Ενοίκια: Πού βρίσκονται διαθέσιμες οικονομικές κατοικίες για οικογένειες στην Αττική (πίνακες)

Ενοίκια: Η διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών – κατοικίες κατάλληλες για οικογένεια με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€ μειώνεται ραγδαία στο σύνολο των περιοχών του Ν. Αττικής. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η αναζήτηση οικονομικής οικογενειακής κατοικίας αποτελεί το «μείζον» θέμα συζήτησης στο σύνολο των συμπολιτών μας και ιδιαίτερα όσων λήγει το μισθωτήριο συμβόλαιο τους και θα πρέπει να μετακομίσουν ή/και αναζητούν κατοικία με 2 Υ/Δ διότι σκέφτονται να κάνουν το επόμενο βήμα στη ζωής του δημιουργώντας οικογένεια.

Η πρώτη κουβέντα των ενδιαφερομένων ενοικιαστών όταν επικοινωνούν μαζί μας είναι:

«Ξέρουμε ότι οι τιμές είναι σε υψηλά επίπεδα, τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λιγοστά και η ζήτηση είναι μεγάλη, αλλά παρακαλώ πολύ ενημερώστε μας αν υπάρξει μια ευκαιρία’». Εννοώντας, αν βρεθεί κάποιο ακίνητο με 2 Υ/Δ, άνω του 1 ου ορόφου, κατάλληλο για οικογένεια με μίσθωμα που να μην ξεπερνά τα 550€/μήνα – 600€/μήνα όσον αφορά το Ν.Αττικής.

Τα τελευταία 5χρόνια καταγράφεται αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων που αγγίζει το 50%.

Η ραγδαία αύξηση των ενοικίων, αποτυπώνεται και στο κάτωθι πίνακα, όπου η διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών – κατοικίες κατάλληλες για οικογένεια με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€ μειώνεται ραγδαία στο σύνολο των περιοχών του Ν. Αττικής.

Πλέον, το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει εκτιναχθεί σε τέτοια επίπεδα που αγγίζει το σύνολο ενός «καλού» μισθού αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία.

Σύμφωνα με την Eurostat, η χώρα μας παραμένει πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης στο σύνολο των χωρώ της Ευρωπαϊκή Ένωσης, τη στιγμή που το 36,9% των Ελλήνων ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς κοινής ωφέλειας.

Σύμφωνα με τον κάτωθι πίνακα, στη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών καταγράφεται ραγδαία αλλαγή κυρίως στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, του Πειραιά και τις περιοχές του Υπολοίπου Αττικής.

Με βάσει τα νέα δεδομένα, η εύρεση οικονομικών ακινήτων φαντάζει «άπιαστο όνειρο» ακόμη και σε περιοχές της Αττικής που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν επιλογή ανάγκης ή/και «καταφύγιο» αναζήτησης οικονομικής στέγης.

Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνας η διαθεσιμότητα οικονομικών οικογενειακών κατοικιών σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες ακινήτων σε ιστοσελίδες, καταγράφει μείωση κατά 3,31 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή, μόλις το 14,1% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600€/μήνα.

Ραγδαία μείωση οικονομικών ακινήτων καταγράφεται στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων από 35,58% το 2022, σε 23,3% τον Ιούνιο του 2023 και 15,8% τον Δεκέμβριο του 2023.

Παρόμοια μείωση της διαθεσιμότητας καταγράφεται στον Πειραιά που πλέον μόλις το 4,83% των διαθέσιμων ακινήτων έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600€, καθώς και στις περιοχές του Υπολοίπου Αττικής μόλις το 14,7% από 17% τον Ιούνιο του 2023 και 27,20% το 2022.


Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, κατοικίες 80-110 άνω του 1ου ορόφου με 2-3ΥΔ

Αθήνα Κέντρο: Οι περιοχές που διαθέτουν οικογενειακές κατοικίες με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€

Μόλις το 14,1% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κατάλληλα για οικογένειες έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600€ στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλέξουν να αναζητήσουν οικογενειακή κατοικία στις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 89,3% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, δηλαδή τουλάχιστον 43ετών.

