Επίδομα ρεύματος και τον Ιούνιο: Τόση θα είναι η επιδότηση – Δείτε πόσα θα πάρετε

Επιδότηση ρεύματος: Στα 48,6 ευρώ η επιδότηση τον Ιούνιο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες. Πότε και πώς θα φτάσουν στους πολίτες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Για τις επιδοτήσεις που θα ισχύσουν στο ρεύμα και το αέριο τον Ιούνιο, ενημέρωσε σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr τους προμηθευτές χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με επιστολές του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με βάση την ενημέρωση του ΥΠΕΝ, όσον αφορά τις κύριες κατοικίες η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος ανέρχεται σε 48,6 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες.

Πιο συγκεκριμένα, για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες, η ενίσχυση καθορίζεται στα 185 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ενώ για την κατανάλωση από 151 έως 300 κιλοβατώρες ανέρχεται σε 140 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Όπως συνέβη και τον Μάιο για πρώτη φορά, έτσι και τον Ιούνιο θα καλύπτονται με επιδότηση και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες. Για την επιπλέον αυτή κατανάλωση, η ενίσχυση θα είναι 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης, όπως και τον προηγούμενο μήνα.

Επιδότηση ρεύματος: Μη κύριες κατοικίες και ΚΟΤ

Με την ίδια ενίσχυση (100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα) θα καλυφθούν και οι καταναλώσεις των μη κύριων κατοικιών, όπως για παράδειγμα τα εξοχικά. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση των μη κύριων κατοικιών ξεκίνησε από τον Μάιο. Επίσης, στην περίπτωση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η ενίσχυση θα ανέλθει σε 195 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ανεξαρτήτως ορίου κατανάλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, συγκριτικά με τον Μάιο, τον τρέχοντα μήνα θα είναι μειωμένες σε απόλυτα νούμερα τόσο η ενίσχυση για τις 300 πρώτες κιλοβατώρες των κύριων κατοικιών, όσο και η επιδότηση του ΚΟΤ, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Insider.gr.

Ωστόσο, το χονδρεμπορικό κόστος του Μαΐου (με το οποίο θα τιμολογήσουν οι προμηθευτές τον Ιούνιο) είναι κατά 10% περίπου μικρότερο από το χονδρεμπορικό κόστος του Απριλίου (με το οποίο τιμολόγησαν οι εταιρείες τον Μάιο).

Αυτό σημαίνει πως, παρά την ονομαστική μείωση των ενισχύσεων, το ποσοστό απορρόφησης των αυξήσεων θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η χονδρεμπορική αγορά (DAM) «έκλεισε» τον Απρίλιο στα 246,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τον Μάιο στα 225 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Επιδότηση ρεύματος: Επαγγελματικά τιμολόγια ρεύματος

Στην περίπτωση των επαγγελματικών τιμολογίων, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Ιούνιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επίσης, και αυτό τον μήνα θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής.

Η πρόσθετη στήριξη θα ανέλθει σε 50 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Επομένως, για τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης θα είναι 150 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία.

Επιδότηση ρεύματος: Απίστευτο! Δείτε λογαριασμό σε διαμέρισμα 30 τετραγωνικών

Άφαντη είναι η μείωση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς τα… εγκεφαλικά συνεχίζονται κάθε φορά που ανοίγουμε τους φακέλους!

Σύμφωνα με τα όσα είπε στο Mega ο κ. Αργύρης, στην κόρη του που είναι φοιτήτρια ήρθε λογαριασμός 891 ευρώ, εκ των οποίων τα 461 είναι ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Το σπίτι είναι γύρω στα 30 τετραγωνικά. Ο λογαριασμός είναι εκκαθαριστικός. Είχα πληρώσει ξανά γύρω στα 250 ευρώ αυτό το τετράμηνο. Όταν ήρθε ο εκκαθαριστικός τους πήρα τηλέφωνο και ρώτησα γιατί είναι τόσο, μου είπαν ότι έτσι είναι. Μου είπαν ότι η ρήτρα είναι 461 ευρώ. Το παιδί έλειπε και 20 ημέρες διακοπές. Γύρω στα 4 χρόνια που είναι φοιτήτρια το μεγαλύτερο που έχει πληρώσει είναι 250 ευρώ εκκαθαριστικός λογαριασμός», είπε ο κ. Αργύρης.

«Είναι ντροπή αυτό που κάνουν στους πολίτες, δεν μπορείς να δουλεύεις όλο τον μήνα να παίρνεις ένα μισθό για να πληρώνεις το ρεύμα. Στο σπίτι που ζούμε τώρα με το άλλο μας παιδί, μας ήρθε 750 ευρώ ο λογαριασμός, που είναι και 90 τετραγωνικά», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Έχουμε ένα νομοσχέδιο του κράτους που πάει να νομιμοποιήσει την παρανομία»

Επιδότηση ρεύματος: Το επίδομα είναι για τους πλούσιους!

Μπορεί οι απλοί πολίτες να παλεύουν για τα αυτονόητα στο νοικοκυριό τους, ωστόσο η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το επίδομα ρεύματος ακόμη και σε εκείνους που τους… περισσεύουν!

Την αύξηση του εισοδηματικού ορίου για τη λήψη της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος από 45.000 ευρώ σε 73.000 ευρώ υποκρύπτει η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Αυτό σημαίνει ότι οι δυνητικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης έως και 600 ευρώ, αυξάνονται σημαντικά καθώς διευρύνθηκε το εισοδηματικό όριο.

Ενώ με βάση τις ανακοινώσεις των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας ανέφεραν ότι η οικονομική ενίσχυση θα καταβάλλεται σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ, με την οριστική ρύθμιση ορίζεται ότι, το εισοδηματικό όριο των 45.000 ευρώ είναι καθαρό εισόδημα, αφαιρουμένων των φόρων επ’ αυτού.

Έτσι, αν κάποιος έχει εισοδήματα 60.000 ευρώ, αλλά με την επιβολή του φόρου εισοδήματος, το εισόδημα μειώνεται 44.000 ευρώ, δικαιούται τη λήψη της επιδότησης.

Ειδικότερα, η σχετική διάταξη που ενσωματώθηκε με τη μορφή τροπολογίας στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2020, έως τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000) ευρώ.

Αν ο υπόχρεος υποβάλλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, φορολογικού έτους 2021».

Τα στοιχεία εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη όπως έχουν δηλωθεί έως την 1η Μαΐου 2022.

Τα στοιχεία φορολογικής κατοικίας, καθώς και του εισοδήματος φορολογικού έτους 2021, λαμβάνονται όπως έχουν δηλωθεί, μέχρι τη στιγμή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχου.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης είναι ο δικαιούχος να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η Μαΐου 2022, εφόσον υποχρεούται από τον νόμο και εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση φόρου εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2021, πριν την υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.

Επιδότηση ρεύματος: Αυτές είναι οι οικιακές συσκεύες που σας χρεώνουν χωρίς να το ξέρετε

Το ηλεκτρικό ρεύμα εξελίσσεται σε εφιάλτη για εκατομμύρια νοικοκυριά και όλοι αναζητούν τρόπους για να μειώσουν τους λογαριασμούς τους.

Με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος να βρίσκονται στα ύψη και τα νοικοκυριά να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στους φουσκωμένους λογαριασμούς, έχετε σκεφτεί πόσα χρήματα θα εξοικονομούσατε αν κλείνατε τελείως τις συσκευές – βαμπίρ; Δηλαδή αυτές που συνεχίζουν να καταναλώνουν ενέργεια, παρότι δεν λειτουργούν και είναι κλειστές.

Για να σας βγάλουμε από τον κόπο, αυτήν ακριβής την έρευνα υλοποίησε η εταιρεία British Gas στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία κατέδειξε ότι τα βρετανικά νοικοκυριά πληρώνουν 3,16 δισ. λίρες (3,74 δισ. ευρώ) ετησίως, μόνο και μόνο για να έχουν τις συγκεκριμένες συσκευές σε κατάσταση stand-by. Δηλαδή κλειστές, χωρίς να βγαίνουν από την πρίζα.

Σύμφωνα με το BBC, αυτό το ποσό ισούται με 147 λίρες (173 ευρώ) για κάθε νοικοκυριό ετησίως ή αλλιώς με το αντίτιμο δύο μηνιαίων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Κάθε ηλεκτρική συσκευή που παραμένει συνδεδεμένη στην πρίζα, ανεξαρτήτως αν λειτουργεί ή όχι, εξακολουθεί να καταναλώνει ενέργεια, με αποτέλεσμα το… ρολόι να συνεχίζει να γράφει.

Λάπτοπ, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, φορτιστές, φούρνοι μικροκυμάτων κ.ο.κ., επομένως, συνιστούν τους αθόρυβους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, την παρουσία των οποίων αντιλαμβανόμαστε μόνο στο τέλος κάθε μήνα, όταν έρχεται ο λογαριασμός.

Μπορεί να είναι άβολο κάθε φορά που κλείνεις την τηλεόραση να την «βγάζεις» κι από την πρίζα, αλλά αυτό μπορεί να σου εξοικονομήσει 24,61 λίρες ετησίως (29 ευρώ), όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα. Το ίδιο ισχύει και με έναν αποκωδικοποιητή συνδρομητικής τηλεόρασης (όφελος 27,3 ευρώ ετησίως).

Και πάει λέγοντας:

  • Κονσόλες παιχνιδιών 12,17 λίρες (15 ευρώ)
  • Ηλεκτρονικοί υπολογιστές 11,22 λίρες (13,2 ευρώ)
  • Φούρνος μικροκυμάτων 16,37 λίρες (19,7 ευρώ)
  • Πλυντήριο πιάτων 4,73 λίρες (5,5 ευρώ)
  • Εκτυπωτής 3,81 λίρες (4,5 ευρώ)
  • Φορτιστής κινητού 1,26 λίρα (1,48 ευρώ)