σε οικιακούς καταναλωτές (νοικοκυριά και όχι επαγγελματίες) που επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση από 30 ευρώ και πάνω, στους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν εκδοθεί από 1/12 έως 31/5.
Μέσω της ειδικής πλατφόρμας και με τη διαδικασία την οποία παρουσιάζει αναλυτικά το newmoney.gr εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα μπορέσουν να λάβουν αναδρομικά επιστροφή του 60% της ρήτρας αναπροσαρμογής που πλήρωσαν. Δηλαδή από 18 ευρώ ο καθένας (για επιβάρυνση τουλάχιστον 30 ευρώ) έως και 600 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο, άμεσα τον Ιούνιο ή Ιούλιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς (ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν στην πλατφόρμα.
Αν πάντως έχουν και παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, συμπληρώνοντας σωστά το νέο Ε1 του 2022 για τα εισοδήματα του 2021, θα μπορέσουν να λάβουν μέχρι και 250 ευρώ επιπλέον. Στις περιπτώσεις αυτές, κάνοντας τις σωστές κινήσεις, το συνολικό ποσό που θα ωφεληθούν θα φτάσει σχεδόν στα 850 ευρώ.
Για τα 18-600 ευρώ, δικαιούχοι είναι μόνον όσοι επωμίστηκαν στους λογαριασμούς που εκδόθηκαν στο εξάμηνο, από 1η Δεκεμβρίου έως και 31 Μαΐου, χρέωση τουλάχιστον 30 ευρώ για ρήτρα αναπροσαρμογής. Τα κριτήρια δηλαδή είναι πότε εκδόθηκε ο λογαριασμός (όχι ποια περίοδο καλύπτει) και πόσα χρεώθηκε ο καταναλωτής, αφού αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις και οι μειώσεις που ήδη του προσέφεραν το Κράτος και οι πάροχοι.
Αν το κόστος που επωμίστηκε πράγματι ο καταναλωτής ξεπερνά τα 30 ευρώ στους 6 μήνες συνολικά, το Δημόσιο θα του επιστρέψει αναδρομικώς το 60%.
Η επιδότηση δεν μπορεί όμως να ξεπερνά τα 600 ευρώ, δηλαδή καλύπτει επιβαρύνσεις μέχρι 1.000 ευρώ ανά δικαιούχο.
Προσοχή:
Προσοχή:
Το κράτος επιδοτεί εκείνον που διέμενε στο σπίτι στο οποίο ήρθε η υπέρογκη χρέωση λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής και υψηλής κατανάλωσης ρεύματος. Αλλαγές κατοικίας ή λάθη στο όνομα που αναγράφεται στον λογαριασμό, θα διορθώνονται στην πλατφόρμα της στιγμής της αίτησης. Δεν αποκλείεται από το επίδομα κάποιος αν άφησε απλήρωτη τη ρήτρα και το λογαριασμό ρεύματος .
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κυριακάτικου «business stories», οι αιτήσεις στην πλατφόρμα για τα 18-600 ευρώ θα γίνονται από τον Ιούνιο ως εξής:
1. Είσοδος και σύνδεση στην ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα Gov.gr
2. O δικαιούχος προβαίνει σε ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση με κωδικούς Taxisnet. Αίτηση κάνει ένας μόνον εκπρόσωπος από κάθε νοικοκυριό.
Το δημόσιο επιδοτεί μία φορά μόνον κάθε λογαριασμό. Έτσι αν προκύψει μπέρδεμα και γίνουν δύο ή περισσότερες αιτήσεις για το ίδιο νοικοκυριό και τον ίδιο λογαριασμό, τότε το επίδομα θα λάβει εκείνος του οποίου το ΑΦΜ αναγράφεται στον λογαριασμό ρεύματος, όπως εκδίδεται από τον πάροχο.