Παράλληλα, ανάλογα με τη περιοχή του κέντρου, η κατοικία μπορεί να είναι μερικώς, ολικώς ή/και μη ανακαινισμένη.

Οι περιοχές του κέντρου που καταγράφουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών είναι τα Πατήσια, η Κυψέλη, ο Κολωνός, η Πλατεία Αττικής, η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Βικτωρίας, η Πλατεία Βάθης, ο Άγιος Ελευθέριος, τα Σεπόλια, ο Άγιος Παντελεήμονας, τα Θυμαράκια και το Μεταξουργείο. Ακολουθούν με μικρή διαθεσιμότητα, το Γουδή, το Γκύζη-Πεδίον Άρεως, η Λαμπρινή και οι Αμπελόκηποι-Πεντάγωνο.


Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, κατοικίες 80-110 άνω του 1ου ορόφου με 2-3ΥΔ.

Αθήνα Κέντρο: Παραδείγματα οικογενειακών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, κατοικία 80τμ-110τμ, άνω του 1ου ορόφου με 2-3Υ/Δ, *Μερικώς Ανακαινισμένο, **Πλήρως Ανακαινισμένο

Δυτικά Προάστια: Οι περιοχές που διαθέτουν οικογενειακές κατοικίες με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€

Μόλις το 15,8% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κατάλληλα για οικογένειες έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600€ στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων. Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλέξουν να αναζητήσουν οικογενειακή κατοικία στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 42,8% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είναι κατασκευής έως το 1980, ενώ το 57,14% είναι κατασκευής μετά το 1981. . Παράλληλα, ανάλογα με τη περιοχή των Δυτικών Προαστίων, η κατοικία μπορεί να είναι μερικώς, ολικώς ή/και μη ανακαινισμένη.

Οι περιοχές των Δυτικών Προαστίων που καταγράφουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών είναι το Περιστέρι, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Αγία Βαρβάρα, το Ίλιον , το Καματερό και η Πετρούπολη. Ακολουθούν με μικρή διαθεσιμότητα, η Νέα Ιωνία και το Χαϊδάρι, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση ακινήτων στις περιοχές των Δυτικών Προαστίων καταγράφεται περιορισμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα προάστια της Αττικής.


Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, κατοικίες 80-110 άνω του 1ου ορόφου με 2-3ΥΔ

Δυτικά Προάστια: Παραδείγματα οικογενειακών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€


Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, κατοικία 80τμ-110τμ, άνω του 1ου ορόφου με 2-3Υ/Δ, *Μερικώς Ανακαινισμένο, **Πλήρως Ανακαινισμένο

Υπόλοιπο Αττικής: Οι περιοχές που διαθέτουν οικογενειακές κατοικίες με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€
Μόλις το 14,7% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κατάλληλα για οικογένειες έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 600€ στις περιοχές του Υπολοίπου Αττικής.

Οι ενδιαφερόμενοι που θα επιλέξουν να αναζητήσουν οικογενειακή κατοικία στις περιοχές των του Υπολοίπου Αττικής, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το 62,5% των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών είναι κατασκευής μετά το 1990, ενώ το 37,5% είναι κατασκευής μετά το 2000.

Οι περιοχές του Υπολοίπου της Αττικής που καταγράφουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα οικονομικών κατοικιών είναι τα Μέγαρα, η Κερατέα, η Ανάβυσσος, το Πόρτο Ράφτη και η Ραφήνα. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση ακινήτων στις περιοχές του Υπολοίπου Αττικής μετά την πανδημία του κορωνοϊού καταγράφεται περιορισμένη σε σχέση με τα υπόλοιπα προάστια της Αττικής σε ακίνητα 80-110τμ.


Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, κατοικίες 80-110 άνω του 1ου ορόφου με 2-3ΥΔ

Υπόλοιπο Αττικής: Παραδείγματα οικογενειακών κατοικιών με ζητούμενο μίσθωμα έως 600€


Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες Αγγελιών Ακινήτων/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, κατοικία 80τμ-110τμ, άνω του 1ου ορόφου με 2-3Υ/Δ, *Μερικώς Ανακαινισμένο, **Πλήρως Ανακαινισμένο

(*) Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates