Επίδομα 1.000 ευρώ σε ανέργους: Πότε αρχίζουν οι πληρωμές

Επίδομα 1.000 ευρώ: Πότε αρχίζουν οι πληρωμές σε χιλιάδες άνεργους από τη ΔΥΠΑ (π.ΟΑΕΔ). Πιστώνονται οι λογαριασμοί.

Στα ΑΤΜ θα σπεύσουν οι άνεργοι που συμμετείχαν στο μεγάλο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων  αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους υψηλής ζήτησης με έμφαση στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.

Οι πληρωμές σύμφωνα με τις δηλώσεις του διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρου Πρωτοψάλτη, θα ξεκινήσουν γύρω στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Οι άνεργοι θα λάβουν 1.000 ευρώ στο χέρι απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Για να είστε στις λίστες των πληρωμών θα πρέπει να πληρείτε όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Σε αυτές περιλαμβάνεται και ο όρος να έχετε ολοκληρώσει την κατάρτιση και με διάρκεια από 50 έως 200 ώρες. Για κάθε ώρα θα λάβετε 5 ευρώ, δηλαδή το επίδομα μπορεί να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ.

Δικαίωμα υποβολής «Αίτησης Συμμετοχής» για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων, για κατάρτιση μέσω των Κ.Ε.ΔI.ΒI.Μ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων Κ.Δ.Β.Μ., είχαν οι άνεργοι οι οποίοι πληρούσαν κατ’ ελάχιστον τις κάτωθι προϋποθέσεις:

  • Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων της  Δ.ΥΠ.Α. (πρώην ΟΑΕΔ), ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
  • Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
  • Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης (απολυτήριο γυμνασίου).

Κατώτατος μισθός: Άλλα 19 επιδόματα της ΔΥΠΑ συμπαρασύρει η αύξηση

Άλλα 19 επιδόματα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) συμπαρασύρει η αύξηση που ανακοινώθηκε σήμερα για τον κατώτατο μισθό.

Στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 479 ευρώ, από 438 ευρώ που είναι σήμερα, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη διάρκειά της συνέντευξης τύπου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, άλλες 19 παροχές της ΔΥΠΑ συμπαρασύρονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

1. Ειδική παροχή μητρότητας : Κατώτατος μισθός

2. Επίδομα γονικής αδείας: Κατώτατος μισθός

3. Βοήθημα λήξης ανεργίας: 13 ημερήσια επιδόματα

4. Βοήθημα τρίμηνης παραμονή στα μητρώα ανέργων: 15 ημερήσια επιδόματα

5. Επίδομα αποφυλακισμένων: 15 ημερήσια επιδόματα

6. Επίσχεσης Εργασίας: 20 ημερήσια επιδόματα

7. Αφερεγγυότητας εργοδότη: Έως 3 μισθοί

8. Εποχικό οικοδόμων: το 70% των 37 κατ. ημερομ/θια

9. Εποχικό σμυριδεργάτων: το 70% των 50 κατ. ημερομ/θια

10. Εποχικό για καλλιτέχνες, θέατρα, τουρισμό: το 70% των 25 κατ. ημερομ/θια

11. Άλλα εποχικά (δασεργατών – ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης): το 70% των 35 κατ. ημερομ/θια

12. Βοήθημα μη μισθωτών: Μηνιαίο επίδομα ανεργίας

13. Επίδομα εργασίας: 50% επιδόματος ανεργίας

14. Αποζημίωση Μαθητών ΕΠΑ.Σ.: 75% κατ. ημερομησθίου

15. Επίδομα πρακτικής άσκησης (ΙΕΚ ΔΥΠΑ): 80% κατώτατου μισθού

16. Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Κατώτατος μισθός

17. Προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα: Κατώτατο ημερομίσθιο

18. Προγράμματα απασχόλησης: Επιδότηση 50% – 90% του κατώτατου μισθού

19. Για εργαζόμενους φοιτητές που συμμετέχουν σε εξετάσεις: 30 κατ. ημερομίσθια για τους προπτυχιακούς / 10 κατ. ημερομίσθια για τους μεταπτυχιακούς.

Δώρο Πάσχα ανέργων 2023: Πότε μπαίνει

Δώρο Πάσχα από τον ΟΑΕΔ θα λάβουν οι δικαιούχοι άνεργοι που λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας από 1ης Ιανουαρίου έως και 30 Απριλίου.

Συνήθως μπαίνει λίγες μέρες πριν μπει το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που πληρώνεται μέχρι τη Μ. Τετάρτη.

Ειδικότερα για τους άνεργους του ΟΑΕΔ το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης

Για τους άνεργους του ΟΑΕΔ το Δώρο Πάσχα είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας ενώ χορηγείται ολόκληρο μόνο όταν οι επιδοτούμενοι εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου Συγκεκριμένα το δώρο Πάσχα του ΟΑΕΔ είναι ίσο με το μισό του μηνιαίου ποσού του επιδόματος ανεργίας και συνολικά 12,5 ημερήσια επιδόματα εφόσον έχουν επιδοτηθεί για όλο το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Αν οι επιδοτούμενοι έχουν συμπληρώσει μικρότερη διάρκεια επιδότησης, δικαιούνται ενίσχυση ίση με τρία ημερήσια επιδόματα ανεργίας για κάθε μήνα επιδότησης.

Δώρο Πάσχα 2023: Οι δικαιούχοι και πότε καταβάλλεται

Το Δώρο Πάσχα, όπως και το δώρο Χριστουγέννων, είναι κατοχυρωμένα για όλους τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Καταβάλλεται κάθε χρόνο μέχρι τη Μ. Τετάρτη που φέτος πέφτει στις 12 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι η Κυριακή του Πάσχα είναι 16 Απριλίου, ενώ θα έχει προηγηθεί η Κυριακή με ανοιχτά μαγαζιά στις 9 Απριλίου.

Το δώρο Πάσχα απαγορεύεται να καταβληθεί σε είδος, παρά μόνο σε χρήμα και σε αντίθεση περίπτωση, ο εργαζόμενος μπορεί να προσφύγει στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας για να συντάξει μηνυτήρια αναφορά. Κατόπιν, αυτή διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Με έναν εύκολο γρήγορο υπολογισμό το δώρο Πάσχα, όπως και το επίδομα αδείας, στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, είναι όσο ο μισός μηνιαίος μισθός τους.

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται δώρο Πάσχα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Πάσχα.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Πάσχα 2023

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Το Δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.