3. Εμφανίζεται μήνυμα ότι η αίτηση αφορά «κύρια κατοικία». Η πλατφόρμα προβάλει την κύρια κατοικία, όπως εμφανίζεται στην τελευταία δήλωση που υπέβαλε ο υπόχρεος στην εφορία. Αν έχει υποβάλει ήδη δήλωση Ε1 του 2022 για το 2021, λαμβάνεται υπ’ όψιν η φετινή δήλωση. Αλλιώς λαμβάνεται βάσει της περσινής δήλωσης (πίνακας 5 του Ε1) όπως ίσχυε το 2020.
4. Η πλατφόρμα θα καλεί τον ενδιαφερόμενο να απαντήσει αν αποδέχεται ότι η εμφανιζόμενη διεύθυνση κατοικίας ισχύει κανονικά και για την περίοδο της επιδοτήσεως λογαριασμών, δηλαδή 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022. Αν απαντήσει καταφατικά, η αίτηση προχωρά για τον λογαριασμό της διαθέσιμη διεύθυνσης κατοικίας και για τον αριθμό παροχής όπως έχει δηλωθεί στον πίνακα 5 του Ε1.
5. Αντιθέτως, αν ο ενδιαφερόμενος απαντήσει αρνητικά, τότε καλείται να συμπληρώσει σε ξεχωριστό πεδίο από κάτω, τα στοιχεία της άλλης κατοικίας που χρησιμοποιούσε ως κύρια μέχρι τον Μάιο.
Για περιπτώσεις που υπήρξε αλλαγή κατοικίας στο μεσοδιάστημα Δεκεμβρίου-Μαΐου, το επιπλέον πεδίο χρησιμεύει για διαχωρισμό των περιόδων κατοικίας και κατανάλωσης.
Ακόμα και για περιπτώσεις όπου έγιναν πολλαπλές μετακομίσεις, δίδεται η δυνατότητα για να δηλωθούν διαδοχικά «έξτρα» κύριες κατοικίες, για την περίοδο επιδότησης (πχ 2 μήνες αρχικά σε μία διεύθυνση, 3 μήνες αλλού, 1 μήνα σε άλλη).
Προσοχή:
Εφόσον ο δικαιούχος οριστικοποιήσει την διεύθυνση και τη σύνδεση της κύριας κατοικίας που είχε ανά περίοδο, τα στοιχεία αυτά θα επέχουν θέση Υπεύθυνης Δήλωσης.
Και ειδικά η δήλωση διεύθυνσης Ιανουαρίου-Μαΐου 2022 θα τα βγει προσυμπληρωμένη και στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2023, για τα φετινά εισοδήματα.
Ιδιαίτερα απασχολούν το οικονομικό επιτελείο και άλλες πολύπλοκες καταστάσεις που ανακύπτουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λύσεις που εξετάζονται είναι οι εξής:
1. Κοινό ρολόι: Συχνά δύο ή περισσότερα νοικοκυριά δηλώνουν ίδια διεύθυνση κύριας κατοικίας αλλά και ίδιο αριθμό παροχής ρεύματος (πχ συγγενείς που μένουν πάνω – κάτω). Αν ο λογαριασμός εκδίδεται με το ΑΦΜ ενός εκ των ιδιοκτητών, τότε το επίδομα παίρνει εκείνος που δηλώνει στην Εφορία την σύνδεση. Αν το ΑΦΜ του λογαριασμού ρεύματος δεν ταιριάζει με κανενός ενοίκου, τότε το επίδομα θα δίδεται «μισό-μισό» στους συνδικαιούχους που έκαναν αίτηση για τον ίδιο λογαριασμό.
2. Αν ο λογαριασμός βγαίνει σε άλλο όνομα και άλλο ΑΦΜ (ασχέτου προσώπου ή πεθαμένου κλπ): όπως και στην πιο πάνω περίπτωση το επίδομα θα πάρει όποιος ή όποιοι υποβάλουν αίτηση και εμφανίζουν στο Ε1 την συγκεκριμένη σύνδεση κατοικίας ως την κύρια διαμονή τους.
3. Δωρεάν παραχώρηση: αν δηλώνει ως κύρια κατοικία το ακίνητο ο γονέας, το λαμβάνει ο γονέας. Αν το δηλώνει το παιδί σε ξεχωριστή δήλωση Ε1 ως κύρια κατοικία δωρεάν παραχωρούμενη από τους γονείς του, τότε επίδομα λαμβάνει το παιδί. Κριτήριο αποτελεί η κύρια κατοικία και όχι αν είναι ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχώρηση
Και για τη φοιτητική στέγη, ισχύει ο γενικός κανόνας πως αίτηση στην πλατφόρμα κάνει όποιος διέμενε σε σπίτι που ήταν κύρια κατοικία του.
Άρα την αίτηση κάνει ο φοιτητής, ως άμεσα δικαιούχος, εφόσον υποβάλλει ξεχωριστή δήλωση και δηλώνει δική του κατοικία στην πόλη όπου φοιτά.
Ωστόσο για φοιτητές και φοιτήτριες που θα δηλωθούν φέτος στις φορολογικές δηλώσεις των γονιών τους, τότε απαιτείται διπλή προσοχή, γιατί προβλέπεται και διπλή επιδότηση, καθώς θα λάβουν μια επιπλέον γενναία έκπτωση αναδρομικά.
Όσοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν στο εσωτερικό και νοικιάζουν σπίτι, έχουν κάθε λόγο να κάνουν φέτος από τους πρώτους τη φορολογική τους δήλωση.
Συγκεκριμένα:
Αρχικά ο γονέας εισέρχεται στο Taxisnet και συμπληρώνει στην δική του δήλωση εισοδήματος, τον αριθμό παροχής ρεύματος της κατοικίας του φοιτητή, που για πρώτη φορά εμφανίζεται στο φετινό Ε1 (πίνακας 6, κωδ. 088-089-090).
Με βάση τον αριθμό αυτό, ο γονέας θα κάνει αίτηση στην πλατφόρμα, για να πληρωθεί αυτός την επιδότηση 18-600 ευρώ τον Ιούνιο.
Για τις παροχές που θα δηλωθούν όμως σε αυτούς τους κωδικούς, θα δοθεί και επιπλέον επιδότηση, αναδρομικά από τον Ιανουάριο. Δηλαδή θα λάβουν: 42 ευρώ για τον Ιανουάριο, 39 ευρώ για τον Φεβρουάριο, 39 ευρώ για τον Μάρτιο, 72 ευρώ για τον Απρίλιο και 55 ευρώ για τον Μάιο.
Επιπλέον δηλαδή 247 ευρώ για το 5μηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, για κατανάλωση μέχρι 300 kwh κάθε μήνα, ή και ακόμα περισσότερα αν ξεπέρασε τελικά τις 300 kwh τον Μάιο (πχ 60 ευρώ αντί 55 για κατανάλωση 350 kwh) .
Οι επιδοτήσεις 5μήνου όμως θα κατευθείαν στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος, και όχι στην τράπεζα.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Για να εισπράξουν το επίδομα για φοιτητική κατοικία, θα πρέπει να έχει υποβληθεί και η φετινή δήλωση φόρου εισοδήματος 2021.
Χωρίς τους κωδικούς 088-090 ο αριθμός παροχής δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί και η αίτησή τους θα απορρίπτεται, ενώ θα χάνουν και τα 250 ευρώ της «παράλληλης» επιδότησης.
Επιπλέον, μισθώσεις φοιτητικής κατοικίας που δεν είχαν δηλωθεί το 2021, πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα διασταύρωσης και να μην επιδοτηθούν.
Η πλατφόρμα θα εμφανίζει αυτόματα την δηλωθείσα κατοικία του Δεκεμβρίου 2021 και μετά θα επιδέχεται αλλαγής, για το τι ισχύει το 2022.
Αν το σύστημα δεν “βρίσκει” δήλωση φοιτητικής κατοικίας για το 2021 (πιθανώς ελλείψει επίσημου μισθωτηρίου κλπ) δεν θα μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά ενοικίαση ακινήτου από Ιανουάριο και μετά.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…